Ухвала
від 07.02.2023 по справі 669/690/22
БІЛОГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Білогірський районний суд Хмельницької області 30200 Хмельницька обл., смт Білогір`я, вул. Шевченка, 42, inbox@bg.km.court.gov.ua, Тел.(факс) 038 41 2 1444

Справа № 669/690/22

Провадження № 2/669/28/23

У Х В А Л А

07 лютого 2023 року смт.Білогір`я

Білогірський районний суд Хмельницької області

в складі:

головуючої - судді Бараболі Н.С.,

за участю секретаря Бабоян А.С.,

відповідачки ОСОБА_1 і її представника, адвоката Гонтарєва Р.М.,

та представника відповідача, Ямпільської селищної ради Шепетівського району Хмельницької області, ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в режимі відеоконференції в смт. Білогір`я цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1 , Микласької гімназії Ямпільської селищної ради Білогірського району Хмельницької області, Ямпільської селищної ради Шепетівського району Хмельницької області про стягнення моральної шкоди, завданої вчиненням кримінального правопорушення,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_3 звернулася до суду із позовом до ОСОБА_1 , Микласької гімназії Ямпільської селищної ради Білогірського району Хмельницької області, Ямпільської селищної ради Шепетівського району Хмельницької області про відшкодування моральної шкоди, завданої вчиненням кримінального правопорушення.

В підготовчому засідання представником відповідача ОСОБА_1 , адвокатом Гонтарєвим Р.М., заявлено клопотання про зупинення провадження у даній цивільній справі.

Подане клопотання представник відповідача мотивує тим, що оскільки позовні вимоги ОСОБА_3 обґрунтовані тим, що шкода здоров`ю потерпілої настала в результаті неналежного виконання ОСОБА_1 своїх професійних обов`язків, а ухвалою Хмельницького апеляційного суду від 21.09.2022 року у справі №669/279/22 ухвалу Білогірського районного суду Хмельницької області від 29.06.2022 року про закриття на підставі п.10 ч.1 ст.284 КПК України кримінального провадження, внесеного 01 листопада 2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019240090000147 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.137 КК України, призначено новий розгляд у суді першої інстанції, тому просить провадження у даній справі зупинити до вирішення Теофіпольським районним судом Хмельницької області даної кримінальної справи, оскільки питання щодо вини ОСОБА_1 може бути вирішено саме в даній справі. Крім того, в рамках судового розгляду в згаданій справі судом можуть бути встановлені обставини щодо необережної поведінки неповнолітньої потерпілої ОСОБА_4 , яка могла привести до травмування, що впливає на ступінь вини відповідачки. Також, у разі визнання ОСОБА_1 винною за вироком суду сам по собі цей факт може бути належною і достатньою сатисфакцією моральної шкоди, що відповідає практиці Європейського суду з прав людини.

Позивачка ОСОБА_3 і її представник, адвокат Хомяк О.М., та представник відповідача, Микласької гімназії Ямпільської селищної ради Білогірського району Хмельницької області, своєчасно та належним чином повідомлені про дату та час розгляду справи, в судове засідання не з`явилися.

Представник відповідача, Ямпільської селищної ради Шепетівського району Хмельницької області, ОСОБА_2 клопотання представника відповідача про зупинення провадження підтримала, просила провадження зупинити з викладених підстав.

Заслухавши доводи представників відповідачів, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що клопотання необхідно задовольнити, а провадження по справі зупинити з наступних підстав.

Так предметом спору по даній справі є стягнення з ОСОБА_1 , навчального закладу де працювала остання, - Микласької гімназії Ямпільської селищної ради Білогірського району Хмельницької області, та Ямпільської селищної ради Шепетівського району Хмельницької області, яка фінансує навчальний заклад і є засновником Микласької гімназії, моральної шкоди, завданої позивачці ушкодженням здоров`я дитини, ОСОБА_4 , в розмірі 600000,00грн, та моральної шкоди, спричиненої безпосередньо ОСОБА_4 , в розмірі 1200000,00 грн. (моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням).

Судом встановлено, що дійсно в провадженні Теофіпольського районного суду Хмельницької області перебуває справа № 669/279/22 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.137 КК України. На даний час вироку по даній справі немає.

Згідно зі ст. 251 ЦПК України, однією з підстав, коли суд зобов`язаний зупинити провадження у справі є об`єктивна неможливість розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду, - до набрання законної сили судовим рішенням, від якого залежить вирішення справи.

Зупинення провадження з підстав, передбачених п. 6 ч. 1ст. 251 ЦПК України допускається лише тоді, коли розглядати справу далі неможливо. Ця підстава зупинення застосовується у тому разі, коли в цій, іншій справі можуть бути вирішені питання, що стосуються підстав, заявлених у справі вимог, чи умов, від яких залежить можливість її розгляду. Ця неможливість полягає в тому, що обставини, які є підставою позову або заперечень проти нього, є предметом дослідження в іншій справі і рішення суду у цій справі безпосередньо впливає на вирішення спору.

Таким чином, суд приходить до висновку, що підстави, на які позивачка посилається у даній справі, є предметом дослідження в іншій справі, та при розгляді кримінального провадження про обвинувачення ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.137 КК України, можуть бути вирішені питання, що стосуються підстав, заявлених вимог у даній справі і рішення у справі № 669/279/22 буде пов`язане та буде мати значення для розгляду зазначеної справи.

На підставі вищенаведеного суд приходить до висновку про неможливість розгляду даної цивільної справи та необхідність зупинення провадження в ній до набрання законної сили рішенням за результатом розгляду кримінального провадження № 669/279/22 про обвинувачення ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.137 КК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.251,253, 260,353 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Провадження в цивільній справі № 669/690/22 за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1 , Микласької гімназії Ямпільської селищної ради Білогірського району Хмельницької області, Ямпільської селищної ради Шепетівського району Хмельницької області про стягнення моральної шкоди, завданої вчиненням кримінального правопорушення, - зупинити до набрання законної сили судовим рішенням по справі №669/279/22 (кримінальне провадження №12019240090000147) про обвинувачення ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.137 КК України.

Ухвала може бути оскаржена до Хмельницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Повне судове рішення складено 10 лютого 2023 року.

Суддя Н. С. Бараболя

СудБілогірський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення07.02.2023
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу109047868
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них фізичній особі, яка потерпіла від кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —669/690/22

Ухвала від 07.02.2023

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

Ухвала від 07.02.2023

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

Ухвала від 16.01.2023

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

Ухвала від 08.12.2022

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

Ухвала від 27.09.2022

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні