Постанова
від 16.08.2010 по справі 2а-19014/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 серпня 2010 р. сп рава № 2а-19014/10/0570

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 14.4 5

Донецький окружний адміні стративний суд в складі:

головуючого судді Михайли к А.С.

при секретарі Токмаковій Є .А.

розглянувши у відкрито му судовому засіданні в прим іщенні Донецького окружного адміністративного суду адмі ністративну справу

за позовом Горлівський міський центр зайнятості

до Підприємства Микитинськ ої виправної колонії № 87

про стягнення суми заборго ваності в сумі 1224,45 грн.

за участю:

від позивача: Артемова К.А. (за дов. № 0 1/2513 від 15.07.2010 року)

від відповідача: не з' явився

Горлівський міський центр зайнятості звернувся до Дон ецького окружного адміністр ативного суду із позовом до П ідприємства Микитинської ви правної колонії № 87 про стягн ення суми заборгованості зі страхових внесків до Фонду з агальнообов' язкового соці ального страхування України на випадок безробіття в сумі 1224,45 грн., з яких сума основного боргу 1156,68 грн., сума нараховано ї пені - 67,77 грн. Заявлені вимо ги позивач обґрунтовував тим , що на порушення положень пун кту 2 частини 2 статті 35, статті 38 Закону України «Про загальн ообов' язкове державне соці альне страхування на випадок безробіття», відповідачем н е були своєчасно та в повному обсязі сплачені страхові вн ески, що стало причиною виник нення недоїмки в загальній с умі 1224,45 грн. 18 червня 2010 року за н аслідками розгляду акту доку ментальної перевірки № 178 від 18 травня 2010 року, уповноваженою особою позивача було прийня то рішення № 3 про стягнення пр остроченої заборгованості з і сплати страхових внесків, у тому числі донараховних сум страхових внесків (недоїмки ), пені та штрафу, що було надіс лано відповідачу для добров ільного виконання. Проте від повідачем не було здійснено дій, направлених на погашенн я наявної суми заборгованост і за страховими внесками, з ог ляду на що позивач звернувся до суду з вимогами щодо стягн ення наявної суми боргу.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав ви кладені в позовній заяві вим оги.

Відповідач до судового зас ідання не з' явився, уповнов аженого представника не напр авив, хоча був повідомлений п ро дату, час та місце розгляду справи належним чином, що під тверджується наявними в мате ріалах справи документами. 11 с ерпня 2010 року через канцелярі ю Донецького окружного адмін істративного суду відповіда ч було надав заяву про визнан ня заявленого позивачем позо ву в повному обсязі та просив розглянути справу за відсут ності представника відповід ача.

З огляду на зазначене, на пі дставі статті 128 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни суд дійшов висновку пр о можливість вирішення справ и на підставі наявних у ній д оказів.

Дослідивши наявні в матері алах справи документи, заслу хавши пояснення представник а позивача, суд -

ВСТАНОВИВ

Підприємство Микитинсько ї виправної колонії № 87 зареєс тровано та обліковується в Г орлівському міському зайня тості як платник страхових в несків до Фонду загальнообов 'язкового соціального страху вання на випадок безробіття за № 57210044.

В період з 12 травня 2010 року до 18 травня 2010 року позивачем бул о проведено планову перевірк у відповідача з питань дотри мання вимог законодавства щ одо правильності нарахуванн я та своєчасності сплати вне сків на загальнообов' язков е державне соціальне страхув ання на випадок безробіття д о Фонду загальнообов' язков ого державного соціального страхування України на випа док безробіття за період з 01 к вітня 2009 року по 30 квітня 2010 року , за наслідками проведення як ої був складений Акт № 178 від 18 т равня 2010 року, копія якого наяв на в матеріалах справи (арк. сп рави 7-12). Відповідно до змісту А кту перевірки за період з 01 кв ітня 2009 року по 30 квітня 2010 року п редставниками позивача було виявлено недоїмку зі сплати страхових внесків в сумі 1156,68 г рн. На підставі пункту статті 38 Закону України «Про загальн ообов' язкове державне соці альне страхування на випадок безробіття» через несвоєча сну сплату внесків позивачем було нараховано пеню, загаль ний розмір якої за період з 01 к вітня 2009 року по 30 квітня 2010 року склав 67,77 грн.

18 червня 2010 року позивачем бу ло прийнято рішення № 3 (арк. сп рави 13) про стягнення простроч еної суми заборгованості зі сплати страхових внесків, в с умі 1224,45 грн., з яких сума основно го боргу 1156,68 грн., сума нарахова ної пені 67,77 грн. Зазначене ріше ння було отримано відповідач ем 22 червня 2010 року, що підтверд жується повідомленням про вр учення поштового відправлен ня № 8461700862042 (арк. справи 14), але не б уло сплачено в добровільному порядку в передбачені закон ом строки, що й стало приводом для звернення позивача до су ду.

Наявність зазначеної суми заборгованості підтверджен о наявними в матеріалах спра ви документами та не запереч ується відповідачем.

Законодавство про страхув ання на випадок безробіття с кладається з Основ законодав ства України про загальнообо в'язкове державне соціальне страхування, Закону України «Про загальнообов' язкове державне соціальне страхува ння на випадок безробіття», З акону України "Про зайнятіст ь населення" та інших нормати вно-правових актів, що регулю ють відносини у сфері страху вання на випадок безробіття, а також міжнародних договор ів України, згода на обов'язко вість яких надана Верховною Радою України.

Згідно із пунктом 1 статті 8 З акону України "Про загальноо бов'язкове державне соціальн е страхування на випадок без робіття", фонд загальнообов'я зкового державного соціальн ого страхування України на в ипадок безробіття створюєть ся для управління страхуванн ям на випадок безробіття, про вадження збору та акумуляції страхових внесків, контролю за використанням коштів, вип лати забезпечення та надання соціальних послуг, здійснен ня інших функцій згідно із ци м Законом і статутом Фонду.

Функції виконавчої дирекц ії Фонду покладаються на орг ани державної служби зайнято сті (пункт 1 статті 12 Закону Укр аїни "Про загальнообов'язков е державне соціальне страхув ання на випадок безробіття").

Як вбачається з наявних в ма теріалах справи документів т а положень чинного законодав ства України Горлівський м іський центр зайнятості є мі сцевим органом державної слу жби зайнятості - юридичною о собою, і виконує функції робо чого органу виконавчої дирек ції Фонду загальнообов' язк ового державного соціальног о страхування України на вип адок безробіття відповідно д о Закону України „Про загаль нообов' язкове державне соц іальне страхування на випадо к безробіття”.

Відповідно до пункту 4 статт і 1 Закону України «Про загаль нообов' язкове державне стр ахування на випадок безробіт тя» страхувальниками є робо тодавці, застраховані особи, фізичні особи - суб'єкти підпр иємницької діяльності та інш і особи (включаючи юридичних осіб), які використовують пра цю фізичних осіб за договора ми цивільно-правового характ еру, які відповідно до цього З акону сплачують страхові вне ски.

Набуття відповідачем стат усу страхувальника у розумін ні положень статті 1 Закону Ук раїни «Про загальнообов' яз кове державне соціальне стра хування на випадок безробітт я» підтверджується наявними в матеріалах справи докумен тами.

Пунктом 2 частини 2 статті 35 Закону України „Про загально обов' язкове державне соціа льне страхування на випадок безробіття” встановлений об ов' язок роботодавців своєч асно та в повному розмірі спл ачувати страхові внески.

Відповідно до частини 3 стат ті 17 Закону України "Про загал ьнообов'язкове державне соці альне страхування на випадок безробіття" та 5.6 Інструкції п ро порядок обчислення і спла ти внесків на загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування на випадок безробі ття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов' язко вого державного соціального страхування України на випа док безробіття, затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики Украї ни №339 від 18 грудня 2000 року (далі з а текстом Інструкція № 339), пере рахування страхових внесків здійснюється страхувальник ами одночасно з одержанням (п ерерахуванням) коштів на опл ату праці (виплату доходу), у т ому числі в безготівковій чи натуральній формі, або вируч ки від реалізації товарів (по слуг). При цьому фактичним оде ржанням (перерахуванням) кош тів на оплату праці (виплату д оходу) вважається одержання відповідних сум готівкою, за рахування на банківський рах унок одержувача, перерахуван ня за дорученням одержувача на будь-які цілі, одержання то варів (послуг) або будь-яких ін ших матеріальних цінностей в рахунок зазначених виплат (д оходу), фактичне здійснення з цих виплат (доходу) відрахува нь, передбачених законодавст вом або за виконавчими докум ентами, чи будь-яких інших від рахувань.

У разі нестачі коштів на рах унку платника на виплату зар обітної плати та сплату стра хових внесків у повному обся зі видача коштів на оплату пр аці і перерахування страхови х внесків до Фонду проводять ся у пропорційних сумах.

Якщо роботодавці несвоєча сно чи не в повному обсязі спл ачують страхові внески, до ни х застосовуються санкції, пе редбачені статтею 38 цього Зак ону.

Статтею 38 Закону України „П ро загальнообов' язкове дер жавне соціальне страхування на випадок безробіття” пере дбачено, що роботодавець нес е відповідальність за несвоє часність сплати та неповну с плату страхових внесків, у то му числі страхових внесків, щ о сплачують застраховані осо би через рахунки роботодавці в. У разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувал ьниками або неповної їх спла ти страхувальники сплачують суму донарахованих контролю ючим органом страхових внеск ів (недоїмки), штраф та пеню. Пе ня обчислюється виходячи з 120 відсотків облікової ставки Н аціонального банку України, що діяла на момент сплати, нар ахованої на повну суму недої мки (без урахування штрафів) з а весь її строк. Не сплачені в строк страхові внески, пеня і штраф стягуються в доход Фон ду із страхувальника у безсп ірному порядку. Строк давнос ті у разі стягнення страхови х внесків, пені та фінансових санкцій, передбачених цією с таттею, не застосовується.

Відповідно до пункту 6.7. Інст рукції № 339 роботодавці щоквар талу складають у двох примір никах розрахункову відоміст ь про нарахування і перераху вання страхових внесків до Ф онду загальнообов'язкового д ержавного соціального страх ування України на випадок бе зробіття, один екземпляр яко ї подається до центру зайнят ості, у якому він перебуває на обліку, до 20 (а за рік - 25) числа мі сяця, наступного за звітним п еріодом. Якщо останній день с троку подання розрахункової відомості припадає на вихід ний, святковий або неробочий день, днем закінчення строку є перший за ним робочий день.

Пунктами 7.1, 7.2 та 7.4 Інструкції №339 передбачено, що контроль з а правильним нарахуванням, с воєчасним і повним перерахув анням та надходженням страхо вих внесків здійснюється цен трами зайнятості через прове дення планових перевірок та шляхом перевірки бухгалтер ських документів про нарахов аний заробіток та інші випла ти, повноти нарахування стра хових внесків, платіжних док ументів про перерахування су м страхових внесків на рахун ок Фонду, розрахункових доку ментів, касових документів. П еревірці підлягають докумен ти за поточний і минулі роки б ез застосування строку давно сті. За результатами перевір ки складається акт у двох при мірниках і підписується особ ами, які проводили перевірку , керівником та головним бухг алтером страхувальника. У ви падку виявлення при перевірц і сум коштів, на які платником не нараховані та не сплачені страхові внески, такі страхо ві внески до нараховуються т а рахуються як прострочена з аборгованість (недоїмка) та с тягуються з нарахуванням пен і і накладенням штрафу (фінан сових санкцій).

Рішення про стягнення прос троченої заборгованості зі с плати страхових внесків, у то му числі донарахованих сум с трахових внесків (недоїмки), п ені та штрафу (далі - рішення), п риймається керівником робоч ого органу виконавчої дирекц ії Фонду чи його заступником за місцезнаходженням (місце м проживанням) платника стра хових внесків на підставі ак та перевірки.

Роботодавець протягом дес яти робочих днів, наступних з а днем одержання рішення, зоб ов'язаний сплатити суми недо їмки, пені та штрафу або оскар жити рішення у встановленому порядку.

Відповідно до пунктів 9.7., 9.8. І нструкції № 339 не сплачені в ст рок страхові внески, пеня і шт рафи стягуються в дохід Фонд у із страхувальника у судово му порядку відповідно до зак онодавства. Строк давності у разі стягнення страхових вн есків, пені та фінансових сан кцій не застосовується.

Як вбачається з наявних в ма теріалах справи документів, за наслідками проведення поз ивачем перевірки відповідач а, висновки якої викладені в А кті № 178 від 18 травня 2010 року, ним було виявлено суму недоїмки зі сплати внесків на загальн ообов' язкове державне соці альне страхування на випадок безробіття та було нарахова но суму пені за несвоєчасну с плату страхових внесків. 18 че рвня 2010 року позивачем було пр ийнято рішення № 3 про стягнен ня суми недоїмки та пені, яке н е було сплачено у десятиденн ий строк з моменту отримання відповідачем та не було оска рження.

Наявними в матеріалах спра ви документами підтверджено правомірність визначення по зивачем суми до стягнення з в ідповідача у розмірі 1224,45 грн., з яких 1156,68 грн. - сум недоїмки за період з 01 квітня 2009 року по 30 кв ітня 2010 року, 67,77 грн. - сума нар ахованої пені. Зазначена сум а заборгованості не була пог ашена відповідачем, що за при писами чинного законодавств а України є підставою для стя гнення заманених сум в судов ому порядку.

З огляду на зазначене, врахо вуючи наведене вище, суд дійш ов висновку про обґрунтовані сть заявлених позивачем вимо г про стягнення з відповідач а суми заборгованості зі стр ахових внесків до Фонду зага льнообов' язкового соціаль ного страхування України на випадок безробіття в сумі 1224,45 грн., з яких 1156,68 грн. - сума недо їмки за період з 01 квітня 2009 рок у по 30 квітня 2010 року, 67,77 грн. - с ума нарахованої пені.

Дослідивши наявні в матері алах справи документи, суд ді йшов висновку про те, що визна ння відповідачем не супереч ить закону та не порушує чиїх -небудь прав, свобод або інтер есів, що є підставою для прийн яття судом визнання адмініст ративного позову, що за зміст ом статті 112 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и є підставою для прийняття п останови суду про задоволенн я адміністративного позову.

З огляду на зазначене та кер уючись положеннями статей 1, 14 , 17, 34, 35, 38 Закону України „Про заг альнообов' язкове державне соціальне страхування на ви падок безробіття”, положення ми Інструкції про порядок об числення і сплати внесків на загальнообов' язкове держа вне соціальне страхування на випадок безробіття та облік у їх надходження до Фонду заг альнообов' язкового держав ного соціального страхуванн я України на випадок безробі ття, затвердженої наказом Мі ністерства праці та соціальн ої політики України №339 від 18 гр удня 2000 року та на підставі ст атей 2-15, 17-18, 33-35, 41-42, 47-51, 56-59, 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110-11 2, 121, 122-143, 151-154, 158, 162, 163, 167, 185-186, 254, Кодексу адм іністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Горлівсько го міського центру зайнятост і до Підприємства Микитинсь кої виправної колонії № 87 про стягнення суми заборгованос ті зі страхових внесків до Ф онду загальнообов' язковог о соціального страхування Ук раїни на випадок безробіття за період з 01 квітня 2009 року по 30 квітня 2010 року в сумі 1224,45 грн., з я ких сума основного боргу 1156,68 г рн., сума пені - 67,77 грн. задовол ьнити.

Стягнути з Підприємства Ми китинської виправної колоні ї № 87 (84635, Донецька обл., м. Горлів ка, вул. Живописна, буд. 1, ЄДРПОУ 08563180) на користь Горлівського м іського центру зайнятості су му заборгованості зі страхов их внесків до Фонду загально обов' язкового соціального страхування України на випа док безробіття в сумі у розмі рі 1156,68 грн. (одна тисяча сто п' ятдесят шість гривень шістде сят вісім копійок), на п/р № 37170301900 018, одержувач Державний бюджет м. Горлівки, код ЄДРПОУ 34686448, бан к ГУДКУ в Донецькій області, МФО 834016, код надходжень за бюдж етною класифікацією - 50040100.

Стягнути з Підприємства Ми китинської виправної колоні ї № 87(84635, Донецька обл., м. Горлівк а, вул. Живописна, буд. 1, ЄДРПОУ 08563180) на користь Горлівського м іського центру зайнятості су му пені за несвоєчасну сплат у страхових внесків до Фонд у загальнообов' язкового со ціального страхування Украї ни на випадок безробіття у ро змірі 67,77 грн. (шістдесят сім гр ивень сімдесят сім копійок), н а п/р № 37176305900018, одержувач Державн ий бюджет м. Горлівки, код ЄДР ПОУ 34686448, банк ГУДКУ в Донецькій області, код ЄДРПОУ 34686448, МФО 834016, код надходжень за бюджетною класифікацією - 50040500.

В судовому засіданні прого лошено вступну та резолютивн у частини постанови.

Повний текст постанови виг отовлений 20 серпня 2010 року.

Апеляційна скарга на поста нову суду може бути подана до Донецького апеляційного адм іністративного суду через До нецький окружний адміністр ативний суд протягом десяти днів з дня її проголошення. У р азі застосування судом части ни третьої статті 160 цього Код ексу, а також прийняття поста нови у письмовому провадженн і апеляційна скарга подаєтьс я протягом десяти днів з дня о тримання копії постанови. Як що суб'єкта владних повноваж ень у випадках та порядку, пер едбачених частиною четверто ю статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови су ду безпосередньо в суді, то де сятиденний строк на апеляцій не оскарження постанови суду обчислюється з наступного д ня після закінчення п'ятиден ного строку з моменту отрима ння суб'єктом владних повнов ажень повідомлення про можли вість отримання копії постан ови суду.

Суддя М ихайлик А.С.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.08.2010
Оприлюднено30.08.2010
Номер документу10899328
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-19014/10/0570

Постанова від 16.08.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

Ухвала від 28.07.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні