Рішення
від 14.02.2023 по справі 911/2387/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" лютого 2023 р. м. Київ Справа № 911/2387/22

Господарський суд Київської області у складі судді Смірнова О.Г., розглянувши в письмовому позовному провадженні без виклику представників сторін справу

за позовом: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "КАНТРІ-ХАУС" (08324, Київська обл., Бориспільський р-н, село Гора, вул. Центральна, буд. 32-А, кв. 2)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "ВАРНЕТ ГРУП" (02099, м. Київ, вул. Бориспільська, буд. 7)

про стягнення 26 381,40 грн.

СУТЬ СПОРУ:

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "КАНТРІ-ХАУС" звернулось до Господарського суду Київської області з позовною заявою №б/н від 24.10.2022 до Товариства з обмеженою відповідальністю "ВАРНЕТ ГРУП" про стягнення заборгованості зі сплати внесків на утримання будиків та прибудинкової території в сумі 19573,36 грн., зі сплати внесків в резервний фонд в сумі 1600,00 грн., зі сплати за паркомісце в сумі 1600,00 грн., інфляційних нарахувань в сумі 2899,97 грн. та трьох процентів річних в сумі 706,07 грн., що разом складає 26 381,40 грн.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 21.11.2022 наведену вище позовну заяву передано для розгляду судді Смірнову О.Г.

Ухвалою суду від 24.11.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання. Запропонувано відповідачу не пізніше п`яти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі подати заяву із запереченнями щодо розгляду в порядку спрощеного позовного провадження; проте не пізніше п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі подати відзив на позов із урахуванням вимог ст.165 ГПК України, надати листування з позивачем по суті спору (з доказами направлення або вручення кореспонденції).

26.02.2023 на адресу суду від відповідача надійшов відзив на позов. У відзиві на позовну заяву відповідач просить суд поновити строк на подання відзиву.

Поновлення строку для подання відзиву відповідач аргументує щоденним відключення електроенергії, а також тим, що через загрозу ворожих обстрілів, з метою уникнення загрози життю та здоров`ю працівників, ТОВ «Варнет груп» не мало можливості безперешкодно вести роботу підприємства.

Розглянувши клопотання відповідача про поновлення строку для подання відзиву, суд зазначає наступне.

Згідно з ч. 8 ст. 165 ГПК України, відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

Відповідно до ч.ч. 1-3 ст. 119 ГПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення. Встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду. Якщо інше не встановлено законом, заява про поновлення процесуального строку, встановленого законом, розглядається судом, у якому належить вчинити процесуальну дію, стосовно якої пропущено строк, а заява про продовження процесуального строку, встановленого судом, - судом, який встановив строк, без повідомлення учасників справи.

Так, відповідачем подано до суду клопотання про поновлення строку на подання відзиву, який встановлюється законом, тоді як на подання відзиву строк встановлюється судом.

Таким чином, суд дійшов висновку, що клопотання відповідача про поновлення строку на подання відзиву задоволенню не підлягає.

Однак, для повного та всебічного розгляду справи, забезпечення принципу змагальності та рівності прав учасників процесу, а також з огляду на викладені заявником обставини, суд вважає за можливе продовжити відповідачу процесуальний строк на подання відзиву на позовну заяву з власної ініціативи та прийняти його до розгляду.

У відзиві на позовну заяву відповідач зазначає наступне:

- 25.01.2022 відповідачем було погашено заборгованість перед позивачем зі сплати внесків, які встановлені рішенням загальних зборів позивача від 12.05.2019, у розмірі 23795,45 грн., у зв`язку з чим, провадження у справі №911/2387/22 в частині стягнення основного боргу підлягає закриттю;

- постановою Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України від 05.03.2020 №338 і постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 №1236» від 23.12.2020 продовжено термін карантину до 30.04.2023;

- позовні вимоги в частині стягнення інфляційних нарахувань та трьох процентів річних не підлягають задоволенню, оскільки відповідно до ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» №530-IX від 17.03.2020, на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов`язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів з дня його відміни забороняється: нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги.

У відповідності до ч.ч. 2 і 3 ст. 252 ГПК України розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться. Якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. ч. 5, 7 ст. 252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін та заперечення щодо її розгляду в порядку спрощеного позовного провадження до суду не надходили.

Враховуючи приписи ч. 4 ст. 240 ГПК України, у зв`язку з розглядом справи без повідомлення (виклику) учасників справи, рішення прийнято без його проголошення 14.02.2023.

Розглянувши та дослідивши матеріали справи, суд встановив.

Позов мотивовано заборгованістю Товариства з обмеженою відповідальністю "ВАРНЕТ ГРУП" (далі - відповідач) перед Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "КАНТРІ-ХАУС" (далі - позивач), що утворилась внаслідок не сплати відповідачем щомісячних внесків на утримання будинків та прибудинкової території, внесків в резервний фонд та внесків зі сплати за парко місце.

Так, відповідно до наявної в матеріалах справи належним чином засвідченої копії витягу з єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, зареєстровано юридичну особу (позивача) за адресою місцезнаходження: Україна, 08324, Київська обл., Бориспільський р-н, село Гора, вул. Центральна, буд. 32А, кВ. 2.

Позивач з 01.08.2019 здійснює управління будинками за №№ 30А, 30Б, 30В, 32А, 32Б, 32В, 34А, 34Б, 34В, 36А, 36Б, 36В, 38А, 38Б, 38В, що розташовані по вулиці Центральна, село Гора, Бориспільського району, Київської області та утримує зазначені будинки та прибудинкові території, зокрема, шляхом самозабезпечення, на підставі рішення загальних зборів позивача від 12.05.2019, оформленого протоколом та зареєстрованого нотаріусом в реєстрі за №2149,2150.

Рішенням загальних зборів позивача від 12.05.2019, оформленого протоколом, затверджено кошторис у розмірі 197440,00 грн. надходжень за один місяць та розміри внесків на утримання будинків та прибудинкової території для власників (співвласників) житлових приміщень, які складаються, зокрема, з наступних внесків:

- внески на утримання будинків та прибудинкової території в розмірі 6,92грн. за 1 кв.м. загальної площі житлових (квартир);

- внески за утримання парко місць 50 грн.;

- внески в резервний фонд 50 грн.

Вказаним вище рішенням загальних зборів затверджено, що внески оплачуються щомісячно, не пізніше 20 числа місяця наступного за розрахунковим. Правління надає квитанції на сплату кожному співвласнику шляхом вкидання їх до поштової скриньки квартири. Банківські реквізити та встановлені загальними зборами розміри внесків правління розміщує на дошках оголошення. Для вирішення нагальних проблем і забезпечення можливості здійснення управління багатоквартирними будинками власними силами - одноразово здійснити оплату на рахунок ОСББ до 01 серпня 2019 року - внесків на утримання будинків та прибудинкової території за серпень 2019 року в розмірі 6.92 грн. за 1 квадратний метр загальної площі житлових квартир;

- внесків на утримання паркомісць - 50 грн.;

- внесків на користування технічною водою мешканців квартир першого поверху однокімнатна квартира 30 грн.;

- внесків на користування технічною водою мешканців квартир першого поверху двокімнатна квартира 50 грн.;

- внесків в резервний фонд - 50 грн.

Відповідно до інформаційної довідки від 06.07.2022 № 304334110 з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкту нерухомого майна, відповідачу, з 24.03.2015 на праві власності, належить квартира АДРЕСА_1 .

Позивач в позові зазначає, що відповідач щомісячно повинен сплачувати внесок в розмірі 711,73 грн., з яких розмір внеску на утримання будинків та прибудинкової території складає: 88,4 кв.м.*6,92 грн.=611,73 грн., внесок на утримання парко місць 50 грн. та внесок в резервний фонд 50 грн.

Проте, як вбачається з матеріалів справи, відповідачем в період з 01.02.2020 по вересень 2022 року не здійснено оплати на користь позивача внесків, які встановлені рішенням загальних зборів позивача від 12.05.2019 у загальному розмірі 22755,36 грн., з яких:

- по сплаті щомісячних внесків на утримання будинків та прибудинкової території на суму 19575,60 грн.;

- по сплаті внесків в резервний фонд 1600,00 грн.;

- по сплаті за парко місце 1600,00 грн.

З матеріалів справи також вбачається, що з метою досудового врегулювання спору позивач направив відповідачу претензію вих.№23.21 від 14.06.2021, в якій вимагав сплатити заборгованість станом на 10.06.2021 у загальному розмірі 11472,45 грн., на підтвердження чого позивач надав суду копії опису вкладення №0832400003691 від 15.06.2021 та фіскального чеку від 15.06.2021.

Відповіді на претензію вих.№23.21 від 14.06.2021не надано.

З огляду на вказане вище позивач просить суд стягнути з відповідача 22755,36 грн. заборгованості з оплати внесків, які встановлені рішенням загальних зборів позивача від 12.05.2019 за період з 01.02.2020 по вересень 2022 року.

Також позивачем заявлені вимоги про стягнення з відповідача трьох процентів річних в сумі 706,07 грн. та інфляційних втрат в сумі 2899,97 грн. за загальний період з 01.02.2020 по 21.01.2022.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначає Закон України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" № 2866-ІІІ від 29.11.2001 (далі - Закон).

Статтею 1 вказаного Закону визначено, що співвласники багатоквартирного будинку (далі - співвласники) - власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

Приписами статей 4, 12 Закону встановлено, що об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання. Управління багатоквартирним будинком здійснює об`єднання через свої органи управління. Об`єднання самостійно визначає порядок управління багатоквартирним будинком та може змінити його у порядку, встановленому цим Законом та статутом об`єднання.

Згідно із положеннями статті 10 Закону органами управління об`єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об`єднання. Вищим органом управління об`єднання є загальні збори. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників. Рішення загальних зборів оприлюднюється. У передбачених статутом або рішенням загальних зборів випадках воно може бути надане співвласникам під розписку або направлене поштою (рекомендованим листом). Співвласники мають право знайомитися з рішеннями (протоколами) загальних зборів, затвердженими такими рішеннями документами та робити з них копії. Рішення загальних зборів може бути оскаржене в судовому порядку. До виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься, зокрема: визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників. Рішення про визначення переліку та розмірів внесків і платежів співвласників, порядок управління та користування спільним майном, передачу у користування фізичним та юридичним особам спільного майна, а також про реконструкцію та капітальний ремонт багатоквартирного будинку або зведення господарських споруд вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менш як дві третини загальної кількості усіх співвласників, а в разі якщо статутом не передбачено прийняття таких рішень, - більшістю голосів. З інших питань рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості співвласників.

Згідно із ст. 15 Закону співвласник зобов`язаний, окрім іншого, своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Статтею 16 Закону об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання, зокрема, встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів.

Приписами статті 17 Закону передбачено, що для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право, зокрема, вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів.

Відповідно до ч. 2 статті 13 Закону у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

Статтею 20 Закону встановлено, що частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Згідно із ч. 2 ст. 21 Закону порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства та статуту об`єднання.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 23 Закону утримання і ремонт приміщень, які перебувають у власності, здійснюються відповідно до законодавства України. Внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Таким чином, відповідач повинен був здійснювати щомісячні платежі з оплати внесків, які встановлені рішенням загальних зборів від 12.05.2019, оформленого протоколом, не пізніше 20 числа місяця наступного за розрахунковим.

Відповідно до ч. 1 ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

В силу загальної норми, передбаченої у статті 599 ЦК України та спеціальної норми, визначеної у частині першій ст. 193 ГК України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Приписами частини 1 статті 530 Цивільного кодексу України встановлено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Як вбачається з матеріалів відзиву на позовну заяву, 25.01.2022 відповідачем було сплачено на користь позивача 23795, 45 грн., на підтвердження чого відповідачем долучено до матеріалів справи платіжну інструкцію №15 від 25.01.2023 на суму 23795, 45 грн. У призначенні платежу зазначено: «Внесок на утримання будинку та прибудинкової території, О/р 38323. Без ПДВ».

Таким чином, оскільки позивачем до стягнення заявлено борг по сплаті внесків у сумі 22775,36 грн., суд дійшов висновку, що наявні підстави для прийняття вказаної інструкції в якості доказів оплати відповідачем основної заборгованості.

Відповідно до ч. 1 ст. 14 ГПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

З матеріалів справи вбачається, що оплата боргу у розмірі 22755,36 грн. була здійснена відповідачем після звернення позивача з позовом до суду.

Законодавець зазначає, що господарський суд закриває провадження у справі якщо відсутній предмет спору (пункт 2 ч. 1 статті 231 ГПК України), зокрема у таких випадках:

- припинення існування предмета спору, якщо між сторонами у зв`язку з цим не залишилося неврегульованих питань;

- спір врегульовано самими сторонами шляхом перерахування боргу (передачі майна чи усунення перешкод у користуванні ним) після звернення кредитора з позовом за умови подання доказів такого врегулювання.

Закриття провадження у справі - це форма закінчення розгляду господарської справи без прийняття судового рішення у зв`язку з виявленням після порушення провадження у справі обставин, з якими закон пов`язує неможливість судового розгляду справи.

Оскільки відповідачем погашено суму заборгованості з оплати внесків, які встановлені рішенням загальних зборів від 12.05.2019, оформленого протоколом, провадження у справі №911/2387/22 за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "КАНТРІ-ХАУС" до Товариства з обмеженою відповідальністю "ВАРНЕТ ГРУП" щодо стягнення з останнього заборгованості в сумі 22755,36 грн. слід закрити за ознаками п. 2 ч. 1 ст. 231 ГПК України за відсутністю предмету спору.

Фактичні обставини справи свідчать, що зобов`язання з оплати внесків, які встановлені рішенням загальних зборів від 12.05.2019, оформленого протоколом, виконані відповідачем з порушенням строку, встановленого умовами вказаного рішення.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Передбачене законом право кредитора вимагати сплату боргу з урахуванням процентів річних є способами захисту його майнового права та інтересу, суть яких полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові.

Матеріали справи свідчать, що позивач просить стягнути з відповідача за порушення строку оплати внесків, які встановлені рішенням загальних зборів від 12.05.2019, три проценти річних за загальний період з 01.02.2020 по 21.01.2022 у загальному розмірі 706,07 грн. та інфляційні втрати за загальний період 01.02.2020 по 21.01.2022 у загальному розмірі 2899, 97 грн.

Дослідивши розрахунок трьох процентів річних, що виконаний позивачем, суд дійшов висновку про його перерахунок, оскільки розрахунок виконаний з урахуванням невірної суми заборгованості, у зв`язку з чим три проценти річних нараховані в більшому розмірі.

Три проценти річних розраховані судом наступним чином. На щомісячну заборгованість зі сплати внесків у сумі 711,73 грн.:

- за період з 21.03.2020 по 21.01.2022 від суми боргу 711,73 грн. три проценти річних складають 39,27 грн.;

- за період з 21.04.2020 по 21.01.2022 від суми боргу 711,73 грн. три проценти річних складають 37,46 грн.;

- за період з 21.05.2020 по 21.01.2022 від суми боргу 711,73 грн. три проценти річних складають 35,71 грн.;

- за період з 21.06.2020 по 21.01.2022 від суми боргу 711,73 грн. три проценти річних складають 33,90 грн.;

- за період з 21.07.2020 по 21.01.2022 від суми боргу 711,73 грн. три проценти річних складають 32,15 грн.;

- за період з 21.08.2020 по 21.01.2022 від суми боргу 711,73 грн. три проценти річних складають 30,34 грн.;

- за період з 21.09.2020 по 21.01.2022 від суми боргу 711,73 грн. три проценти річних складають 28,53 грн.;

- за період з 21.10.2020 по 21.01.2022 від суми боргу 711,73 грн. три проценти річних складають 26,78 грн.;

- за період з 21.11.2020 по 21.01.2022 від суми боргу 711,73 грн. три проценти річних складають 24,97 грн.;

- за період з 21.12.2020 по 21.01.2022 від суми боргу 711,73 грн. три проценти річних складають 23,22 грн.;

- за період з 21.02.2021 по 21.01.2022 від суми боргу 711,73 грн. три проценти річних складають 19,60 грн.;

- за період з 21.03.2021 по 21.01.2022 від суми боргу 711,73 грн. три проценти річних складають 17,96 грн.;

- за період з 21.04.2021 по 21.01.2022 від суми боргу 711,73 грн. три проценти річних складають 16,15 грн.;

- за період з 21.05.2021 по 21.01.2022 від суми боргу 711,73 грн. три проценти річних складають 14,39 грн.;

- за період з 21.06.2021 по 21.01.2022 від суми боргу 711,73 грн. три проценти річних складають 12,58 грн.;

- за період з 21.07.2021 по 21.01.2022 від суми боргу 711,73 грн. три проценти річних складають 10,82 грн.;

- за період з 21.08.2021 по 21.01.2022 від суми боргу 711,73 грн. три проценти річних складають 09,01 грн.;

- за період з 21.09.2021 по 21.01.2022 від суми боргу 711,73 грн. три проценти річних складають 07,20 грн.;

- за період з 21.10.2021 по 21.01.2022 від суми боргу 711,73 грн. три проценти річних складають 05,44 грн.;

- за період з 21.11.2021 по 21.01.2022 від суми боргу 711,73 грн. три проценти річних складають 03,63 грн.;

- за період з 21.12.2021 по 21.01.2022 від суми боргу 711,73 грн. три проценти річних складають 01,87 грн.

За таких обставин, позовні вимоги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "КАНТРІ-ХАУС" про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "ВАРНЕТ ГРУП" трьох проценів річних підлягають задоволенню частково в загальній сумі 430, 98 грн.

Дослідивши наданий позивачем розрахунок інфляційних втрат суд дійшов висновку про його перерахунок, у зв`язку з допущенням позивачем помилок, а саме останній виконав розрахунок з урахуванням невірних сум заборгованості відповідача.

Інфляційні втрати розраховані судом наступним чином. На щомісячну заборгованість зі сплати внесків у сумі 711,73 грн.:

- за період з 21.03.2020 по 21.01.2022 інфляційні втрати від суми боргу 711,73 грн. складають 115,28 грн.;

- за період з 21.04.2020 по 21.01.2022 інфляційні втрати від суми боргу 711,73 грн. складають 108,72 грн.;

- за період з 21.05.2020 по 21.01.2022 інфляційні втрати від суми боргу 711,73 грн. складають 106,26 грн.;

- за період з 21.06.2020 по 21.01.2022 інфляційні втрати від суми боргу 711,73 грн. складають 104,63 грн.;

- за період з 21.07.2020 по 21.01.2022 інфляційні втрати від суми боргу 711,73 грн. складають 109,56 грн.;

- за період з 21.08.2020 по 21.01.2022 інфляційні втрати від суми боргу 711,73 грн. складають 111,21 грн.;

- за період з 21.09.2020 по 21.01.2022 інфляційні втрати від суми боргу 711,73 грн. складають 107,11 грн.;

- за період з 21.10.2020 по 21.01.2022 інфляційні втрати від суми боргу 711,73 грн. складають 99,00 грн.;

- за період з 21.11.2020 по 21.01.2022 інфляційні втрати від суми боргу 711,73 грн. складають 88,60 грн.;

- за період з 21.12.2020 по 21.01.2022 інфляційні втрати від суми боргу 711,73 грн. складають 81,46 грн.;

- за період з 21.02.2021 по 21.01.2022 інфляційні втрати від суми боргу 711,73 грн. складають 63,53 грн.;

- за період з 21.03.2021 по 21.01.2022 інфляційні втрати від суми боргу 711,73 грн. складають 50,57 грн.;

- за період з 21.04.2021 по 21.01.2022 інфляційні втрати від суми боргу 711,73 грн. складають 45,27 грн.;

- за період з 21.05.2021 по 21.01.2022 інфляційні втрати від суми боргу 711,73 грн. складають 35,56 грн.;

- за період з 21.06.2021 по 21.01.2022 інфляційні втрати від суми боргу 711,73 грн. складають 34,07 грн.;

- за період з 21.07.2021 по 21.01.2022 інфляційні втрати від суми боргу 711,73 грн. складають 33,32 грн.;

- за період з 21.08.2021 по 21.01.2022 інфляційні втрати від суми боргу 711,73 грн. складають 34,81 грн.;

- за період з 21.09.2021 по 21.01.2022 інфляційні втрати від суми боргу 711,73 грн. складають 25,96 грн.;

- за період з 21.10.2021 по 21.01.2022 інфляційні втрати від суми боргу 711,73 грн. складають 19,38 грн.;

- за період з 21.11.2021 по 21.01.2022 інфляційні втрати від суми боргу 711,73 грн. складають 13,58 грн.;

- за період з 21.12.2021 по 21.01.2022 інфляційні втрати від суми боргу 711,73 грн. складають 09,25 грн.

За таких обставин, позовні вимоги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "КАНТРІ-ХАУС" про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "ВАРНЕТ ГРУП" інфляційних втрат підлягають задоволенню частково в загальній сумі 1397,13 грн.

Разом з тим, аргументи відповідача стосовно відсутності підстав для стягнення з останнього інфляційних втрат та трьох процентів річних, спростовуються наступним.

Так, на всій території України продовжено термін дії карантину до 30.04.2023, а відповідно до ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» №530-IX від 17.03.2020, на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов`язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів з дня його відміни забороняється, зокрема, нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги.

Однак, приписи Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" не розповсюджуються на три проценти річних та інфляційні втрати, оскільки вказані спеціальні заходи відповідальності не відносяться до неустойки (штрафів, пені) за своєю правовою природою.

Статтею 13 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Статтею 73 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст.ст. 74, 76 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Позивачем доведено суду факт порушення відповідачем своїх зобов`язань з оплати внесків, які встановлені рішенням загальних зборів від 12.05.2019, оформленого протоколом. Натомість, відповідач заявлених до нього вимог не спростував.

Згідно із ч. 1 ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Згідно з ч. 9 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України у випадку зловживання стороною чи її представником процесуальними правами або якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, суд має право покласти на таку сторону судові витрати повністю або частково незалежно від результатів вирішення спору.

З огляду на зміст наведеної норми, враховуючи, що спір у даній справі зумовлений порушенням відповідачем своїх зобов`язань з оплати внесків, які встановлені рішенням загальних зборів від 12.05.2019, оформленого протоколом, суд дійшов висновку, що за рахунок останнього позивачу підлягають відшкодуванню судові витрати по сплаті судового збору в сумі 2481,00 грн.

Керуючись ст. ст. 73, 86, 233, 236, 238, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Провадження у справі №911/2387/22 за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "КАНТРІ-ХАУС" до Товариства з обмеженою відповідальністю "ВАРНЕТ ГРУП" в частині вимог про стягнення основної заборгованості в сумі 22775,36 грн. закрити.

2. Позовні вимоги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "КАНТРІ-ХАУС" до Товариства з обмеженою відповідальністю "ВАРНЕТ ГРУП" задовольнити частково.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ВАРНЕТ ГРУП" (02099, м. Київ, вул. Бориспільська, буд. 7, код ЄДРПОУ 38497093) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "КАНТРІ-ХАУС" (08324, Київська обл., Бориспільський р-н, село Гора, вул. Центральна, буд. 32-А, кв. 2, код ЄДРПОУ 42728838) три проценти річних у розмірі 430,98 грн. (чотириста тридцять гривень дев`яносто вісім копійок), інфляційні втрати у розмірі 1397,13 грн. (тисяча триста дев`яносто сім гривень тринадцять копійок) та витрати зі сплати судового збору у розмірі 2481,00 грн. (дві тисячі чотириста вісімдесят одна гривня), видавши наказ.

4. У задоволенні іншої частини позовних вимог відмовити.

Повний текст рішення складено 14.02.2023.

Суддя О.Г. Смірнов

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Дата ухвалення рішення14.02.2023
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу108985020
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 26 381,40 грн

Судовий реєстр по справі —911/2387/22

Судовий наказ від 13.03.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Смірнов О.Г.

Рішення від 14.02.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Смірнов О.Г.

Ухвала від 24.11.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Смірнов О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні