Постанова
від 20.08.2010 по справі 5881/10/1570
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-5881/10/1570

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 серпня 2010 року м. Одеса Одеський окружний ад міністративний суд у складі:

головуючого судді - Бутен ко А.В.,

за участю секретаря - Рачк ова О.І.,

сторін:

прокурор - Шпагіна І.С. (по посві дченню)

представник позивача - Колесніков О.В. (по довіреності)

представник відповідача - Стас М.Д. (дир ектор)

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу за адміністративним позовом за ступника прокурора Київсько го району м. Одеси в особі, Дер жавного підприємства «Націо нальна енергетична компанія «Укренерго»до державного пр офесійно-технічного навчаль ного закладу «Ісаєвський про фесійний аграрний ліцей»про стягнення штрафних санкцій у розмірі 2040 грн.

В С Т А Н О В И В:

З позовом до суду зверн увся заступник прокурора Киї вського району м. Одеси в особ і, Державного підприємства « Національна енергетична ком панія «Укренерго»до державн ого професійно-технічного на вчального закладу «Ісаєвськ ий професійний аграрний ліце й»про стягнення штрафних сан кцій у розмірі 2040 грн.

В судовому засіданні 18.08.2010 ро ку представник позивача та п рокурор позовні вимоги підтр имали в повному обсязі, обґру нтувавши їх тим, що відповіда чем було порушено законодавс тво про електроенергетику та згідно з п. п. 2, 8 „ Положення пр о порядок накладання на суб' єктів господарської діяльно сті штрафів за порушення зак онодавства в галузі електро енергетики та сфері теплопос тачання”, затвердженого пост ановою Кабінету Міністрів Ук раїни від 21.07.1999 року, накладено штраф у розмірі 2040 гривень, про що винесено постанову № 05/12-0070 в ід 19.10.2009 року. Підставою для при йняття вказаної постанови бу в акт перевірки №05/12-0070 від 06.10.2009 ро ку, в якому було встановлено, щ о відповідачем не виконано в имоги Припису від 19.11.2008 року. До теперішнього часу штраф у ро змірі 2040 грн. до держбюджету не перераховано, а тому просять стягнути його у судовому пор ядку.

Представник відповідача в судовому засіданні визнав п озовні вимоги у повному обся зі.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, прокурора та представника відповідача , з' ясувавши фактичні обста вини справи та дослідивши на явні в справі письмові доказ и суд доходить до висновку пр о необхідність задоволення п озовних вимог з наступних пі дстав.

Згідно з Указом Президента України «Про Міністерство п алива та енергетики України» від 14.04.2000 року № 598/2000, Міністерств о палива та енергетики Украї ни є центральним органом вик онавчої влади та головним (пр овідним) органом у системі це нтральних органів виконавчо ї влади з питань забезпеченн я реалізації державної полі тики в електроенергетичному , ядерно-промисловому, вугіл ьно-промисловому та нафтогаз овому комплексах. Національн а енергетична компанія «Укре нерго»Міністерства палива т а енергетики України - це дер жавне підприємство, що здій снює централізоване диспетч ерське оперативно-технологі чне управління об'єднаною е нергетичною системою Україн и. Згідно з ч.3 ст.27 Закону Украї ни «Про електроенергетику», суб'єкти господарської діяль ності несуть відповідальніс ть за правопорушення в елект роенергетиці, в тому числі за ухилення від виконання або н есвоєчасне виконання рішень чи приписів Державної інспе кції з енергетичного нагляду за режимами споживання елек тричної та теплової енергії.

Відповідно до Рішення Конс титуційного суду України від 08.04.1999 року по справі № 1-1/99 прокуро ри та їх заступники мають пра во звертатися до суду з позов ами в інтересах держави в осо бі органів, яким законом нада ні повноваження органів вико навчої влади. При цьому проку рор чи його заступник у кожно му конкретному випадку самос тійно визначає, в чому саме ві дбулося чи може відбутися по рушення матеріальних чи інши х інтересів держави.

Таким чином, позивач на підс таві ст.27 Закону України «Про електроенергетику»здійсню є повноваження щодо встановл ення порушень, застосування штрафних санкцій за його пор ушення та здійснює повноваже ння щодо стягнення заборгова ності по штрафним санкціям в судовому порядку, а тому спра ви за позовами про стягнення штрафних санкцій на підстав і п.5 ч.2 ст.17, п.5 ч.4 ст.50 КАС України підвідомчі адміністративни м судам та повинні розглядат ись за правилами адміністрат ивного судочинства.

Судом встановлено, що 19 лист опада 2008 року, державним інспе ктором з енергетичного нагля ду Щербиною В.О., відповід но до ст. 9 Закону України «Про електроенергетику»проведе но обстеження державного про фесійно-технічного навчальн ого закладу «Ісаєвський проф есійний аграрний ліцей»за ад ресою: 67023, Одеська обл., Миколаї вський район, с. Ісаєве, вул. На бережна, 15, в присутності дире ктора Стаса М.Д. За резуль татами перевірки складено ак т № 5-15-02-0070/А/ОЗПС/440 (а.с.10-11), у висновк ах якого зазначені виявлені порушення, з яким директор Стас М.Д. був ознайомлений.

Відповідно до ч.4 ст.9 Закону У країни «Про електроенергети ку»№575/97-ВР від 16.10.1997року (зі зміна ми), та ст. 14 Закону України «Про теплопостачання», нагляд за електричними та тепловикори стовуючими установками та те пловими мережами споживачів та суб' єктів електроенерге тики здійснює Державна інспе кція з енергетичного нагляду за режимами споживання елек тричної та теплової енергії.

Згідно з ч.5 зазначеної стат ті, державні інспектори з ене ргетичного нагляду за режима ми споживання електричної та теплової енергії мають прав о у тому числі давати спожива чам та суб' єктам електроене ргетики обов' язкові для вик онання приписи про усунення порушень нормативно-правови х актів та приписи про привед ення засобів обліку, контрол ю та регулювання споживання електричної і теплової енерг ії у відповідність з нормами , правилами і стандартами в ел ектроенергетиці.

На підставі акту обстеженн я, 19 листопада 2008 року директор у ДПТНЗ «Ісаєвський професій ний аграрний ліцей»внесено п рипис №5-15-02-0070/П/ОЗПС/440/3 (а.с.9), яким з обов' язано до 10.10.2009 року пові домити про його виконання в ц ілому. 06 жовтня 2009 року державн им інспектором з енергетично го нагляду Лунгул О.О., в пр исутності директора ДПТНЗ « Ісаєвський професійний агра рний ліцей»здійснено переві рку дотримання законодавств а про електроенергетику та в становлено невиконання вимо г припису №5-15-02-0070/П/ОЗПС/440/3 від 19.11. 2008 року, про що складено акт пер евірки № 05/12-0070 (а.с.8). Згідно даног о акту встановлено ухилення від виконання вимог припису №5-15-02-0070/П/ОЗПС/440/3 в частині не вик онання пунктів 1, а саме: прибр ати повітряні лінії 0,4 кВ з неі зольованими проводами, які п роходять по території ліцею, згідно вимог ПУЕ.

Відповідно до ч. 4 ст.27 Закону України «Про електроенергет ику», Національна комісія ре гулювання електроенергетик и України, Державна інспекці я з експлуатації електричних станцій і мереж, Державна інс пекція з енергетичного нагля ду за режимами споживання ел ектричної та теплової енергі ї на підставі акта перевірки , оформленого в установленом у порядку, за наявності поруш ень, передбачених цією статт ею, видають у межах своєї комп етенції суб' єктам господар ської діяльності постанови п ро накладення штрафів за вст ановленою формою.

Відповідно до ч.3 та ч.6 ст. 27 За кону України «Про електроене ргетику», суб'єкти господарс ької діяльності несуть відпо відальність за правопорушен ня в електроенергетиці: за ух илення від виконання або нес воєчасне виконання рішень чи приписів Національної коміс ії регулювання електроенерг етики України, Державної інс пекції з експлуатації електр ичних станцій і мереж, Держав ної інспекції з енергетичног о нагляду за режимами спожив ання електричної та теплової енергії та порушення умов лі цензій у вигляді штрафу у роз мірі до п' яти тисяч неопода тковуваних мінімумів доході в громадян. Суми стягнених шт рафів зараховуються до Держа вного бюджету України.

На підставі вказаної право вої норми Держінспекцією з е нергетичного нагляду за режи мами споживання електричної та теплової енергії в Одеськ ій області 19.10.2009 року винесена п останова №05/12-0070 (а.с.5) про накладе ння штрафу за порушення зако нодавства про енергетику в р озмірі 2040 грн. Відповідно до ли ста № 13/256 від 19.10.2009 року вказана по станова була надіслана та от римана відповідачем (а.с.6 -7).

Згідно з приписами п.10 Полож ення «Про порядок накладення на суб' єктів господарюванн я штрафів за порушення закон одавства в галузі електроене ргетики та сфері теплопостач ання», затвердженого постано вою Кабінету Міністрів Украї ни від 21 липня 1999 р. №1312, суб' єкт господарювання сплачує штра ф за порушення законодавства в галузі електроенергетики протягом 30 днів з дня прийнятт я постанови (розпорядження) п ро його накладення, а за поруш ення законодавства у сфері т еплопостачання - у 15-денний с трок з дня прийняття постано ви (розпорядження) про його на кладення.У разі несплати штр афу у зазначений термін він с тягується в судовому порядку .

Враховуючи викладене, факт несплати штрафу, а також ті об ставини, що представником по зивача в судовому засіданні доведено допущення відповід ачем порушення законодавств а про електроенергетику та в изнання директором ліцею поз овних вимог у повному обсязі , суд вважає, що позовні вимоги заступника прокурора Київсь кого району м. Одеси в особі, Д ержавного підприємства «Нац іональна енергетична компан ія «Укренерго» до державного професійно-технічного навча льного закладу «Ісаєвський п рофесійний аграрний ліцей»п ро стягнення штрафних санкці й у розмірі 2040 грн. до державног о бюджету України є законним и і обґрунтованими, підтверд жуються доданими до позову д окументами та підлягають зад оволенню.

Відповідно до ч.4 ст.94 Кодексу адміністративного судочинс тва України у справах, в яких п озивачем є суб'єкт владних по вноважень, а відповідачем - фі зична чи юридична особа, судо ві витрати, здійснені позива чем, з відповідача не стягуют ься.

Керуючись ст. 158-163 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В:

1. Адміністративний поз ов заступника прокурора Київ ського району м. Одеси в особі , Державного підприємства «Н аціональна енергетична комп анія «Укренерго»до державно го професійно-технічного нав чального закладу «Ісаєвськи й професійний аграрний ліцей » задовольнити повністю.

2. Стягнути з державного про фесійно-технічного навчальн ого закладу «Ісаєвський проф есійний аграрний ліцей» (67023, Од еська область, Миколаївський район, с. Ісаєве, вул. Набережн а, 15, р/р 35229011000800 в УДК ДКУ в Одеській області, МФО 828011, код ЄДРПОУ 20986842) на користь бюджету (р/р 31118106700346 у б анку ГУДКУ в Одеській област і, отримувачв - УДК у Миколаї вському районі ГУДКУ в Одесь кій області, ЄДРПОУ 22508614, МФО 828011) ш трафні санкції в розмірі 2040 (д ві тисячі сорок) гривень 00 коп .

Постанова набирає законної сили після закінче ння строків подання апеляцій ної скарги, якщо вона не була п одана у встановлені строки. У разі подання апеляційної ск арги постанова набирає закон ної сили після повернення ап еляційної скарги, відмови у в ідкритті апеляційного прова дження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бут и оскаржена до Одеського апе ляційного адміністративног о суду через суд першої інста нції шляхом подачі апеляційн ої скарги в 10-денний строк з дн я отримання копії постанови.

Повний текст постанови ск ладений та підписаний суддею 20.08.2010 року.

Суддя Бутенко А.В.

Стягнути з де ржавного професійно-технічн ого навчального закладу «Іса євський професійний аграрни й ліцей» штрафні санкції в р озмірі 2040 (дві тисячі сорок) гри вень 00 коп.

20 серпня 2010 року

Дата ухвалення рішення20.08.2010
Оприлюднено30.08.2010
Номер документу10901039
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —5881/10/1570

Постанова від 20.08.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бутенко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні