Ухвала
від 14.02.2023 по справі 580/6538/22
ЧИГИРИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 580/6538/22

Провадження № 2-а/708/17/23

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

14 лютого 2023 року м. Чигирин

Суддя Чигиринського районного суду Черкаської області Попельнюх А.О., розглянувши матеріали справи за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Головного управління національної поліції в Черкаській області про скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до відповідача про скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення у якому просить скасувати постанову по справі про адміністративне правопорушення серії БАВ № 360380 від 07.12.2022 за ч. 4 ст. 126 КУпАП та закрити провадження у справі про адміністративне правопорушення відносно ОСОБА_1 .

Ухвалою Черкаського окружного адміністративного суду матеріали вказаної адміністративної справи направлені за підсудністю до Чигиринського районного суду Черкаської області.

Позовна заява подана особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність, відповідає вимогам ст.ст.160,161,172 КАС України, справа підсудна Чигиринському районному суду Черкаської області та підлягає розгляду за правилами адміністративного судочинства.

Відповідно до ч. 2 ст. 286 КАС України позовну заяву щодо оскарження рішень суб`єктів владних повноважень у справах про притягнення до адміністративної відповідальності може бути подано протягом десяти днів з дня ухвалення відповідного рішення (постанови), а щодо рішень (постанов) по справі про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, у тому числі зафіксовані в автоматичному режимі, - протягом десяти днів з дня вручення такого рішення (постанови).

До позовної заяви позивачем долучена заява про поновлення пропущеного строку звернення до суду, на обґрунтування якого зазначив, що оскаржувана постанова винесена та вручена ОСОБА_1 07.12.2022, строк на її оскарження становить 10 днів з дня її винесення. Натомість 16.12.2022 позивач отримав забій правого колінного суглобу, у зв`язку із чим перебував на лікуванні та був обмежений у русі, не мав можливості відправити позовну заяву засобами поштового зв`язку.

Відповідно до ч. 1 ст. 121 КАС України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Під час розгляду заяви позивача про поновлення пропущеного строку звернення до суду встановлено, що зазначені у ній обставини, зокрема перебування ОСОБА_1 на амбулаторному лікуванні з 16.12.2022 по 21.12.2022, є поважною причиною. За таких обставин, враховуючи, що позов направлений до суду засобами поштового зв`язку 22.12.2022, про що відповідне підтвердження на конверті, суд приходить до висновку про задоволення заяви та поновлення ОСОБА_1 строку на звернення до суду із позовом про скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення серії БАВ № 360380 від 07.12.2022 за ч. 4 ст. 126 КУпАП.

Підстави для повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, передбачені ст. ст. 169-170 КАС України, - відсутні.

Відповідно до ч. 1ст. 12 КАС України, адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи (ч. 2ст. 12 КАС України).

Дана адміністративна справа відповідно до ст. 286 КАС України належить до категорії термінових адміністративних справ.

Згідно до ч. 5 ст. 262 КАС України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

За вказаних обставин, з урахуванням вимог ст.ст. 257, 263, 286 КАС України, справа підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 12,168-171, 262, 286 КАС України, суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Поновити ОСОБА_1 строк на звернення до суду із позовом про оскарження постанови у справі про адміністративне правопорушення серії БАВ № 360380 від 07.12.2022 за ч. 4 ст. 126 КУпАП.

Відкрити провадження у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 (зареєстр.: АДРЕСА_1 ; прож.: АДРЕСА_2 ) до Головного управління національної поліції в Черкаській області (вул. Смілянська, буд. 57, м. Черкаси, Черкаська область) про скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення.

Справу розглянути за правилами спрощеного позовного провадження суддею Чигиринського районного суду Черкаської області Попельнюхом А.О. одноособово, без повідомлення учасників справи, протягом десяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Копії ухвали про відкриття провадження у справі негайно направити позивачу. Відповідачу копію ухвали про відкриття провадження разом з копією позовної заяви та документів, долучених до неї, негайно направити на офіційну електронну адресу (e-mail: prozorist@ch.npu.gov.ua).

Встановити відповідачу п`ятиденний строк із дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі для подання відзиву на позов і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), що обґрунтовують доводи його заперечень, які повинні відповідати положеннямст. 162 КАС України.

Роз`яснити відповідачу, що копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

Роз`яснити відповідачу, що у разі ненадання ним відзиву у встановлений строк без поважних причин, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Можливість отримати інформацію щодо справи, що розглядається, учасники справи мають на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет. Веб-адреса сторінки: http://cg.ck.court.gov.ua.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Андрій ПОПЕЛЬНЮХ

СудЧигиринський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення14.02.2023
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу108948891
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України, зокрема щодо дорожнього руху, транспорту та перевезення пасажирів, з них дорожнього руху

Судовий реєстр по справі —580/6538/22

Постанова від 24.02.2023

Адміністративне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Попельнюх А. О.

Ухвала від 14.02.2023

Адміністративне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Попельнюх А. О.

Ухвала від 02.01.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Валентина ТИМОШЕНКО

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні