Рішення
від 14.02.2023 по справі 567/1447/22
ОСТРОЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 567/1447/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 лютого 2023 року м. Острог

Острозький районний суд Рівненської області у складі:

головуючий суддя - Венгерчук А.О.

при секретарі - Самолюк А.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом АТ "Райффайзен Банк" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором

встановив:

АТ "Райффайзен Банк" звернулося до Острозького районного суду Рівненської області із позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором у розмірі 73484,84 грн.

В обґрунтування позову зазначив, що 15.10.2019 між Акціонерним товариством «Райффайзен Банк Аваль», правонаступником якого за всіма юридичними правами та обов`язками є Акціонерне товариство «Райффайзен Банк» та ОСОБА_1 було укладено заяву-договір №014/380805/82/682767 про відкриття поточного рахунку та надання кредиту «Кредит готівкою», відповідно до умов якого банк зобов`язався надати позичальнику кредит за програмою кредитування«Кредит готівкою» у розмірі 54450,49 грн., строком до 15.10.2024 із сплатою 59,90% річних, а позичальник зобов`язався належним чином використати та повернути банку суму отриманого кредиту, а також сплатити відсотки за користування кредитними коштами, комісії згідно умов договору та тарифів кредитора, та виконати всі інші зобов`язання в порядку та строки, визначені договором.

Перед укладанням та підписанням договору про надання кредиту, позичальник звернувся до банку із заявою на отримання кредиту, в якій засвідчив, що ознайомлений у письмовій формі з умовами надання та повернення кредиту, а також діючим законодавством України, що регламентує відношення банку та клієнта. Банк свої зобов`язання за договором виконав, надавши відповідачу-позичальнику кредитні кошти в сумі, строком та на умовах, передбачених умовами кредитного договору.

Всупереч вимогам п. 2.3. заяви - договору відповідач не виконав взяті на себе договірні зобов`язання, а саме: не здійснював щомісячно погашення заборгованості відповідно до умов кредитного договору та відсотків за кредитом, у зв`язку з чим станом на 28.12.2021 заборгованість відповідача перед банком за заявою - договором про відкриття поточного рахунку та надання кредиту «Кредит готівкою» складає 73484,84 грн., яка складається із: заборгованості за кредитом у розмірі 60155,66 гривень; заборгованості за відсотками у розмірі 13329,18 грн. Враховуючи те, що позичальник не виконує умови договору та вимоги банку щодо врегулювання заборгованості, позивач змушений звернутися до суду за захистом своїх порушених прав з даним позовом та просить стягнути з відповідача заборгованість у загальному розмірі 73484,84 грн. та витрати по сплаті судового збору у сумі 2481 грн.

Ухвалою від 28.11.2022 прийнято до розгляду та відкрито провадження за позовною заявою, постановлено розгляд справи проводити у порядку спрощеного позовного провадження.

В судове засідання представник позивача не з`явився, в поданій до суду заяві позов підтримав та просить розглянути справу без його присутності. Не заперечує проти заочного розгляду справи та винесення судом заочного рішення.

В судове засідання відповідач ОСОБА_1 не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений у встановленому законом порядку, відповідно до ч. 1 ст. 131 ЦПК України, згідно з якою у разі відсутності заяви про зміну місця проживання або місцезнаходження судова повістка надсилається учасникам справи, які не мають офіційної електронної адреси та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, що забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, на останню відому судові адресу і вважається доставленою, навіть якщо учасник судового процесу за цією адресою більше не проживає або не знаходиться, а також шляхом розміщення оголошення про розгляд справи на сайті Судової влади.

Відповідно до норм ст. 83 ЦПК України, позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

Згідно з ч. 8 ст. 83 ЦПК України, докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

Визначений ч. 3 ст. 279 ЦПК України строк для реалізації сторонами своїх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків сплив.

Розглядаючи справу, суд забезпечив сторонам рівні можливості щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості.

Водночас, від відповідача на адресу суду не надходило жодних документів, тому суд вважає, що відповідач своїм правом на подання відзиву та доказів по справі не скористався.

Отже, відповідач будучи належним чином повідомленим про розгляд справи, в судове засідання повторно не з`явився, про причини своєї неявки суду не повідомив, з клопотанням про відкладення розгляду справи до суду не звертався, а також не скористалася правом надання відзиву із запереченнями проти позову.

Згідно з ч. 1 ст. 223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

З урахуванням положень ст.ст.280-282 ЦПК України, з метою уникнення безпідставного затягування розгляду справи, суд вважає за можливе провести заочний розгляд справи.

Згідно із ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснювалось.

Суд, дослідивши матеріали справи, повно та всебічно з`ясувавши обставини, на які позивач посилається як на підставу своїх вимог, вважає, що позов АТ "Райффайзен Банк" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до вимог ст. 13 ЦПК України суд розглядає справу в межах заявлених вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Відповідно до ст. 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

З матеріалів справи судом встановлено, що 15.10.2019 між Акціонерним товариством «Райффайзен Банк Аваль», правонаступником якого за всіма юридичними правами та обов`язками є Акціонерне товариство «Райффайзен Банк» та ОСОБА_1 було укладено заяву-договір №014/380805/82/682767 про відкриття поточного рахунку та надання кредиту «Кредит готівкою», відповідно до умов якого банк зобов`язався надати позичальнику кредит за програмою кредитування «Кредит готівкою» у розмірі 54450,49 грн., строком до 15.10.2024 із сплатою 59,9 % річних, а позичальник зобов`язався належним чином використати та повернути банку суму отриманого кредиту, а також сплатити відсотки за користування кредитними коштами, комісії згідно умов договору та тарифів кредитора, та виконати всі інші зобов`язання в порядку та строки, визначені договором. (а.с.11-13)

Перед укладанням та підписанням договору про надання кредиту, позичальник звернувся до банку із заявою на отримання кредиту, в якій засвідчив, що ознайомлений у письмовій формі з умовами надання та повернення кредиту, а також діючим законодавством України, що регламентує відношення банку та клієнта. (а.с.8-10)

Надання кредитних коштів проводилося згідно п.1.2 договору шляхом зарахування коштів кредиту на поточний рахунок відповідача-клієнта. (а.с.14)

Банк свої зобов`язання за договором виконав, надавши відповідачу-позичальнику кредитні кошти в сумі, строком та на умовах, передбачених умовами кредитного договору. З укладенням кредитного договору у відповідача-позичальника виник обов`язок повернути банку кредит та відсотки за кредитним договором у строки та в розмірах чітко встановлених графіком погашення кредиту та умовам кредитного договору. Всупереч вимогам п. 2.3. заяви - договору позичальник не виконав взяті на себе договірні зобов`язання, а саме: не здійснював щомісячно погашення заборгованості відповідно до умов кредитного договору та відсотків за кредитом. У зв`язку з неналежним виконанням відповідачем умов договору, несплатою періодичних платежів на погашення кредиту та відсотків за кредитним договором, на адресу відповідача було направлено вимогу про дострокове виконання грошових зобов`язань за кредитним договором від 06.01.2022, надавши відповідачу можливість добровільно врегулювати заборгованість протягом 30 днів. (а.с.15-19)

Однак, у визначені кредитором строки вимоги не були виконані, заборгованість не погашена.

Одночасно в ході розгляду справи були досліджені наступні докази: розрахунок заборгованості за кредитним договором №014/380805/82/682767 від 15.10.2019 відповідно до якого станом на 28.12.2021 заборгованість за кредитом становить 73484,84 грн., яка складається з заборгованості за кредитом в сумі 60155,66 грн., заборгованості за відсотками в сумі 13329,18 грн. (а.с.6-7); копія паспорту споживчого кредиту за програмою кредитування «Кредит готівкою»; копія Заяви-Договору про відкриття Поточного рахунку та надання Кредиту «Кредит готівкою» №014/380805/82/682767 від 15.10.2019; копія заяви-анкети для отримання кредиту "Кредит готівкою"; графік погашення кредитної заборгованості та сплати страхових платежів; копія виписки по рахунку; копія Правил банківського обслуговування фізичних осіб в АТ «Райффайзен Банк»; копії установчих та реєстраційних документів позивача.

Відповідно до статуту АТ "Райффайзен банк", протоколом загальних зборів акціонерів №3Б-62 від 23.04.2021 прийнято рішення про зміну найменування Акціонерного товариства «Райффайзен Банк Аваль» на Акціонерне товариство «Райффайзен Банк». Акціонерне товариство «Райффайзен Банк» є правонаступником за всіма правами та обов`язками Акціонерного товариства «Райффайзен Банк Аваль».

Судом встановлено, що 15.10.2019 ОСОБА_1 звернувся АТ «Райффайзен Банк Аваль», правонаступником якого за всіма юридичними правами та обов`язками є Акціонерне товариство «Райффайзен Банк» із заявою на отримання кредиту за програмою «Кредит готівкою», в якій засвідчив, що ознайомлений у письмовій формі з умовами надання та повернення кредиту, а також діючим законодавством України, що регламентує відношення банку та клієнта.

15.10.2019 між АТ «Райффайзен Банк Аваль», правонаступником якого за всіма юридичними правами та обов`язками є Акціонерне товариство «Райффайзен Банк» та ОСОБА_1 було укладено заяву-договір про відкриття поточного рахунку та надання кредиту «Кредит готівкою» №017/380805/82/682767, відповідно до умов якого банк зобов`язався надати позичальнику кредит за програмою кредитування «Кредит готівкою» у розмірі 54450,49 гривень, строком до 15.10.2024 із сплатою 59,9 % річних.

Згідно умов п. 2.1 заяви-договору, сторони встановили, що проценти сплачуються клієнтом у визначену графіком дату у складі щомісячного ануїтентного платежу, вказаного у графіку і розраховується виходячи з процентної ставки, передбаченої підпунктом 1.2.3 пункту 1.2 заяви-договору. Проценти, нараховуються щомісяця на фактичний залишок заборгованості за весь строк користування кредитом, починаючи з дня надання кредиту (включно) або з наступного за днем надання кредиту операційного дня (у разі надання Кредиту після закінчення операційного часу), виходячи з фактичної кількості днів в місяці та році (метод факт/факт).

Відповідно до умов п. 2.2 заяви-договору, клієнт здійснює погашення кредиту та сплату процентів щомісячно ануїтетними платежами. Ануїтетний платіж включає в себе погашення частини основної суми кредиту та процентів та розраховується за формулою, визначеною підпунктом 3.5.1 пункту 3.5 статті 3 розділу 6 Правил.

Згідно з п. 2.4 заяви-договору, у визначений п. 2.3 заяви-договору строк клієнт має забезпечити наявність коштів на поточному рахунку для подальшого здійснення банком договірного списання коштів згідно з умовами. Погашення заборгованості за кредитом, процентів, пені здійснюється шляхом здійснення банком договірного списання. У випадку об`єктивної неможливості забезпечення клієнтом достатньої суми на рахунках, з яких банк здійснює договірне списання коштів шляхом погашення заборгованості за кредитом, погашення клієнтом заборгованості може бути здійснене будь-яким іншим шляхом, погодженим банком.

Відповідно до умов п. 1.4 заяви-договору сторони встановили, що у разі настання передбачених підпунктом 3.6.2 пункту 3.6 статті 3 розділу 6 Правил обставин дефолту, банк має право відмовити клієнту в наданні кредиту (з припиненням зобов`язання банка надати кредит) та/або вимагати дострокового виконання клієнтом зобов`язань за кредитом, включаючи повернення суми кредиту, сплату процентів, пені та інших платежів за кредитом, про що направляє клієнту письмове повідомлення. На письмову вимогу банка, клієнт зобов`язаний здійснити дострокове погашення заборгованості за кредитом у відповідності до умов, зазначених в письмовому повідомлені банка. У разі невиконання цієї вимоги, банк має право вжити заходи для стягнення заборгованості клієнта за кредитом, які не суперечать законодавству України (Витяг з Правил банківського обслуговування фізичних осіб в АТ «Райффайзен Банк Аваль»).

З огляду на викладене, суд приходить до висновку про виникнення договірних відносин між сторонами з приводу отримання відповідачем кредиту у АТ "Райффайзен Банк".

Правовідносини, що виникли між сторонами, є зобов`язальними і регулюються нормами глав 47-49, 51 ЦК України, а також спеціальними нормами глави 71 ЦК України.

За змістом ст.ст. 626, 628 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Частиною першою ст. 638 ЦК України встановлено, що істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Згідно зі статтями 6, 627 ЦК України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Відповідно до ч. 1 ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірах та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти (ч.1 ст.1048 ЦК України ).

Кредитний договір укладається у письмовій формі. Кредитний договір, укладений з недодержанням письмової форми, є нікчемним (ст.1055 ЦК України).

Частиною 2 ст. 1054 ЦК України передбачено, що до відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 глави 71 ЦК України, тобто норми про договір позики.

Відповідно до ч. 1 ст. 1049 ЦК України, позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику у строк та в порядку, що встановлені договором.

Згідно з ч. 1 ст. 1048 ЦК України, позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором.

Згідно з ч. 2 ст. 1050 ЦК України якщо договором встановлений обов`язок позичальника повернути позику частинами, то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася та сплати відсотків.

Відповідно до ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Водночас, при вирішенні спору судом взято до уваги, що відповідачем було порушено обов`язок з повернення кредитних коштів, що підтверджується розрахунком заборгованості, а відтак у позивача виникло право вимагати повернення частини позики, що залишилася в розмірі 60155,66 грн. (за тілом кредиту).

Банк, заявляючи у даній справі, вимоги про погашення кредиту, одночасно просить стягнути з відповідача заборгованість за відсотками.

ОСОБА_1 , підписуючи заяву-договір про відкриття поточного рахунку та надання кредиту «Кредит готівкою» №014/380805/82/682767 від 15.10.2019, ознайомився і погодився з умовами надання кредиту, зокрема й щодо сплати відсотків.

Отже, сторони обумовили у письмовому вигляді розмір та порядок нарахування відсотків за користування кредитом.

Відповідно до ст. 1048 ЦК України встановлено, що позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Згідно з ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

З огляду на те, що ОСОБА_1 згідно укладеного з АТ «Райффайзен Банк» договору взяв на себе зобов`язання погашати кредит та відсотки за користування кредитом щомісячно у визначений договором строк, та вказаний обов`язок ним був порушений, що підтверджується випискою по рахунку та розрахунком заборгованості за договором, а відтак у позивача виникло право вимагати повернення позики, що залишилася в розмірі та сплати прострочених відсотків за користування кредитом.

При винесені рішення, надаючи оцінку обґрунтованості та доведеності заявленої позивачем суми заборгованості, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог та заперечень. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі.

Згідно з ч. 1 ст. 76, ч. 2 ст. 77 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідний розмір заборгованості позивачем визначений згідно з розрахунком заборгованості, який долучений до позовної заяви. Відповідність розрахунку не була спростована відповідачем ані змістовними запереченнями, ані окремим контррозрахунком, а тому при винесені рішення суд керується розрахунком позивача.

Оскільки фактично отримані та використані позичальником кошти в добровільному порядку не повернуті, а також враховуючи вимоги частини другої статті 530 ЦК України за змістом якої, якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання в будь-який час, що свідчить про порушення його прав, суд вважає, що позивач вправі вимагати захисту своїх прав через суд - шляхом зобов`язання виконати боржником обов`язку з повернення фактично отриманої суми кредитних коштів, а отже з відповідача на користь позивача слід стягнути тіло кредиту в розмірі 601555,66 грн. та 13329,18 грн. заборгованості за відсотками, а тому позовні вимоги АТ "Райффайзен Банк" підлягають задоволенню.

При вирішення питання про стягнення на користь позивача судових витрат суд виходить з наступного.

Відповідно до ч. 1, п. 1 ч. 2 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на відповідача.

Таким чином, з ОСОБА_1 на користь позивача слід стягнути понесені останнім витрати зі сплати судового збору пропорційно розміру задоволених вимог, що становить 2481 грн.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.12, 76, 81, 83, 89, 141, 247, 263, 264, 265, 280-282, 354 ЦПК України,

у х в а л и в :

позов АТ "Райффайзен Банк" (місце знаходження: м. Київ вул. Лєскова, 9, ЄДРПОУ 14305909) до ОСОБА_1 (останнє зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) про стягнення заборгованості за кредитним договором задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь акціонерного товариства "Райффайзен Банк" заборгованість за заявою-договором про відкриття поточного рахунку та надання кредиту "Кредит готівкою" №014/380805/82/682767 від 15.10.2019 у розмірі 73484 (сімдесят три тисячі чотириста вісімдесят чотири) грн. 84 коп., яка складається з заборгованості за кредитом у розмірі 60155,66 грн., заборгованості за відсотками у розмірі 13329,18 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь акціонерного товариства "Райффайзен Банк" 2481 грн. судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач може оскаржити заочне рішення в апеляційному порядку у загальному порядку.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Рівненського апеляційного суду через Острозький районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 14.02.2023.

Суддя Острозького районного судуВенгерчук А.О.

Дата ухвалення рішення14.02.2023
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу108957549
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —567/1447/22

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

Ухвала від 21.08.2023

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

Рішення від 14.02.2023

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

Рішення від 07.02.2023

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

Ухвала від 28.11.2022

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні