Рішення
від 21.10.2022 по справі 361/3087/22
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 361/3087/22

Провадження № 2-о/361/139/22

21.10.2022

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 жовтня 2022 року Броварський міськрайонний суд Київської області в складі:

судді - Сердинського В.С.

при секретарі - Бас Я.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Бровари цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «Ларга-М» про встановлення факту припинення трудових відносин, -

встановив:

Заявник звернулася до суду з заявою про встановлення факту припинення трудових відносин, в якій просить суд встановити факт припинення трудових відносин між нею, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю «Ларга-М», з 24 лютого 2022 року.

В обгрунтування заявлених вимог посилається на те, що вона ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , станом на початок війни, а саме 24 лютого 2022 року мешкала та працювала в м. Бердянськ Запорізької області. Відповідно до наказу № 05-к від 01 березня 2010 року була прийнята на роботу на посаду фармацевта в ТОВ «Ларга-М», де і працювала до 24.02.2022 року. Після початку військових дій, була вимушена залишити місто Бердянськ. У відділі кадрів ТОВ «Ларга-М» їй віддали трудову книжку, однак оформляти припинення трудових відносин не було часу. На той момент заявниця не знала про те, скільки триватимуть бойові дії та як скоро зможе повернутись в Бердянськ. Однак, в даний час місто Бердянськ є тимчасово окупованою територією, тому ні проживати там ні працювати і навіть оформити розірвання трудових відносин заявниця не може. В даний час постало питання працевлаштування заявника, а тому необхідне оформлення розірвання трудового договору, в зв`язку з чим вона вимушена звернутись до суду.

Ухвалою Броварського міськрайонного суду Київської області від 09.09.2022 року відкрито провадження у справі та призначено до судового розгляду за правилами окремого провадження.

Заявниця, згідно поданої заяви, просить провести розгляд справи без її участі, підтримує заявлені вимоги в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи: Товариство з обмеженою відповідальністю «Ларга-М» до суду не з`явився, будучи належно повідомленим про час, дату та місце розгляду справи, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення.

Суд вважає за належне розглянути справу по суті позовних вимог, на підставі наявних у справі доказів, враховуючи, що в силу вимог п.1ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру. Обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається в першу чергу на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору.

Відповідно до ч.2ст.247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Згідно ч. 4ст. 268 ЦПК України, у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Дослідивши матеріали справи, повно, обґрунтовано, всебічно та безпосередньо з`ясувавши всі наявні докази у сукупності з нормами чинного законодавства України, суд приходить до висновку, що заявлені вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , станом на початок війни, а саме 24 лютого 2022 року мешкала та працювала в м. Бердянськ Запорізької області.

Відповідно до наказу № 05-к від 01 березня 2010 року була прийнята на роботу на посаду фармацевта в ТОВ «Ларга-М», де і працювала до 24.02.2022 року, що підтверджується копією трудової книги долученої до матеріалів справи.

Як свідчить довідка від 16.04.2022 року №3250-5001130193 про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, ОСОБА_1 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно ст. 293, 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до Наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 75 від 25.04.2022 року у редакції наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 217 від 26.09.2022, Бердянська міська територіальна громада включена до переліку територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Згідно з п. 4 ст. 7 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» переселенці, які не мали можливості припинити трудовий договір за згодою сторін чи за власною ініціативою, мають право для реєстрації безробітними та отримання допомоги по безробіттю припинити трудові відносини односторонньому порядку.

Таким чином, заявник не може влаштуватись на нове робоче місце.

ТОВ «Ларга-М» знаходиться на непідконтрольній Україні території, тому не має можливості припинити трудовий договір в інший спосіб окрім звернення до суду.

Відсутність вказаного запису перешкоджає заявниці офіційно працевлаштуватись, чим порушується її право на працю, гарантоване ст.43 Конституції України.

Відповідно до ч. 1 ст. 18 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» громадянам України гарантується дотримання у повному обсязі їхніх прав і свобод, передбачених Конституцією України, у тому числі соціальних, трудових, виборчих прав та прав на освіту, після залишення ними тимчасово окупованої території.

Встановлення факту припинення трудових відносин їй необхідно для працевлаштування на території України.

Відповідно до п. 4 ч.І ст. 36 КЗпП України підставою припинення трудового договору є розірвання трудового договору з ініціативи працівника.

Відповідно до ст. 38 КЗпП України, працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім`ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю І групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ внесені зміни у порядок припинення трудових відносин. Відповідно до статті 4 Закону №2136 роботодавець звільняє працівника у строк, вказаний у заяві, якщо підприємство розташоване в районі, де ведуться бойові дії й існує загроза життю і здоров`ю працівника.

Згідно п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

У відповідності до ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути установлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Задовольняючи заяву про встановлення факту припинення трудових відносин, суд враховує, що заявниця не має змоги подати заяву про звільнення, оскільки м. Бердянськ, Запорізької області перебуває під окупацією, листування з окупованими територіями не здійснюється і заявниці невідомо де наразі знаходиться її роботодавець.

Метою встановлення даного факту є необхідність для подальшої реалізації заявницею своїх трудових прав, а отже такий факт породжує юридичні наслідки; захистити свої права в інший спосіб заявниця немає можливості, встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

На підставі вище викладеного, суд дійшов висновку про задоволення заявлених вимог ОСОБА_1 , заінтересована особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «Ларга-М» про встановлення факту припинення трудових відносин.

Керуючись ст. ст. 10, 11, 209, 293, 294, 315, 319 ЦПК України, на підставі ст. ст. 1220, 1221, 1268, 1270, 1299 ЦК України, суд,-

вирішив:

Заяву задовольнити.

Встановити факт припинення трудових відносин між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та Товариством з обмеженою відповідальністю «Ларга-М» з 24 лютого 2022 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасники справи, які не були присутні у судовому засіданні під час ухвалення судового рішення, мають право подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя В.С. Сердинський

Дата ухвалення рішення21.10.2022
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу108908050
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту припинення трудових відносин

Судовий реєстр по справі —361/3087/22

Рішення від 21.10.2022

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

Ухвала від 08.09.2022

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні