Постанова
від 27.07.2010 по справі 2а-1945/10/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 липня 2010 року 10 год. 43 хв . Справа № 2а-1945/10/0870

Запорізький окружний ад міністративний суд у складі:

головуючого - судді Ла заренко М.С.

при секретарі Гончаре нко H.A.

за участю представників

від позивача: Кощавцева І .А. (довіреність №353/07 від 16.03.2010)

від відповідача : не з' явив ся

розглянув в відкритому суд овому засіданні адміністрат ивну справу

за позовом Управління Пенс ійного фонду України в Розів ському районі Запорізької об ласті

до відкритого акці онерного товариства «Агропр омсервіс»

про стягнення 8729 грн. 31 коп. витрат на виплату та дос тавку пільгової пенсії

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фон ду України в Розівському рай оні Запоізької обалсті зверн улось з адміністративним поз овом до відкритого акціонерн ого товариства «Агропромсер віс» про стягнення заборгова ності по відшкодуванню витра т на виплату пенсій, призначе них на пільгових умовах коли шнім працівникам відповідач а у розмірі 8 729 грн. 31 коп. за пері од з 26.12.2009 року по 25.03.2010 року, посил аючись на те, що колишнім прац івникам ОСОБА_2 відповід ача управлінням Пенсійного ф онду України було призначено пенсію на пільгових умовах з а Списком № 1 виробництв, робіт , професій, посад і показників , та ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОС ОБА_5 за Списком №2 виробницт в, робіт, професій, посад і пок азників затверджених постан овою Кабінету Міністрів Укра їни від 16.01.2003 р. № 36, згідно пп. «а», «б» статті 13 Закону України « Про пенсійне забезпечення». Відповідно до Закону Україн и «Про загальнообов' язков е пенсійне страхування» для платників збору об' єктом о податкування є фактичні вит рати на виплату і доставку пе нсій, призначений відповідно до пп. «а», «б» ст. 13 Закону Укра їни «Про пенсійне забезпечен ня» до досягнення працівника ми пенсійного віку, передбач еного ст. 12 Закону України «Пр о пенсійне забезпечення». По рядок відшкодування витрат н а виплату і доставку пенсій, п ризначених на пільгових умов ах регулюється «Інструкцією про порядок обчислення і спл ати страхувальниками та заст рахованими особами внесків на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування д о пенсійного фонду України» від 19.12.2003р. та Прикінцевими Пол оженнями Закону України «Про загальнообов' язкове пенсі йне страхування». З 26.12.2009 по 25.03.2010 в ідповідачем не сплачено вказ ані платежі, в наслідок чого у відповідача виникла заборго ваність перед Управлінням Пе нсійного фонду України в Роз івському районі Запорізько ї області по відшкодуванню ф актичних витрат на виплату п ільгових пенсій пенсіонерам в сумі 8 729 грн. 31 коп., що підтверд жується відповідними розрах унками.

27 липня 2010 року від представн ика надійшла заява про зменш ення розміру позовних вимог у зв' язку із частковою спла тою ВАТ «Агропромсервіс» заб оргованості у розмірі 4 600 грн. зазначає, що станом на 27 липня 2010 року заборгованість з відш кодування фактичних витрат н а виплату і доставку пільгов их пенсій за період з 26.12.2009 по 25.03.2 010 зазначеним пенсіонерам скл адає 4 129 грн. 31 коп., просить стяг нути зазначену суму боргу. Зм еншення позовних вимог прийн яте судом.

В судовому засіданні предс тавник позивача зменшені поз овні вимоги підтримав, проси в задовольнити їх у повному о бсязі, надав пояснення анало гічні викладеним у позовній заяві.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився, про час та мі сце розгляду справи повідомл явся належним чином, у зв' яз ку з чим суд розглянув справу на підставі наявних доказів .

Вислухавши пояснення пред ставника позивача, з' ясував ши обставини справи та перев іривши їх доказами, суд прихо дить до висновку, що позов під лягає задоволенню з наступни х підстав.

Судом встановлено, що відкр ите акціонерне товариство «А гропромсервіс» є платником з бору на обов' язкове пенсійн е страхування відповідно до Закону України «Про збір на о бов' язкове державне пенсій не страхування», а також плат ником страхових внесків відп овідно до Закону України «Пр о загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування», та зареєстроване в УПФУ в Роз івському районі Запорізької області.

Статтею 1 Закону України «Пр о збір на обов' язкове держа вне пенсійне страхування» ві д 26.06.1997 р. № 400 (надалі Закон № 400) виз начено, що платниками збору н а обов' язкове державне пенс ійне страхування є суб' єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власност і, їх об' єднання, бюджетні, гр омадські та інші установи та організації, об' єднання гр омадян та інші юридичні особ и, а також фізичні особи - суб' єкти підприємницької діяльн ості, які використовують пра цю найманих працівників.

Колишньому працівнику від повідача ОСОБА_2 органом П енсійного фонду України було призначено пенсію на пільго вих умовах відповідно до п. “а ”ст.13 Закону України «Про пенс ійне забезпечення» за Списко м № 1 виробництв, робіт, профес ій, посад і показників, затвер джених постановою Кабінету М іністрів України від 16.01.2003 р. Ко лишнім працівникам відповід ача ОСОБА_3 та ОСОБА_4 т а ОСОБА_5 до п. “б”ст.13 Закон у України «Про пенсійне забе зпечення» за Списком № 1 вироб ництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених по становою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 р.

Відповідачу направлялись позивачем Розрахунки пр о суми фактичних витрат на ви плату пільгових пенсій за пе ріод з 26.12.2009 року по 25.03.2009 року, але заборгованість сплачена час тково, залишок боргу складає 4 129 грн. 31 коп.

З 01.01.2004 р. набрав чинності Зак он України «Про загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування» від 09.07.2003 р. № 1058 (далі за текстом - закон № 1058), який в изначив принципи, засади і ме ханізм функціонування систе ми загальнообов' язкового д ержавного пенсійного страху вання, призначення, перераху нку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів П енсійного фонду.

Згідно абзацу 1 ч. 2 Прикінцев их положень Закону № 1058 пенсій не забезпечення застрахован их осіб, які працювали або пра цюють на роботах з особливо ш кідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1 в иробництв, робіт, професій, по сад і показників, затверджен их Кабінетом міністрів Украї ни та за результатами атеста ції робочих місць, на посадах , що дають право на призначенн я пенсії за віком на пільгови х умовах або за вислугу років , які відповідно до законодав ства, що діяло раніше, мали пра во на пенсію на пільгових умо вах або за вислугу років, здій снюється згідно з окремим за конодавчим актом через профе сійні та корпоративні фонди.

Пунктом “а” ст. 13 Закон у України “Про пенсійне забе зпечення” № 1788 від 05.11.1991 р . передбачено, що на пільгови х умовах мають право на пенсі ю за віком, незалежно від місц я останньої роботи: працівни ки зайняті повний робочий де нь на роботах з особливо шкід ливими і особливо важкими ум овами праці - за списком № 1 в иробництв, робіт, професій, по сад і показників, затверджен их постановою Кабінету мініс трів України, і за результата ми атестації робочих місць, з а якими підтверджується прав о працівника на пільги та ком пенсації, пов' язані із зайн ятістю в несприятливих умова х праці:

- чоловіки - після д осягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них н е менше 10 років на зазначених роботах;

- жінки - після дося гнення 45 років і при стажі роб оти не менше 15 років, з них не ме нше 7 років 6 місяців на зазнач ених роботах.

Пунктом «б» ст. 13 Закону Укра їни «Про пенсійне забезпечен ня» передбачено, що: працівни ки, зайняті повний робочий де нь на інших роботах із шкідли вими і важкими умовами праці , - за списком N 2 виробництв, роб іт, професій, посад і показник ів, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за резул ьтатами атестації робочих мі сць: чоловіки - після досягнен ня 55 років і при стажі роботи н е менше 25 років, з них не менше 1 2 років 6 місяців на зазначених роботах; жінки - після досягне ння 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах .

Працівникам, які мають не ме нше половини стажу роботи з ш кідливими і важкими умовами праці, пенсії на пільгових ум овах призначаються із зменше нням віку, передбаченого ста ттею 12 цього Закону, на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої ро боти чоловікам і за кожні 2 рок и такої роботи - жінкам;

Відповідно до частини 2 абз. 2 п. 1 Прикінцевих положень Зак ону № 1058 до запровадження пенс ійного забезпечення через пр офесійні та корпоративні фон ди особам, зазначеним в абзац і першому цього пункту, пенсі ї призначаються за нормами З акону № 1058 в разі досягнення пе нсійного віку та при наявнос ті трудового стажу, передбач еного Законом України “Про п енсійне забезпечення”. При ц ьому зберігається порядок по криття витрат на виплату і до ставку цих пенсій, що діяв до н абрання чинності Законом № 1058 .

Відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пільгови х пенсій.. До запровадження п енсійного забезпечення чере з професійні та корпоративні фонди відшкодування вказани х витрат здійснюється підпри ємствами та організаціями з коштів, призначених на оплат у праці, в розмірі плати, що по криває фактичні витрати Пенс ійного фонду на виплату і дос тавку пільгових пенсій до до сягнення працівниками загал ьновстановленого пенсійног о віку: чоловікам - 60 років, жі нкам - 55 років в таких розміра х: 20 відсотків з наступним збі льшенням її щороку на 10% до 100 % ро зміру відшкодування фактичн их витрат на виплату і достав ку пенсій, призначених застр ахованим особам, які працюва ли або працюють на роботах за списком № 1, затверджених Пост ановою Кабінету міністрів Ук раїни від 16.01.2003 р. № 36, і за результ атами атестації робочих місц ь, на посадах, що дають право н а призначення пенсії за віко м на пільгових умовах.

Законом України «Про внесе ння змін до деяких законів Ук раїни» від 17.02.2000 р. норму що рег улювала дане питання у ст. 13 За кону України «Про пенсійне з абезпечення» виключено та врегульовано порядок покри ття витрат на виплату та дост авку пільгових пенсій шляхом введення окремого виду збор у на обов' язкове державне п енсійне страхування у Закон України «Про збір на обов' я зкове державне пенсійне стра хування», яким передбачено, щ о платники збору на обов' яз кове державне пенсійне страх ування, передбачені п. 1 цього Закону, повинні сплачувати з бір на обов' язкове державне пенсійне страхування у розм ірах, встановлених ст. 4 цього Закону, що визначається у від сотковому відношенні до об' єкта оподаткування, який пер едбачено ст. 2 цього Закону. Су б' єкти підприємницької дія льності, незалежно від форми власності, повинні сплачува ти збір на обов' язкове держ авне пенсійне страхування у 100% розмірі від об' єкта опода ткування, яким є фактичні вит рати на виплату і доставку пе нсій, призначених відповідно до п.п. «б» - «з» ст. 13 Закону Укр аїни «Про пенсійне забезпече ння», до досягнення працівни ками пенсійного віку, передб аченого ст. 12 Закону України « Про пенсійне забезпечення».

Таким чином, відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій до досягне ння працівником пенсійного віку, призначених за Списком № 1 та за Списком №2, з 01.01.2004 р. має з дійснюватися незалежно від т ого, за яким Законом призначе на ця пенсія, в порядку передб аченому ч. 2 Прикінцевих Полож ень Закону № 1058 та пункту “а” ст . 13 Закону України “Про пенсій не забезпечення” всіма підпр иємствами, установами, орган ізаціями України.

Порядок відшкодування вка заних витрат Пенсійному фонд у України врегульований розд ілом 6 Інструкції “Про порядо к обчислення і сплати страху вальниками і застрахованими особами внесків на загально обов' язкове державне пенсі йне страхування до пенсійног о фонду України”№ 21-1 від 19.12.2003 р., я ка зареєстрована в Мінюсті У країни 16.01.2004 р. за № 64/8663. (далі за те кстом - Інструкція № 21-1)

Так, абз.3 п. 6.1. Інструкції № 21-1 в изначено коло осіб та розмір и, в яких повинні відшкодовув атись пенсійному фонду Украї ни витрати на виплату на дост авку пільгових пенсій за спи ском № 1. Зокрема в цьому абзац і вказано, що такий порядок вс тановлений для платників, за значених у підпункті 2.1.1. пункт у 2.1. цієї Інструкції.

Підпункт 2.1.1. п. 2.1. Інструкції № 21-1 містить перелік роботодав ців, що є страхувальниками в р озумінні цієї Інструкції та Закону № 1058, а саме підприємств а, установи, організації, ство рені відповідно до законодав ства України, незалежно від ф орм власності, виду діяльнос ті та господарювання, об' єд нання громадян, профспілки т а політичні партії, фізичні о соби - суб' єкти підприємни цької діяльності та інші осо би, які використовують працю фізичних осіб, на умовах труд ового контракту, або на інших умовах , передбачених законо давством або за договорами ц ивільно-правового характеру .

Отже, згідно абз.3 п. 6.1. Інструк ції № 21-1 відшкодування підляг ають витрати Пенсійного фонд у на виплату та доставку пенс ій, призначених на пільгових умовах відповідно до частин и 2 Прикінцевих положень Зако ну № 1058 в таких розмірах: для пл атників, зазначених у підпун кті 2.1.1. пункту 2.1. цієї Інструкці ї - фактичні витрати на випл ату і доставку пенсій праців никам, зайнятим повний робоч ий день на роботах з особливо шкідливими і особливо важки ми умовами праці - за Списко м № 1 та Списком №2 виробництв, р обіт, професій, посад і показн иків, затверджених постаново ю Кабінету міністрів України .

Згідно п. 6.2 Інструкції № 21-1 ви трати на виплату і доставку п енсій, призначених на пільго вих умовах особам, які мають с таж, що дає право на призначен ня цих пенсій на декількох пі дприємствах, покривається ци ми підприємствами пропорцій но стажу роботи. При цьому ста ж роботи на останньому підпр иємстві враховується у повно му розмірі, а з попередніх міс ць роботи осіб він додається до стажу необхідного для при значення пенсій на пільгових умовах.

Пунктом 6.3. Інструкції № 21-1 пер едбачено, що у разі ліквідаці ї або зміни власника підприє мства, суми зазначених витра т Пенсійному фонду вносять п равонаступники.

Відповідно до п.6.4 вказаної І нструкції розмір сум до відш кодування на поточний рік ви значається управлінням Пенс ійного фонду щорічно в повід омленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій , які надсилаються підприємс твам до 20-го числа січня поточ ного року, та протягом 10-ти дні в з новопризначених пенсій.

Згідно з п.6.8 Інструкції № 21-1 п ідприємства щомісяця, до 25 чис ла, вносять до Пенсійного фон ду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витра т на виплату та доставку піль гових пенсій.

Позивачем доведено розмір суми до відшкодування факти чних витрат на виплату і дост авку пенсій, призначених за в іком на пільгових умовах ОС ОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 ОСОБА_5 за спірний період у в становлений законодавством строк відповідачу, що підтве рджується Розрахунками факт ичних витрат на виплату та до ставку пенсій, призначених в ідповідно до частини 2 прикін цевих положень Закону Україн и «Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня» в частині пенсій признач ених відповідно до пунктів « а», «б» ст. 13 Закону України «Пр о пенсійне забезпечення», як і за спірний період направля лися відповідачу за його юри дичною адресою, а відповідач ем визнано позов в повному об сязі.

З огляду на викладенні норм и законодавчих актів суд при ходить до висновку, що ВАТ «Аг ропромсервіс» як платник збо ру на обов' язкове державне пенсійне страхування та юри дична особа, працівники якої вийшли на пільгову пенсію, зо бов' язаний відшкодовувати Пенсійному фонду фактичні в итрати на виплату і доставку пільгових пенсій, призначен их працівникам відповідача, у повному розмірі, і тому забо ргованість, яка виникла у ВАТ «Агропромсервіс» перед Упра влінням Пенсійного Фонду Укр аїни в Заводському районі м. Запоріжжя у розмірі 4 129 грн. 31 ко п. за період з 26.12.2009 року по 25.03.2010 ро ку внаслідок виплати пільгов ої пенсії пенсіонерам ОСОБ А_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, О СОБА_5 підлягає стягненню з відповідача.

Відповідно до приписів п. 4 с т. 94 КАС України, у справах, в як их позивачем є суб' єкт влад них повноважень, а відповіда чем - фізична чи юридична ос оба, судові витрати, здійснен і позивачем, з відповідача не стягують ся.

На підставі викладеного, ке руючись Законом України “Про збір на обов' язкове держав не пенсійне страхування”, За коном України “Про пенсійне забезпечення”, ст. ст. 11, 17, 94, 160, 163 КА С України, -

ПОСТ АНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з відкритого акці онерного товариства «Агропр омсервіс» (ЄДРПОУ 00904055) на корис ть Управління пенсійного фон ду України в Розівському рай оні Запорізької області забо ргованість у розмірі 4 129 грн. 31 к оп. по відшкодуванню фактичн их витрат на виплату і достав ку пенсій, призначених по Спи ску №1 - громадянину ОСОБА _2, по Списку №2 - громадянам ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБ А_5

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо вона не була подана у в становлені строки. У разі под ання апеляційної скарги судо ве рішення, якщо його не скас овано, набирає законної сили після повернення апеляційн ої скарги, відмови у відкритт і апеляційного провадження а бо набрання законної сили рі шенням за наслідками апеляці йного провадження.

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Дніпропетровського ап еляційного адміністративно го суду через Запорізький ок ружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний стро к з дня її проголошення, а в ра зі складення постанови у пов ному обсязі відповідно до ст атті 160 КАС України, або прийня ття постанови у письмовому п ровадженні - з дня отримання к опії постанови, апеляційної скарги, з подачею її копії від повідно до кількості осіб, як і беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 КАС України, бу ло повідомлено про можливіс ть отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, т о десятиденний строк на апел яційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Постанову в повному обсязі буде виготовлено відповідно до ч.3 ст. 160 КАС України.

Суддя М.С. Лазаре нко

Постанову виготовлено у по вному обсязі та підписано 02 с ерпня 2010 року.

Дата ухвалення рішення27.07.2010
Оприлюднено30.08.2010
Номер документу10899725
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1945/10/0870

Постанова від 27.07.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Лазаренко Максим Сергійович

Ухвала від 07.04.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Лазаренко Максим Сергійович

Постанова від 27.07.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Лазаренко Максим Сергійович

Ухвала від 27.07.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Лазаренко Максим Сергійович

Ухвала від 24.06.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Лазаренко Максим Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні