Рішення
від 06.02.2023 по справі 569/17011/22
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/17011/22

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 лютого 2023 року м.Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області

в складі головуючого-судді Бучко Т.М.

секретар судового засідання Дем`янчук Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Княжий парк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить стягнути з відповідача заборгованість зі сплати внесків на управління багатоквартирного будинку у сумі 14179,10 грн та судовий збір у розмірі 2481 грн.

В обгрунтування заявлених позовних вимог покликається на те, що з 19 лютого 2015 року у житловому будинку АДРЕСА_1 зареєстровано та функціонує об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Княжий парк". ОСОБА_1 є власникомнежитлового приміщенняцокольного поверху,об`єкту житлової нерухомості загальною площею 161,1 кв.м., в АДРЕСА_1 . Основним видом діяльності ОСОБА_1 є надання в оренду й експлуатацію нежитлового приміщення, яке перебуває у її власності та використовується на договірних засадах під офіси різних комерційних структур. Протоколом № 10 від 12 березня 2018 року загальних зборів ОСББ "Княжий парк" затверджений розмір внеску на управління багатоквартирним будинком для власників квартир 3 грн за 1 кв.м загальної площі квартири, для власників (орендарів) нежитлових приміщень 2 грн за 1 кв.м загальної площі нежитлового приміщення. Виходячи з загальної площі належноного відповідачу майна, її заборгованість перед ОСББ по внесках на управління багатоквартирного будинку складає 14179,10 грн. ОСОБА_1 була повідомлена письмово листом вих.№5/22 від 20 січня 2022 року про суму заборгованості зі сплати внесків на управління багатоквартирного будинку. Крім того, мешканцям будинку щомісячно розклеюються на дошках оголошень у під`їздах списки боржників зі сплати внесків на управління багатоквартирного будинку, а також роздаються через поштові скриньки квитанції на сплату внесків.

Ухвалою від 6 січня 2023 року суд прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив спрощене позовне провадження у справі з проведенням судового засідання з повідомленням (викликом сторін).

У поданій 6 лютого 2023 року до суду заяві представник позивача ОСОБА_2 просить справу розглянути у його відсутності, позовні вимоги підтримує та не заперечує проти заочного розгляду справи.

Відповідач в судове засідання не з`явилася, причини неявки суду не повідомила. Про дату, час і місце розгляду справи вважається повідомленою своєчасно та належним чином. Відзиву на позовну заяву до суду не надходило.

За наявності передбачених ч.1 ст.280 ЦПК України умов суд вважає за можливе ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Суд, дослідивши представлені у справі докази, дійшов таких висновків.

Суд встановив, що ОСОБА_1 є власникомнежитлового приміщенняцокольного поверху,об`єкту житлової нерухомості загальною площею 161,1 кв. м., за адресою АДРЕСА_1 , що підтверджується інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна № 30358951 від 18 лютого 2019 року.

За рішенням загальних зборів власників квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 створено Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Княжий парк», про що 19 лютого 2015 року внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Рішенням загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 , оформленим протоколом № 10 від 12 березня 2018 року, затверджений розмір внеску на управління багатоквартирним будинком з 1 квітня 2018 року 3 грн за 1 кв.м загальної площі для власників квартир, 2 грн за 1 кв.м загальної площі нежитлового приміщення для власників (орендарів) нежитлових приміщень.

Згідно з довідкою ОСББ "Княжий парк" заборгованість ОСОБА_1 по сплаті внеску на управління багатоквартирним будинком станом на 30 жовтня 2022 року становить 14179,10 грн.

20 січня 2022 року позивач направив відповідачу письмову вимогу вих. № 5/22 про погашення заборгованості за період з лютого 2019 року по грудень 2021 року в сумі 11277 грн.

Докази сплати відповідачем заборгованості у справі відсутні.

Відповідно до ст.322 Цивільного кодексу України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно зі ст.360 ЦК України співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними зі спільним майном.

За положеннями ст.525, 526, ст.530 ЦК України зобов`язання повинно виконуватися належним чином у встановлені строки, а одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускається. Згідно з ст.610, 611 ЦК України порушенням зобов`язанняє його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначає Закон України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

За положеннями ст.1 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання співвласників багатоквартирного будинку це юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна. Співвласниками багатоквартирного будинку є власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

Відповідно до ч.4 ст.4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Згідно зі ст.10 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" органами управління об`єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об`єднання. Вищим органом управління об`єднання є загальні збори. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Статтею 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» передбачено обов`язки співвласника, зокрема виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності. Частка участі співвласника квартири та/або нежитлового приміщення визначається відповідно до його частки як співвласника квартири та/або нежитлового приміщення (ст.20 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»).

Згідно з ч.1 ст.17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право, зокрема вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; звертатися досуду вразі відмовиспіввласника відшкодовуватизаподіяні збитки,своєчасно тау повномуобсязі сплачувативсі встановленіцим закономта статутомоб`єднання внескиі платежі,у томучислі відрахуваннядо резервногота ремонтногофондів.

Всупереч наведеним нормам закону та статуту ОСББ «Княжий парк» відповідач, яка є співвласником багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 , не виконує обов`язку зі сплати внесків на управління багатоквартирним будинком, отже, наявні підстави для стягнення заборгованості всумі 14179,10грн,а тому позов належить задовольнити.

За правилами ст.141 ЦПК України підлягають стягненню з відповідача на користь позивача понесені ним документально підтверджені витрати на оплату судового збору в розмірі 2481 грн.

На підставі наведенного та керуючись ст.10, 12, 89, 141, 258, 264, 265, 273, 280-282, 353, 354 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Княжий парк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Княжий парк" заборгованість зі сплати внесків на управління багатоквартирним будинком в сумі 14179 (чотирнадцять тисяч сто сімдесят дев`ять) грн 10 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Княжий парк» 2481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одну) грн у відшкодування витрат по сплаті судового збору.

Рішення може бути оскаржене позивачем безпосередньо до Рівненського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом вказаних строків не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Сторони у справі:

позивач - ОСББ «Княжий парк», місцезнаходження: 33014, м.Рівне, вул.Кн.Ольги, 8; код ЄДРПОУ 39649678;

відповідач - ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_1 .

Повне судове рішення складене 13 лютого 2023 року.

Суддя

Дата ухвалення рішення06.02.2023
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу108999602
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —569/17011/22

Рішення від 06.02.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бучко Т. М.

Рішення від 06.02.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бучко Т. М.

Ухвала від 06.01.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бучко Т. М.

Ухвала від 17.11.2022

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бучко Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні