Ухвала
від 13.02.2023 по справі 291/72/23
ПОПІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 291/72/23

1-кс/288/43/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 лютого 2023 року . смт. Попільня

Попільнянський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

з участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань в смт.Попільня Житомирської області заяву про самовідвід судді ОСОБА_3 у кримінальному провадженні № 291/72/23 (1-кп/291/61/23) відносно ОСОБА_4 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні судді Ружинського районного суду Житомирської області ОСОБА_3 перебуває кримінальне провадження № 291/72/23 (1-кп/291/61/23) відносно ОСОБА_4 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України.

Головуючим по справі суддею ОСОБА_3 заявлено самовідвід мотивуючи, тим, що обвинувачена ОСОБА_4 працює Ружинським селищним головою Бердичівського району Житомирської області, з якою в силу виконання посадових обов`язків в неї склалися добрі, робочі відносини.

Вважає, що вищевикладені обставини виключають можливість її участі в розгляді вказаного кримінального провадження та можуть викликати сумніви у неупередженості судді та законності ухвалених в подальшому при розгляді вказаного кримінального провадження процесуальних судових рішень та вироку, вважає за необхідне заявити самовідвід.

Дослідивши заяву про самовідвід, суддя приходить до наступного висновку.

Неупереджений судовий розгляд є одним із завдань кримінального провадження.

Кожному гарантується право на справедливий розгляд та вирішення справи в розумні строки незалежним і неупередженим судом, створеним на підставі закону (ч. 1ст. 21 КПК України).

Слідчий суддя, суддя або присяжний не може брати участь у кримінальному провадженні за наявності обставин, які викликають сумнів у його неупередженості (п. 4 ч. 1ст. 75 КПК України).

За наявності підстав, передбаченихстаттями 75-79 цього Кодексу, слідчий суддя, суддя, присяжний, прокурор, слідчий, захисник, представник, експерт, представник персоналу органу пробації, спеціаліст, перекладач, секретар судового засідання зобов`язані заявити самовідвід (ч. 1ст. 80 КПК України).

Згідно з вимогами статті 6 Європейської Конвенції про захист прав і основоположних свобод, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення. Тобто, довіра до суду є запорукою того, що судове рішення буде сприйняте, як законне та справедливе.

Важливою процесуальною гарантією реалізації права кожної людини на справедливий судовий розгляд незалежним і безстороннім судом у кримінальному провадженні України є інститут відводів (самовідводів) професійних суддів і присяжних, який являє собою сукупність процесуальних норм, що передбачають ініціювання та вирішення питання про недопущення судді до участі або усунення його від участі в кримінальному провадженні за наявності обставин, що виключають таку участь.

З огляду на це, навіть зовнішні прояви можуть мати певну важливість або, іншими словами, "правосуддя повинно не тільки чинитися, повинно бути також видно, що воно чиниться" (рішення у справі "Де Куббер проти Бельгії" ("De. Belgium"), від 26 жовтня 1984 року, п.26).

У справі "П`єрсак проти Бельгії" Європейський суд з прав людини висловив позицію, згідно з якою, незважаючи на той факт, що безсторонність зазвичай означає відсутність упередженості, або, навпаки, її наявність може бути перевірено різноманітними способами провів розмежування між суб`єктивним підходом, який відображає особисте переконання громадянина у конкретній справі,

та об`єктивним підходом, який визначає, чи були достатні гарантії, щоб виключити будь-які сумніви з цього приводу. Таким чином, на основі вищезазначеного, слід зробити висновок, що при оцінці безсторонності суду слід розмежовувати суб`єктивний та об`єктивний аспект.

Щодо суб`єктивної складової даного поняття, то у справі "Хаушильд проти Данії" зазначається, що Європейському суду з прав людини не потрібні докази фактичної наявності упередженості судді для відсторонення його від справи. Суддя вважається безстороннім, якщо тільки не з`являються докази протилежного.

Відповідно до практики Європейського суду з прав людини (рішення від 09 листопада 2006 року у справі «Білуга проти України», від 28.10.98. у справі «Ветштан проти Швейцарії», тощо), важливим питанням є довіра, яку суди мають вселяти у громадськість в демократичному суспільстві. Судді зобов`язані викликати довіру в учасників судового розгляду, а тому будь-який суддя, стосовно якого є підстави для підозри у недостатній неупередженості, має брати самовідвід або бути відведений.

Відповідно до статті 15 Кодексу суддівської етики суддя заявляє про самовідвід від участі в розгляді справи у випадку неможливості ухвалення ним об`єктивного рішення у справі.

Згідно пункту 1 частини третьої статті 55 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», суддя зобов`язаний своєчасно, справедливо та безсторонньо розглядати і вирішувати судові справи відповідно до закону з дотриманням засад і правил судочинства.

Частиною 1ст. 21 КПК Українипередбачено, що кожному гарантується право на справедливий розгляд та вирішення справи в розумні строки незалежним і неупередженим судом, створеним на підставі закону.

Частиною першою статті 80 КПК України визначено, що за наявності підстав, передбачених статтями 75-79 цього Кодексу, суддя зобов`язаний заявити самовідвід.

Згідно частини другої статті 82 КПК України, у разі задоволення заяви про відвід (самовідвід) судді, який здійснює провадження одноособово, справа розглядається в тому самому судді іншим суддею.

Інститут відводу має важливе значення для реалізації демократичних принципів судового процесу, сприяє ефективному розгляду справи і забезпечує правильне вирішення справи.

Норма про відвід (самовідвід) гарантує неупередженість у здійсненні правосуддя, запобігає можливості скасування рішень за мотивами незаконності складу суду, заінтересованості певних суб`єктів, що з`ясувалися під час перевірки справи вищестоящими інстанціями.

Враховуючи,що суддя ОСОБА_3 ,висловила своєсуб`єктивнепереконання відноснонеможливості винесеннянею об`єктивногорішення усправі №291/72/23(1-кп/291/61/23), з метою виключення сумніву щодо об`єктивного, безстороннього розгляду справи та для забезпечення умов, за яких у будь-кого не виникало б сумнівів щодо розгляду справи безстороннім та неупередженим судом, з урахуванням положень пункту 2.5. Бангалорських принципів поведінки суддів, суд приходить до висновку щодо наявності підстав для задоволення заяви про самовідвід судді у даній справі.

Керуючись статтями 75, 76, 80-82, 309, 369, 372 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Заяву про самовідвід судді ОСОБА_3 у кримінальному провадженні№ 291/72/23(1-кп/291/61/23)відносно ОСОБА_4 за ознакамикримінального правопорушенняпередбаченого ч.2ст.367КК України - задовольнити.

Передати справу до канцелярії Ружинського районного суду Житомирської області для визначення іншого судді - для розгляду справи у порядку, встановленому частиною третьою статті 35 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Попільнянського

районного суду ОСОБА_1

СудПопільнянський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення13.02.2023
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу108940985
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗаява про відвід судді

Судовий реєстр по справі —291/72/23

Ухвала від 08.09.2023

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Базюк Ю. П.

Ухвала від 08.09.2023

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Базюк Ю. П.

Ухвала від 19.06.2023

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Базюк Ю. П.

Ухвала від 19.06.2023

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Базюк Ю. П.

Ухвала від 07.03.2023

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Базюк Ю. П.

Ухвала від 24.02.2023

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Ляшук В. В.

Ухвала від 13.02.2023

Кримінальне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Зайченко Є. О.

Ухвала від 01.02.2023

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Зав'язун С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні