Ухвала
від 09.02.2023 по справі 160/21130/22
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

09 лютого 2023 р. Справа № 160/21130/22

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Кальника В.В., розглянувши у письмовому провадженні заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області про відмову від позову та закриття провадження у справі, вирішення питання щодо повернення судового збору, сплаченого при поданні позовної заяви у справі № 160/21130/22 за позовом Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області до ТДВ "Криворізьке підприємство промислово-залізничного транспорту" про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

29 грудня 2022 року Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області звернулось до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовом до ТДВ "Криворізьке підприємство промислово-залізничного транспорту", в якому просить суд:

- стягнути з ТДВ Криворізьке підприємство промислово-залізничного транспорту на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком №2 за період з 01.03.2022 по 31.12.2022 за Списком №2 в розмірі 125 157,07 грн. на р/р НОМЕР_1 ПАТ Державний ощадний банк України МФО 305482, ЄДРПОУ 21910427.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 03.01.2023 року відкрито провадження в адміністративній справі та ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження.

08.02.2023 року на адресу суду від позивача надійшла заява про відмову від позову та закриття провадження у справі, вирішення питання щодо повернення судового збору, сплаченого при поданні позовної заяви у справі № 160/21130/22.

В обґрунтування заяви позивачем зазначено, що станом на 03.02.2023 року ТДВ "Криворізьке підприємство промислово-залізничного транспорту" у добровільному порядку сплатило у повному обсязі суму заборгованості.

Розглянувши заяву позивача про відмову від позову та закриття провадження у справі, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 189 Кодексу адміністративного судочинства України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Частиною 3 ст. 189 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що про прийняття відмови від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі. У разі часткової відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі щодо частини позовних вимог.

Частиною 5, 6 ст. 189 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що суд не приймає відмови від позову, визнання позову і продовжує розгляд адміністративної справи, якщо ці дії позивача або відповідача суперечать закону чи порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси.

Суд не приймає відмову позивача від позову, визнання позову відповідачем у справі, в якій особу представляє її законний представник, якщо його дії суперечать інтересам особи, яку він представляє.

Дослідивши заяву позивача про відмову від позову та закриття провадження у справі, суд не вбачає встановлених для задоволення клопотання перешкод, передбачених ч. 5, 6 ст. 189 КАС України, та приходить до висновку про прийняття відмови від позовних вимог та закриття провадження по справі.

Стосовно вирішення питання щодо повернення судового збору, сплаченого при поданні позовної заяви у справі № 160/21130/22, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 142 КАС України у разі вирішення справи шляхом примирення, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу п`ятдесяти відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Відповідно до ч. 3 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Однією із умов повернення 50 відсотків судового збору відповідно до ст. 142 КАС України є відмова позивача від позову до початку розгляду справи по суті.

Поряд з цим, зважаючи на те, що заява про відмову від позову та закриття провадження у справі заявлена позивачем на стадії судового розгляду по суті, у суду відсутні правові підстави для повернення позивачу з Державного бюджету України 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову та відповідно задоволення заяви Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області.

Керуючись ст. ст. 142, 238, 248, 250, 256, 294 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області про відмову від позову та закриття провадження у справі, вирішення питання щодо повернення судового збору, сплаченого при поданні позовної заяви у справі № 160/21130/22 задовольнити частково.

Провадження у справі за позовом Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області до ТДВ "Криворізьке підприємство промислово-залізничного транспорту" про стягнення заборгованості - закрити.

У задоволенні заяви Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області про вирішення питання щодо повернення судового збору, сплаченого при поданні позовної заяви у справі № 160/21130/22 - відмовити.

Копію ухвали надіслати сторонам по справі.

Ухвала суду набирає законної сили відповідно до вимог ст. 256 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена в строки, передбачені ст. 295 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя В.В. Кальник

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення09.02.2023
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу108962196
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо управління, нагляду, контролю та інших владних управлінських функцій (призначення, перерахунку та здійснення страхових виплат) у сфері відповідних видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з них загальнообов’язкового державного пенсійного страхування

Судовий реєстр по справі —160/21130/22

Ухвала від 09.02.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кальник Віталій Валерійович

Ухвала від 03.01.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кальник Віталій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні