Рішення
від 15.02.2023 по справі 688/81/23
ШЕПЕТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 688/81/23

№ 2/688/172/23

Рішення

Іменем України

15 лютого 2023 року м. Шепетівка

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області в складі:

головуючого судді Козачук С.В.,

секретаря судового засідання Зінченка Д.В.,

з участю представника позивача Гучинського П.Л.,

відповідача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Шепетівці в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «Хмельницькобленерго» в особі відокремленого підрозділу Шепетівського району електричних мереж Акціонерного товариства «Хмельницькобленерго» до ОСОБА_1 про стягнення вартості необлікованої електричної енергії,

встановив:

Короткий зміст та обґрунтування позовних вимог, позиції учасників справи

03 січня 2023 року АТ «Хмельницькобленерго» вособі відокремленогопідрозділу Шепетівськогорайону електричнихмереж Акціонерного товариства «Хмельницькобленерго» звернулось до суду з позовом про стягнення з ОСОБА_1 вартості необлікованої електричної енергії в розмірі 37162 грн. 07 коп.

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що представниками Шепетівського РЕМ в будинку по АДРЕСА_1 , було виявлено самовільне підключення електропроводки квартири АДРЕСА_2 до мереж електропостачальника шляхом безоблікового підключення. На місці порушення в присутності ОСОБА_1 складено акт про порушення за №В000477 від 08 листопада 2021 року, в якому зафіксовано виявлене правопорушення на день перевірки, зауважень до якого остання не мала. 29 грудня 2021 року на засіданні комісії з розгляду даного акту вирішено, що відповідач допустила порушення п.5.5.5 Правил РРЕЕ, а саме: «Самовільне безоблікового підключення дротів до мереж АТ «Хмельницькобленерго». Комісіявизначила обсягі вартістьнеоблікованої електричноїенергії напідставі акту№В000477від 08листопада 2021року -8162кВт/годна суму37162,07грн.Відповідач назасідання комісіїне з`явилася.Протокол засіданнякомісії здодатками направленовідповідачу рекомендованимлистом 08липня 2021рокута отриманийнею 12липня 2021року.Жодних дійпо добровільнійсплаті зазначенихкоштів ОСОБА_1 невчинила,а тому позивач просив суд стягнути з останньої вартість необлікової електричної енергії в сумі 37162,07 грн та судові витрати.

Представник позивача ОСОБА_2 в судовому засіданні позов підтримав повністю з підстав, наведених у ньому, просив його задовольнити.

Відповідач ОСОБА_1 в судовому засіданні позов визнала повністю, підтвердила обставини, зазначені у ньому.

Заяви, клопотання та інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою Шепетівськогоміськрайонного судуХмельницької областівід 04 січня 2023 року позовну заяву залишено без руху та надано позивачу строк для усунення недоліків.

У визначений судом строк недоліки позивачем усунуто.

Ухвалою Шепетівськогоміськрайонного судуХмельницької областівід 16 січня 2023 року відкрито провадження у справі та призначено справу до судового розгляду в порядку спрощеного позовного провадження о 13 год. 00 хв. 15 лютого 2023 року.

Виклад встановлених судом обставин та зміст спірних правовідносин.

Між сторонами виникли деліктні правовідносини щодо завдання шкоди безоліковим споживанням електричної енергії, які регулюються нормамиЦивільного кодексу України (далі ЦК України), Законом України «Про ринок електричної енергії», Кодексом комерційного обліку електричної енергії, затвердженого Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14 березня 2018 року №311, Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14 березня 2018 року № 312 (далі ПРРЕЕ).

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_1 на підставі ордеру від 23 липня 1985 року на заняття житлового приміщення проживає у квартирі АДРЕСА_3 .

08 листопада 2021 року представниками Шепетівського району електричних мереж, а саме контролерами ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 в будинку по АДРЕСА_1 виявлено самовільне підключення електропроводки квартири АДРЕСА_2 до мереж електропостачання, шляхом безоблікового підключення, про що складено акт про порушення №В000477 від 08 листопада 2021 року, з додатком №1 схемою електропостачання самовільного безоблікового підключення по АДРЕСА_4 та здійснено фотографування такого самовільного безоблікового підключення.

Згідно протоколу засідання комісії по розгляду актів про порушення ПРРЕЕ від 29 грудня 2021 року комісією Шепетівського РЕМ АТ «Хмельницькобленерго» розглянуто акт про порушення №В000477 від 08 листопада 2021 року та рішенням комісії визначено, що його складено правомірно, оскільки мало місце самовільне безоблікове підключення дротів до мереж АТ «Хмельницькобленерго», ОСОБА_1 допустила порушення п.5.5.5 Правил РРЕЕ.

Згідно п.п. 7 п. 8.4.2 ПРРЕЕ комісія визначила обсяг і вартість необлікованої електричної енергії на підставі акту №В000477 від 08 листопада 2021 року - 8162 кВт/год на суму 37162,07 грн. Вказане підтверджується розрахунком по акту №В000477 від 08 листопада 2021 року, що є додатком № 1 до протоколу комісії.

У зв`язку з тим, що ОСОБА_1 на засідання комісії не з`явилась, вказані документи та рахунок на сплату завданих збитків були направлені їй рекомендованим листом, який вона отримала 12 липня 2021 року, що підтверджується даними рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення.

Згідно розрахунку вартість безоблікового споживання електроенергії складає 37162,07 грн.

Застосовані норми права.

Однією з засад судочинства, регламентованих п. 3 ч. 1 ст. 129 Конституції України, є змагальність сторін та свобода в наданні ними до суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

За змістом ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Частиною 1 ст. 16 ЦК України передбачено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до положень п.3 ч.3ст.58 Закону України «Про ринок електричної енергії»споживач зобов`язаний дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів.

Згідно з ч.1, п.4 ч.2 ст.77 даного Закону, учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом. Крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку є правопорушеннями на ринку електричної енергії.

Положеннями ПРРЕЕ врегульовано взаємовідносини, що виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником (електропостачальниками) та споживачем (для власного споживання), а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії.

Відповідно до пункту 1.1.2 ПРРЕЕ акт про порушення - документ установленої форми, який складається для фіксації факту порушення споживачем цих Правил та який є підставою для визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії; необлікована електрична енергія - обсяг електричної енергії, використаний споживачем або переданий транзитом в електромережі, що належать іншим власникам електричних мереж, але не врахований розрахунковими засобами комерційного обліку або врахований неправильно; об`єкт побутового споживача - житловий будинок (частина будинку), квартира або будівля, які розміщені за однією адресою та належать одній фізичній особі або декільком фізичним особам на правах власності або користування.

Відповідно до п.п. 5, 6, 20 п. 5.5.5 ПРРЕЕ, споживач повинен дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів; забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх електроустановок та електроприладів згідно з вимогами нормативно-технічних документів та нормативно-правових актів України; не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача.

Пунктом 8.2.5 ПРРЕЕ передбачено, що у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача або представника споживача оформлюється акт про порушення.

Відповідно до п.8.2.6 ПРРЕЕ на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків.

Відповідно до п.8.2.7 ПРРЕЕ, у разі незгоди споживача з фактом безоблікового споживання електричної енергії та відмови від сплати вартості необлікованої електричної енергії оператор системи звертається з позовом до суду для підтвердження факту безоблікового споживання електричної енергії та стягнення вартості необлікованої електричної енергії. Спірні питання, які виникають між сторонами при складанні акта про порушення та/або визначенні обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, вирішуються Регулятором, центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики в електроенергетичному комплексі, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) в галузі електроенергетики відповідно до компетенції, енергетичним омбудсменом та/або судом.

Відповідно до п.8.4.1 ПРРЕЕ, оператор системи визначає обсяг та вартість електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення цих Правил та/або виявлення фактів безоблікового споживання електричної енергії, самовільного підключення до об`єктів електроенергетики і споживання електричної енергії без засобів вимірювальної техніки, відповідно до вимог цієї глави.

У разі своєчасного (до виявлення порушення представниками оператора системи) письмового повідомлення споживачем оператора системи про виявлені ним пошкодження засобів вимірювальної техніки, пошкодження або зрив пломб (за умови відсутності явних ознак втручання в роботу засобів вимірювальної техніки) чи пошкодження індикатора (за умови наявності активного елемента індикатора) або спрацювання індикатора (за умови відсутності підтвердження заводом виробником індикатора факту його спрацювання внаслідок дії магнітного поля) положення цієї глави не застосовуються.

Відповідно до п.п.7 п. 8.4.2 ПРРЕЕ, визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії здійснюється оператором системи на підставі акта про порушення : самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електромережі, що не є власністю оператора системи, з порушенням схеми обліку.

Відповідно до ст.ст. 12, 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених Кодексом. Доказування не може ґрунтуватись на припущеннях.

Згідно ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Мотиви та висновки суду

Дослідивши матеріалисправи,суд дійшоввисновку позовзадовольнити зогляду натаке.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_1 на підставі ордеру від 23 липня 1985 року проживає за адресою: АДРЕСА_4 .

Відповідно до пунктів 6.4.1 та 6.4.2 Кодексу комерційного обліку електричної енергії розкрадання електричної енергії полягає у встановленні позаоблікових підключень, за що учасники ринку та споживачі несуть відповідальність відповідно до законодавства.

Суд зауважує, що в суспільстві існують певні правила співжиття, покликані гармонізувати інтереси індивідуума з інтересами інших осіб та суспільства загалом. Отже, якщо законодавчі акти встановлюють певні правила щодо користування електричною енергією, то власник (наймач) квартири, який відповідно є споживачем електричної енергії, зобов`язаний користуватися цією електроенергією з дотриманням встановлених правил.

Факт безоблікового підключення квартири АДРЕСА_3 , у якій проживає відповідач, підтверджується актом від 08 листопада 2021 року. Крім того, відповідачем в судовому засіданні визнано факт споживання нею електричної енергії без приладу її обліку.

Вказаними діями остання завдала шкоди позивачу. Розмір завданої шкоди визначено згідно розрахунку, проведеного відповідно до методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Національною комісією регулювання електроенергетики України. Даний розрахунок відповідачем не оспорений та не надано суду власного розрахунку.

Оскільки ОСОБА_1 добровільно не відшкодувала заподіяну шкоду, визнання нею позову не суперечить закону та не порушує прав інших осіб, позовні вимоги підтверджені належними та допустимими доказами, суд дійшов висновку про їх задоволення в повному обсязі.

Судові витрати.

Відповідно до ч. 1ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Згідно ч. 1 ст.142 ЦПК України у разі визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

А тому, відповідно до ч. 1 ст. 141, ч. 1 ст. 142 ЦПК Україниу зв`язку з визнанням позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд вважає за необхідне 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову повернути позивачу з державного бюджету, а 50 відсотків стягнути з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст.ст.12,13, 76-82, 141,142, 206, 263-265, 268,273 ЦПК України, суд -

вирішив:

Позов Акціонерного товариства«Хмельницькобленерго» вособі відокремленогопідрозділу Шепетівськогорайону електричнихмереж Акціонерноготовариства «Хмельницькобленерго»до ОСОБА_1 про стягненнявартості необлікованоїелектричної енергії задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства«Хмельницькобленерго» вособі відокремленогопідрозділу Шепетівськогорайону електричнихмереж Акціонерного товариства «Хмельницькобленерго» вартість необлікованої електричної енергії в сумі 37162 (тридцять сім тисяч сто шістдесят дві) гривні 07 копійок.

Повернути Акціонерномутовариству «Хмельницькобленерго»в особівідокремленого підрозділуШепетівського районуелектричних мереж Акціонерного товариства«Хмельницькобленерго» з державного бюджету 50 % судового збору, сплаченого при поданні позову на рахунок Казначейства України (отримувач ГУК у Хмел.обл./Шепетів.мтг/22030101, р/р UA688999980313101206000022777, код 37971775, МФО 899998) згідно платіжного доручення №325 від 13 січня 2023 року в сумі 1342 (одна тисяча триста сорок дві) гривні.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства«Хмельницькобленерго» вособі відокремленогопідрозділу Шепетівськогорайону електричнихмереж Акціонерного товариства «Хмельницькобленерго» судовий збір в розмірі 1342 (одна тисяча триста сорок дві) гривні.

Апеляційна скарга на рішення суду подається учасниками справи протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення до Хмельницького апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду

Учасники справи:

позивач - Акціонерне товариство «Хмельницькобленерго» в особі відокремленого підрозділу Шепетівського району електричних мереж Акціонерного товариства «Хмельницькобленерго», адреса місцезнаходження: м. Шепетівка, вул. Пліщинська, 170, Хмельницької області; код ЄДРПОУ 22764844, р/р НОМЕР_1 філія Хмельницького обласного управління ПАТ «Укргазбанк» м. Київ МФО320478;

відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_4 , паспорт серії НОМЕР_2 , виданий 01 листопада 2002 року Шепетівським МРВ УМВС України в Хмельницькій області, РНОКПП НОМЕР_3 .

Повне судове рішення складено 15 лютого 2023 року.

Суддя: С.В. Козачук

Дата ухвалення рішення15.02.2023
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу109035525
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення вартості необлікованої електричної енергії

Судовий реєстр по справі —688/81/23

Рішення від 15.02.2023

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Козачук С. В.

Рішення від 15.02.2023

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Козачук С. В.

Ухвала від 16.01.2023

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Козачук С. В.

Ухвала від 04.01.2023

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Козачук С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні