Ухвала
від 10.02.2023 по справі 145/1853/22
ТИВРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

145/1853/22

1-кп/145/93/2023

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" лютого 2023 р. смт. Тиврів

Тиврівський районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участі прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

представника потерпілого ОСОБА_6

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у залі суду в смт. Тиврів матеріали кримінального провадження № 42022020000000192, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19.05.2022, за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.191, ч.1 ст.366, ч.1 ст.366, ч.3 ст.368 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Кримінальне провадження підсудне Тиврівському районному суду Вінницької області.

Підстав для прийняття рішень по справі, передбачених пп.1-4 ч.3 ст.314 КПК України, а саме: затвердження або відмовлення в затвердженні угоди, закриття провадження, повернення обвинувального акту, направлення обвинувального акту до відповідного суду для визначення підсудності немає.

Обвинувальний акт складено відповідно до вимог КПК України.

В підготовчому судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 подав до суду клопотання в якому просить покласти на обвинуваченого ОСОБА_4 обов`зки визначені ст. 194 КПК України терміном на два місяці, а саме:

- прибувати до прокурора чи суду за першою вимогою у визначений ними час;

- не відлучатись з населеного пункту в якому він зареєстрований чи проживає без дозволу слідчого, прокурора чи суду. Своє клопотання підтримав та просив його задоволити з підстав зазначених у ньому.

Захисник ОСОБА_5 та обвинувачений ОСОБА_4 в підготовчому судовому засідані заперечували проти даного клопотання та просили відмовити в його задоволеннні, зазначивши, що обвинуваченим не порушувались покладені на нього судом обов`язки після внесення застави. Також захисник ОСОБА_5 подав суду клопотання виклик свідка ОСОБА_7 .

Представник потерпілого ОСОБА_6 в підготовчому судовому засідані щодо клопотання прокурора поклався на розсуд суду, щодо клопотання захисника не заперечував.

Розглянувши подані клопотання, вислухавши учасників судового засідання, суд приходить до наступних висновків.

Вирішуючи зазначене клопотання, слід виходити із загальних засад кримінального процесу, серед яких диспозитивність, змагальність і рівність сторін в поданні ними суду своїх доказів та у доведенні перед судом їх переконливості, і положень, які регламентують взагалі можливість застосування заходів забезпечення кримінального провадження, в даному випадку запобіжних заходів і конкретний вибір того заходу, який в повній мірі зможе забезпечити виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, як того вимагає ч. 1 ст. 177 КПК України.

Згідно з ч.2 ст.177 КПК України підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті.

Слід зауважити, що слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області в ухвалі від 01.07.2022 року, визначаючи розмір застави, виходив з обставин інкримінованого злочину, наявності обґрунтованої підозри та ризиків, визначених ст. 177 КПК України. Зазначена підозра ґрунтується на зібраних в ході досудового розслідування доказах.

Ухвалою слідчого судді Вінницького міського суду Вінницької області від 28.10.2022 року ОСОБА_4 було продовжено строк покладених обов`язків передбачених ч.5 ст.194 КПК України на два місяці.

Отже, наявність обґрунтованої підозри та ризиків кримінального провадження перевірялася під час обрання запобіжного заходу ОСОБА_4 та при продовженні дії покладених на підозрюваного обов`язків.

Метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання ризикам, передбаченим статтею 177 КПК, на будь-якій стадії кримінального провадження, тобто як на стадії досудового розслідування, так і на стадії судового провадження.

Застава у кримінальному провадженні вважається процесуальним примусом, який застосовується до підозрюваного та накладає відповідні зобов`язання не тільки на підозрюваного, а також на іншу особу, яка погодилась внести заставу за підозрюваного (заставодавця). Так, застава забезпечує виконання підозрюваним обов`язків, покладених на підозрюваного як процесуальним законом, так і обов`язків, покладених слідчим суддею, що передбачені пунктами 1-9 частини 5 статті 194 КПК, під умовою звернення внесених коштів у дохід держави в разі невиконання цих обов`язків.

Матеріали справи свідчать про те, що зазначений в ухвалі слідчого суді Вінницького міського суду від 01.07.2022 розмір застави, з однієї сторони, є цілком помірним для підозрюваного (застава вже в будь-якому випадку внесена, про що вказано в ухвалі слідчого судді Вінницького міського суду від 28.10.2022), з іншої - залишається необхідно високим для забезпечення ризику втрати цих грошових коштів у разі неналежної процесуальної поведінки підозрюваного. Тому належна поведінка підозрюваного є обставиною, яка перебуває у безпосередньому взаємному зв`язку із застосованим щодо ОСОБА_4 запобіжним заходом.

Застава як вид запобіжного заходу полягає у внесенні коштів у грошовій одиниці України на спеціальний рахунок, визначений в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, з метою забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов`язків з умовою звернення внесених коштів у дохід держави в разі невиконання цих обов`язків (ч.1 ст.182 КПК). При цьому, згідно з ч.4 ст.182 КПК України, розмір застави визначається слідчим суддею, судом з урахуванням обставин кримінального правопорушення, майнового та сімейного стану підозрюваного, обвинуваченого, інших даних про його особу та ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу. Розмір застави повинен достатньою мірою гарантувати виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов`язків та не може бути завідомо непомірним для нього.

Застава у кримінальному провадженні вважається процесуальним примусом, який застосовується до підозрюваного та накладає відповідні зобов`язання не тільки на підозрюваного, а також на іншу особу, яка погодилась внести заставу за підозрюваного (заставодавця). За умови зменшення існування ризику кримінального провадження застава зможе і в подальшому достатньою мірою гарантувати виконання підозрюваним покладених на нього обов`язків, хоча і в меншому розмірі, ніж її було визначено первісно.

Тобто застава забезпечує дієвість кримінального провадження, що обумовлюється забезпеченням виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків.

Варто зауважити, що при внесенні коштів в якості застави заставодавець має усвідомлювати пов`язані з цим ризики, в тому числі і можливість звернення внесених коштів у дохід держави, адже відповідно до приписів ч.3 ст.182 КПК України при застосуванні запобіжного заходу у вигляді застави підозрюваному, обвинуваченому роз`яснюються його обов`язки і наслідки їх невиконання, а заставодавцю - у вчиненні якого кримінального правопорушення підозрюється чи обвинувачується особа, передбачене законом покарання за його вчинення, обов`язки із забезпечення належної поведінки підозрюваного, обвинуваченого та його явки за викликом, а також наслідки невиконання цих обов`язків. У разі внесення застави згідно з ухвалою слідчого судді, суду щодо особи, стосовно якої раніше було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, передбачені цією частиною роз`яснення здійснюються уповноваженою службовою особою місця ув`язнення.

На думку суду, наразі розмір застави, визначений ухвалою слідчого судді від 01.07.2022, здатен і надалі забезпечити належне виконання ОСОБА_4 покладених на нього процесуальних обов`язків.

Крім того, як визначено статтями 194, 199 КПК України, клопотання про продовження строку обов`язків має право подати прокурор, не пізніше ніж за п`ять днів до закінчення дії ухвали, якої на підозрюваного покладенні відповідні обов`язки. Клопотання подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування. Клопотання крім відомостей, зазначених у статті 184 цього Кодексу, повинно містити: виклад обставин, які свідчать про те, що заявлений ризик не зменшився або з`явилися нові ризики, які виправдовують застосування обов`язків; виклад обставин, які перешкоджають завершенню досудового розслідування до закінчення дії покладених обов`язків.

Оскільки, дія ухвали слідчого судді Вінницького міського суду від 28.10.2022 щодо продовження застосування до обвинуваченого ОСОБА_4 строку покладених обов`язків закінчилась 28.12.2022 року, однак згідно цієї ж ухвали внесено визначений ухвалою слідчого судді від 01.07.2022 розмір застави, а клопотання про покладення обов`язків, передбачених ст. 194 КПК України прокурором подано 10.02.2023 року, і також враховуючи думку обвинуваченого та його захисника, які заперечували проти задоволення клопотання пояснивши, що обвинувачений не порушував покладені на нього судом обов`язки і внесено заставу, беручи до уваги думку представника потерпілого, який в даному питанні поклався на росуд суду, то суд вважає, що в задоволенні даного клопотання слід відмовити.

Щодо клопотання захисника ОСОБА_5 про виклик свідка то на думку суду, воно підлягає до задоволення, оскільки відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 315 ЦПК України суд розглядає клопотання учасників судового провадження про здійснення судового виклику певних осіб до суду для допиту.

Інших клопотань до суду не надходило.

Враховуючи викладене, беручи до уваги, що в даній справі є достатньо підстав для її розгляду в судовому засіданні, вислухавши думку учасників процесу щодо можливості призначення справи до судового розгляду, суд вважає за можливе призначити справу до судового розгляду у відкритому судовому засіданні, який здійснювати за участю прокурора, обвинуваченого, його захисника, представника потерпілого, свідків.

Керуючись ст.ст.182, 194, 199, 314-316, 371, 372 КПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Судовий розгляд на підставі обвинувального акту відносно ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.191, ч.1 ст.366, ч.1 ст.366, ч.3 ст.368 КК України, призначити у відкритому судовому засіданні на 01 березня 2023 року о 13 год. 30 хв. в залі №1 Тиврівського районного суду Вінницької області за адресою: смт. Тиврів, вул. Шевченка, 3.

В задоволенні клопотання прокурора про покладення обов`язків, передбачених ст.194 КПК України щодо обвинуваченого ОСОБА_4 - відмовити.

Клопотання захисника ОСОБА_5 про виклик свідка ОСОБА_7 - задовольнити.

В судове засідання викликати прокурора, обвинуваченого, його захисника, представника потерпілого та свідків.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Вінницького апеляційного суду, виключно в частині відмови в застосуванні запобіжного заходу. В іншій частині ухвала суду оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали оголошено о 11-40 год. 14 лютого 2023 року.

Суддя ОСОБА_8

Дата ухвалення рішення10.02.2023
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу108949778
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.191, ч.1 ст.366, ч.1 ст.366, ч.3 ст.368 КК України

Судовий реєстр по справі —145/1853/22

Ухвала від 22.01.2024

Кримінальне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Ратушняк І. О.

Ухвала від 18.12.2023

Кримінальне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Ратушняк І. О.

Ухвала від 10.02.2023

Кримінальне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Вальчук В. В.

Ухвала від 10.02.2023

Кримінальне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Вальчук В. В.

Ухвала від 10.02.2023

Кримінальне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Вальчук В. В.

Ухвала від 28.12.2022

Кримінальне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Вальчук В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні