Ухвала
від 10.02.2023 по справі 380/8372/20
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа №380/8372/20

УХВАЛА

з питань заміни сторони виконавчого провадження

та поновлення пропущеного строку

для пред`явлення виконавчого листа до виконання

10 лютого 2023 року

Львівський окружний адміністративний суд, у складі головуючого судді Ланкевича А.З., розглянувши у письмовому провадженні в м.Львові заяву Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці про заміну сторони виконавчого провадження та поновлення строку пред`явлення виконавчого листа до виконання у справі за позовом Головного управління Держпраці у Львівській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Ніко-Захід» про застосування заходів реагування,-

в с т а н о в и в :

На розгляд суду надійшла заява Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці про заміну сторони виконавчого провадження щодо примусового виконання виконавчого листа №380/8372/20 від 30.03.2022 року, виданого за постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 19.01.2022 року у справі за позовом Головного управління Держпраці у Львівській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Ніко-Захід» про застосування заходів реагування. Заявник просить замінити стягувача у вищезгаданому виконавчому провадженні з Головного управління Держпраці у Львівській області на його правонаступника Західне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці. Крім того, просить визнати поважними причини пропуску строку для пред`явлення до виконання виконавчого листа №380/8372/20, виданого 30.03.2022 року Львівським окружним адміністративним судом, та поновити пропущений строк.

Від Товариства з обмеженою відповідальністю «Ніко-Захід» надійшло заперечення на вищевказану заяву Управління, в якому посилається на те, що вказана заява не відповідає вимогам, установленим ст.167 Кодексу адміністративного судочинства України, адже до неї не додано доказів надсилання іншим учасникам справи. Крім того, таку заяву підписано особою, право якої на вчинення таких дій не підтверджено у встановленому законом порядку. По суті заяви вказала, що Західне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці створено як нова юридична особа і саме по собі покладення на нього виконання завдань і функцій територіальних органів Державної служби з питань праці, які ліквідуються, не є підставою вважати його правонаступником. Щодо вимоги заявника про поновлення строку пред`явлення виконавчого листа від 30.03.2022 року до виконання, зазначила, що в силу вимог ст.376 Кодексу адміністративного судочинства України з такою заявою може звернутись лише стягувач, яким Західне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці у спірному випадку не є.

На підставі положень ч.9 ст.205, ч.3 ст.376 та ч.2 ст.379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд розглядає заяву у письмовому провадженні.

Рішенням Львівського окружного адміністративного суду від 29.07.2021 року в задоволенні позову відмовлено повністю.

Постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 19.01.2022 року скасовано рішення Львівського окружного адміністративного суду від 29.07.2021 року в адміністративній справі №380/8372/20. Задоволено позов Головного управління Держпраці у Львівській області. Застосовано до Товариства з обмеженою відповідальністю «Ніко-Захід» заходи реагування у сфері державного нагляду, а саме, заборонено: експлуатацію підйомників у кількості 12 одиниць - за №№ 032104, 032127, 032178, 032210, 092306, 092316, 092317, 092721, 092725, 092746, 0921566, 0970062; експлуатацію газовикористовуючого обладнання котли VITOGAS-100 фірми VISSMAN (3 одиниці); експлуатацію водогрійного котла на рідкому паливі Wolf GmbH типу MKS-140, 2010 р.в., ресивера V-500 л зав. №598725 до усунення зазначених в акті перевірки порушень.

08.02.2022 року на адресу суду надійшла заява від Головного управління Держпраці у Львівській області про видачу виконавчого листа.

30.03.2022 року Львівським окружним адміністративним судом виготовлено виконавчий лист №380/8372/20, в якому боржником визначено Головне управління Держпраці у Львівській області.

23.01.2023 року вказаний виконавчий лист надійшов на адресу Управління, підтвердження чого є долучений до матеріалів справи конверт, в якому було надіслано виконавчий лист (номер трекінгу « 7901831287481»; а.с.223).

Щодо заміни сторони виконавчого провадження, суд виходить з такого.

Відповідно до ч.ч.1, 4 ст.379 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

12.01.2022 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №14 «Деякі питання територіальних органів Державної служби з питань праці», відповідно до п.п.1, 2 якої ліквідовано як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної служби з питань праці за переліком згідно з додатком 1 та утворено як юридичні особи публічного права міжрегіональні територіальні органи Державної служби з питань праці за переліком згідно з додатком 2.

Підпунктом п.3 зазначеної Постанови установлено, що: 3) міжрегіональні територіальні органи Державної служби з питань праці, що утворюються згідно з пунктом 2 цієї постанови, виконують завдання і функції територіальних органів Державної служби з питань праці, які ліквідуються згідно з пунктом 1, а саме: Західне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці - завдання і функції Управління Держпраці у Волинській області, Управління Держпраці у Закарпатській області, Головного управління Держпраці у Львівській області, Управління Держпраці у Рівненській області.

Згідно підп.1 п. 3 Постанови №14, територіальні органи Державної служби з питань праці, які ліквідуються згідно з пунктом 1 цієї постанови, продовжують здійснювати повноваження та функції, покладені на зазначені органи, до завершення здійснення заходів, пов`язаних з утворенням міжрегіональних територіальних органів Державної служби з питань праці і прийняттям рішення про можливість забезпечення здійснення такими органами повноважень та функцій територіальних органів, що ліквідуються. Таке рішення приймається Державною службою з питань праці після здійснення заходів, пов`язаних із внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань даних про міжрегіональні територіальні органи Державної служби з питань праці, що утворені згідно з пунктом 2 цієї постанови, затвердження положень про них, структур, штатних розписів, кошторисів та заповненням 30 відсотків вакансій.

Суд встановив, що наказом Державної служби з питань праці від 05.12.2022 року №234 припинено здійснення повноважень та виконання функцій з реалізації державної політики у відповідних сферах Управліннями Держпраці у Волинській, Закарпатській, Рівненській областях та Головним управлінням Держпраці у Львівській області, з 06.12.2022 року.

Встановлені судом обставини, підтверджені матеріалами заяви, свідчать про вибуття боржника виконавчого провадження щодо примусового виконання виконавчого листа №380/8372/20 від 30.03.2022 року, а саме Головного управління Держпраці у Львівській області, правонаступником якого є Західне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці.

За цих обставин, суд вважає, що заява Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці в цій частині є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Суд не враховує доводи відповідача стосовно того, що Західне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці створено як нову юридичну особу, а тому покладення на нього виконання завдань і функцій територіальних органів Державної служби з питань праці, які ліквідуються, не є підставою вважати його правонаступником, з огляду на таке. У спорах, які виникають з публічних правовідносин, стороною є сама держава в особі того чи іншого уповноваженого органу. Функції держави, які реалізовувалися ліквідованим органом, не можуть бути припинені та підлягають передачі іншим державним органам, за винятком того випадку, коли держава відмовляється від таких функцій взагалі (постанова Верховного Суду від 13.03.2019 року у справі №524/4478/17 та узвала від 06.02.2023 року у справі №380/13295/21).

Щодо поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання.

Відповідно до ч.1 ст.376 Кодексу адміністративного судочинства України, стягувачам, які пропустили строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Згідно з ч.1 ст.12 Закону України «Про виконавче провадження», виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

Оскільки сторону Управління Держпраці у Львівській області замінено правонаступником Західним міжрегіональним управлінням Державної служби з питань праці, відтак останній є стягувачем у справі.

Крім того, вирішуючи питання про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання суд повинен перевірити, чи справді пропущено строк пред`явлення виконавчого листа до виконання, а якщо є підстави так вважати, то чи були поважні причини для цього.

На думку суду, поважними можна вважати причини, які не залежали від волі стягувача.

Розглянувши обставини, викладені в заяві про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання, суд вважає їх поважними та такими, що об`єктивно перешкоджали своєчасному пред`явленню виконавчого листа до виконання.

Враховуючи наведене, суд приходить висновку, що заява в частині поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Суд не приймає до уваги доводи відповідача про те, що заявник не надіслав копію заяви, що розглядається, іншим учасникам справи, адже такі спростовуються долученою до матеріалів справи квитанцією про направлення рекомендованого листа Товариству з обмеженою відповідальністю «Ніко-Захід» (а.с.224). Щодо направлення даної заяви Головному управлінню Держпраці у Львівській області, то, як видно з КП «ДСС», така вручена відповідачу 01.02.2023 року о 20:34 год в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі.

Доводи відповідача про те, що заяву підписано особою, право якої на вчинення таких дій не підтверджено у встановленому законом порядку, на думку суду, є безпідставними, оскільки в матеріалах справи міститься належним чином оформлена довіреність від 21.12.2022 року (а.с.220).

Керуючись ст.ст.52, 243, 248, 250, 256, 293-295, 376, 379, підп.15.5 п.15 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

п о с т а н о в и в :

заяву Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці задовольнити повністю.

Замінити сторону виконавчого провадження з примусового виконання виконавчого листа №380/83726/20 від 30.03.2022 року, виданого за постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 19.01.2022 року з Головного управління Держпраці у Львівській області (місцезнаходження: пл.Міцкевича, 8, м.Львів, 79005; код ЄДРПОУ: 39778297) на його правонаступника Західне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці (місцезнаходження: пл.Міцкевича, 8, м.Львів, 79005; код ЄДРПОУ: 44778105).

Поновити строк для пред`явлення виконавчого листа №380/83726/20 від 30.03.2022 року до виконання з моменту набрання даною ухвалою законної сили.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення через Львівський окружний адміністративний суд, а у разі реєстрації офіційної електронної адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі безпосередньо до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

СуддяЛанкевич А.З.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення10.02.2023
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу108936421
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяЗаява про заміну сторони виконавчого провадження

Судовий реєстр по справі —380/8372/20

Ухвала від 27.02.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Ланкевич Андрій Зіновійович

Ухвала від 10.02.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Ланкевич Андрій Зіновійович

Постанова від 19.01.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Коваль Роман Йосипович

Ухвала від 04.01.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Коваль Роман Йосипович

Ухвала від 01.11.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Коваль Роман Йосипович

Ухвала від 01.11.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Коваль Роман Йосипович

Рішення від 29.07.2021

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Ланкевич Андрій Зіновійович

Ухвала від 13.01.2021

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Ланкевич Андрій Зіновійович

Ухвала від 03.11.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Ланкевич Андрій Зіновійович

Ухвала від 12.10.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Ланкевич Андрій Зіновійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні