Ухвала
від 10.02.2023 по справі 927/216/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

10 лютого 2023 року м. Чернігівсправа № 927/216/23 Господарський суд Чернігівської області у складі судді Фесюри М.В., розглянувши матеріали позовної заяви б/н б/н

за позовом: ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , e-mail: ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

до відповідача: Комарівської сільської ради, вул. Соборна, буд. 4, с. Комарівка, Ніжинський район, 16442, код ЄДРПОУ 04412225, e-mail: 04412225@mail.gov.ua,

про визнання незаконним та скасування рішення

встановив:

06.02.23 до Господарського суду Чернігівської області надійшла позовна заява гр. ОСОБА_1 , якою просить суд скасувати рішення 21 сесії дев`ятого скликання Комарівської сільської ради від 03.08.2022 року №451-21/IX "Про припинення діяльності "

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 06.02.23 справа №927/216/23 передана на розгляд судді Фесюрі М.В.

Дослідивши матеріали позовної заяви та додані до неї документи суд прийшов висновку, що позовну заяву подано без додержання вимог викладених у статтях 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України.

Так, згідно з частиною 2 статті 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Судом встановлено, що позовна заява, з якою звернулась гр. ОСОБА_1 , всупереч вимогам законодавства, не підписана позивачкою.

Крім того, відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити, зокрема, виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги.

Позивачем не дотримано вимог п. 5 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, оскільки позивачем не надано повного викладу обставин, якими він обґрунтовує свої вимоги.

Так, на першому аркуші позовної заяви позивачем зазначено учасників судового процесу: позивача, відповідача, третю особу на стороні позивача - Сидорівську ЗОШ I-III ст. Комарівської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області, третю особу - Відділ сім`ї, молоді та спорту Комарівської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області.

За змістом ст. 50 Господарського процесуального кодексу України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Як вбачається з позовної заяви і доданих до неї документів, позивач із заявою про залучення до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог, до суду не звертався. Разом з цим, позивач не зазначив, на які права чи обов`язки визначених ним у позові третіх осіб та яким чином може вплинути рішення суду у справі, а також не зазначив, на чиїй стороні - позивача або відповідача визначених ним третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Крім того, відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Суд звертає увагу позивача, що звертаючись з даним позовом, позивачем зазначено найменування третьої особи як Відділ сім`ї, молоді та спорту Комарівської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області та ідентифікаційний код юридичної особи - 41855731.

Водночас згідно відомостей, що містяться у системі "Опендатабот" найменування юридичної особи за ідентифікаційним кодом 41855731 було змінено 31.01.22 на Відділ освіти, культури, сім`ї, молоді та спорту Комарівської сільської ради.

Таким чином, позивачем невірно зазначено найменування третьої особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з ч. 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Оскільки позовна заява не відповідає вимогам господарського процесуального законодавства, суд вважає необхідним залишити позовну заяву без руху, надавши позивачу строк для усунення зазначених недоліків.

Керуючись ст. 50, 162, 164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Позовну заяву залишити без руху.

2.Позивачу протягом 10 днів з дня вручення ухвали суду усунути недоліки позовної заяви - шляхом подання до суду:

-позовної заяви, підписаної позивачем;

-клопотання про залучення третіх осіб у справі з правильним визначенням найменування юридичних осіб, які підлягають залученню, та з обґрунтуванням підстав такого залучення, а також вказати як рішення у справі може вплинути на права та обов`язки третіх осіб та зазначити на чиїй стороні - позивача або відповідача визначених ним третіх осіб належить залучити до участі у справі;

3.Роз`яснити позивачу, що у відповідності до ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України в разі не усунення ним всіх недоліків позовної заяви у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя М.В. Фесюра

Веб адреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному веб порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/

СудГосподарський суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення10.02.2023
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу108903004
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —927/216/23

Ухвала від 15.03.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Ухвала від 10.02.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні