Ухвала
від 17.02.2023 по справі 404/302/23
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/302/23

Номер провадження 1-кп/404/7/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 лютого 2023 року Кіровський районний суд м. Кіровограда в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши під час відкритого підготовчого судового засідання у м.Кропивницькому обвинувальний акт у кримінальному провадженні №12020120000000422 про обвинувачення

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Кіровограда, зареєстрованого по АДРЕСА_1 , проживаючого по АДРЕСА_2 ,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191, ч.1 ст.366 КК України,

за участю учасників судового провадження:

прокурора ОСОБА_4 ,

представника потерпілого ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_6 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

ВСТАНОВИВ:

До Кіровського районного суду м.Кіровограда надійшов складений у вказаному кримінальному провадженні обвинувальний акт та ухвалою суду призначено підготовче судове засідання у кримінальному провадженні.

Заслухавши учасників судового провадження з питання направлення кримінального провадження до Кропивницького апеляційного суду згідно з вимогами ч.2 ст.34 КПК України, які підтримали вказане, дослідивши обвинувальний акт та додатки до нього, суд приходить до таких висновків.

Відповідно до обвинувального акту ОСОБА_3 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, а саме: заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем у особливо великих розмірах, та кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 КК України, а саме внесенні службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей та складанні і видачі завідомо неправдивих офіційних документів.

Згідно з висунутим обвинуваченням конкретні злочинні дії ОСОБА_3 полягали у тому, що він, зловживаючи своїм службовим становищем, як керівник ПП «Сіті Буд Плюс», у не встановленому місці здійснив складання актів приймання виконаних робіт, з внесенням до переліку завідомо неправдивих відомостей про використані матеріали та проведені роботи, які в подальшому засвідчив своїм підписом, що встановлено висновком експерта №СЕ-19/112-22/3626-БТ від 13.07.2022 року за результатами проведення судової будівельно-технічної експертизи (т.1 а.п.13).

Загальна сума збитків спричинених Управлінню капітального будівництва Кропивницької міської ради (ЄДРПОУ 23227605) внаслідок включення ПП «Сіті Буд Плюс» (37277329) до собівартості будівельних робіт, проведених за договорами генпідряду №19-18 від 25.06.2018 року та №04-19 від 03.04.2019 року, устаткування за цінами, що перевищують ціни придбання та внаслідок не підтвердження будівельно-технічною експертизою обсягів робіт та об`ємів фактично застосованих матеріальних ресурсів (по прямих витратах, без урахування ПДВ) становить 723481грн. 70 коп. (617263+106218,7).

Отже, включення до вартості будівельних робіт устаткування по завищених цінах, не використання підрядником або виконання не в повному обсязі робіт, відсутність на об`єкті будівництва списаних по документах матеріальних ресурсів призвело до завищення собівартості об`єкта будівництва у Замовника Управління капітального будівництва Кропивницької міської ради на суму зайвих витрат бюджетних асигнувань, що за своєю економічною сутністю є збитками, спричиненими відповідному бюджету, з якого фінансуються видатки.

У подальшому, з метою доведення умислу до кінця та заволодіння грошовими коштами, шляхом завищення обсягів робіт та об`ємів фактично застосованих матеріальних ресурсів (по прямих витратах), ОСОБА_3 особисто підписав перелічені вище Акти приймання виконаних будівельних робіт та видав їх Замовнику з метою перерахування грошових коштів.

У зв`язку з цим, на розрахунковий рахунок ПП «Сіті Буд Плюс» надмірно перераховані грошові кошти в загальній сумі 723481 грн. 70 коп. (без врахування ПДВ) за витрати, які фактично не були понесені Підрядником, тим самим спричинив Управлінню капітального будівництва Кропивницької міської ради матеріальну шкоду на вказану суму(т.1 а.п.17-18).

Крім того, у третій декаді червня 2018 року ОСОБА_3 , перебуваючи в статусі службової особи генерального директора ПП «Сіті Буд Плюс», достовірно знаючи, що фактична вартість виконання будівельних робіт, передбачених договором генпідряду №19-18 від 25.06.2018 року «Реконструкція діючої котельні і теплових мереж від неї по вул.Металургів, 7а в смт.Нове м.Кропивницький» нижча, діючи умисно та зловживаючи своїм службовим становищем, у не встановленому місці, здійснив складання завідомо неправдивих офіційних документів Довідок про вартість виконаних будівельних робіт та витрати та Актів приймання виконаних будівельних робіт, внісши до них завідомо неправдиві відомості та засвідчив їх власним підписом. Продовжуючи реалізацію єдиного умислу, ОСОБА_3 видав вищевказані завідомо неправдиві офіційні документи Замовнику та останнім на розрахунковий рахунок ПП «Сіті Буд Плюс» надмірно перераховані грошові кошти в загальній сумі 723481 грн. 70 коп. (без врахування ПДВ) за витрати, які фактично не були понесені Підрядником, тим самим спричинив Управлінню капітального будівництва Кропивницької міської ради матеріальну шкоду на вказану суму (т.1 а.п.21).

При цьому жодного конкретного місця (місто, район тощо) вчинення кримінального правопорушення та вчинення відповідних дій обвинуваченим у обвинувальному акті не зазначено.

Відповідно до положень ч.1 ст.32 КПК України кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. Якщо місце вчинення кримінального правопорушення встановити неможливо, кримінальне провадження здійснюється судом, у межах територіальної юрисдикції якого закінчено досудове розслідування.

Відповідно до ч.9 ст.615 КПК України під час дії воєнного стану обвинувальні акти, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності скеровуються та розглядаються судами, у межах територіальної юрисдикції яких вчинено кримінальне правопорушення, а в разі неможливості з об`єктивних причин здійснювати відповідним судом правосуддя - судом, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, що закінчив досудове розслідування, або іншим судом, визначеним у порядку, передбаченому законодавством.

Положення ст.32 КПК України не містять інших правил визначення територіальної підсудності у кримінальних провадженнях вказаної категорії.

Відповідно до ч.1 ст.337 КПК України судовий розгляд проводиться лише стосовно особи, якій висунуте обвинувачення, і лише в межах висунутого обвинувачення відповідно до обвинувального акта.

Таким чином, зважаючи на те, що жодного конкретного місця вчинення кримінального правопорушення у обвинуваченні не зазначено, а суд не може виходити за межі висунутого обвинувачення, досудове розслідування закінчено слідчим слідчого управління Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області, що знаходиться по вул.Великій Перспективній, 1 у м.Кропивницькому, тобто на території Подільського району м.Кропивницького, кримінальне провадження має здійснювати суд, у межах територіальної юрисдикції якого закінчено досудове розслідування, тобто вказане кримінальне провадження підсудне Ленінському районному суду м.Кіровограда.

При цьому суд враховує те, що Управління капітального будівництва Кропивницької міської ради, заволодіння майном якого шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем у особливо великих розмірах, знаходиться по вул. Великій Перспективній, 41 у м. Кропивницькому, тобто на території Подільського району м.Кропивницького, що стосується також територіальної юрисдикції Ленінського районного суду м.Кіровограда.

Відтак, суд приходить до висновку, що вказане кримінальне провадження направлено до Кіровського районного суду м.Кіровограда з порушенням правил територіальної підсудності.

Судове рішення у будь-якому разі підлягає скасуванню, якщо порушено правила підсудності (п.6 ч.2 ст.412 КПК України), тому суд відповідно до ст.34, п.4 ч.3 ст.314 КПК України вважає за необхідне направити обвинувальний акт до Кропивницького апеляційного суду для направлення за підсудністю до Ленінського районного суду м. Кіровограда.

На підставі викладеного, керуючись п.4 ч.3 ст.314, ст.ст.32, 34, 369-372, 392 КПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Обвинувальний акт у кримінальному провадженні №12020120000000422 за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191, ч.1 ст.366 КК України, із додатками направити до Кропивницького апеляційного суду для вирішення питання про направлення його до Ленінського районного суду м.Кіровограда за територіальною підсудністю.

Ухвала оскарженню окремо від судового рішення, передбаченого ч.1 ст.392 КПК України не підлягає. Заперечення проти ухвали можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене ч.1 ст.392 КПК України.

Суддя Кіровського районного

суду м. Кіровограда ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.02.2023
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу109076222
СудочинствоКримінальне
Сутьобвинувачення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Кіровограда, зареєстрованого по АДРЕСА_1 , проживаючого по АДРЕСА_2 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191, ч.1 ст.366 КК України,

Судовий реєстр по справі —404/302/23

Ухвала від 03.04.2023

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Поступайло В. В.

Ухвала від 22.03.2023

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Поступайло В. В.

Ухвала від 13.03.2023

Кримінальне

Кропивницький апеляційний суд

Широкоряд Р. В.

Ухвала від 17.02.2023

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Поступайло В. В.

Ухвала від 17.02.2023

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Поступайло В. В.

Ухвала від 17.01.2023

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Поступайло В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні