Постанова
від 23.10.2007 по справі 13/276а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

13/276А

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

ПОСТАНОВА

                    

23.10.07                                                                                           Справа№ 13/276А

    

Господарський суд Львівської області у складі головуючого судді Станька Л.Л.,  при секретарі Малюшевському А.П., розглянув у відкритому судовому засіданні справу

за позовною заявою: ДПІ у Галицькому районі м.Львова, м.Львів

до відповідача: ТзОВ “Вімакс”, м.Львів

про стягнення 170,0 грн.

За участю представників сторін:

Від позивача: Дорош А.Б.  –ст.держ.под.інсп.

Від відповідача: не з”явився

Відкрито провадження у справі за позовом ДПІ у Галицькому районі м.Львова, м.Львів до ТзОВ “Вімакс”, м.Львів про стягнення 170,0 грн.

Відповідачем явки представника в судовому засіданні не забезпечено, заперечень на позовну заяву не подано, хоча про час і місце судового засідання його повідомлено належним чином.

Суд вважає за можливе розглянути справу при відсутності пояснень (заперечень) відповідача щодо заявлених позовних вимог та представника відповідача у судовому засіданні, за наявними у справі матеріалами яких, на думку суду, достатньо для встановлення обставин справи і вирішення спору по суті.

З”ясовано:

ТОВ „Вімакс" зареєстроване Реєстраційною палатою Департаменту економічної політики та ресурсів Львівської міської Ради 04.05.1994 р., за № 0296, внесено до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій та присвоєно ідентифікаційний код ЄДРПОУ 23949830.

ТОВ „Вімакс" не сплачено до бюджету згідно ст. 5 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" від 21.12.2000 р. №2181 (із наступними змінами та доповненнями) узгоджених (задекларованих ) податкових зобов'язань та застосованих штрафних (фінансових) санкцій, за прострочення сплати узгодженого податкового зобов'язання станом на 30.01.2007 р. по податку на додану вартість в сумі 170,0.

Вказана заборгованість підтверджується актом перевірки № 1101/15-2 від 12.09.2006 року на предмет порушення терміну подачі (неподання )податкової звітності., за результатом якого винесено податкове повідомлення рішення від 12.09.2006 р. № 0006771521/0 на суму 170,0 грн. штрафні санкції.

Загальна сума заборгованості становить 170,00 грн.

Підприємством порушено: п.п 4.1.4 пункту 4.1 ст.4 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" від 21.12.2000 р. №2181

Платник податків зобов'язаний (підпункт 5.3.1 пункту 5.3 ст.5 Закону) самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначану у поданій ним податковій декларації, протягом десяти календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 ст.4 Закону для подання податкової декларації, а саме за базовий податковий (звітній) період (календарний місяць, календарний квартал, календарний рік) день закінчення процедури адміністративного оскарження вважається днем узгодження податкового зобов'язання платника податків і підлягає сплаті.

Відповідно до п.п. 17.1.3. п. 17.1 ст. 17 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" У разі коли контролюючий орган самостійно донараховує суму податкового зобов'язання платника податків за підставами, викладеними у підпункті "б" підпункту 4.2.2 пункту 4.2 статті 4 Закону, такий платник податків зобов'язаний сплатити штраф у розмірі десяти відсотків від суми недоплати (заниження суми податкового зобов'язання) за кожний з податкових періодів, установлених для такого податку, збору (обов'язкового платежу), починаючи з податкового періоду, на який припадає така недоплата, та закінчуючи податковим періодом, на який припадає отримання таким платником податків податкового повідомлення від контролюючого органу, але не більше п'ятдесяти відсотків такої суми та не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян сукупно за весь строк недоплати, незалежно від кількості податкових періодів, що минули.

Відповідно преамбули Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" від 21.12.2000 р. №2181 цей Закон є спеціальним законом з питань оподаткування, який установлює порядок погашення зобов'язань юридичних або фізичних осіб перед бюджетами та державними цільовими фондами з податків і зборів (обов'язкових платежів), включаючи збір на обов'язкове державне пенсійне страхування та внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, нарахування і сплати пені та штрафних санкцій, що застосовуються до платників податків контролюючими органами, у тому числі за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності, та визначає процедуру оскарження дій органів стягнення.

Згідно до п. п. 1.1 платники податків - юридичні особи, їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, що не мають статусу юридичної особи, а також фізичні особи, які мають статус суб'єктів підприємницької діяльності чи не мають такого статусу, на яких згідно з законами покладено обов'язок утримувати та/або сплачувати податки і збори (обов'язкові платежі), пеню та штрафні санкції;

Відповідно до ст.1 п.1.12 контролюючий орган - державний орган, який у межах своєї компетенції, визначеної законодавством, здійснює контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування податків і зборів (обов'язкових платежів) та погашенням податкових зобов'язань чи податкового боргу. Вичерпний перелік контролюючих органів визначається статтею 2 цього Закону.

Податкові органи є контролюючим органом стосовно податків і зборів (обов'язкових платежів), які справляються до бюджетів та державних цільових фондів.

Контролюючі органи мають право здійснювати перевірки своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати лише стосовно тих податків і зборів (обов'язкових платежів), які віднесені до їх компетенції цим пунктом.

Органами, уповноваженими здійснювати заходи з погашення податкового боргу (далі -органи стягнення), є виключно податкові органи, а також державні виконавці у межах їх компетенції.

Активи платника податків (кошти, матеріальні та нематеріальні цінності, що належать юридичній або фізичній особі за правом власності або повного господарського відання) можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкового боргу виключно за рішенням суду. В інших випадках платники податків самостійно визначають черговість та форми задоволення претензій кредиторів за рахунок активів, вільних від заставних зобов'язань забезпечення боргу ( ст.З Закону ).У будь-яких випадках, коли платник податків згідно із законами з          питань оподаткування уповноважений утримувати податок, збір (обов'язковий платіж), якими оподатковуються  інші   особи,  у  тому  числі   податки  на  доходи   фізичних  осіб,  дивіденди, репатріацію, додану вартість, акцизні збори, а також будь-які інші податки, що утримуються з джерела виплати, сума таких податків, зборів (обов'язкових платежів) вважається бюджетним фондом, який належить державі або територіальній громаді та створюється від їх імені.

Кошти в сумі 170,00грн. підприємством добровільно у встановлені законом строки до

бюджету не сплачені, і як наслідок, рахується податкова заборгованість.

На даний час суми податків та фінансових санкцій відповідача є узгодженими та у встановлені законом строки до бюджету не сплачені, тобто визнаються сумою податкового боргу (узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у термін).

Так як боржником не вживається заходів щодо погашення заборгованості, то на підставі п.п.3.1.1 п. 3.1 ст.3 Закону України "Про порадок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" №2181-111, податковий борг підлягає стягненню в примусовому порядку.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.122,123,127,130,135,143,151-154,160,161,163,167 КАС України, суд, -

                                              

                                                    постановив:

1.Позов задоволити повністю.

2.Стягнути з ТОВ „Вімакс” (м.Львів, вул.Г.Хоткевича,16/75, ЄДРПОУ 23949830) в доход державного бюджету 170,00грн. податкового боргу.

3.Стягнути з ТОВ „Вімакс” (м.Львів, вул.Г.Хоткевича,16/75, ЄДРПОУ 23949830) в доход державного бюджету 03,40грн. судового збору.

Виконавчі листи видати після вступу постанови в законну силу.

4.Строк і порядок набрання постановою законної сили та її оскарження здійснюються згідно вимог ст.ст.186 та 254 КАСУ.

          

Суддя                                                                                                       Станько Л.Л.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення23.10.2007
Оприлюднено07.11.2007
Номер документу1088985
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/276а

Постанова від 23.10.2007

Господарське

Господарський суд Львівської області

Станько Л.Л.

Ухвала від 01.10.2007

Господарське

Господарський суд Львівської області

Станько Л.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні