Рішення
від 01.02.2023 по справі 229/1117/22
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/229/80/2023

ЄУН 229/1117/22

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

(заочне)

01 лютого 2023 року м. Дружківка

Дружківський міський суд Донецької області у складі:

головуючого судді Грубника О.М.,

за участю секретаря

судового засідання Варламової О.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Дружківка цивільну справу за позовом комунального підприємства "Компанія "Вода Донбасу" в особі Дружківського ВУВКГ до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги водопостачання та водовідведення,

В СТ АН ОВ ИВ:

24 березня 2022 року позивач комунальне підприємство "Компанія "Вода Донбасу" в особі Дружківського ВУВКГ (далі- КП "Компанія "Вода Донбасу") звернувся до суду з позовною заявою до відповідача, в якій просить стягнути з останнього на свою користь заборгованість за послуги водопостачання та водовідведення в сумі 6942,26 грн. Також, позивач просить стягнути судові витрати в розмірі 2481,00 грн.

Обґрунтовує своївимоги тим,що міжсторонами склалисяфактичні договірнівідносини знадання послугз централізованогопостачання холодноїводи,послуг зводовідведення,які надаєпозивач,а відповідачїх оплачує.Відповідач мешкаєу квартирі АДРЕСА_1 . Відповідач,користуючись послугамиДружківського виробничогоуправління водопровідно-каналізаційногогосподарства Комунальногопідприємства «Компанія«Вода Донбасу»,плату заотримані послугиздійснює нерегулярнота нев повномуобсязі.За період з 01 лютого 2019 року по 01 лютого 2022 року за відповідачем утворилася заборгованість перед позивачем у сумі 6942,26 грн., яку він просить стягнути, а також судові витрати у розмірі 2481,00 грн.

Ухвалою суду від 21 вересня 2022 року відкрито провадження у справі та визначено розгляд справи проводити в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

У судове засідання представник позивача не з`явився, проте надав клопотання розглядати справу у його відсутності, позовні вимоги підтримує у повному обсязі з підстав, викладених у позовній заяві, не заперечує проти розгляду справи в заочному порядку.

Відповідач ОСОБА_1 усудове засіданняне з`явився,про часта місцерозгляду справиповідомлений належнимчином.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, отримавши згоду позивача, постановив ухвалу про заочний розгляд справи.

Дослідивши матеріали справи, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, встановивши факти та відповідні їм правовідносини, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню зважаючи на таке.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є споживачем послуг з водопостачання та водовідведення, які надаються КП «Компанія «Вода Донбасу».

Відповідно до ст. ст. 20, 21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначені обов`язки споживача та виконавця житлово-комунальних послуг.

Зокрема, обов`язком споживача є укладення договору на надання житлово-комунальних послуг, підготовленого на основі Типового договору, а також оплата житлово-комунальних послуг у строки, встановлені договором або законом (п.п. 1, 5 ч.3 ст. 20 Закону), а обов`язком виконавця - надання послуг вчасно та відповідної якості згідно із законодавством, а також підготовка та укладення зі споживачем договору про житлово-комунальні послуги.

Обов`язок власника квартири укласти договір на надання житлово-комунальних послуг та оплачувати надані послуги передбачено також п. 7 Правил користування приміщеннями житлових будинків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 572 від 08 жовтня 1992 року в редакції постанови КМ України від 24 січня 2006 року № 45.

Матеріалами справи підтверджено, що позивач надає такі послуги.

Таким чином, правовідносини, що виникли між сторонами у справі - це правовідносини між виконавцем послуг та споживачами послуг.

Необхідність укладення договору про надання житлово-комунальних послуг передбачена законом і його укладення визначено як обов`язок, а не право споживача таких послуг.

Крім цього, відповідно до змісту зазначених положень Закону споживач може відмовитися від укладення договору на надання житлово-комунальних послуг лише в разі відмови від користування такими послугами, а не через непогодження сторонами умов такого договору.

Відсутність письмового договору на надання житлово-комунальних послуг не є підставою для відмови відповідачки від сплати за фактично наданих житлово-комунальних послуг.

Оскільки обов`язок споживача житлово-комунальних послуг як власника житла ґрунтується не тільки на договорі, але й на законі, відсутність письмових договірних відносин не є підставою для звільнення від оплати житлово-комунальних послуг.

Згідно вимог ст.ст. 67, 68 ЖК України наймач зобов`язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги (водопостачання, газ, теплова енергія та інші послуги).

Відповідно до«Правил наданняпослуг зцентралізованого опалення,постачання холодноїта гарячоїводи іводовідведення» затвердженимиПостановою КМУвід 21.07.2005р.№ 630,відповідачам надавалисяпослуги зводопостачання таводовідведення.Для розрахункуза наданіпослуги наім`явідповідача ОСОБА_1 було відкрито особовий рахунок № НОМЕР_1 .

Впродовж одного року з дня вступу в силу Закону № 2189 «Про житлово- комунальні послуги» усі споживачі, незалежно від вибраної ними форми управління, повинні визначитися з моделлю організації договірних стосунків з виконавцями комунальних послуг (окрім послуг з постачання електричної енергії і природного газу) з кожного виду комунальної послуги (тобто до 01.05.2020 р.) Якщо ж це не буде зроблено, тоді між виконавцем комунальних послуг і кожним співвласником повинен бути укладений індивідуальний договір з урахуванням правил, регульованих ч. 7 ст. 14 Закону № 2189 про надання комунальної послуги (п. 5 розд. VI Закону N 2189) у строк до 01.05.2020 р. В свою чергу, відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» внесені зміни до Розділ VI прикінцеві та перехідні положення, а саме:

П. 3. Договори про надання комунальних послуг, укладені до введення в дію цього Закону, зберігають чинність на умовах, визначених такими договорами, до дати набрання чинності договорами про надання відповідних комунальних послуг, укладеними за правилами, визначеними цим Законом. Такі договори мають бути укладені між споживачами та виконавцями комунальних послуг протягом п`яти місяців з дня заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України. У разі якщо згідно з договорами про надання комунальних послуг, укладеними до введення в дію цього Закону, передбачено більш ранній строк їх припинення, такі договори вважаються продовженими на той самий строк і на тих самих умовах.

П. 4. Не пізніш як протягом п`яти місяців з дня завершення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України, співвласники багатоквартирних будинків незалежно від обраної НИМИ форми управління багатоквартирним будинком зобов`язані прийняти рішення про модель організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг (крім послуг з постачання електричної енергії та природного газу) щодо кожного виду комунальної послуги згідно з частиною першою статті 14 цього Закону, а виконавці комунальних послуг укласти і такими співвласниками договори про надання відповідних комунальних послуг відповідно до обраної співвласниками моделі організації договірних відносин.

Нарахування за користування послугами з водопостачання та водовідведення здійснюється згідно з затвердженими тарифами, нормами водокористування і кількістю зареєстрованих осіб. Норма водокористування у будинку Відповідача, згідно розпорядження міського голови від 20.04.2001 року № 146 становить 260 літрів на добу на одну людину. Тариф встановлено Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 1015 від 10.08. 2017 року та складає 25,84 грн. за 1 куб. м.

Сума заборгованості станом на 01.02.2022 р. за особовим рахунком № НОМЕР_1 склала 6942,26грн. (з урахуванням позовної давнини). З 22.07.2021 року відповідно до рішення № 905 виконкому Дружківської міської ради, підприємство зупинило надання довідок про склад родини (як додаток до заяв про видачу судових наказів позовних заяв).

Згідно загальної картки за особовим рахунком № НОМЕР_1 , відкритого на ім`я ОСОБА_1 , за період з 01.01.2021 до 01.02.2022 за послуги з водопостачання та водовідведення за адресою: АДРЕСА_2 , загальна сума заборгованості становить 6942,26 грн.

Згідно ст. 67 ЖК України плата за послуги по постачанню питної води та прийманню стічних вод стягується за затвердженими у встановленому порядку тарифами.

Плата за житлово-комунальні послуги відповідно до ст. 32 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", нараховується щомісячно відповідно до умов договору в порядку визначеному Кабінетом Міністрів України. Розмір плати за комунальні послуги розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку.

Відповідно до п. 11 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою КМУ від 21 липня 2005 року № 630, у разі встановлення будинкових засобів обліку води у багатоквартирному будинку, де окремі квартири обладнані квартирними засобами обліку, споживач, який не має квартирних засобів обліку, оплачує послуги згідно з показаннями будинкових засобів обліку, не враховуючи витрати води виконавця, юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, які є власниками або орендарями приміщень у цьому будинку, та сумарних витрат води за показаннями усіх квартирних засобів обліку. Різниця розподіляється між споживачами, які не мають квартирних засобів обліку, пропорційно кількості мешканців квартири в разі відсутності витоків із загальнобудинкової мережі, що підтверджується актом обстеження, який складається виконавцем у присутності не менш як двох мешканців будинку. За наявності витоків із загальнобудинкової мережі споживачі, які не мають квартирних засобів обліку, оплачують послуги з холодного, гарячого водопостачання та водовідведення за встановленими нормативами (нормами) за місяць, у якому ці витоки виявлено.

Згідно ст.22 Закону України «Про питну воду та питне водопостачання», п.5 ч.3 ст.20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживачі питної води, зобов`язані своєчасно, у строки, встановлені договором або законом, вносити плату за використану питну воду відповідно до встановлених тарифів на послуги централізованого водопостачання і водовідведення.

Відповідно до п. 18 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою КМУ від 21 липня 2005 року № 630, розрахунковим періодом для оплати послуг є календарний місяць. Плата за послуги вноситься не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим, якщо договором не встановлено іншій строк. Система оплати послуг (щомісячна або авансова) та форма оплати послуг (готівкова або безготівкова) визначаються у договорі між споживачем і виконавцем.

Пунктом 21 вищевказаних Правил передбачено, що у разі відсутності у квартирі (будинку садибного типу) та на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку води і теплової енергії плата за надані послуги справляється згідно з установленими нормативами (нормами) споживання з централізованого постачання холодної та гарячої води і водовідведення - з розрахунку на одну особу та на ведення особистого підсобного господарства.

Суд приходить до висновку, оскільки відповідачем спожито послуги позивача з водопостачання та водовідведення, але оплату за них з 01.01.2021 року по 01.02.2022 рік не проведено, заборгованість за спожиті послуги в цей період підлягає стягненню з відповідача.

Тому позовна заява підлягає задоволенню, а з відповідача слід стягнути суму заборгованості у розмірі 6942,26 грн.

Відсутність договору між позивачем та відповідачем про надання послуг з водопостачання та водовідведення не позбавляє відповідача обов`язку проводити оплату за фактично отримані послуги.

З матеріалів справи вбачається, що при зверненні до суду позивачем було сплачено судовий збір у сумі 2481,00 грн.

Відповідно до частини 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Таким чином підлягає стягненню з відповідача на користь позивача понесені і документально підтверджені судові витрати по сплаті судового збору в сумі 2481,00 грн.

Керуючись ст.ст. 2,5,10-13,76-81, 141, 259,263-265,268, 280-282 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

позов комунального підприємства "Компанія "Вода Донбасу" в особі Дружківського ВУВКГ до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги водопостачання та водовідведення задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКППФО НОМЕР_2 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , на користь Дружківського ВУВКГ КП «Компанія «Вода Донбасу», які перерахувати КП «Компанія «Вода Донбасу» для Дружківського ВУВКГ м. Дружківка, розрахунковий рахунок № НОМЕР_3 , яке знаходиться за адресою: м. Маріуполь, вул. К.Лібкнехта,177А, заборгованість за надані послуги з водопостачання та водовідведення за період з 01 січня 2021 року по 01 лютого 2022 року у розмірі 6942 (шість тисяч дев`ятсот сорок дві) грн. 26 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКППФО НОМЕР_2 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , на користь Дружківського ВУВКГ КП «Компанія «Вода Донбасу», які перерахувати КП «Компанія «Вода Донбасу» для Дружківського ВУВКГ м. Дружківка, розрахунковий рахунок № НОМЕР_3 , яке знаходиться за адресою: м.Маріуполь, вул. К.Лібкнехта,177А, судові витрати в розмірі 2481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одну) грн.00 коп.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцятиднів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Рішення може бути оскаржено до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання в 30денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя: О.М.Грубник

Дата ухвалення рішення01.02.2023
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу108977844
СудочинствоЦивільне
Сутьнадання послуг з водопостачання та водовідведення не позбавляє відповідача обов`язку проводити оплату за фактично отримані послуги. З матеріалів справи вбачається, що при зверненні до суду позивачем було сплачено судовий збір у сумі 2481,00 грн. Відповідно до частини 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Таким чином підлягає стягненню з відповідача на користь позивача понесені і документально підтверджені судові витрати по сплаті судового збору в сумі 2481,00 грн. Керуючись ст.ст. 2,5,10-13,76-81, 141, 259,263-265,268, 280-282 ЦПК України, суд

Судовий реєстр по справі —229/1117/22

Рішення від 01.02.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 20.09.2022

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні