Постанова
від 10.06.2010 по справі 2а-3669/10/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

79018, м. Львів, вул. Чоловсь кого, 2

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 червня 2010 р. № 2а-3669/10/1370

Львівський окружний адмі ністративний суд у складі:

Головуючого-судді Мричко Н.І.

при секретарі Якимець О.І.

з участю представника поз ивача ОСОБА_1.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адмініст ративну справу за позовом

Державна податкова інспе кція у Франківському районі м.Львова

до ПП "Віктор і Я"

про стягнення податкового бо ргу ,

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інс пекція у Франківському район і м. Львова (надалі - ДПІ у Фра нківському районі м. Львова) з вернулася до Львівського окр ужного адміністративного су ду з позовом до Приватного пі дприємства «Віктор і Я» (нада лі - ПП «Віктор і Я»). Позивач просить стягнути з відповіда ча податковий борг в сумі 1 689,00 г рн.

В обґрунтування позовних в имог покликається на те, що у в ідповідача існує заборгован ість з податку на прибуток в р озмірі 1 689,00 грн. Під час проведе ння невиїзної документально ї перевірки своєчасності под ання податкової звітності, б уло виявлено факт порушення ПП «Віктор і Я»норм п.п. 4.1.4 п.4.1 с т.4 Закону України «Про порядо к погашення зобов'язань плат ників податків перед бюджета ми та державними цільовими ф ондами»та п. 16.4 ст. 16 Закону Укра їни «Про оподаткування прибу тку підприємств», а саме непо дання (несвоєчасного подання ) за період з 2007 року по перше пі вріччя 2009 року до органів ДПІ, Д екларацій з податку на прибу ток. За результатами перевір ки складено акт № 2730/15-1/23974331 від 18.09.20 09 року.

На підставі вказаного вище акту, ДПІ у Франківському рай оні м. Львова винесено податк ове повідомлення-рішення № 0011 841510/0 від 16.10.009 року, яким визначено суму податкового зобов'язан ня за платежем податок на при буток, в розмірі 1 700,00 грн. Однак , із врахуванням переплати ві дповідачем в розмірі 11,00 грн., п одатковий борг останнього ст ановить 1 689,00 грн.

Оскільки відповідачем доб ровільно не сплачено суми шт рафних санкцій у встановлені законом строки до бюджету, на виконання вимог ст. 6 Зак ону України «Про порядо к погашення зобов' язань пла тників податків перед бюджет ом та державними цільовими ф ондами», ДПІ у Франківсь кому районі м. Львова скерова но відповідачу податкові вим оги. Проте, ПП «Віктор і Я»не в жило жодних заходів для пога шення податкового боргу,а то му просить стягнути податков ий борг, в розмірі 1 689,00 грн. в суд овому порядку.

В судовому засіданн і представник позивача ОСО БА_1. позовні вимоги підтрим ала повністю, пояснення нада ла аналогічні до викладеного у позовній заяві. Просила поз ов задовольнити та стягнути з відповідача податковий бор г в сумі 1 689,00 грн.

Відповідач явки уповнова женого представника у судове засідання повторно не забез печив, хоча належним чином по відомлявся про дату, час та мі сце судового розгляду, що під тверджується наявним в матер іалах справи повідомленням п ро вручення поштового відпра влення, про причин неявки суд не повідомив. З урахуванням ц ього, на підставі ст. 128 Кодексу адміністративного судочинс тва України, суд ухвалив розг лянути справу у відсутності представника відповідача на підставі наявних у ній доказ ів.

Заслухавши пояснення пре дставника позивача, розгляну вши подані документи та мате ріали, всебічно і повно з'ясув авши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши д окази, які мають юридичне зна чення для розгляду справи і в ирішення спору по суті, суд вв ажає, що позов підлягає до зад оволення з огляду на наступн е.

ПП «Віктор і Я»28.06.1996 року заре єстроване Реєстраційною Пал атою Департаменту економічн ої політики та ресурсів Льві вського міськвиконкому, що п ідтверджується Свідоцтвом п ро державну реєстрацію суб' єкта підприємницької діяльн ості - юридичної особи, іден тифікаційний код 23974331

Згідно п.1.2 ст.1 Закону Украї ни «Про порядок погашення зо бов?язань платників податків перед бюджетом та державним и цільовими фондами»податко ве зобов'язання - зобов'язання платника податків сплатити до бюджетів або державний ці льових фондів відповідну сум у коштів у порядку та строки, в изначені цим Законом або інш ими законами України.

Згідно норми п. 16.4 ст. 16 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»подат ок за звітний період сплачує ться його платником до відпо відного бюджету у строк, визн ачений законом для квартальн ого податкового періоду.

Відповідно до п.п. 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 За кону України «Про порядок по гашення зобов?язань платникі в податків перед бюджетом та державними цільовими фондам и»податкові декларації пода ються за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює: а) календарному місяцю (у тому числі при сплаті місячних ав ансових внесків), - протягом 20 к алендарних днів, наступних з а останнім календарним днем звітного (податкового) місяц я; б) календарному кварталу аб о календарному півріччю (у то му числі при сплаті кварталь них або піврічних авансових внесків), - протягом 40 календар них днів, наступних за останн ім календарним днем звітного (податкового) кварталу (піврі ччя); в) календарному року, крі м випадків, передбачених під пунктом "г" підпункту 4.1.4 цього пункту, - протягом 60 календарн их днів за останнім календар ним днем звітного (податково го) року; г) календарному року для платників податку на дох оди фізичних осіб (прибутков ого податку з громадян), - до 1 кв ітня року, наступного за звіт ним. Якщо податков а декларація за квартал, півр іччя, три квартали або рік роз раховується наростаючим під сумком на підставі показникі в базових податкових періоді в, з яких складаються такі ква ртал, півріччя, три квартали а бо рік (без урахування авансо вих внесків) згідно з відпові дним законом з питань оподат кування, така декларація под ається у строки, визначені ци м пунктом для такого базовог о податкового періоду. Для ці лей підпункту 4.1.4 цього пункту під терміном "базовий податк овий період" слід розуміти пе рший податковий період звітн ого року, визначений відпові дним законом з питань оподат кування, зокрема календарний квартал для цілей оподаткув ання прибутку підприємств.

Як встановлено судом, прац івниками ДПІ у Франківському районі м. Львова проведено не виїзну документальну переві рку платника податків - ПП «Ві ктор і Я»з питання неподання або несвоєчасного подання п одаткової звітності з податк у на прибуток за 1 квартал 2007 ро к - 1 півріччя 2009 року.

За результатами проведено ї перевірки складено Акт від 18.09.2009 р. № 2730/15-1/23974331. Під час проведен ої перевірки, посадовими осо бами ДПІ у Франківському рай оні м. Львова встановлено фак т порушення відповідачем вим ог чинного законодавства, зо крема, неподання податкової декларації з податку на приб уток підприємства у строки, а бо її затримку, а саме:

- несвоєчасне подання Декла рації за: І квартал 2007 року;

- несвоєчасне подання Декла рації за І півріччя 2007 року;

- несвоєчасне подання Декла рації за 9 місяців 2007 року;

- несвоєчасне подання Декла рації за 11 місяців 2007 року;

- несвоєчасне подання Декла рації за 2007 рік;

- неподання Декларації за І півріччя 2008 року;

- несвоєчасне подання Декла рації за 11 місяців 2008 року;

- несвоєчасне подання Декла рації за 2008 рік;

- неподання Декларації за 1-й квартал 2009 року;

-неподання Декларації за 1-е півріччя 2009 року.

У відповідності до припису п.п. «п»п.4.2.2 ст. 4 Закону України «Про порядок погашення зобо в?язань платників податків п еред бюджетом та державними цільовими фондами»контролю ючий орган зобов'язаний само стійно визначити суму податк ового зобов'язання платника податків у разі якщо платник податків не подає у всатнвол ені строки податкову деклара цію.

Згідно п.п. 17.1.1 п. 17.1 ст. 17 Закону України «Про порядок погаше ння зобов?язань платників по датків перед бюджетом та дер жавними цільовими фондами»п латник податків, що не подає п одаткову декларацію у строки , визначені законодавством, с плачує штраф у розмірі десят и неоподатковуваних мінімум ів доходів громадян за кожне таке неподання або її затрим ку.

На підставі вказаного вищ е акта перевірки, ДПІ у Франкі вському районі м. Львова вине сено податкове повідомлення -рішення № 0011841510/0 від 16.10.009 року, яки м визначено суму податкового зобов'язання за платежем под аток на прибуток приватних п ідприємств, в розмірі 1 700,00 грн.

Як вбачається із облікової картки платника, у ПП «Віктор і Я»станом на 31.12.2009 року існує п ереплата, в сумі11,00 грн., тому вр аховуючи дану переплату, ост аточна сума податкової забор гованості відповідача стано вить 1689,00 грн. (1700,00-11,00=1689,00).

З огляду на пп. 6.2.1, п. 6.2, ст. 6 цьо го ж Закону України, податков і вимоги надсилаються:

а) перша податкова вимога - не раніше першого робочого д ня після закінчення гранично го строку сплати узгодженої суми податкового зобов'язанн я. Перша податкова вимога міс тить повідомлення про факт у згодження податкового зобов 'язання та виникнення права п одаткової застави на активи платника податків. обов'язок погасити суму податкового б оргу та можливі наслідки неп огашення його у строк;

б) друга податкова вимога - н е раніше тридцятого календар ного дня від дня направлення (вручення) першої податкової вимоги, у разі непогашення пл атником податків суми податк ового боргу у встановлені ст роки. Друга податкова вимога додатково до відомостей, вик ладених у першій податковій вимозі, може містити повідом лення про дату та час проведе ння опису активів платника п одатків, що перебувають у под атковій заставі, а також про д ату та час проведення публіч них торгів з їх продажу.

На виконання вимог ст. 6 Зак ону України «Про порядок пог ашення зобов' язань платник ів податків перед бюджетом т а державними цільовими фонда ми»ДПІ у Франківському район і м. Львова надіслано відпові дачу:

- першу податкову ви могу № 1/1092 від 25.11.2009 року на суму ш трафних (фінансових) санкцій , в розмірі 1689,00 грн., та

- другу податкову вимо гу № 2/1258 від 31.12.2009 року на суму штр афних (фінансових) санкцій, в р озмірі 1689,00 грн.

Однак, податкові вимоги н е були вручені відповідачу, п о причині відсутності останн ього за юридичною адресою, пр о що складено відповідний ак т № 66 від 22.02.2010 року про неможливі сть вручення податкової вимо ги ДПІ у Франківському район і м. Львова, а тому податкові в имоги були розміщені на дошц і оголошень.

Згідно долучених до мате ріалів справи: довідки ОКП ЛО Р «БТІ та ЕО»№ 10824 від 09.04.2010 року, щ одо державної реєстрації пра ва власності на об' єкти нер ухомого майна, ПП «Віктор і Я» - бюро не володіє; відповіді н а запит ДПІ у Франківському р айоні м. Львова до Інспекції д ержавного технічного нагляд у № 3-1/987 від 30.12.2009 р.- техніка на об ліку відсутня, листа Головно го управління Держкомзему у Львівській області № 40/6/363 від 31. 12.2009р. - інформація про наявніс ть земельних ділянок у м. Льво ві, м. Винники, смт. Брюховичі т а смт. Рудно - відсутня та лис та ДАІ ГУМУСУ у Львівські й області № 9/1907 від 17.03.2010 р., станом на 17.02.2010 року - транспортні зас оби не зареєстровані.

Таким чином, враховуючи те , що станом на день розгляду сп рави у суді, податковий борг у розмірі 1 689,00 грн. відповідачем не сплачено, а тому суд приход ить до висновку про обґрунто ваність та підставність позо вних вимог і вважає, що позов п ідлягає до задоволення в пов ному обсязі.

Розподіл судових витрат з гідно ст. 94 КАС України не заст осовується, оскільки позивач звільнений від сплати судов ого збору.

Керуючись ст. ст. 4, 7-11, 14, 69-71, 72, 86, 87, 94, 159, 160-163 Кодексу адміністрати вного судочинства України, с уд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позо в задовольнити повністю.

Стягнути з приватного пі дприємства «Віктор і Я»на ко ристь Державного бюджету под атковий борг в сумі 1 689 (одна ти сяча шістсот вісімдесят дев' ять) грн. 00 коп.

Постанова набирає законн ої сили після закінчення стр оку подання заяви про апеляц ійне оскарження, встановлено го цим Кодексом, якщо таку зая ву не було подано. Якщо було по дано заяву про апеляційне ос карження, але апеляційна ска рга не була подана у строк, вст ановлений цим Кодексом, пост анова набирає законної сили після закінчення цього строк у. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після закінчення апеляційного розгляду справ и. Якщо строк апеляційного ос карження буде поновлено, то в важається, що постанова суду не набрала законної сили.

Заява про апеляційне оска рження та апеляційна скарга подаються до адміністративн ого суду апеляційної інстанц ії через суд першої інстанці ї, який ухвалив оскаржуване с удове рішення. Копія апеляці йної скарги одночасно надсил ається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Заява про апеляційне оскарж ення постанови суду першої і нстанції подається протягом десяти днів з дня її проголош ення, а в разі складення поста нови у повному обсязі відпов ідно до ст. 160 цього Кодексу - з дня складення в повному обся зі. Апеляційна скарга на пост анову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апел яційна скарга може бути пода на без попереднього подання заяви про апеляційне оскарже ння, якщо скарга подається у с трок, встановлений для подан ня заяви про апеляційне оска рження.

Суддя Мри чко Н.І.

Повний текст постанов и виготовлений 15 червня 2010 року

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення10.06.2010
Оприлюднено30.08.2010
Номер документу10900456
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3669/10/1370

Ухвала від 29.04.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Мричко Наталія Іванівна

Ухвала від 29.04.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Мричко Наталія Іванівна

Постанова від 10.06.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Мричко Наталія Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні