Вирок
від 14.02.2023 по справі 759/100/23
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

ун. № 759/100/23

пр. № 1-кп/759/673/23

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 лютого 2023 року м. Києва

Святошинський районний суд міста Києва в складі колегії суддів:

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

суддів - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

секретар судового засідання: ОСОБА_4 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 13.12.2022 року за №12022000000001377, за обвинуваченням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Луганськ, громадянина України, освіта середньо-спеціальна, неодруженого, працюючого ТОВ "Лугасталь", моделювальник з дерев`яних виробів, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1, ч. 2 ст. 260КК України,

сторони кримінального провадження:

прокурор - ОСОБА_6 ,

обвинувачений - ОСОБА_5 ,

захисник - ОСОБА_7 ,-

ВСТАНОВИЛА:

Громадянин України ОСОБА_5 , перебуваючи на території Луганської та Донецької областей, у невстановлені досудовим розслідуванням дату і час, але не пізніше 23 вересня 2022 року, вчинив кримінальні правопорушення проти громадської безпеки та основ національної безпеки України.

24 жовтня 1945 року набув чинності Статут Організації Об`єднаних Націй, підписаний 26 червня 1945 року, яким фактично створено Організацію Об`єднаних Націй (далі - ООН).

До складу ООН входять Україна, Російська Федерація (далі - РФ) та ще 49 країн-засновниць, а також інші країни світу.

Відповідно до частини 4 статті 2 Статуту ООН, усі Члени вказаної організації утримуються в своїх міжнародних відносинах від погрози силою або її застосування як проти територіальної недоторканності або політичної незалежності будь-якої держави, так і будь-яким іншим чином, несумісним із Цілями Об`єднаних Націй.

Декларацією Генеральної Асамблеї ООН від 9 грудня 1981 року № 36/103 про недопустимість інтервенції та втручання у внутрішні справи держав та резолюціями - від 21 грудня 1965 року № 2131 (ХХ), що містить Декларацію про неприпустимість втручання у внутрішні справи держав та про захист їх незалежності та суверенітету; від 24 жовтня 1970 року № 2625 (XXV), що містить Декларацію про принципи міжнародного права, що стосуються дружніх відносин і співробітництва між державами відповідно до Статуту ООН; від 16 грудня 1970 року № 2734 (ХХV), що містить Декларацію про зміцнення міжнародної безпеки, та від 14 грудня 1974 року № 3314 (ХХІХ), що містить Визначення агресії, - установлено, що жодна з держав не має права здійснювати інтервенцію чи втручання у будь-якій формі або з будь-якої причини у внутрішні та зовнішні справи інших держав. Цими ж міжнародними документами закріплено обов`язок держав: утримуватися від озброєної інтервенції, підривної діяльності, військової окупації, здійснення сприяння, заохочення чи підтримки сепаратистської діяльності; не допускати на власній території навчання, фінансування та вербовки найманців чи засилання таких найманців на територію іншої держави.

Крім того, у статтях 1 - 5 Резолюції Генеральної Асамблеї ООН від 14 грудня 1974 року № 3314 (ХХІХ) серед іншого визначено, що ознаками агресії є:

- застосування збройної сили державою проти суверенітету, територіальної недоторканності чи політичної незалежності іншої держави;

- застосування збройної сили державою в порушення Статуту ООН.

Будь-яке з наступних діянь, незалежно від оголошення війни, кваліфікується як акт агресії:

- вторгнення або напад збройних сил держави на територію іншої держави або будь-яка військова окупація, який би тимчасовий характер вона не мала, яка є результатом такого вторгнення або нападу, або будь-яка анексія із застосуванням сили території іншої держави або частини її;

- бомбардування збройними силами держави території іншої держави або застосування будь-якої зброї державою проти території іншої держави;

- блокада портів або берегів держави збройними силами іншої держави;

- напад збройними силами держави на сухопутні, морські або повітряні сили, або морські та повітряні флоти іншої держави;

- застосування збройних сил однієї держави, що знаходяться на території іншої держави за угодою з приймаючою державою, у порушення умов, передбачених в угоді, або будь-яке продовження їх перебування на такій території після припинення дії угоди;

- дія держави, яка дозволяє, щоб її територія, яку вона надала в розпорядження іншої держави, використовувалася цією іншою державою для здійснення акту агресії проти третьої держави;

- засилання державою або від імені держави збройних банд, груп, іррегулярних сил або найманців, які здійснюють акти застосування збройної сили проти іншої держави, які мають настільки серйозний характер, що це є рівносильним наведеним вище актам, або її значна участь у них.

Жодні міркування будь-якого характеру, чи то політичного, економічного, військового чи іншого характеру, не можуть слугувати виправданням агресії.

Крім того, принципи суверенної рівності, поваги прав, притаманних суверенітету, незастосування сили чи погрози силою, непорушності кордонів, територіальної цілісності держав, мирного врегулювання спорів та невтручання у внутрішні справи держав були закріплені також у Заключному акті Наради з безпеки та співробітництва в Європі від 1 серпня 1975 року, який підписаний СРСР, правонаступником якого є РФ.

У преамбулі Декларації про державний суверенітет України від 16 липня 1990 року (далі - Декларація) вказано, що Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки проголошує державний суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади Республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах.

Відповідно до розділу V Декларації, територія України в існуючих кордонах є недоторканною і не може бути змінена та використана без її згоди.

24 серпня 1991 року Верховною Радою Української Радянської Соціалістичної Республіки схвалено Акт проголошення незалежності України, яким урочисто проголошено незалежність України та створення самостійної української держави - України. Згідно з указаним документом, територія України є неподільною та недоторканною.

Незалежність України визнали держави світу, серед яких і Російська Федерація.

Згідно з пунктами 1, 2 Меморандуму про гарантії безпеки у зв`язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії і Сполучені Штати Америки підтвердили Україні своє зобов`язання згідно з принципами Заключного акта Наради з безпеки та співробітництва в Європі від 1 серпня 1975 року поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України, зобов`язалися утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України, і що ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти України, крім цілей самооборони, або будь-яким іншим чином згідно зі Статутом ООН.

Відповідно до пунктів 3, 8 Меморандуму про підтримку миру та стабільності в Співдружності Незалежних Держав від 10 лютого 1995 року, що укладений між державами СНД, серед яких є Україна та РФ, держави підтвердили непорушність існуючих кордонів один одного та зобов`язалися виступати проти будь-яких дій, що підривають їхню непорушність, а також вирішувати усі суперечки, що виникають з питань кордонів і територій, тільки мирними засобами. Держави також зобов`язалися не підтримувати на території інших держав-учасниць сепаратистські рухи, а також сепаратистські режими, якщо такі виникнуть, не встановлювати з ними політичних, економічних та інших зв`язків, не допускати використання ними територій і комунікацій держав-учасниць Співдружності, не надавати їм економічної, фінансової, військової та іншої допомоги.

31 травня 1997 року, відповідно до положень Статуту ООН і зобов`язань згідно із Заключним актом Наради з безпеки і співробітництва в Європі, Україна та РФ уклали Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ (ратифікований Законом України від 14 січня 1998 року №13/98-ВР та Федеральним Законом РФ від 2 березня 1999 року № 42-ФЗ). Відповідно до статей 2 - 3 зазначеного Договору, РФ зобов`язалася поважати територіальну цілісність України, підтвердила непорушність існуючих між ними кордонів та зобов`язалася будувати відносини одна з одною на основі принципів взаємної поваги, суверенної рівності, територіальної цілісності, непорушності кордонів, мирного врегулювання спорів, незастосування сили або погрози силою, у тому числі економічні та інші способи тиску, права народів вільно розпоряджатися своєю долею, невтручання у внутрішні справи, додержання прав людини та основних свобод, співробітництва між державами, сумлінного виконання взятих міжнародних зобов`язань, а також інших загальновизнаних норм міжнародного права.

Відповідно до опису і карти державного кордону, які є додатками до Договору між Україною та РФ про українсько-російський державний кордон від 28 січня 2003 року (ратифікований РФ 22 квітня 2004 року), територія Автономної Республіки Крим, м. Севастополя, Донецької і Луганської областей відноситься до території України.

Статтями 1 - 2 Конституції України визначено, що Україна є суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою. Суверенітет України поширюється на всю її територію, яка в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною.

Перебування на території України підрозділів збройних сил інших держав з порушенням процедури, визначеної Конституцією та законами України, Гаазькими конвенціями 1907 року, IV Женевською конвенцією 1949 року, а також всупереч Меморандуму про гарантії безпеки у зв`язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї 1994 року, Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ 1997 року та іншими міжнародно-правовими актами, є окупацією частини території суверенної держави Україна та міжнародним протиправним діянням з усіма наслідками, передбаченими міжнародним правом.

Відповідно до статті 68 Конституції України кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Відповідно до статей 132-134 Конституції України територіальний устрій України ґрунтується на засадах єдності та цілісності державної території. До складу України входять: Автономна Республіка Крим, Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Луганська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька, Чернігівська області, міста Київ та Севастополь. Місто Севастополь має спеціальний статус, Автономна Республіка Крим (далі - АР Крим) є невід`ємною складовою частиною України і в межах повноважень, визначених Конституцією України, вирішує питання, віднесені до її відання.

Упродовж 2013 року у зв`язку з демократичними процесами, які відбувалися на території України, у представників влади РФ та службових осіб з числа керівництва збройних сил (далі - ЗС) РФ, досудове розслідування та судовий розгляд щодо яких здійснюється в інших кримінальних провадженнях, виник злочинний умисел на вчинення протиправних дій, спрямованих на порушення суверенітету і територіальної цілісності України, зміну меж її території та державного кордону на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

Мотивами зазначеного умислу стали євроінтеграційний курс розвитку України, підготовка до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами, які були розцінені представниками влади і ЗС РФ як безпосередня загроза економічним та геополітичним інтересам РФ, що сприятиме втраті впливу над політичними процесами в Україні та позбавить контролю над її економічною діяльністю, призведе до поглиблення співпраці України з Організацією Північноатлантичного договору з метою досягнення критеріїв, необхідних для набуття членства у цій організації та можливої денонсації угод щодо тимчасового розташування Чорноморського флоту РФ на території України - в АР Крим та м. Севастополі.

Свою злочинну мету співучасники з числа представників влади та ЗС РФ вирішили досягти шляхом розв`язання та ведення агресивної війни проти України з використанням підпорядкованих підрозділів і військовослужбовців ЗС РФ, у тому числі дислокованих на підставі міжнародних угод на території АР Крим і м. Севастополя, а також залучення до виконання злочинного плану інших осіб, у тому числі громадян України та РФ, створення і фінансування не передбачених законом збройних формувань (далі - НЗФ) та вчинення інших злочинів.

При цьому вони усвідомлювали, що такі протиправні дії призведуть до порушення суверенітету і територіальної цілісності України, незаконної зміни меж її території та державного кордону, заподіяння значних матеріальних збитків та інших тяжких наслідків, передбачали і прагнули їх настання.

З метою реалізації вказаного умислу впродовж 2013 року на території РФ службові особи Генерального штабу ЗС РФ, на виконання наказів та під безпосереднім керівництвом представників влади та службових осіб ЗС РФ, досудове розслідування та судовий розгляд щодо яких здійснюється в інших кримінальних провадженнях, розробили злочинний план, яким передбачалося досягнення військово-політичних цілей РФ, які, на думку співучасників, були прямо пов`язані з необхідністю незаконної окупації та подальшої анексії АР Крим, м. Севастополя та південно-східних регіонів України та, поряд із застосуванням політичних, дипломатичних, економічних та інформаційних заходів, використання протестного потенціалу населення південно-східних регіонів України для організації сепаратистських референдумів, спрямованих на порушення територіальної цілісності України.

Так, починаючи з 20 лютого 2014 року для реалізації вищезазначеного умислу, з метою блокування та захоплення адміністративних будівель і ключових об`єктів військової та цивільної інфраструктури для забезпечення військової окупації та подальшої анексії РФ території АР Крим і м. Севастополя, усупереч вимогам пунктів 1, 2 Меморандуму про гарантії безпеки у зв`язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994, пунктів 3, 8 Меморандуму про підтримку миру та стабільності в Співдружності Незалежних Держав від 10 лютого 1995 року, статей 2, 3 Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ, принципів Заключного акта Наради з безпеки та співробітництва в Європі від 1 серпня 1975 року, а також всупереч вимогам частини 4 статті 2 Статуту ООН, Декларації Генеральної Асамблеї ООН №36/103 від 9 грудня 1981 року про недопустимість інтервенції та втручання у внутрішні справи держав та декларацій, затверджених резолюціями Генеральної Асамблеї ООН № 2131 (ХХ) від 21 грудня 1965 року, що містить Декларацію про неприпустимість втручання у внутрішні справи держав та про захист їх незалежності та суверенітету, № 2625 (XXV) від 24 жовтня 1970 року, що містить Декларацію про принципи міжнародного права, що стосуються дружніх відносин і співробітництва між державами відповідно до Статуту ООН, № 2734 (ХХV) від 16 грудня 1970 року, що містить Декларацію про зміцнення міжнародної безпеки, № 3314 (ХХІХ) від 14 грудня 1974 року, що містить Визначення агресії, статей 1, 2 III Конвенції про відкриття воєнних дій від 18 жовтня 1907 року, статей 1, 2, 68 Конституції України, на територію суверенної держави Україна, а саме АР Крим і м. Севастополь, здійснено вторгнення військовим, морським та повітряним транспортом окремих підрозділів ЗС РФ.

У подальшому представниками влади РФ вчинено ряд дій, внаслідок чого здійснено окупацію частини території України - Автономної Республіки Крим і м. Севастополя та спроба легітимізувати указані дії.

Також представниками влади і ЗС РФ вчинялися дії щодо зміни меж території та державного кордону України на решті території держави.

Так, вказаними особами організовувалися та проводилися у березні - квітні 2014 року антиурядові протестні акції, найбільш масові з яких - у Луганській, Донецькій, Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській, Херсонській та Одеській областях. Основою їх метою було поширення сепаратистських проросійських гасел та здійснення силового захоплення адміністративних будівель органів державної влади для послідуючої організації незаконних референдумів, спрямованих на порушення територіальної цілісності України.

З метою гарантованого досягнення указаних цілей та створення видимості того, що в Україні триває внутрішній конфлікт, представники влади та ЗС РФ вирішили створити на її території терористичні організації, які поряд із основною функцією - здійснення терористичної діяльності, повинні створити враження діяльності в межах Донецької та Луганської областей опозиційних сил, які нібито від імені та за цілковитої підтримки місцевого населення відстоюють їх право на самовизначення та незалежність, що прямо суперечить Конституції України та нормам міжнародного права.

Так, під безпосереднім керівництвом та контролем невстановлених на цей час представників влади та ЗС РФ, 7 квітня 2014 року на території Донецької області України створено терористичну організацію «Донецька народна республіка» (далі - «ДНР»), а 27 квітня 2014 року на території Луганської області України - терористичну організацію «Луганська народна республіка» (далі - «ЛНР»), у складі яких утворені НФЗ.

Контроль та координація діяльності цих терористичних організацій, як і їх фінансове та матеріальне забезпечення, у тому числі зброєю, боєприпасами, військовою технікою, здійснюється представниками влади та ЗС РФ.

Основними завданнями учасників указаних терористичних організацій є насильницьке повалення конституційного ладу, захоплення державної влади в Україні, зміна меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, шляхом застосування зброї, вчинення терористичних актів - здійснення вибухів, підпалів та інших дій, які створюють небезпеку для життя та здоров`я людини, загрозу заподіяння значної майнової шкоди та настання інших тяжких наслідків.

Враховуючи викладене, «ДНР» і «ЛНР» є стійкими об`єднаннями невизначеної кількості осіб (більше трьох), створені з метою здійснення терористичної діяльності, у межах яких здійснено розподіл функцій, встановлено правила поведінки, обов`язкові для цих осіб під час підготовки і вчинення терористичних актів, а тому у відповідності до ст. 1 Закону України «Про боротьбу з тероризмом» є терористичними організаціями.

7 квітня 2014 року, за поданням керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України, погодженим із Головою Служби безпеки України, на території Донецької і Луганської областей розпочато проведення антитерористичної операції (далі - АТО).

13 квітня 2014 року, через посилення сепаратистських виступів та захоплення державних установ на сході України, виконуючий обов`язки Президента України Указом від 14 квітня 2014 року № 405/2014 затвердив рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України», та Україною розпочато на території Донецької та Луганської областей широкомасштабну АТО із залученням Збройних Сил України та інших військових формувань.

Визнання Верховною Радою України «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями, як і численні злочини вчинені їх представниками, знайшли своє відображення у Заяві Верховної Ради України «Про трагічну загибель людей внаслідок терористичного акту над територією України», схваленій постановою Верховної Ради України від 22 липня 2014 року № 1596-VII, Заяві Верховної Ради України «Щодо протидії поширенню підтримуваного РФ міжнародного тероризму», схваленій постановою Верховної Ради України від 22 липня 2014 року № 1597-VII, Зверненні Верховної Ради України до Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, національних парламентів держав - членів ЄС, США, Канади, Японії та Австралії щодо масового розстрілу людей під Волновахою в Україні, затвердженому постановою Верховної Ради України від 14 січня 2015 року №106-VIII, Заяві Верховної Ради України «Про відсіч збройній агресії Російської Федерації та подолання її наслідків», схваленій постановою Верховної Ради України від 21 квітня 2015 року № 337-VIII.

Отже, Верховною Радою України, як єдиним законодавчим органом державної влади, констатовано віднесення «ДНР» і «ЛНР» до терористичних організацій, а відповідних осіб, які забезпечують їх функціонування, як учасників терористичної організації.

Керівники терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР» за сприяння та координації представників влади РФ провели фіктивні референдуми про відокремлення Донецької і Луганської областей від України та проголошення їх незалежними «державами».

НЗФ терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР», іррегулярні збройні формування РФ та військовослужбовці ЗС РФ чинять збройний опір Україні у відновленні територіальної цілісності та забезпеченні правопорядку. При цьому, учасники політичного блоку вказаних терористичних організацій, за підтримки та сприяння представників влади РФ під виглядом органів державної влади, створили окупаційні адміністрації РФ, які забезпечують подальшу окупацію та здійснюють управління вказаними територіями на місцевому рівні.

З огляду на викладене, між державами РФ та Україна з 20 лютого 2014 року триває збройний конфлікт міжнародного характеру.

Частиною 2 статті 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15 квітня 2014 року № 1207-VII констатовано, що тимчасова окупація території України розпочалася 20 лютого 2014 року.

Законом України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» від 18 січня 2018 року № 2268-VIII визначено, що збройна агресія РФ розпочалася з неоголошених і прихованих вторгнень на територію України підрозділів ЗС та інших силових відомств РФ, а також шляхом організації та підтримки терористичної діяльності «ДНР» та «ЛНР», РФ чинить злочин агресії проти України та здійснює тимчасову окупацію частини її території за допомогою збройних формувань РФ, що складаються з регулярних з`єднань і підрозділів, підпорядкованих Міністерству оборони РФ, підрозділів та спеціальних формувань, підпорядкованих іншим силовим відомствам РФ, їхніх радників, інструкторів та іррегулярних НЗФ, озброєних банд та груп найманців, створених, підпорядкованих, керованих та фінансованих РФ, а також за допомогою окупаційної адміністрації РФ, яку складають її державні органи та структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України, та підконтрольні РФ самопроголошені органи, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України.

Всупереч вказаним вище нормам міжнародного гуманітарного права президент РФ, діючи спільно з керівництвом так званих «ДНР», «ЛНР», а також іншими невстановленими на цей час досудовим розслідуванням представниками влади РФ, діючи всупереч вимогам п. п. 1, 2 Меморандуму про гарантії безпеки у зв`язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 05 грудня 1994 року, принципам Заключного акта Наради з безпеки та співробітництва в Європі від 1 серпня 1975 року та вимогам ч. 4 ст. 2 Статуту ООН і Декларацій Генеральної Асамблеї Організації Об`єднаних Націй від 9 грудня 1981 року № 36/103, від 6 грудня 1970 року № 2734 (ХХV), від 21 грудня 1965 року № 2131 (ХХ), від 14 грудня 1974 року № 3314 (ХХІХ), спланували, підготували і розв`язали агресивні воєнні дії проти України.

Так, продовжуючи реалізацію злочинного плану, з метою створення приводів для ескалації конфлікту і спроби виправдання своєї агресії перед громадянами РФ та світовою спільнотою, 21 лютого 2022 року РФ визнано «ДНР» та «ЛНР» незалежними державами.

22 лютого 2022 року Президент РФ, реалізуючи злочинний план, направив до Ради Федерації звернення про використання ЗС РФ за межами РФ, яке було задоволено.

Того ж дня, Президент РФ, «голови» так званих «ДНР» та «ЛНР», а також інші невстановлені досудовим розслідуванням особи, реалізуючи спільний злочинний умисел, створили умови, організували та здійснили введення ЗС РФ на територію Луганської та Донецької областей України, контрольовану так званими «ДНР» та «ЛНР», з метою здійснення подальшої відкритої військової агресії проти України.

Починаючи з середини лютого 2022 року, на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей (частинах території України, в межах яких збройні формування РФ та окупаційна адміністрація РФ встановили та здійснюють загальний контроль), військовими комісаріатами самопроголошених республік розпочався набір учасників до НЗФ так званих «ДНР» і «ЛНР».

24 лютого 2022 року о 5 годині Президент РФ оголосив про рішення розпочати «спеціальну військову операцію» в Україні.

У подальшому близько 05 години ранку 24 лютого 2022 року ЗС РФ спільно з підрозділами НЗФ так званих «ДНР» і «ЛНР» здійснили інтенсивні ракетно-бомбові та артилерійські обстріли по військовим та цивільним об`єктам на всій території України, перетнули державний кордон України на ділянках Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Херсонської областей та АР Крим, вторглися на територію суверенної держави Україна, тобто розпочали відкритий міжнародний збройний конфлікт проти України.

Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 у зв`язку з військовою агресією РФ проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану» в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб.

У подальшому, Указом Президента України від 14 березня 2022 року №133/2022 у зв`язку з триваючою широкомасштабною збройною агресією РФ проти України продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 26 березня 2022 року строком на 30 діб.

Указом Президента України 17 травня 2022 року № 341/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 25 травня 2022 року строком на 90 діб.

Указом Президента України 12 серпня 2022 року № 573/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 23 серпня 2022 року строком на 90 діб.

Указом Президента України 07 листопада 2022 року № 757/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 21 листопада 2022 року строком на 90 діб.

У відкритій військовій агресії проти України широкомасштабно застосовувалися ЗС РФ із залученням НЗФ так званих «ДНР» та «ЛНР», які діяли на території окремих регіонів Донецької на Луганської областей України під загальним керівництвом військового командування РФ.

19 лютого 2022 року керівник так званої «ЛНР» ОСОБА_8 з метою збільшення чисельності особового складу НЗФ так званої «ЛНР» та приведення їх в повну бойову готовність, підписав указ № УГ-98/22 «Про оголошення мобілізації та застосування деяких заходів, спрямованих на забезпечення режиму військового стану, введеного на території Луганської народної Республіки», яким зобов`язав здійснити на всій території самопроголошеної республіки призов на військову службу громадян, які перебували в запасі.

Починаючи з середини лютого 2022 року (більш точні дата та час досудовим розслідуванням не встановлені) на тимчасово окупованій території Луганської області (частині території України, в межах яких збройні формування РФ та окупаційна адміністрація РФ встановили та здійснюють загальний контроль), військовими комісаріатами самопроголошеної республіки розпочався набір учасників до НЗФ так званої «ЛНР».

Одним з таких НЗФ, створених на території Луганської області, є так звана народна міліція Луганської народної Республіки» (далі - «НМ ЛНР»).

ОСОБА_5 , як громадянин України, який згідно із ст. 65 Конституції України має обов`язок здійснювати захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, який, у відповідності до частин 2, 3 ст. 1 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» від 25 березня 1992 року № 2232-ХІІ, може бути реалізований шляхом проходження військової служби виключно у Збройних силах України, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях, а також правоохоронних органах спеціального призначення, посади в яких комплектуються військовослужбовцями, умисно, з метою заподіяння шкоди суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності України, перейшов на бік ворога в період збройного конфлікту, в умовах воєнного стану.

Зокрема, ОСОБА_5 , являючись громадянином України, свідомо порушуючи свій конституційний обов`язок щодо захисту Вітчизни, діючи в період збройного конфлікту, в умовах військового стану, усвідомлюючи характер своїх злочинних дій, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки таких дій та бажаючи їх настання, вирішив прийняти участь у бойових діях на боці ворога (держави-агресора) - РФ, перейшовши на територію, контрольовану ворогом та в місце дислокації військ ЗС РФ з метою сприяння в спричиненні шкоди суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній та інформаційній безпеці України.

У подальшому, ОСОБА_5 , будучи обізнаним про те, що ЗС РФ, НЗФ так званих «ДНР» та «ЛНР» своїми спільними та узгодженими діями здійснюють широкомасштабні бойові дії на всій території України, розумів, що його призов та подальша служба в НЗФ так званої «ЛНР» передбачатиме участь в таких бойових діях.

Така обізнаність особи випливає з того, що «визнання» РФ так званих «ДНР» та «ЛНР» незалежними державами, здійснення РФ та так званими «ДНР, «ЛНР» спільних бойових дій проти України, оголошення загальної мобілізації на території самопроголошених республік, широко висвітлювалась в засобах масової інформації та на відкритих Інтернет-ресурсах.

Усвідомлюючи вищевказане, з метою реалізації свого злочинного наміру, ОСОБА_5 19 лютого 2022 (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено) добровільно прибув до «збірного пункту», що розміщувався в адміністративному корпусі Луганського державного сільськогосподарського університету за адресою: м. Луганськ, містечко ЛНАУ, буд. 1, де власноручно написав заяву, що бажає бути добровільно мобілізованим та був включений до списків осіб, мобілізованих на військову службу до лав так званої «ЛНР».

19.02.2022, приблизно о 18:00 год., ОСОБА_5 та інших раніше невідомих йому осіб, з числа мобілізованих, відвезли на військовому вантажному автомобілі «УРАЛ» у військову частину що знаходилась у АДРЕСА_2 . На території військової частини, ОСОБА_5 отримав комплект військової форми (літнього та зимового камуфляжу, речовий мішок, котелок та берці) у камуфляжі «російський піксель», а також розподілено на посаду водія 3 взводу 1 стрілецької роти 222 стрілецької батальйону 2 окремої стрілецької бригади народної міліції Луганської народної республіки (далі - НМ ЛНР).

В ніч з 19.02.2022 на 20.02.2022, ОСОБА_5 та інших раніше невідомих йому осіб, з числа мобілізованих, відвезли на військовому вантажному автомобілі «УРАЛ» до полігону поблизу АДРЕСА_3 .

20.02.2022, (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено) ОСОБА_5 , реалізовуючи злочинну мету кримінального правопорушення, перебуваючи у складі зазначеного НЗФ за вказаною адресою, отримав зброю - автомат «АК-74» (серійний номер НОМЕР_1 ) та 4 магазини до нього.

В ніч з 20.02.2022 на 21.02.2022, ОСОБА_5 та інших раніше невідомих йому осіб, з числа мобілізованих, відвезли на військовому вантажному автомобілі «УРАЛ» на пункт тимчасової дислокації біля с. Родакове, АДРЕСА_4 , де отримав 120 набоїв до зброї «АК-74» спорядивши при цьому 4 магазини.

При цьому, з метою забезпечення єдиноначальності, підпорядкованості і дисципліни, невстановленими досудовим розслідуванням особами було призначено керівний склад, які були безпосередніми керівниками ОСОБА_5 , а саме: командир роти - невстановлена на даний час особа на ім`я ОСОБА_9 з позивним «ОСОБА_9»; командир взводу - невстановлена на даний час особа на ім`я ОСОБА_10 з позивним « ОСОБА_10 »; заступник командира взводу - невстановлена на даний час особа на ім`я ОСОБА_12 з позивним « ОСОБА_13 ».

На пункті тимчасової дислокації здійснювалось чергування зі зброєю. Під час чергування, ОСОБА_5 зокрема забезпечував охорону займаного об`єкту від військовослужбовців ЗС України та інших воєнізованих формувань.

04.03.2022 (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено) ОСОБА_5 разом з іншими військовослужбовцями увійшли до м. Щастя, Луганської області, де розмістились у приміщенні пожежної частини та перебували там до 06.03.2022.

06.03.2022, у складі роти, ОСОБА_5 перемістився на територію Луганської ТЕС, розташованої за адресою: АДРЕСА_5 . Під час перебування на вказаній території, за наказом командира роти з позивним «ОСОБА_9», була налагоджена система охорони займаного об`єкту шляхом чергувань особового складу роти. Чергування здійснювалось зі зброєю в руках, а саме з «АК-74» спорядженим бойовими набоями. Під час чергування, забезпечувалась охорону займаного об`єкту від військовослужбовців ЗС України та інших воєнізованих формувань. У випадку позаштатної ситуації, військові повинні були сповіщати командирів та відкрити вогонь по порушникам.

Орієнтовно 09.03.2022 (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено), за наказом командира роти з позивним «ОСОБА_9», ОСОБА_5 та інший особовий склад роти, завантажився у військові автомобілі «УРАЛ» та вирушив до м. Новопсковськ, Старобільського району, Луганської області. Після прибуття у населений пункт, особовий склад роти зайняв будівлю Новопсковського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Луганській області за адресою: Луганська обл., Старобільський район, м. Новопсков, вул. Слобожанська, 20а, а саме спортивний зал вищевказаного відділу поліції. За наказом командира роти з позивним «ОСОБА_9» була налагоджена система охорони займаного об`єкту шляхом чергувань особового складу роти.

16.03.2022 ОСОБА_5 та особовий склад роти, на військових автомобілях «УРАЛ» передислокувались до с. Голубівка, Сєвєродонецького району, Луганської області. У вказаному селі, місцем дислокації була місцева школа - НВК « ІНФОРМАЦІЯ_2 », яка розміщувалась за адресою: АДРЕСА_6 . За наказом командира роти з позивним «ОСОБА_9» була налагоджена система охорони займаного об`єкту шляхом чергувань особового складу роти.

17.03.2022 до світанку, ОСОБА_5 та особовий склад роти, висунулись до с. Пшеничне, Сєвєродонецького р-ну, Луганської обл., де дислокувались до ранку наступного дня.

Вранці, 18.03.2022, ОСОБА_5 та особовий склад роти, зайшли до 8 мікрорайону, м. Рубіжне, Сєвєродонецького р-ну, Луганської обл. Під час перебування в населеному пункті Рубіжне, до завдань ОСОБА_5 входило чергування зі зброєю на блокпості поблизу будівлі ТОВ «РУБІЖАНСЬКА ПАНЧІШНА МАНУФАКТУРА» (код ЄДРПОУ 37218326) за адресою: Луганська обл., м. Рубіжне, просп. Московський, 16-А. Під час чергування на блокпосту, відповідно до усного наказу командира роти з позивним «ОСОБА_9», до обов`язків ОСОБА_5 входило перевірка документів громадян, які перетинають блокпост, транспортних засобів, які перетинають блокпост, на предмет виявлення серед них українських диверсійних груп. Диверсійні групи мали виявлятися наступним чином: серед осіб, які перетинали блокпост, переглядалось місце реєстрації в паспорті або іншому документі, що посвідчувало особу. У випадках, якщо місце реєстрації не відповідало населеному пункту Рубіжне, то зазначена особа підозрювалась, як така, що співпрацює з диверсійними групами. Автотранспортні засоби перевірялись наступним чином: перевірявся салон та багажник транспортного засобу на предмет наявності вогнепальної зброї та/або холодної зброї. У випадку наявності таких предметів, особу, яка керувала транспортним засобом підозрювали у зв`язках з диверсійними групами.

31.03.2022, ОСОБА_5 у складі свого підрозділу, був передислокований далі по Московському проспекту м. Рубіжне, де розташувались у 3 приватних будинках.

09.04.2022, ОСОБА_5 у складі свого підрозділу, був передислокований в район Рубіжанського індустріального-педагогічного фахового коледжу (код ЄДРПОУ 02500698) за адресою: АДРЕСА_4 .

Орієнтовно 13.04.2022 (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено), ОСОБА_5 та інших військовослужбовців у складі роти, вивели з АДРЕСА_7 на військових автомобілях «УРАЛ» передислокувавши до АДРЕСА_8 . Де його підрозділ, у складі 2 взводів (1-го та 3-го взводів), розмістили у приміщенні дитячого садочку, що розташований за адресою: АДРЕСА_8 . На позиціях населеного пункту Красноріченське були облаштовані блокпости, на яких несли чергування військовослужбовці підрозділів. Також, було організовано патрулювання з числа озброєних військовослужбовців по території АДРЕСА_8 .

При несенні служби на блокпостах до завдань входило: перевірка документів осіб, що перетинають блокпост, та перевірка транспортних засобів, що перетинають блокпост на предмет виявлення заборонених речей, а саме: вогнепальної та холодної зброї, а також наркотичних речовин.

При патрулюванні населеного пункту до завдань входила перевірка документів осіб та підтримання правопорядку.

Орієнтовно 28.05.2022 (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено), ОСОБА_5 та інших військовослужбовців вивели з с. Красноріченське, Сєвєродонецького району, Луганської обл. на військових автомобілях «УРАЛ», передислокувавши до с. Зарічне, Краматорського району, Донецької обл. До задач зведеного підрозділу входило несення служби на блокпостах на території населеного пункту Зарічне.

При несенні служби на блокпостах до завдань входило: перевірка документів осіб, що перетинають блокпост, та перевірка транспортних засобів, що перетинають блокпост на предмет виявлення заборонених речей, а саме: вогнепальної та холодної зброї, а також наркотичних речовин.

Служба на блокпостах була організована наступним чином: 4 дні несення служби на блокпості та 4 дні відпочинку.

Під час перебування в АДРЕСА_9 зведений підрозділ був розквартирований у приватних будинках.

У проміжку між 3-6 червня 2022 (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено), ОСОБА_5 та інших військовослужбовців на військових автомобілях «УРАЛ» передислокували до с. Яцьківка, Краматорського району, Донецької обл. До задач зведеного підрозділу входило несення служби на блокпостах на території населеного пункту АДРЕСА_10 .

При несенні служби на блокпостах до завдань входило: перевірка документів осіб, що перетинають блокпост, та перевірка транспортних засобів, що перетинають блокпост на предмет виявлення заборонених речей, а саме: вогнепальної та холодної зброї, а також наркотичних речовин.

Під час перебування в АДРЕСА_10 зведений підрозділ був розквартирований у приватних будинках.

Орієнтовно 13-15 липня 2022 (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено), ОСОБА_5 та інших військовослужбовців на військових автомобілях «УРАЛ» передислокували до смт. Дробишеве, Краматорського району, Донецької обл. Перебуваючи в населеному пункті Дробишеве, наказом командира роти з позивним «ОСОБА_9», ОСОБА_5 було перерозподілено до взводу вогневої підтримки.

Командиром взводу вогневої підтримки - невстановлена на даний час особа на ім`я ОСОБА_14 з позивним « ОСОБА_15 »; заступник командира взводу вогневої підтримки - невстановлена на даний час особа на ім`я ОСОБА_16 з позивним « ОСОБА_17 ».

Особовий склад взводу вогневої підтримки було розміщено на околицях смт. Дробишеве, Краматорського району, Донецької області, вздовж опор лінії електропередач. Усього було організовано 4 пости розташованих на відстані 300 метрів один від одного, позиції утримували 2 взводи. До обов`язків ОСОБА_5 під час несення служби на блок-пості входило: спостереження за можливим переміщенням сил та засобів ЗСУ, у випадку виявлення - доповідь вище стоячому командиру. На вказаній позиції ОСОБА_5 перебував до 23.09.2022 року.

Таким чином, у період з 19 лютого по 23 вересня 2022 ОСОБА_5 , перебуваючи в різних населених пунктах Луганської та Донецької областей, приймав участь в НЗФ «НМ ЛНР, вчиняв наступні дії:

- здійснював окупацію та охорону захоплених територій;

- виконував вказівки та накази командирів з числа військовослужбовців ЗС РФ та осіб з числа учасників НЗФ «НМ ЛНР», які були за званням чи посадою вище;

- облаштовував та укріплював блокпости в зазначених населенних пунктах, здійснював інженерно-технічне облаштування позицій;

- здійснював бойові чергування зі зброєю на блок-постах та на інших облаштованих бойових позиціях з метою виявлення фактів переміщення військовослужбовців та техніки Збройних Сил України та здійснення доповідей про це своїм командирам;

- приймав активну участь у візуальному спостереженні за повітряним простором з метою виявлення та знешкодження безпілотних літальних апаратів Збройних Сил України з наявної в нього автоматичної зброї;

- інші незаконні дії у складі НЗФ «НМ ЛНР».

ОСОБА_5 , як учасник НЗФ «НМ ЛНР», який діяв на боці держави-агресора у цьому міжнародному збройному конфлікті, у відповідності до п. п. 1, 2 ч. А, ст. 4 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року (ІІІ Женевська конвенція), ст. 43 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів, від 08 червня 1977 року (Протокол І), п. 29 Глави 2 розділу I Інструкції про порядок виконання норм міжнародного гуманітарного права у Збройних Силах України, затвердженої Наказом Міністерства оборони України від 23 березня 2017 року № 164, мав статус комбатанта та був зобов`язаний дотримуватись у своїх діях законів і звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами.

При цьому, ОСОБА_5 відкрито носив при собі вогнепальну зброю, був одягнений у військову форму зразка ЗС РФ із закріпленою пов`язкою білого кольору на лівій руці та правій нозі, що характеризувало носія форми як причетного до складу ЗС РФ та НЗФ «НМ ЛНР».

Тобто, ОСОБА_5 , перебуваючи та діючи у складі НЗФ «НМ ЛНР», усвідомлюючи, що в умовах введеного на території України воєнного стану, триваючої відкритої військової агресії РФ проти України, здійснення її збройними силами спільно з НЗФ «ДНР», «ЛНР» інтенсивних ракетно-бомбових ударів та артилерійських обстрілів по військовим та цивільним об`єктам на всій території України, окупації її територій, своїми умисними діями на боці РФ як держави-агресора приймав активну участь у військовій агресії проти України, тим самим вчинив державну зраду в формі переходу на бік ворога в період збройного конфлікту, вчиненого в умовах воєнного стану, та діяв на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній та інформаційній безпеці України.

Таким чином, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обґрунтовано підозрюється у вчиненні державної зради, тобто діянні, умисно вчиненому громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній та інформаційній безпеці України, а саме переході на бік ворога в період збройного конфлікту, вчиненого в умовах воєнного стану, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України.

Крім того, під час досудового розслідування встановлено, що громадянин України ОСОБА_5 в період з 19 лютого по 14 березня 2022 року, перебуваючи на території Луганської області, приймав участь в діяльності НЗФ, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 260 КК України, при наступних обставинах.

З 20 лютого 2014 року РФ розпочала збройну агресію проти суверенної, незалежної держави Україна, яка продовжується по теперішній час.

З квітня 2014 року на території Луганської області створена та діє до цього часу так звана «ЛНР», тобто стійке об`єднання невизначеної кількості осіб (більше п`яти), члени та структурні частини якого за попередньою змовою зорганізувалися для вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів.

Основною метою створення та діяльності так званої «ЛНР» є зміна меж території і державного кордону України, шляхом відокремлення Луганської області та її подальшого виходу із складу України в порушення порядку, встановленого ст. ст. 2, 73 Конституції України, з можливістю подальшого приєднання до РФ.

Для досягнення вказаної мети, учасники «ЛНР» здійснили захоплення адміністративних будівель, опорних пунктів силових структур, а згодом і інших господарчих та інфраструктурних об`єктів шляхом збройного протистояння правоохоронним органам і Збройним Силам України, фізичного знищення їх особового складу та матеріальних ресурсів, вчинення інших тяжких і особливо тяжких злочинів, що призвело до дестабілізації суспільно-політичної ситуації у державі.

Задля насильницької підтримки влади самопроголошеної «ЛНР» були створені НЗФ, які мали організовану структуру військового типу, а саме: єдиноначальність, підпорядкованість, чітку ієрархічність та дисципліну, за сприяння РФ були озброєні вогнепальною та вибуховою зброєю, а також тяжким військовим озброєнням та військовою технікою.

У подальшому члени так званої «ЛНР», під безпосереднім керівництвом на контролем невстановлених досудовим розслідуванням представників влади та ЗС РФ, із застосуванням артилерійських установок, систем реактивного залпового вогню, зенітно-ракетних комплексів, вогнепальної зброї, шляхом здійснення вибухів, підпалів та обстрілів, які створювали небезпеку для життя та здоров`я людей, з метою зміни меж території та державного кордону України у порушення порядку, встановленого Конституцією України, здійснили збройне незаконне захоплення частини територій Луганської області.

19 лютого 2022 року керівник так званої «ЛНР» ОСОБА_8 з метою збільшення чисельності особового складу НЗФ так званої «ЛНР» та приведення їх в повну бойову готовність, підписав указ № УГ-98/22 «Про оголошення мобілізації та застосування деяких заходів, спрямованих на забезпечення режиму військового стану, введеного на території Луганської народної Республіки», яким зобов`язав здійснити на всій території самопроголошеної республіки призов на військову службу громадян, які перебували в запасі.

Починаючи з середини лютого 2022 року (більш точні дата та час досудовим розслідуванням не встановлені) на тимчасово окупованій території Луганської області (частині території України, в межах яких збройні формування РФ та окупаційна адміністрація РФ встановили та здійснюють загальний контроль), військовими комісаріатами самопроголошеної республіки розпочався набір учасників до НЗФ так званої «ЛНР».

Одним з таких НЗФ, створених на території Луганської області, є так звана народна міліція Луганської народної Республіки» (далі - «НМ ЛНР»).

Вказане НЗФ мало організаційну структуру військового типу, а саме: єдиноначальність, підпорядкованість, дисципліну, визначений механізм вступу до підрозділу і порядок проходження в ньому служби. Учасники цього НЗФ проходили військову підготовку на тренувальних базах, які знаходились на території Луганської області, підконтрольній так званій «ЛНР», а також на території РФ; у своєму володінні мали та відкрито носили вогнепальну, холодну, вибухову та іншу зброю; постійно носили військову форму зразка ЗС РФ.

22 лютого 2022 року Президент РФ направив до Ради Федерації звернення про використання ЗС РФ за межами РФ, яке було задоволено. Того ж дня, Президент РФ, керівник так званої «ЛНР», а також інші невстановлені досудовим розслідуванням особи, реалізуючи спільний злочинний умисел, створили умови, організували та здійснили введення ЗС РФ на територію Луганської області України, контрольовану так званою «ЛНР», з метою здійснення подальшої відкритої військової агресії проти України.

Громадянин України ОСОБА_5 достовірно знав, що ЗС РФ, НЗФ так званої «ЛНР», своїми спільними та узгодженими діями здійснюють широкомасштабні бойові дії на всій території України, розумів, що його призов та подальша служба в НЗФ так званої «ЛНР» передбачатиме участь в таких бойових діях. Така обізнаність особи випливає з того, що «визнання» 21 лютого 2022 року РФ самопроголошеної республіки «ЛНР», незалежною державою, здійснення РФ та так званою «ЛНР», спільних бойових дій проти України, оголошення загальної мобілізації на території самопроголошеної республіки, широко висвітлювалась в засобах масової інформації та на відкритих Інтернет-ресурсах.

Усвідомлюючи це, 19.02.2022 ОСОБА_5 , з метою вступу та участі в діяльності НЗФ «ЛНР», добровільно прибув до «збірного пункту», що розміщувався в адміністративному корпусі Луганського державного сільськогосподарського університету за адресою: м. Луганськ, містечко ЛНАУ, буд. 1, де власноручно написав заяву, що бажає бути добровільно мобілізованим та був включений до списків осіб, мобілізованих на військову службу до лав так званої «ЛНР».

19.02.2022, приблизно о 18:00 год., ОСОБА_5 та інших раніше невідомих йому осіб, з числа мобілізованих, відвезли на військовому вантажному автомобілі «УРАЛ» у військову частину що знаходилась у АДРЕСА_2 . На території військової частини, ОСОБА_5 отримав комплект військової форми (літнього та зимового камуфляжу, речовий мішок, котелок та берці) у камуфляжі «російський піксель», а також розподілено на посаду водія 3 взводу 1 стрілецької роти 222 стрілецької батальйону 2 окремої стрілецької бригади народної міліції Луганської народної республіки (далі - НМ ЛНР).

В ніч з 19.02.2022 на 20.02.2022, ОСОБА_5 та інших раніше невідомих йому осіб, з числа мобілізованих, відвезли на військовому вантажному автомобілі «УРАЛ» до полігону поблизу АДРЕСА_3 .

20.02.2022, (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено) ОСОБА_5 , реалізовуючи злочинну мету кримінального правопорушення, перебуваючи у складі зазначеного НЗФ за вказаною адресою, отримав зброю - автомат «АК-74» (серійний номер НОМЕР_1 ) та 4 магазини до нього.

В ніч з 20.02.2022 на 21.02.2022, ОСОБА_5 та інших раніше невідомих йому осіб, з числа мобілізованих, відвезли на військовому вантажному автомобілі «УРАЛ» на пункт тимчасової дислокації біля с. Родакове, АДРЕСА_4 , де отримав 120 набоїв до зброї «АК-74» спорядивши при цьому 4 магазини.

При цьому, з метою забезпечення єдиноначальності, підпорядкованості і дисципліни, невстановленими досудовим розслідуванням особами було призначено керівний склад, які були безпосередніми керівниками ОСОБА_5 , а саме: командир роти - невстановлена на даний час особа на ім`я ОСОБА_9 з позивним «ОСОБА_9»; командир взводу - невстановлена на даний час особа на ім`я ОСОБА_10 з позивним « ОСОБА_10 »; заступник командира взводу - невстановлена на даний час особа на ім`я ОСОБА_12 з позивним « ОСОБА_13 ».

На пункті тимчасової дислокації здійснювалось чергування зі зброєю. Під час чергування, ОСОБА_5 зокрема забезпечував охорону займаного об`єкту від військовослужбовців ЗС України та інших воєнізованих формувань.

04.03.2022 (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено) ОСОБА_5 разом з іншими військовослужбовцями увійшли до м. Щастя, Луганської області, де розмістились у приміщенні пожежної частини та перебували там до 06.03.2022.

06.03.2022, у складі роти, ОСОБА_5 перемістився на територію Луганської ТЕС, розташованої за адресою: АДРЕСА_5 . Під час перебування на вказаній території, за наказом командира роти з позивним «ОСОБА_9», була налагоджена система охорони займаного об`єкту шляхом чергувань особового складу роти. Чергування здійснювалось зі зброєю в руках, а саме з «АК-74» спорядженим бойовими набоями. Під час чергування, забезпечувалась охорону займаного об`єкту від військовослужбовців ЗС України та інших воєнізованих формувань. У випадку позаштатної ситуації, військові повинні були сповіщати командирів та відкрити вогонь по порушникам.

Орієнтовно 09.03.2022 (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено), за наказом командира роти з позивним «ОСОБА_9», ОСОБА_5 та інший особовий склад роти, завантажився у військові автомобілі «УРАЛ» та вирушив до м. Новопсковськ, Старобільського району, Луганської області. Після прибуття у населений пункт, особовий склад роти зайняв будівлю Новопсковського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Луганській області за адресою: Луганська обл., Старобільський район, м. Новопсков, вул. Слобожанська, 20а, а саме спортивний зал вищевказаного відділу поліції. За наказом командира роти з позивним «ОСОБА_9» була налагоджена система охорони займаного об`єкту шляхом чергувань особового складу роти.

16.03.2022 ОСОБА_5 та особовий склад роти, на військових автомобілях «УРАЛ» передислокувались до с. Голубівка, Сєвєродонецького району, Луганської області. У вказаному селі, місцем дислокації була місцева школа - НВК « ІНФОРМАЦІЯ_2 », яка розміщувалась за адресою: АДРЕСА_6 . За наказом командира роти з позивним «ОСОБА_9» була налагоджена система охорони займаного об`єкту шляхом чергувань особового складу роти.

17.03.2022 до світанку, ОСОБА_5 та особовий склад роти, висунулись до с. Пшеничне, Сєвєродонецького р-ну, Луганської обл., де дислокувались до ранку наступного дня.

Вранці, 18.03.2022, ОСОБА_5 та особовий склад роти, зайшли до 8 мікрорайону, м. Рубіжне, Сєвєродонецького р-ну, Луганської обл. Під час перебування в населеному пункті Рубіжне, до завдань ОСОБА_5 входило чергування зі зброєю на блокпості поблизу будівлі ТОВ «РУБІЖАНСЬКА ПАНЧІШНА МАНУФАКТУРА» (код ЄДРПОУ 37218326) за адресою: Луганська обл., м. Рубіжне, просп. Московський, 16-А. Під час чергування на блокпосту, відповідно до усного наказу командира роти з позивним «ОСОБА_9», до обов`язків ОСОБА_5 входило перевірка документів громадян, які перетинають блокпост, транспортних засобів, які перетинають блокпост, на предмет виявлення серед них українських диверсійних груп. Диверсійні групи мали виявлятися наступним чином: серед осіб, які перетинали блокпост, переглядалось місце реєстрації в паспорті або іншому документі, що посвідчувало особу. У випадках, якщо місце реєстрації не відповідало населеному пункту Рубіжне, то зазначена особа підозрювалась, як така, що співпрацює з диверсійними групами. Автотранспортні засоби перевірялись наступним чином: перевірявся салон та багажник транспортного засобу на предмет наявності вогнепальної зброї та/або холодної зброї. У випадку наявності таких предметів, особу, яка керувала транспортним засобом підозрювали у зв`язках з диверсійними групами.

31.03.2022, ОСОБА_5 у складі свого підрозділу, був передислокований далі по Московському проспекту м. Рубіжне, де розташувались у 3 приватних будинках.

09.04.2022, ОСОБА_5 у складі свого підрозділу, був передислокований в район Рубіжанського індустріального-педагогічного фахового коледжу (код ЄДРПОУ 02500698) за адресою: АДРЕСА_4 .

Орієнтовно 13.04.2022 (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено), ОСОБА_5 та інших військовослужбовців у складі роти, вивели з АДРЕСА_7 на військових автомобілях «УРАЛ» передислокувавши до АДРЕСА_8 . Де його підрозділ, у складі 2 взводів (1-го та 3-го взводів), розмістили у приміщенні дитячого садочку, що розташований за адресою: АДРЕСА_8 . На позиціях населеного пункту Красноріченське були облаштовані блокпости, на яких несли чергування військовослужбовці підрозділів. Також, було організовано патрулювання з числа озброєних військовослужбовців по території АДРЕСА_8 .

При несенні служби на блокпостах до завдань входило: перевірка документів осіб, що перетинають блокпост, та перевірка транспортних засобів, що перетинають блокпост на предмет виявлення заборонених речей, а саме: вогнепальної та холодної зброї, а також наркотичних речовин.

При патрулюванні населеного пункту до завдань входила перевірка документів осіб та підтримання правопорядку.

Орієнтовно 28.05.2022 (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено), ОСОБА_5 та інших військовослужбовців вивели з с. Красноріченське, Сєвєродонецького району, Луганської обл. на військових автомобілях «УРАЛ», передислокувавши до с. Зарічне, Краматорського району, Донецької обл. До задач зведеного підрозділу входило несення служби на блокпостах на території населеного пункту Зарічне.

При несенні служби на блокпостах до завдань входило: перевірка документів осіб, що перетинають блокпост, та перевірка транспортних засобів, що перетинають блокпост на предмет виявлення заборонених речей, а саме: вогнепальної та холодної зброї, а також наркотичних речовин.

Служба на блокпостах була організована наступним чином: 4 дні несення служби на блокпості та 4 дні відпочинку.

Під час перебування в АДРЕСА_9 зведений підрозділ був розквартирований у приватних будинках.

У проміжку між 3-6 червня 2022 (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено), ОСОБА_5 та інших військовослужбовців на військових автомобілях «УРАЛ» передислокували до с. Яцьківка, Краматорського району, Донецької обл. До задач зведеного підрозділу входило несення служби на блокпостах на території населеного пункту АДРЕСА_10 .

При несенні служби на блокпостах до завдань входило: перевірка документів осіб, що перетинають блокпост, та перевірка транспортних засобів, що перетинають блокпост на предмет виявлення заборонених речей, а саме: вогнепальної та холодної зброї, а також наркотичних речовин.

Під час перебування в АДРЕСА_10 зведений підрозділ був розквартирований у приватних будинках.

Орієнтовно 13-15 липня 2022 (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено), ОСОБА_5 та інших військовослужбовців на військових автомобілях «УРАЛ» передислокували до смт. Дробишеве, Краматорського району, Донецької обл. Перебуваючи в населеному пункті Дробишеве, наказом командира роти з позивним «ОСОБА_9», ОСОБА_5 було перерозподілено до взводу вогневої підтримки.

Командиром взводу вогневої підтримки - невстановлена на даний час особа на ім`я ОСОБА_14 з позивним « ОСОБА_15 »; заступник командира взводу вогневої підтримки - невстановлена на даний час особа на ім`я ОСОБА_16 з позивним « ОСОБА_17 ».

Особовий склад взводу вогневої підтримки було розміщено на околицях смт. Дробишеве, Краматорського району, Донецької області, вздовж опор лінії електропередач. Усього було організовано 4 пости розташованих на відстані 300 метрів один від одного, позиції утримували 2 взводи. До обов`язків ОСОБА_5 під час несення служби на блок-пості входило: спостереження за можливим переміщенням сил та засобів ЗСУ, у випадку виявлення - доповідь вище стоячому командиру. На вказаній позиції ОСОБА_5 перебував до 23.09.2022 року.

Таким чином, у період з 19 лютого по 14 березня 2022 ОСОБА_5 , перебуваючи в різних населених пунктах Луганської області, приймав участь в НЗФ «НМ ЛНР», вчиняв наступні дії:

- здійснював окупацію та охорону захоплених територій;

- виконував вказівки та накази командирів з числа військовослужбовців ЗС РФ та осіб з числа учасників НЗФ «НМ ЛНР», які були за званням чи посадою вище;

- облаштовував та укріплював блокпости в зазначених населенних пунктах, здійснював інженерно-технічне облаштування позицій;

- здійснював бойові чергування зі зброєю на блок-постах та на інших облаштованих бойових позиціях з метою виявлення фактів переміщення військовослужбовців та техніки Збройних Сил України та здійснення доповідей про це своїм командирам;

- приймав активну участь у візуальному спостереженні за повітряним простором з метою виявлення та знешкодження безпілотних літальних апаратів Збройних Сил України з наявної в нього автоматичної зброї;

- інші незаконні дії у складі НЗФ «НМ ЛНР».

ОСОБА_5 , як учасник НЗФ «НМ ЛНР», який діяв на боці держави-агресора у цьому міжнародному збройному конфлікті, у відповідності до п. п. 1, 2 ч. А, ст. 4 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року (ІІІ Женевська конвенція), ст. 43 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів, від 08 червня 1977 року (Протокол І), п. 29 Глави 2 розділу I Інструкції про порядок виконання норм міжнародного гуманітарного права у Збройних Силах України, затвердженої Наказом Міністерства оборони України від 23 березня 2017 року № 164, мав статус комбатанта та був зобов`язаний дотримуватись у своїх діях законів і звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами.

При цьому, ОСОБА_5 відкрито носив при собі вогнепальну зброю, був одягнений у військову форму зразка ЗС РФ із закріпленою пов`язкою білого кольору на лівій руці та правій нозі, що характеризувало носія форми як причетного до складу ЗС РФ та НЗФ «НМ ЛНР».

Тобто, ОСОБА_5 , діючи умисно, в період з 19 лютого по 14 березня 2022 року на території Луганської області приймав участь у діяльності НЗФ «НМ ЛНР».

Таким чином, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обґрунтовано підозрюється в участі у діяльності не передбаченого законом збройного формування, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 260 КК України.

Крім того, під час досудового розслідування встановлено, що громадянин України ОСОБА_5 в період з 15 березня по 23 вересня 2022 року, перебуваючи на території Луганської та Донецької областей, приймав добровільну участь у незаконному збройному формуванні, створеному на тимчасово окупованій території (далі - НЗФ, створеному на ТОТ), тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 7 ст. 111-1 КК України, при наступних обставинах.

З 20 лютого 2014 року РФ розпочала збройну агресію проти суверенної, незалежної держави Україна, яка продовжується по теперішній час.

З квітня 2014 року на ТОТ Луганської області створена та діє до цього часу так звана «ЛНР», в якій створені НЗФ, які мали організовану структуру військового типу, а саме єдиноначальність, підпорядкованість, чітку ієрархічність та дисципліну, були озброєні вогнепальною та вибуховою зброєю, а також тяжким військовим озброєнням та військовою технікою.

Члени так званої «ЛНР», під безпосереднім керівництвом на контролем невстановлених досудовим розслідуванням представників влади та ЗС РФ, із застосуванням артилерійських установок, систем реактивного залпового вогню, зенітно-ракетних комплексів, вогнепальної зброї, шляхом здійснення вибухів, підпалів та обстрілів, які створювали небезпеку для життя та здоров`я людей, з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, здійснили незаконне збройне захоплення та окупацію частини території Луганської області.

Згідно п. 7 ст. 1-1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15 квітня 2014 року №1207?VII тимчасово окупована РФ територія України (тимчасово окупована територія) - це частини території України, в межах яких збройні формування РФ та окупаційна адміністрація РФ встановили та здійснюють фактичний контроль або в межах яких збройні формування РФ встановили та здійснюють загальний контроль з метою встановлення окупаційної адміністрації РФ.

Згідно ч. 2 ст. 1 Закону України від 15 квітня 2014 року №1207?VII датою початку окупації території України, що входить до складу Луганської області, є 07 квітня 2014 року.

Межі та перелік районів, міст, селищ і сіл, частин їх територій, тимчасово окупованих у Донецькій та Луганській областях, визначаються Президентом України за поданням Міністерства оборони України, підготовленим на основі пропозицій Генерального штабу Збройних Сил України.

Зокрема, Указом Президента України від 07 лютого 2019 року №32/2019 «Про межі та перелік районів, міст, селищ і сіл, частин їх територій, тимчасово окупованих у Донецькій та Луганській областях» визначено перелік тимчасово окупованих територій Луганської області до якої зокрема відноситься м. Луганськ та інші.

Станом на лютий 2022 року вказані в даному Указі населені пункти Луганської області залишались тимчасово окупованими територіями України.

19 лютого 2022 року керівник так званої «ЛНР» ОСОБА_8 з метою збільшення чисельності особового складу НЗФ так званої «ЛНР» та приведення їх в повну бойову готовність, підписав указ № УГ-98/22 «Про оголошення мобілізації та застосування деяких заходів, спрямованих на забезпечення режиму військового стану, введеного на території Луганської народної Республіки», яким зобов`язав здійснити на всій території самопроголошеної республіки призов на військову службу громадян, які перебували в запасі.

Починаючи з середини лютого 2022 року (більш точні дата та час досудовим розслідуванням не встановлені) на тимчасово окупованій території Луганської області (частині території України, в межах яких збройні формування РФ та окупаційна адміністрація РФ встановили та здійснюють загальний контроль), військовими комісаріатами самопроголошеної республіки розпочався набір учасників до НЗФ так званої «ЛНР».

24 лютого 2022 року близько 05 години ранку ЗС РФ спільно з підрозділами НЗФ так званої «ЛНР», створених на ТОТ, здійснили інтенсивні ракетно-бомбові та артилерійські обстріли по військовим та цивільним об`єктам на всій території України, незаконно перетнули державний кордон України на ділянках Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької і Херсонської областей, та вторглися на територію суверенної держави Україна, тобто розпочали відкритий міжнародний збройний конфлікт між РФ (держава-агресор) та Україною. У відкритій військовій агресії РФ проти України широкомасштабно застосовувалися ЗС РФ із залученням НЗФ так званої «ЛНР» під загальним керівництвом військового командування РФ.

У цей же день, у зв`язку з відкритою військовою агресією РФ проти України Указом Президента України ОСОБА_18 від 24 березня 2022 року №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» з 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року в Україні введено воєнний стан.

У подальшому Указом Президента України від 14 березня 2022 року №133/2022 у зв`язку з триваючою широкомасштабною збройною агресією РФ проти України продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 26 березня 2022 строком на 30 діб.

Указом Президента України 17 травня 2022 року № 341/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 25 травня 2022 року строком на 90 діб.

Указом Президента України 12 серпня 2022 року № 573/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 23 серпня 2022 року строком на 90 діб.

Указом Президента України 07 листопада 2022 року № 757/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 21 листопада 2022 року строком на 90 діб.

Одним з таких НЗФ, створених на ТОТ Луганської області наприкінці лютого 2022 року (точні дата і час досудовим розслідуванням не встановлені), є так звана «НМ ЛНР».

Вказане НЗФ, створене на ТОТ, мало організаційну структуру військового типу, а саме: єдиноначальність, підпорядкованість, дисципліну, визначений механізм вступу до підрозділу і порядок проходження в ньому служби. Учасники цього НЗФ проходили військову підготовку на тренувальних базах, які знаходились на території Луганської області, підконтрольній так званій «ЛНР», а також на території РФ; у своєму володінні мали та відкрито носили вогнепальну, холодну, вибухову та іншу зброю; постійно носили військову форму зразка ЗС РФ.

Громадянин України ОСОБА_5 достовірно знав, що ЗС РФ та НЗФ, створені на ТОТ, так званої «ЛНР», своїми спільними та узгодженими діями здійснюють широкомасштабні бойові дії на території України, розумів, що його призов та подальша служба в НЗФ так званої «ЛНР», створеному на ТОТ, передбачатиме участь в таких бойових діях. Така обізнаність ОСОБА_5 випливає з того, що «визнання» 21 лютого 2022 року РФ самопроголошеної республіки «ЛНР» незалежною державою, здійснення РФ та так званою «ЛНР» спільних бойових дій проти України, оголошення загальної мобілізації на території самопроголошеної республіки, широко висвітлювалась в засобах масової інформації та на відкритих Інтернет-ресурсах.

Усвідомлюючи це, 19.02.2022 ОСОБА_5 , з метою вступу та участі в діяльності НЗФ «ЛНР», створеного на ТОТ, добровільно прибув до «збірного пункту», що розміщувався в адміністративному корпусі Луганського державного сільськогосподарського університету на ТОТ за адресою: м. Луганськ, містечко ЛНАУ, буд. 1, де власноручно написав заяву, що бажає бути добровільно мобілізованим та був включений до списків осіб, мобілізованих на військову службу до лав так званої «ЛНР».

19.02.2022, приблизно о 18:00 год., ОСОБА_5 та інших раніше невідомих йому осіб, з числа мобілізованих, відвезли на військовому вантажному автомобілі «УРАЛ» у військову частину що знаходилась у АДРЕСА_2 . На території військової частини, ОСОБА_5 отримав комплект військової форми (літнього та зимового камуфляжу, речовий мішок, котелок та берці) у камуфляжі «російський піксель», а також розподілено на посаду водія 3 взводу 1 стрілецької роти 222 стрілецької батальйону 2 окремої стрілецької бригади народної міліції Луганської народної республіки (далі - НМ ЛНР).

В ніч з 19.02.2022 на 20.02.2022, ОСОБА_5 та інших раніше невідомих йому осіб, з числа мобілізованих, відвезли на військовому вантажному автомобілі «УРАЛ» до полігону поблизу АДРЕСА_3 .

20.02.2022, (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено) ОСОБА_5 , реалізовуючи злочинну мету кримінального правопорушення, перебуваючи у складі зазначеного НЗФ за вказаною адресою, отримав зброю - автомат «АК-74» (серійний номер НОМЕР_1 ) та 4 магазини до нього.

В ніч з 20.02.2022 на 21.02.2022, ОСОБА_5 та інших раніше невідомих йому осіб, з числа мобілізованих, відвезли на військовому вантажному автомобілі «УРАЛ» на пункт тимчасової дислокації біля с. Родакове, АДРЕСА_4 , де отримав 120 набоїв до зброї «АК-74» спорядивши при цьому 4 магазини.

При цьому, з метою забезпечення єдиноначальності, підпорядкованості і дисципліни, невстановленими досудовим розслідуванням особами було призначено керівний склад, які були безпосередніми керівниками ОСОБА_5 , а саме: командир роти - невстановлена на даний час особа на ім`я ОСОБА_9 з позивним «ОСОБА_9»; командир взводу - невстановлена на даний час особа на ім`я ОСОБА_10 з позивним « ОСОБА_10 »; заступник командира взводу - невстановлена на даний час особа на ім`я ОСОБА_12 з позивним « ОСОБА_13 ».

На пункті тимчасової дислокації здійснювалось чергування зі зброєю. Під час чергування, ОСОБА_5 зокрема забезпечував охорону займаного об`єкту від військовослужбовців ЗС України та інших воєнізованих формувань.

04.03.2022 (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено) ОСОБА_5 разом з іншими військовослужбовцями увійшли до м. Щастя, Луганської області, де розмістились у приміщенні пожежної частини та перебували там до 06.03.2022.

06.03.2022, у складі роти, ОСОБА_5 перемістився на територію Луганської ТЕС, розташованої за адресою: АДРЕСА_5 . Під час перебування на вказаній території, за наказом командира роти з позивним «ОСОБА_9», була налагоджена система охорони займаного об`єкту шляхом чергувань особового складу роти. Чергування здійснювалось зі зброєю в руках, а саме з «АК-74» спорядженим бойовими набоями. Під час чергування, забезпечувалась охорону займаного об`єкту від військовослужбовців ЗС України та інших воєнізованих формувань. У випадку позаштатної ситуації, військові повинні були сповіщати командирів та відкрити вогонь по порушникам.

Орієнтовно 09.03.2022 (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено), за наказом командира роти з позивним «ОСОБА_9», ОСОБА_5 та інший особовий склад роти, завантажився у військові автомобілі «УРАЛ» та вирушив до м. Новопсковськ, Старобільського району, Луганської області. Після прибуття у населений пункт, особовий склад роти зайняв будівлю Новопсковського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Луганській області за адресою: Луганська обл., Старобільський район, м. Новопсков, вул. Слобожанська, 20а, а саме спортивний зал вищевказаного відділу поліції. За наказом командира роти з позивним «ОСОБА_9» була налагоджена система охорони займаного об`єкту шляхом чергувань особового складу роти.

16.03.2022 ОСОБА_5 та особовий склад роти, на військових автомобілях «УРАЛ» передислокувались до с. Голубівка, Сєвєродонецького району, Луганської області. У вказаному селі, місцем дислокації була місцева школа - НВК « ІНФОРМАЦІЯ_2 », яка розміщувалась за адресою: АДРЕСА_6 . За наказом командира роти з позивним «ОСОБА_9» була налагоджена система охорони займаного об`єкту шляхом чергувань особового складу роти.

17.03.2022 до світанку, ОСОБА_5 та особовий склад роти, висунулись до с. Пшеничне, Сєвєродонецького р-ну, Луганської обл., де дислокувались до ранку наступного дня.

Вранці, 18.03.2022, ОСОБА_5 та особовий склад роти, зайшли до 8 мікрорайону, м. Рубіжне, Сєвєродонецького р-ну, Луганської обл. Під час перебування в населеному пункті Рубіжне, до завдань ОСОБА_5 входило чергування зі зброєю на блокпості поблизу будівлі ТОВ «РУБІЖАНСЬКА ПАНЧІШНА МАНУФАКТУРА» (код ЄДРПОУ 37218326) за адресою: Луганська обл., м. Рубіжне, просп. Московський, 16-А. Під час чергування на блокпосту, відповідно до усного наказу командира роти з позивним «ОСОБА_9», до обов`язків ОСОБА_5 входило перевірка документів громадян, які перетинають блокпост, транспортних засобів, які перетинають блокпост, на предмет виявлення серед них українських диверсійних груп. Диверсійні групи мали виявлятися наступним чином: серед осіб, які перетинали блокпост, переглядалось місце реєстрації в паспорті або іншому документі, що посвідчувало особу. У випадках, якщо місце реєстрації не відповідало населеному пункту Рубіжне, то зазначена особа підозрювалась, як така, що співпрацює з диверсійними групами. Автотранспортні засоби перевірялись наступним чином: перевірявся салон та багажник транспортного засобу на предмет наявності вогнепальної зброї та/або холодної зброї. У випадку наявності таких предметів, особу, яка керувала транспортним засобом підозрювали у зв`язках з диверсійними групами.

31.03.2022, ОСОБА_5 у складі свого підрозділу, був передислокований далі по Московському проспекту м. Рубіжне, де розташувались у 3 приватних будинках.

09.04.2022, ОСОБА_5 у складі свого підрозділу, був передислокований в район Рубіжанського індустріального-педагогічного фахового коледжу (код ЄДРПОУ 02500698) за адресою: АДРЕСА_4 .

Орієнтовно 13.04.2022 (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено), ОСОБА_5 та інших військовослужбовців у складі роти, вивели з АДРЕСА_7 на військових автомобілях «УРАЛ» передислокувавши до АДРЕСА_8 . Де його підрозділ, у складі 2 взводів (1-го та 3-го взводів), розмістили у приміщенні дитячого садочку, що розташований за адресою: АДРЕСА_8 . На позиціях населеного пункту Красноріченське були облаштовані блокпости, на яких несли чергування військовослужбовці підрозділів. Також, було організовано патрулювання з числа озброєних військовослужбовців по території АДРЕСА_8 .

При несенні служби на блокпостах до завдань входило: перевірка документів осіб, що перетинають блокпост, та перевірка транспортних засобів, що перетинають блокпост на предмет виявлення заборонених речей, а саме: вогнепальної та холодної зброї, а також наркотичних речовин.

При патрулюванні населеного пункту до завдань входила перевірка документів осіб та підтримання правопорядку.

Орієнтовно 28.05.2022 (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено), ОСОБА_5 та інших військовослужбовців вивели з с. Красноріченське, Сєвєродонецького району, Луганської обл. на військових автомобілях «УРАЛ», передислокувавши до с. Зарічне, Краматорського району, Донецької обл. До задач зведеного підрозділу входило несення служби на блокпостах на території населеного пункту Зарічне.

При несенні служби на блокпостах до завдань входило: перевірка документів осіб, що перетинають блокпост, та перевірка транспортних засобів, що перетинають блокпост на предмет виявлення заборонених речей, а саме: вогнепальної та холодної зброї, а також наркотичних речовин.

Служба на блокпостах була організована наступним чином: 4 дні несення служби на блокпості та 4 дні відпочинку.

Під час перебування в АДРЕСА_9 зведений підрозділ був розквартирований у приватних будинках.

У проміжку між 3-6 червня 2022 (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено), ОСОБА_5 та інших військовослужбовців на військових автомобілях «УРАЛ» передислокували до с. Яцьківка, Краматорського району, Донецької обл. До задач зведеного підрозділу входило несення служби на блокпостах на території населеного пункту АДРЕСА_10 .

При несенні служби на блокпостах до завдань входило: перевірка документів осіб, що перетинають блокпост, та перевірка транспортних засобів, що перетинають блокпост на предмет виявлення заборонених речей, а саме: вогнепальної та холодної зброї, а також наркотичних речовин.

Під час перебування в АДРЕСА_10 зведений підрозділ був розквартирований у приватних будинках.

Орієнтовно 13-15 липня 2022 (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено), ОСОБА_5 та інших військовослужбовців на військових автомобілях «УРАЛ» передислокували до смт. Дробишеве, Краматорського району, Донецької обл. Перебуваючи в населеному пункті Дробишеве, наказом командира роти з позивним «ОСОБА_9», ОСОБА_5 було перерозподілено до взводу вогневої підтримки.

Командиром взводу вогневої підтримки - невстановлена на даний час особа на ім`я ОСОБА_14 з позивним « ОСОБА_15 »; заступник командира взводу вогневої підтримки - невстановлена на даний час особа на ім`я ОСОБА_16 з позивним « ОСОБА_17 ».

Особовий склад взводу вогневої підтримки було розміщено на околицях смт. Дробишеве, Краматорського району, Донецької області, вздовж опор лінії електропередач. Усього було організовано 4 пости розташованих на відстані 300 метрів один від одного, позиції утримували 2 взводи. До обов`язків ОСОБА_5 під час несення служби на блок-пості входило: спостереження за можливим переміщенням сил та засобів ЗСУ, у випадку виявлення - доповідь вище стоячому командиру. На вказаній позиції ОСОБА_5 перебував до 23.09.2022 року.

Таким чином, у період з 5 березня по 23 вересня 2022 ОСОБА_5 , перебуваючи в різних населених пунктах ТОТ Луганської та Донецької областей, приймав участь в НЗФ «НМ ЛНР», вчиняв наступні дії:

- здійснював окупацію та охорону захоплених територій;

- виконував вказівки та накази командирів з числа військовослужбовців ЗС РФ та осіб з числа учасників НЗФ «НМ ЛНР», які були за званням чи посадою вище;

- облаштовував та укріплював блокпости в зазначених населенних пунктах, здійснював інженерно-технічне облаштування позицій;

- здійснював бойові чергування зі зброєю на блок-постах та на інших облаштованих бойових позиціях з метою виявлення фактів переміщення військовослужбовців та техніки Збройних Сил України та здійснення доповідей про це своїм командирам;

- приймав активну участь у візуальному спостереженні за повітряним простором з метою виявлення та знешкодження безпілотних літальних апаратів Збройних Сил України з наявної в нього автоматичної зброї;

- інші незаконні дії у складі НЗФ «НМ ЛНР».

ОСОБА_5 , як учасник НЗФ «НМ ЛНР» створеному на ТОТ, який діяв на боці держави-агресора у цьому міжнародному збройному конфлікті, у відповідності до п. п. 1, 2 ч. А, ст. 4 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року (ІІІ Женевська конвенція), ст. 43 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів, від 08 червня 1977 року (Протокол І), п. 29 Глави 2 розділу I Інструкції про порядок виконання норм міжнародного гуманітарного права у Збройних Силах України, затвердженої Наказом Міністерства оборони України від 23 березня 2017 року № 164, мав статус комбатанта та був зобов`язаний дотримуватись у своїх діях законів і звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами.

При цьому, ОСОБА_5 відкрито носив при собі вогнепальну зброю, був одягнений у військову форму зразка ЗС РФ із закріпленою пов`язкою білого кольору на лівій руці та правій нозі, що характеризувало носія форми як причетного до складу ЗС РФ та НЗФ «НМ ЛНР».

Тобто, в період з 15 березня по 23 вересня 2022 року громадянин України ОСОБА_5 , діючи умисно, перебуваючи на території Луганської та Донецької областей, приймав добровільну участь в НЗФ, створеному на ТОТ, «НМ ЛНР».

Таким чином, ОСОБА_5 , обґрунтовано підозрюється в добровільній участі громадянина України в незаконному збройному формуванні, створеному на тимчасово окупованій території, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України.

Допитаний в судовому засіданні ОСОБА_5 свою вину у вчиненні кримінальних правопорушень за наведених вище обставин визнав у повному обсязі, щиро розкаявся і послідовно дав показання, які за своїм змістом відповідають викладеним вище обставинам вчинення кримінальних правопорушень.

Враховуючи те, що обвинувачений та інші учасники судового провадження не оспорюють обставини справи і судом встановлено, що вони правильно розуміють зміст цих обставин, відсутні будь-які сумніви у добровільності їхньої позиції. Заслухавши думку учасників судового провадження та роз`яснивши їм положення ч. 3 ст. 349 КПК України, колегія суддів, при визначенні обсягу доказів, що підлягають дослідженню, обмежилась показаннями обвинуваченого, дослідженням матеріалів кримінального провадження, що характеризують його особу, визначивши відповідно до ч. 3 ст. 349 КПК України недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються.

Отже, колегія суддів, допитавши обвинуваченого, дослідивши матеріали кримінального провадження, що характеризують особу обвинуваченого, доходить висновку, що вина обвинуваченого ОСОБА_5 у вчиненні державної зради, тобто діянні, умисно вчинененому громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній та інформаційній безпеці України, а саме переході на бік ворога в період збройного конфлікту, вчиненого в умовах воєнного стану; в участі у діяльності не передбаченого законом збройного формування; у добровільній участі громадянина України в незаконному збройному формуванні, створеному на тимчасово окупованій території доведена повністю. Дії обвинуваченого підлягають кваліфікації за ч. 2 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1, ч. 2 ст. 260 КК України.

Відповідно до ст. 66 КК України обставиною, яка пом`якшує покарання обвинуваченого ОСОБА_5 , є щире каяття та активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення.

Відповідно до ст. 67 КК України обставин, які обтяжують покарання обвинуваченого ОСОБА_5 , є вчинення злочину з використанням умов воєнного стану.

При призначені покарання обвинуваченому ОСОБА_5 , колегія суддів враховує характер і ступінь тяжкості вчинених злочинів, які згідно із ст. 12 КК України віднесено до категорії тяжких та особливо тяжких злочинів, відношення до скоєного, наявність пом`якшуючих та обтяжуючої покарання обставин, особу обвинуваченого, який раніше не судимий, на обліку у лікаря-нарколога та лікаря-психіатра не перебуває, має постійне місце реєстрації, пільг не має.

Враховуючи викладене, колегія суддів приходить до висновку, що необхідним та достатнім для виправлення обвинуваченого та попередження вчинення нових злочинів обвинуваченим, є призначення покарання за ч. 2 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1, ч. 2 ст. 260 КК України у виді позбавлення волі в межах санкцій частин статей, не вбачаючи підстав для призначення іншого виду чи розміру покарання.

Приймаючи до уваги всі обставини справи колегія суддів, при призначенні покарання за сукупністю злочинів на підставі ч. 1 ст. 70 КК України обирає принцип поглинення менш суворого покарання більш суворим.

З урахуванням тяжкості вчинених злочинів, даних про особу ОСОБА_5 та покарання, призначеного судом, яке належить відбувати в умовах ізоляції від суспільства, з метою забезпечення виконання обвинуваченим своїх процесуальних обов`язків, суд вважає, що запобіжний захід ОСОБА_5 у вигляді тримання під вартою до набрання вироком законної сили необхідно залишити без змін.

Питання речових доказів підлягає вирішенню на підставі ст. 100 КПК України.

Керуючись ст. ст. 368-371, 373-374, 376, 615 ч. 15 КПК України, колегія суддів,-

УХВАЛИЛА:

ОСОБА_5 визнати винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1, ч. 2 ст. 260 КК України та призначити йому покарання:

- за ч. 2 ст. 111 КК України у виді 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна;

- за ч. 7 ст. 111-1 КК України у виді 14 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням функцій держави та місцевого самоврядування на строк 15 років з конфіскацією всього належного йому майна;

- за ч. 2 ст. 260 КК України у виді 8 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна.

Відповідно до ч. 1 ст. 70 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим призначити ОСОБА_5 покарання у виді позбавлення волі на строк 15 років з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням функцій держави та місцевого самоврядування на строк 15 років з конфіскацією всього належного йому майна.

Запобіжний захід до вступу вироку в законну силу ОСОБА_5 залишити без змін - тримання під вартою в Державній установі «Київський слідчий ізолятор» Міністерства юстиції України.

Початок строку відбування покарання рахувати з 01.11.2022 року.

Речові докази, а саме:

- військовий одяг, який зберігається при матеріалах кримінального провадження, - знищити;

- гаманець із документами та військовим квитком НОМЕР_2 - зберігати при матеріалах кримінального провадження.

Вирок суду може бути оскаржений до Київського апеляційного суду протягом 30 днів з дня проголошення через Святошинський районний суд м. Києва з урахуванням особливостей, передбачених ч. 2 ст. 394 КПК України.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. В разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Головуючий: ОСОБА_1

Судді: ОСОБА_2

ОСОБА_3

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення14.02.2023
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу108973460
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти основ національної безпеки України Державна зрада

Судовий реєстр по справі —759/100/23

Вирок від 14.02.2023

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Васильєва К. О.

Ухвала від 14.02.2023

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Васильєва К. О.

Ухвала від 14.02.2023

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Васильєва К. О.

Ухвала від 10.01.2023

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Васильєва К. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні