Ухвала
від 16.02.2023 по справі 675/245/22
ІЗЯСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 675/245/22

Провадження № 6/675/5/2023

У Х В А Л А

16 лютого 2023 року Ізяславський районний суд Хмельницької області в складі: головуючого - судді Столковського В. І., з участю: секретаря судового засідання Бойчука Т. М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Ізяслав заяву органу опіки та піклування в особі Ізяславської міської ради Шепетівського району Хмельницької області про заміну сторони виконавчого провадження у цивільній справі за позовом органу опіки та піклування в особі Ізяславської міської ради Ізяславського району Хмельницької області в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про відібрання дитини без позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,

В С Т А Н О В И В :

У січні 2023 року до Ізяславського районного суду Хмельницької областінадійшла заява органу опіки та піклування в особі Ізяславської міської ради Шепетівського району Хмельницької області про заміну сторони виконавчого провадження у цивільній справі за позовом органу опіки та піклування в особі Ізяславської міської ради Ізяславського району Хмельницької області в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про відібрання дитини без позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів.

Заявник зазначає, що малолітня ОСОБА_1 на даний час навчається та проживає у Ямпільській спеціальній школі, перебуває на повному державному утриманні як дитина, позбавлена батьківського піклування. Отже, обов`язки опікуна ОСОБА_1 виконує керівник даного закладу. Відтак, виникла необхідність у заміні стягувача у виконавчому провадженні з органу опіки та піклування в особі Ізяславської міської ради Шепетівського району Хмельницької області на Ямпільську спеціальну школу Хмельницької обласної ради.

Представник заявника органу опіки та піклування в особі Ізяславської міської ради Шепетівського району Хмельницької області Ковальська Ю. О. у судове засідання не з`явилася, про день та час розгляду справи повідомлена належним чином, у поданій до суду письмовій заяві просила здійснювати розгляд справи за її відсутності та вказувала, що заяву підтримує.

Відповідач ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, про день та час розгляду справи повідомлений належним чином, у поданій до суду письмовій заяві просить розгляд справи проводити за його відсутності, вказує, що проти задоволення заяви не заперечує.

Представник третьої особи Ямпільської спеціальної школи Хмельницької обласної ради Рудь О. В. у судове засідання не з`явилася, надіслала до суду письмове клопотання, у якому просить заяву розглянути за її відсутності та вказує, що заяву підтримує.

За положеннями ч. 3 ст. 442 ЦПК України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження, а тому суд прийшов до висновку про можливість розгляду заяви за відсутності заявника та інших учасників справи.

Згідно з вимогами ч. 2 ст. 247 ЦПК України у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Перевіривши письмові матеріали справи, суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до рішення Ізяславського районного суду Хмельницької області від 07 вересня 2022 року у справі № 675/245/22 відібрано у ОСОБА_3 малолітню дитину ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , без позбавлення його батьківських прав. Стягнуто з ОСОБА_3 на утримання доньки ОСОБА_1 аліменти у твердій грошовій сумі в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно до повноліття дитини.

На виконання зазначеного судового рішення 20 вересня 2022 року видано виконавчий лист № 675/245/22.

Постановою старшого державного виконавця Ізяславського відділу державної виконавчої служби у Шепетівському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Савлука Ю. І. відкрито виконавче провадження № 70657509 із виконання даного виконавчого листа.

Згідно з рішенням виконавчого комітету Ізяславської міської ради Шепетівського району Хмельницької області від 21 жовтня 2022 року № 191 малолітній ОСОБА_1 надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування.

Відповідно до довідок Ямпільської спеціальної школи Хмельницької обласної ради від 01 грудня 2022 року № 87 та від 12 січня 2023 року № 7 на даний час ОСОБА_1 навчається у вказаній школі та перебуває на повному державному утриманні.

За змістом п. 7.7 Положення про дитячі будинки і загальноосвітні школи-інтернати для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, затвердженого Наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерства соціальної політики України від 10 вересня 2012 року № 995/557, керівник інтернатного закладу сприяє влаштуванню дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до різних форм сімейного виховання та виконує обов`язки опікуна (піклувальника) на час утримання дитини-сироти і дитини, позбавленої батьківського піклування, в інтернатному закладі.

Відповідно до приписів ст. 245 СК України якщо дитина постійно проживає у закладі охорони здоров`я, навчальному або іншому дитячому закладі, функції опікуна та піклувальника щодо неї покладаються на адміністрацію цих закладів.

Отже, на час проживання малолітньої ОСОБА_1 у Ямпільській спеціальній школі Хмельницької обласної ради обов`язки її опікуна в силу закону виконує керівник інтернатного закладу, який забезпечує їй необхідний догляд, створює умови для проживання, виховання та навчання, турбується про її життя, здоров`я та повноцінний розвиток, забезпечує усім необхідним.

Частинами першою та другою ст. 442 ЦПК України передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Враховуючи викладені обставини, суд приходить до висновку, що слід замінити стягувача у даному виконавчому провадженні.

Керуючись ст. 442 ЦПК України, cт. 15 Закону України «Про виконавче провадження», суд

П О С Т А Н О В И В :

Заяву органу опіки та піклування в особі Ізяславської міської ради Шепетівського району Хмельницької області задовольнити.

Замінити стягувача у виконавчому провадженні щодо примусового виконання виконавчого листа Ізяславського районного суду Хмельницької області у справі № 675/245/22 про стягнення з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , аліментів на утримання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у твердій грошовій сумі в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи з 14 лютого 2022 року і до повноліття дитини, з органу опіки та піклування в особі Ізяславської міської ради Шепетівського району Хмельницької області на Ямпільську спеціальну школу Хмельницької обласної ради (смт. Ямпіль, вул. Центральна, 30 Шепетівського району Хмельницької області, код ЄДРПОУ 22989974).

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Хмельницького апеляційного суду протягом 15 днів з дня складення повної ухвали суду. Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на її апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Повна ухвала складена 16 лютого 2023 року.

Суддя: В. І. Столковський

Дата ухвалення рішення16.02.2023
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу109047917
СудочинствоЦивільне
Сутьвідібрання дитини без позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —675/245/22

Ухвала від 16.02.2023

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Столковський В. І.

Ухвала від 16.02.2023

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Столковський В. І.

Рішення від 07.09.2022

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Столковський В. І.

Рішення від 06.09.2022

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Столковський В. І.

Ухвала від 03.08.2022

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Столковський В. І.

Ухвала від 11.03.2022

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Столковський В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні