Рішення
від 02.02.2023 по справі 373/2057/22
ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 373/2057/22

Номер провадження 2/373/144/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 лютого 2023 року м. Переяслав

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючої судді Хасанової В.В.,

за участю секретаря судових засідань Киришун Ю.В.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Дівичківської сільської ради Бориспільського району Київської області про встановлення факту, що має юридичне значення, -

ВСТАНОВИВ:

12 грудня 2022 року позивач звернувся до суду з позовом до Дівичківської сільської ради Бориспільського району та просить встановити факт, що має юридичне значення - факт постійного проживання його, позивача, однією сім`єю із своєю матір`ю ОСОБА_3 , померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 , на день її смерті.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що він є єдиним спадкоємцем за законом першої черги та за заповітом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , яка до дня смерті була зареєстрована по АДРЕСА_1 .

Після її смерті відкрилася спадщина на житловий будинок АДРЕСА_1 .

Після смерті спадкодавця 13.10.2022 позивач звернувся до нотаріуса з метою оформлення спадщини на своє ім`я, однак нотаріусом йому відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину в зв`язку з пропуском шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини після смерті спадкодавця.

Встановлення факту постійного проживання позивача разом із спадкодавцем на день відкриття спадщини необхідне для отримання в органах нотаріату свідоцтва про право на спадщину після смерті спадкодавця.

09.01.2023 до суду надійшов відзив на позовну заяву від сільського голови Дівичківської сільської ради Слюсара О., в якому він позовні вимоги визнав в повному обсязі, просив задовольнити їх та розглянути праву без участі представника Дівичківської сільської ради.

Представник позивача ОСОБА_1 в судовому засіданні позовні вимоги підтримала, просила їх задовольнити.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, з?ясувавши фактичні обставини справи, та оцінивши і надавши належну оцінку зібраним у справі доказам, встановив наступне.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , про що21.07.2008 за № 16 проведено відповідний запис виконавчим комітетом Ковалинської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області, та підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 21.07.2008 виконавчим комітетом Ковалинської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області.

До дня смерті ОСОБА_3 була зареєстрована та проживала по АДРЕСА_1 . На день її смерті за даною адресою також постійно проживав без реєстрації її син ОСОБА_2 , що встановлено відповідно з даних довідки № 208 від 23.09.2022, виданої Дівичківською сільською радою Переяслав-Хмельницького району Київської області.

Факт родинних відносин між ОСОБА_2 та померлою ОСОБА_3 підтверджується копією свідоцтва про народження ОСОБА_2 , серії НОМЕР_2 , виданого 03.08.1966, з якого вбачається, що його матір`ю є ОСОБА_3 .

Факт належності померлій ОСОБА_3 спадкового житлового будинку підтверджується копією свідоцтва про право власності від 15.02.1995, копією свідоцтва про право на спадщину за законом від 15.02.1995.

Згідно з копією заповіту, посвідченого 25.10.2000 секретарем Ковалинської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Степанчук В.М., ОСОБА_3 заповіла ОСОБА_2 все належне їй майно.

Відповідно до повідомлення приватного нотаріуса Бориспільського районного нотаріального округу ГТУЮ у Київській області Кучеренко Н.М. від 13.10.2022 за №99/01-16, ОСОБА_2 пропущено строк, встановлений для прийняття спадщини, після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , передбачений ст.1270 ЦК України. Йому рекомендовано звернутися в суд з позовом про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Згідно інформаційної довідки із Спадкового реєстру, спадкової справи після померлої ОСОБА_3 не зареєстровано.

Згідно з повідомленням Дівичківського сільського голови Слюсара О. про визнання відмерлою спадщини після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 , рада не зверталась.

Допитана в судовому засіданні в якості свідка ОСОБА_4 показала, що позивач є батьком її куми. До 2006 року він проживав разом із своєю дружиною та донькою (її кумою) в АДРЕСА_2 . Однак, з 2006 року він почав проживати разом із своєю матір`ю та своєю новою жінкою за адресою місця реєстрації матері ОСОБА_3 . В 2008 році ОСОБА_3 померла, її син ОСОБА_2 проживає по АДРЕСА_1 станом на даний час.

Свідок ОСОБА_5 суду показала, що позивач є її батьком. В 2006 році, коли він розійшовся із мамою, то почав проживати з бабусею ОСОБА_3 у її будинку по АДРЕСА_1 . Проживає там і зараз.

Свідок ОСОБА_6 суду повідомила, що ОСОБА_2 є її чоловіком. Вони перебувають у шлюбі, однак проживають з 2006 року за різними адресами: її чоловік з іншою жінкою проживає в будинку своєї матері ОСОБА_3 .

За правилами ч. 2 ст. 315 ЦПК України в судовому порядку можуть бути встановлені інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ч.3ст.1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленогост.1270 цього Кодексу(шість місяців), він не заявив про відмову від неї.

Згідно ч. 5ст. 1268 ЦК Українинезалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Згідно ч. 2ст. 1220 ЦК Україничасом відкриття спадщини є день смерті особи.

Згідно з п.23Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 №7«Про судову практику у справах про спадкування», якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку з чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 2 ст.2Закону України«Про свободупересування тавільний вибірмісця проживанняв Україні» реєстрація місця проживання або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією України, законами чи міжнародними договорами, або підставою для їх обмеження.

Згідно з вимогами ч. 1 ст.29ЦК України місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово.

Судом встановлено, що спадкодавець ОСОБА_3 на момент своєї смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 , була зареєстрована та постійно проживала по АДРЕСА_1 . За вказаною адресою разом з нею однією сім`єю проживав і її син позивач по справі ОСОБА_2 , який був зареєстрований за іншою адресою в цьому ж селі по АДРЕСА_2 .

Зазначений факт підтверджено наявними в матеріалах справи письмовими доказами, а також показаннями свідків.

Позивачу необхідно встановити факт спільного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини для оформлення права на спадщину, отже встановлення факту проживання позивача з ОСОБА_3 на момент її смерті породжує юридичні наслідки, оскільки з визначенням їх спільного проживання законодавство пов`язує прийняття спадщини.

Приймаючи до уваги, що позивач позбавлений можливості у здійсненні права на спадкування іншим шляхом, крім встановлення у судовому порядку факту спільного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а в судовому засіданні доведений факт спільного проживання позивача зі спадкодавцем ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини, суд дійшов висновку, що позов слід задовольнити.

Враховуючи вищевикладене, відповідно до ст. 29, 1268 ЦК України, керуючись ст. 12, 81, 263 265, 315 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_2 до Дівичківської сільської ради Бориспільського району Київської області про встановлення факту, що має юридичне значення, задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_2 . ІНФОРМАЦІЯ_3 , разом із ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , на час відкриття спадщини по АДРЕСА_1 .

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_3 .

Дівичківська сільська рада, місцезнаходження: вул.Сонячна, 1-а, с.Дівички, Бориспільський район, Київська область, 08456.

Суддя В.В.Хасанова

Дата ухвалення рішення02.02.2023
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу108970844
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші справи

Судовий реєстр по справі —373/2057/22

Рішення від 02.02.2023

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Хасанова В. В.

Рішення від 02.02.2023

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Хасанова В. В.

Ухвала від 15.12.2022

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Хасанова В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні