Постанова
від 02.08.2010 по справі 2а-2290/10/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ С УД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"02" серпня 2010 р. Справа № 2a-2290/10/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окру жний адміністративний суд в складі:

судді Скільський І.І.,

при секретарі Дякун М.М.,

за участю сторін:

представника позивача - не з`явився,

представника відповідача - не з`явився,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду адміністративну спра ву за позовом: Прокурора Коломийського району в інте ресах держави в особі Коломи йської об`єднаної державної податкової інспекції

до Спільного українськ о-нідерландського підприємс тва ТзОВ „Фелікс”

про стягнення заборгов аності по сплаті орендної пл ати за землю в сумі 2485,32 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

21 червня 2010 року Прокур ор Коломийського району в ін тересах держави в особі Коло мийської об`єднаної державно ї податкової інспекції зверн увся з адміністративним позо вом до Спільного українсько- нідерландського підприємст ва ТзОВ „Фелікс” про стягнен ня заборгованості по сплаті орендної плати за землю в сум і 2485,32 грн.

Позовні вимоги мотиво вані тим, що відповідачем в п орушення Закону України „Про систему оподаткування”, Зак ону України «Про порядок пог ашення зобов' язань платник ів податків перед бюджетами та державними цільовими фонд ами», Закону України „Про пла ту за землю” допущено заборг ованість перед бюджетом, яка виникла в зв`язку з несплатою орендної плати за землю в роз мірі 2485,32 грн.

Прокурор в судове засід ання не з`явився, хоча належни м чином повідомлявся про роз гляд справи.

Представник позивач а в судове засідання не з`явив ся, подав заяву про розгляд сп рави без його участі.

Представник відповідача в судове засідання не з`явивс я, хоча повідомлений належни м чином про дату, час та місце судового засідання, про що св ідчить повідомлення про вруч ення поштового відправлення (рекомендоване).

Розглянувши матеріали ад міністративної справи, дослі дивши докази, суд прийшов до в исновку, що адміністративний позов слід задовольнити з та ких мотивів.

Судом встановлено, що відпо відно до свідоцтва про держа вну реєстрацію відповідач є юридичною особою - суб`єктом підприємницької діяльності та взятий на облік у Коломийс ькій ОДПІ.

З матеріалів справи вбач ається, що в результаті прове деної прокуратурою Коломийс ького району перевіркою щодо дотримання податкового зако нодавства встановлено факт н есплати відповідачем орендн ої плати за земельні ділянки державної і комунальної вла сності. Вказаний факт підтве рджується поданою Спільним у країнсько-нідерландським пі дприємством ТзОВ „Фелікс” п одатковою декларацією оренд ної плати за земельні ділянк и державної і комунальної вл асності за 2009 рік.

Як встановлено судом, на п ідставі підпункту 17.1.7. пункту 1 7.1 статті 17 Закону України „Про порядок погашення зобов`яза нь платників податків перед бюджетами та державними ціль овими фондами” Коломийською ОДПІ виставлено податкову в имогу форми „Ю1” від 05.10.2005 року № 1/777 на суму 65,42 грн., та другу подат кову вимогу форми „Ю2” від 24.11.20 05 року № 2/915 на суму 153,06 грн.

Згідно ч.1 ст.67 Конституції Ук раїни кожен зобов'язаний спл ачувати податки і збори в пор ядку і розмірах, встановлени х законом.

Згідно п.2 ч.1 ст.9 Закону Украї ни «Про систему оподаткуванн я»платники податків зобов' язані подавати до державних податкових органів відповід но до законів декларації, пов ' язані з обчисленням і спла тою податків.

Згідно п.3 ч.1 ст.9 Закону Украї ни “Про систему оподаткуванн я” платники податків і зборі в (обов' язкових платежів) зо бов' язані сплачувати належ ні суми податків і зборів (обо в' язкових платежів) у встан овлені законом терміни.

Закон України «Про порядо к погашення зобов'язань плат ників податків перед бюджета ми та державними цільовими ф ондами2181-III від 21.12.2000 року в статт і 1 визначив податковий борг (н едоїмка) як податкове зобов'я зання (з урахуванням штрафни х санкцій за їх наявності), сам остійно узгоджене платником податків або узгоджене в адм іністративному чи судовому п орядку, але не сплачене у вста новлений строк, а також пеня, н арахована на суму такого под аткового зобов'язання.

Штрафна санкція (штраф) - це плата у фіксованій сумі аб о у вигляді відсотків від сум и податкового зобов'язання (б ез урахування пені та штрафн их санкцій), яка справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним правил опод аткування, визначених відпов ідними законами.

Згідно п.17.1.1 ст.17 Закону Укра їни “Про порядок погашень зо бов' язань платників податк ів перед бюджетами та держав ними цільовими фондами" плат ник податків, що не подає пода ткову декларацію у строки, ви значені законодавством, спла чує штраф у розмірі 10 неоподат кованих мінімумів доходів гр омадян за кожне таке неподан ня або її затримку.

Сплата (стягнення) штрафн их санкцій, передбачених ціє ю статтею, прирівнюється до с плати (стягнення) податку та о скарження їх сум (п.17.3 ст.17 даног о Закону).

Відповідно до п.п.16.4.1. п.16.4 ст.16 згаданого Закону на суму под аткового боргу (включаючи су му штрафних санкцій за їх ная вності) нараховується пеня і з розрахунку 120 відсотків річн их облікової ставки Націонал ьного банку України, діючої н а день виникнення такого под аткового боргу або на день йо го (його частини) погашення, за лежно від того, яка з величин т аких ставок є більшою, за кожн ий календарний день простроч ення у його сплаті.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.11 Закон у України «Про державну пода ткову службу в Україні» орга ни державної податкової служ би у випадках, в межах компете нції та у порядку, встановлен их законами України, мають пр аво здійснювати документаль ні невиїзні перевірки (на під ставі поданих податкових дек ларацій, звітів та інших доку ментів, пов'язаних з нарахува нням і сплатою податків та зб орів (обов'язкових платежів) н езалежно від способу їх пода чі, а також планові та позапла нові виїзні перевірки своєча сності, достовірності, повно ти нарахування і сплати пода тків та зборів (обов'язкових п латежів), додержання валютно го законодавства юридичними особами, їх філіями, відділен нями, іншими відокремленими підрозділами, що не мають ста тусу юридичної особи, а також фізичними особами, які мають статус суб'єктів підприємни цької діяльності чи не мають такого статусу, на яких згідн о із законами України поклад ено обов'язок утримувати та/а бо сплачувати податки і збор и (обов'язкові платежі), крім Н аціонального банку України т а його установ.

Положенням п.п.5.2.1 п.5.2 ст.5 Зак ону України “Про порядок пог ашення зобов' язань платник ів податків перед бюджетами та державними цільовими фонд ами” встановлено, що податко ве зобов' язання платника по датків, нараховане контролюю чим органом, вважається узго дженим в день отримання плат ником податків податкового п овідомлення, за винятком вип адків його апеляційного узго дження і відповідно до п.п.5.3.2 п .5.2 ст.5 Закону повинно бути спла чено платником податків на п ротязі 10-ти календарних днів, наступних за днем узгодження . Узгоджена сума податкового зобов' язання, не сплачена п латником податків у строки, в изначені цією статтею, визна ється сумою податкового борг у платника податків.

Як встановлено судом, Спіль не українсько-нідерландське підприємство ТзОВ „Фелікс”є платником орендної плати за землю, що підтверджується по датковою декларацією орендн ої плати за земельні ділянки державної і комунальної вла сності.

Земельний податок та о рендна плата - це обов'язковий платіж, що справляється з юри дичних і фізичних осіб за кор истування земельними ділянк ами.

Відповідно до ст.2 Закону У країни «Про плату за землю»в икористання землі в Україні є платним. Плата за землю спра вляється у вигляді земельног о податку або орендної плати , що визначається залежно від грошової оцінки земель. Влас ники земельних ділянок, земе льних часток (паїв) та землеко ристувачі, крім орендарів та інвесторів - учасників угоди про розподіл продукції, спла чують земельний податок. За з емельні ділянки, надані в оре нду, справляється орендна пл ата.

Об'єктом плати за землю є земельна ділянка, а також зе мельна частка (пай), яка перебу ває у власності або користув анні, у тому числі на умовах ор енди. Суб'єктом плати за землю (платником) є власник земельн ої ділянки, земельної частки (паю) і землекористувач, у том у числі орендар (стаття 5 Закон у).

Відповідно до ст.13 Зак ону України «Про плату за зем лю»від 03.07.1992 року № 2535-Х-111 підстав ою для нарахування земельног о податку є дані державного з емельного кадастру, а орендн ої плати за земельну ділянку , яка перебуває у державній аб о комунальній власності, - дог овір оренди такої земельної ділянки.

В статті 14 даного Закону з азначено, що платники земель ного податку, а також орендно ї плати за земельні ділянки д ержавної або комунальної вла сності (крім громадян) самост ійно обчислюють суму земельн ого податку та орендної плат и щороку за станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року под ають відповідному органу дер жавної податкової служби за місцезнаходженням земельно ї ділянки податкову декларац ію на поточний рік за формою, в становленою центральним под атковим органом, з розбивкою річної суми рівними часткам и за місяцями. Подання такої д екларації звільняє від обов' язку подання щомісячних декл арацій.

Платник податків ма є право подавати щомісячно н ову звітну податкову деклара цію, що не звільняє його від об ов'язку подання податкової д екларації до 1 лютого поточно го року, у тому числі і за ново відведені земельні ділянки, що не звільняє від обов'язку п одання податкової деклараці ї протягом місяця з дня виник нення права на нововідведену земельну ділянку, протягом 20 календарних днів місяця наст упного за звітним.

Відповідно до статті 1 5 даного Закону власники земл і та землекористувачі сплачу ють земельний податок, а тако ж орендну плату за земельні д ілянки державної та комуналь ної власності з дня виникнен ня права власності або права користування земельною діля нкою.

Згідно з ст.17 Закону Ук раїни «Про плату за землю»ві д 03.07.1992 року № 2535-Х-111 податкове зоб ов»язання по земельному пода тку, а також по орендній платі за землі державної та комуна льної власності, визначене у податковій декларації на по точний рік, сплачується рівн ими частками власниками та з емлекористувачами земельни х ділянок за місцезнаходженн ям земельної ділянки за базо вий податковий (звітний) пері од, який дорівнює календарно му місяцю, щомісячно протяго м 30 календарних днів, наступни х за останнім календарним дн ем звітного (податкового) міс яця.

Статтею 19 даного Зако ну передбачено, що розмір, умо ви і строки внесення орендно ї плати за землю встановлюют ься за угодою сторін у догово рі оренди між орендодавцем (в ласником) і орендарем (крім ст років внесення орендної плат и за земельні ділянки держав ної та комунальної власності ).

Платежі за землю зарахов уються до відповідних місцев их бюджетів у порядку, визнач еному Бюджетним кодексом Укр аїни для плати за землю (статт я 20 Закону).

Відповідно до ст. 27 За кону України «Про плату за зе млю»контроль за правильніст ю обчислення і справляння зе мельного податку, а також оре ндної плати за земельні діля нки державної та комунальної власності здійснюється орга нами державної податкової сл ужби.

Закон України «Про порядо к погашення зобов' язань пла тників податків перед бюджет ами та державними цільовими фондами»є спеціальним закон ом з питань оподаткування, як ий установлює порядок погаше ння зобов'язань юридичних аб о фізичних осіб перед бюджет ами та державними цільовими фондами з податків і зборів (о бов' язкових платежів), вклю чаючи збір на обов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я та внески на загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування, нарахування і спл ати пені та штрафних санкцій , що застосовуються до платни ків податків контролюючими о рганами, у тому числі за поруш ення у сфері зовнішньоеконом ічної діяльності, та визнача є процедуру оскарження дій о рганів стягнення.

Згідно підпункту 1.1. пункту 1 статті 1 Закону України «Про п орядок погашення зобов' яза нь платників податків перед бюджетами та державними ціль овими фондами»платники пода тків - юридичні особи, їх філ ії, відділення, інші відокрем лені підрозділи, що не мають с татусу юридичної особи, на як их згідно з законами покладе но обов' язок утримувати та/ або сплачувати податки і збо ри (обов' язкові платежі), пен ю та штрафні санкції.

Абзацом 3 підпункту 5.3.1 пункт у 5.3 статті 5 Закону України «Пр о порядок погашення зобов' я зань платників податків пере д бюджетами та державними ці льовими фондами»встановлен о, що у разі визначення податк ового зобов' язання контрол юючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах "а" - "в" підпункту 4.2.2 пункту 4.2 статт і 4, платник податків зобов' я заний погасити нараховану су му податкового зобов' язанн я протягом десяти календарни х днів від дня отримання пода ткового повідомлення, крім в ипадків, коли протягом таког о строку такий платник подат ків розпочинає процедуру апе ляційного узгодження.

Відповідно до підпункту 6. 2.1. пункту 6.2. статті 6 зазначеног о Закону передбачено, що у раз і коли платник податків не сп лачує узгоджену суму податко вого зобов' язання в установ лені строки, податковий орга н надсилає такому платнику п одатків податкові вимоги.

Відповідно до п.п. 3.1.1 ст.3 вка заного Закону, активи платни ків податків можуть бути при мусово стягнені в рахунок по гашення його податкових зобо в' язань виключно за рішення м суду.

Доказів сплати податковог о боргу відповідач суду не пр едставив. Загальна сума пода ткового боргу становить 2485,32 г рн.

Виходячи з викладен ого, суд вважає, що вимоги пози вача є обгрунтованими, а позо в таким, що підлягає до задово лення.

На підставі ст.124 Констит уції України, керуючись ст.2, с т.ст. 8-14, ст.86, ст.ст.158-163, ст.167 Кодексу адміністративного судочинс тва України, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повніс тю.

Стягнути з Спільного укра їнсько-нідерландського підп риємства ТзОВ „Фелікс” вул.Г рушевського, 2, б, с.Матіївці, Ко ломийський район, Івано-Фран ківська область, код ЄДРПОУ 311 06486 в доход державного бюджету податковий борг по орендній платі за землю в сумі 2485,32 грн. ( д ві тисячі чотириста вісімдес ят п`ять гривень 32 копійки).

Відповідно до статт і 186 КАС України, апеляційна ск арга подається до адміністра тивного суду апеляційної інс танції через суд першої інст анції, який ухвалив оскаржув ане судове рішення. Копія апе ляційної скарги одночасно на дсилається особою, яка її под ає, до суду апеляційної інста нції.

Апеляційна скарга на пост анову суду першої інстанції подається протягом дес яти днів з дня її проголошенн я. У разі застосування судом ч астини третьої статті 160 КАС У країни, а також прийняття пос танови у письмовому провадже нні апеляційна скарга подаєт ься протягом десяти дні в з дня отримання копії поста нови.

Якщо суб' єкта владних по вноважень у випадках та поря дку, передбаченому частиною четвертою статті 167 КАС Україн и, було повідомлено про можли вість отримання копії постан ови суду безпосередньо в суд і, то десятиденний строк на ап еляційне оскарження постано ви суду обчислюється з насту пного дня після закінчення п ' ятиденного строку з момент у отримання суб' єктом владн их повноважень повідомлення про можливість отримання ко пії постанови суду.

Відповідно до ст.254 Кодексу адміністративного судочинс тва України постанова набира є законної сили після закінч ення строку подання заяви пр о апеляційне оскарження, якщ о таку заяву не було подано. Як що було подано заяву про апел яційне оскарження, але апеля ційна скарга не була подана у строк, встановлений Кодексо м адміністративного судочин ства України, постанова суду першої інстанції набирає за конної сили після закінчення цього строку. У разі подання а пеляційної скарги судове ріш ення, якщо його не скасовано, н абирає законної сили після п овернення апеляційної скарг и, відмови у відкритті апеляц ійного провадження або набра ння законної сили рішенням з а наслідками апеляційного пр овадження

Суддя: /підпис/ Скільськ ий І.І.

Постанова складен а в повному обсязі 06.08.2010 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.08.2010
Оприлюднено30.08.2010
Номер документу10899810
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2290/10/0970

Постанова від 02.08.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Скільський І.І.

Постанова від 02.08.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Скільський І.І.

Ухвала від 21.06.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Скільський І.І.

Постанова від 02.08.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Скільський І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні