Ухвала
від 16.02.2023 по справі 910/1260/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

16.02.2023Справа № 910/1260/23

Суддя Літвінова М.Є., розглянувши

заяву ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДА ЛЬНІСТЮ «КИЇВСЬКІ ЕНЕРГЕТИЧНІ ПОСЛУГИ»

про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з АДВОКАТСЬКОГО БЮРО «ПТАШИНСЬКИЙ» 23 244,41 грн заборгованості, яка виникла за Договором про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг,

УСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «КИЇВСЬКІ ЕНЕРГЕТИЧНІ ПОСЛУГИ» звернулося до Господарського суду міста Києва з заявою про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з АДВОКАТСЬКОГО БЮРО «ПТАШИНСЬКИЙ» 23 244,41 грн заборгованості, яка виникла за Договором про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг.

Розглянувши подану заявником заяву та додані до неї документи, суд дійшов висновку про відмову у видачі судового наказу з огляду на наступне.

У поданій заяві Товариство з обмеженою відповідальністю "Київські енергетичні послуги" вказує на те, що АДВОКАТСЬКЕ БЮРО «ПТАШИНСЬКИЙ» шляхом фактичного споживання електричної енергії та оплати рахунка за спожиту електричну енергію у січні 2019 року приєдналась до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг і йому було присвоєно особовий рахунок № НОМЕР_1 , а у програмному комплексі заявника з обліку юридичних споживачів електричної енергії такий договір з заявником зареєстровано за реквізитами - 43325015ПУ від 01.12.2018. Заявник вказує, що в рамках дії такого договору за період з 01.02.2022 по 30.04.2022 боржнику було нараховано 23 441,41 грн за спожиту електричну енергію, які не були сплачені, у зв`язку з чим заборгованість за вказаний період становить 23 441,41 грн, яку і просить стягнути в наказному провадженні.

Відповідно до ст. 147 Господарського процесуального кодексу України судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 148 цього Кодексу. Із заявою про видачу судового наказу може звернутися особа, якій належить право вимоги. Заявником та боржником в наказному провадженні можуть бути юридичні особи та фізичні особи - підприємці.

Приписами ч. 1 ст. 148 Господарського процесуального кодексу України унормовано, що судовий наказ може бути видано тільки за вимогами про стягнення грошової заборгованості за договором, укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі, якщо сума вимоги не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно із п. 3 ч. 3 ст. 150 Господарського процесуального кодексу України до заяви про видачу судового наказу додаються, зокрема: копія договору, укладеного в письмовій (в тому числі електронній) формі, за яким пред`явлено вимоги про стягнення грошової заборгованості.

Як вбачається з аналізу наведених норм законодавства, судовий наказ може бути видано виключно за наявності відповідного договору, укладеного в письмовій формі.

Положеннями ч. 3 ст. 639 Цивільного кодексу України встановлено, що якщо сторони домовились укласти у письмовій формі договір, щодо якого законом не встановлена письмова форма, такий договір є укладеним з моменту його підписання сторонами.

В даному випадку закон не вимагає, щоб договір на постачання електричної енергії був укладений виключно в письмовій формі, однак, застосування передбаченого Розділом ІІ Господарського процесуального кодексу України інституту наказного провадження вимагає існування між сторонами укладеного саме в письмовій формі договору, в межах реалізації якого і виникли вимоги заявника.

Наведене зумовлено тим, що під час розгляду заяви про видачу судового наказу суд не розглядає справу по суті, не встановлює обставин справи та не здійснює оцінку доказів щодо їх змагальності та достовірності, адже наказне провадження є самостійним і спрощеним видом судового провадження у господарському судочинстві, у якому суддя в установлених законом випадках за заявою особи, якій належить право вимоги, без судового засідання і виклику стягувача та боржника на основі доданих до заяви документів видає судовий наказ, який є особливою формою судового рішення.

Матеріали поданої заяви не містять доказів укладення між сторонами договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, який в програмному комплексі заявника з обліку юридичних споживачів електричної енергії зареєстровано за реквізитами - 43325015ПУ від 01.12.2018, в письмовій формі в розумінні положень ч. 3 ст. 639 Цивільного кодексу України.

Відсутність підписаного боржником договору або ж заявки на приєднання до договору може свідчити про заперечення, невизнання чи оспорення ним свого обов`язку перед постачальником, тобто, про наявність спору про право.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 152 Господарського процесуального кодексу України суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо заявлено вимогу, яка не відповідає вимогам статті 148 цього Кодексу.

Отже, відсутність укладеного між сторонами договору про постачання електричної енергії в письмовій формі про стягнення заборгованості за яким подано дану заяву свідчить про невідповідність заявленої вимоги приписам ст. 148 Господарського процесуального кодексу України, а тому суд приходить до висновку про необхідність відмови Товариству з обмеженою відповідальністю "Київські енергетичні послуги" у видачі судового наказу на підставі п. 3 ч. 1 ст. 152 Господарського процесуального кодексу України.

При цьому, суд зазначає, що відмова у видачі судового наказу з підстав, передбачених пунктами 3-6 частини першої статті 152 Господарського процесуального кодексу України, унеможливлює повторне звернення з такою самою заявою, а заявник у цьому випадку має право звернутися з тими самими вимогами у позовному порядку (ч. 2 ст. 153 Господарського процесуального кодексу України).

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 148, 150, 152, 153, 154, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

1. Відмовити Товариству з обмеженою відповідальністю «КИЇВСЬКІ ЕНЕРГЕТИЧНІ ПОСЛУГИ» у видачі судового за вимогою про стягнення з АДВОКАТСЬКОГО БЮРО «ПТАШИНСЬКИЙ» 23 244,41 грн заборгованості, яка виникла за Договором про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг.

2. Згідно ч. 2 ст.235 Господарського процесуального кодексу України дана ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена у порядку, встановленому статтею 256 Господарського процесуального кодексу України.

СуддяМ.Є. Літвінова

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення16.02.2023
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу109071061
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи наказного провадження

Судовий реєстр по справі —910/1260/23

Ухвала від 16.02.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні