Рішення
від 15.02.2023 по справі 363/2262/22
ВИШГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"15" лютого 2023 р. Справа № 363/2262/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 лютого 2023 року Вишгородський районний суд Київської області в складі:

головуючогосудді Чіркова Г.Є.,

при секретарі Мацьовитій Я.В.,

за участі представника позивача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Вишгороді цивільну справу за позовом Адвокатського об`єднання «Брати Федорови» до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості та штрафу за договором про надання правової допомоги,

встановив:

представник позивача звернувся до суду із зазначеним позовом, в якому просив стягнути з ОСОБА_2 на користь Адвокатського об`єднання «Брати Федорови» заборгованість у розмірі 12 000 грн. та судові витрати, що складаються з витрат на оплату судового збору в розмірі 2481 грн. та витрат на правову допомогу в розмірі 17000 грн.

Свої вимоги мотивував тим, що відповідач в добровільному порядку всупереч умов укладеного з Адвокатським об`єднанням «Брати Федорови» договору про надання правової допомоги №20/01/22 від 20.01.2022 року не здійснив оплату залишку гонорару адвоката в розмірі 6 000 грн. та відповідно до п. 8.2 договору штрафу у розмірі ста відсотків від суми невиконаного грошового зобов`язання, тобто 6000 грн., що змусило позивача звернутися до суду із вказаним позовом.

Представник позивача ОСОБА_1 в суді в режимі відеоконференції просив про задоволення позову з викладених у ньому підстав.

Відповідач, будучи належним чином повідомленим про розгляд справи, повторно в судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, відзив на позовну заяву не подавав.

Оскільки суд позбавлений можливості відкласти розгляд справи на підставі ст. 223 ЦПК України, в межах строку встановленого ст. 210 ЦПК України, дану справу слід розглянути на підставі наявних доказів в заочному порядку.

Заслухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного.

Як убачається з матеріалів справи, 20 січня 2022 року між Адвокатським об`єднанням «Брати Федорови», в особі партнера Федорова Д.С. (виконавець) та ОСОБА_2 (клієнт) укладено Договір про надання правової допомоги №20/01/22, згідно п. 1.1 та п. 1.2 якого клієнт доручив, а виконавець прийняв на себе зобов`язання надати клієнту за винагороду послуги з правової допомоги. Перелік послуг з правової допомоги та їх вартість (гонорар) визначається додатковою угодою до цього Договору.

Згідно п.п. 3.1 та 3.2 договору послуги з правової допомоги надаються працівниками виконавця.

Виконавець самостійно обирає та надає доручення конкретному працівнику, з числа тих, які володіють необхідною компетенцією та досвідом.

Розділом 4 вказаного договору передбачено, що виконані послуги передаються виконавцем клієнту за Актом про надані послуги.

Клієнт в 5-денний термін від дня отримання Акта про надані послуги зобов`язаний підписати його або надати виконавцю вмотивовану відмову від прийняття послуг.

У випадку вмотивованої відмови клієнта, сторони в 5-ти денний строк з дня її надання складають двосторонній Акт з переліком необхідних доопрацювань та терміну їх виконання.

У випадку не підписання клієнтом Акта про надані послуги в 5-денний термін та відсутності вмотивованої відмови, послуги вважаються виконаними, прийнятими клієнтом та підлягають оплаті.

Відповідно до п. 5.2 договору клієнт зобов`язаний оплачувати послуги з правової допомоги виконавцем згідно умов договору та додаткових угод до договору.

Як передбачено п. 8.2 договору у випадку порушення клієнтом умов договору в частині оплати наданих послуг за цим договором, виконавець має право вимагати у клієнта сплату штрафу у розмірі ста відсотків від суми невиконаного грошового зобов`язання.

Того ж дня, 20 січня 2022 року сторони уклади Додаткову угоду №1 до Договору про надання правової допомоги №20/01/22, згідно п. 1 та п. 2 якої клієнт доручає, а виконавець приймає на себе зобов`язання надати клієнту за винагороду послуги із здійснення захисту у справі про адміністративне правопорушення про притягнення клієнта до відповідальності за ст.130 Кодексу України про адміністративне правопорушення у Оболонському районному суді м. Києва.

За послуги із правової допомоги клієнт сплачує виконавцю гонорар у розмірі 12 000 (дванадцять тисяч) гривень у наступному порядку:

-клієнт сплачує виконавцю аванс у розмірі 6 000 (шість тисяч) гривень в момент укладення договору.

-клієнт сплачує виконавцю залишок гонорару, який непокритий авансом, виключно у разі закриття справи про адміністративне правопорушення та незастосування адміністративного стягнення за статтею 130 Кодексу України про адміністративне правопорушення відносно клієнта, на протязі трьох днів з дня проголошення рішення суду.

20 січня 2022 року АО «Брати Федорови» на підставі договору про надання правової допомоги №20/01/22 від 20 січня 2022 року видало ордер серії АІ №1201310 на представництво адвокатом Харчуком О.П. інтересів ОСОБА_2 в Оболонському районному суді м. Києва.

28 січня 2022 року постановою Оболонського районного суду м. Києва провадження у справі про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 130 КУпАП, відносно ОСОБА_2 закрито у зв`язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення.

Вказана постанова набрала законної сили 08 лютого 2022 року.

28 січня 2022 року АО «Брати Федорови» склало Акт про надані послуги до договору про надання правової допомоги №20/01/22 від 20 січня 2022 року, з якого вбачається, що виконавець надав клієнту послуги із здійснення захисту у справі про адміністративне правопорушення №756/17488/21 про притягнення клієнта до відповідальності за ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Вартість несплаченої частини гонорару згідно умов договору про надання правової допомоги та п.2, п.п.2.3. додаткової угоди №1 складає 6000 (шість тисяч) гривень, які підлягають сплаті клієнтом виконавцю на протязі трьох днів з дня проголошення постанови Оболонського районного суду м. Києва від 28.01.2022 року по справі №756/17488/21

Відповідно до п.п. 8.2. договору у випадку порушення клієнтом умов договору в частині оплати наданих послуг за цим договором, виконавець має право вимагати у клієнта сплату штрафу у розмірі ста відсотків від суми невиконаного грошового зобов`язання.

Вказаний Акт від 28 січня 2022 року про надані послуги до договору про надання правової допомоги №20/01/22 від 20 січня 2022 року відповідачем ОСОБА_2 не підписаний.

15 лютого 2022 року позивач направив на адресу відповідача повідомлення-вимогу №15/02/22/2, в якій вимагав оплатити гонорар у розмірі 6 000 грн. та штраф у розмірі 6 000 грн.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків є договори та інші правочини.

Згідно ч. 1 та ч. 3 ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Договір є двостороннім, якщо правами та обов`язками наділені обидві сторони договору.

Як передбачено ст. 627 ЦК України відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Відповідно до ст. 628 ЦК України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Договір є обов`язковим для виконання сторонами (ст. 629 ЦК України).

Згідно ст. 631 ЦК України строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов`язки відповідно до договору. Договір набирає чинності з моменту його укладення.

Закінчення строку договору не звільняє сторони від відповідальності за його порушення, яке мало місце під час дії договору.

Згідно зі ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ч. 1 ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Як передбачено ст. 599 ЦК України зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Згідно ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом (ч. 1 ст. 611 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Як передбачено ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Згідно ст. 901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Частиною 1 ст. 903 ЦК України визначено що, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Згідно з пунктом 4 частини першої статті 1 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» договір про надання правової допомоги - домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Відтак, договір про надання правової допомоги за своєю правовою природою є договором про надання послуг.

Відповідно до частини першої статті 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Відповідно до ч. 1 та ч. 3 ст. 27 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» договір про надання правової допомоги укладається в письмовій формі. До договору про надання правової допомоги застосовуються загальні вимоги договірного права.

Згідно з положеннями статті 29 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» дія договору про надання правової допомоги припиняється його належним виконанням.

Як передбачено ст. 30 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Відповідно до ст. 28 Правил адвокатської етики, гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів професійної правничої (правової) допомоги клієнту.

Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата тощо), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги.

Розмір гонорару визначається за погодженням адвоката з клієнтом. Адвокат має право у розумних межах визначати розмір гонорару, виходячи із власних міркувань. При встановленні розміру гонорару можуть враховуватися складність справи, кваліфікація, досвід і завантаженість адвоката та інші обставини. Погоджений адвокатом з клієнтом та/або особою, яка уклала договір в інтересах клієнта, розмір гонорару може бути змінений лише за взаємною домовленістю. В разі виникнення особливих по складності доручень клієнта або у випадку збільшення затрат часу і обсягу роботи адвоката на фактичне виконання доручення (підготовку до виконання), розмір гонорару може бути збільшено за взаємною домовленістю.

Відповідно до ст. 14 Правил адвокатської етики, адвокат надає правову допомогу відповідно до законодавства України про адвокатуру та адвокатську діяльність на підставі договору про надання правової допомоги. Договір про надання правової допомоги - договір, за яким одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується надавати правову допомогу іншій стороні договору (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору, у випадку, якщо така оплата передбачена договором. До договору про надання правової допомоги також застосовуються загальні положення цивільного законодавства про договір.

Відтак, адвокатський гонорар є однією з умов, яка визначається сторонами договору про надання правової допомоги, та, в свою чергу, укладена між сторонами 20 січня 2022 року Додаткова угода №1 до Договору про надання правової допомоги №20/01/22 від 20 січня 2022 року містить вичерпний та детальний зміст умов щодо розміру адвокатського гонорару, його складових, порядку, способу та строків виплати, що береться судом до уваги при вирішенні даного спору та оцінюється як факт безумовного досягнення сторонами договору всіх умов, пов`язаних з виплатою адвокатської винагороди.

Разом з тим, всупереч вказаних вимог договору відповідач свого обов`язку та залишок гонорару адвоката за надану правову допомогу в розмірі 6000 грн. на користь позивача не сплатив та зобов`язання за вказаними вище договорами не виконав.

Таким чином судом встановлено порушене право позивача, яке підлягає захистові шляхом стягнення з відповідача залишку несплаченого гонорару адвоката за надану правову допомогу в розмірі 6 000 грн. та передбаченого п. 8.2 договору про надання правової допомоги №20/01/22 від 20 січня 2022 року штрафу в розмірі ста відсотків від суми невиконаного грошового зобов`язання, що становить 6000 грн.

Крім того, представником позивача представлене документальне підтвердження понесених ним судових витрат зі сплати судового збору в розмірі 2481 грн., які відповідно до вимог ст. 141 ЦК України слід стягнути з відповідача на користь позивача.

Таким чином, позовна заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Разом з тим, що стосується стягнення з відповідача на користь позивача витрат на правову допомогу адвоката в розмірі 15000 грн., то підстав для цього судом мне встановлено з огляду на наступне.

Так, згідно з ч. 1, п. 1 ч. 3 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Відповідно до частин першої - шостої статті 137 ЦК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

20 липня 2022 року між АТ «Брати Федорови» в особі керуючого партнера Федорова О.С. (клієнт) та ОСОБА_1 (адвокат) укладено договір про надання правової допомоги №20/07, згідно п. 1 якого адвокат зобов`язується надавати клієнту правову допомогу із представництва клієнта у спорі про стягнення заборгованості та штрафу за договором про надання правової допомоги від 20.01.2022 року №20/01/22, укладеним між клієнтом та ОСОБА_2 , а клієнт зобов`язується оплатити надання такої правової допомоги (гонорар) та фактичні витрати, необхідні для виконання цього договору.

Пунктом 2 вказаного договору передбачено, що за послуги з правової допомоги, передбачені у п. 1 цього договору, клієнт зобов`язується сплатити адвокату гонорар у розмірі 15 000 грн.

Як вбачається із матеріалів справи, інтереси позивача в суді представляв адвокат Федоров Д.С., що діяв на підставі договору про надання правової допомоги №20/07 від 20 липня 2022 року, ордеру серії АІ №1257729 від 27 липня 2022 року та свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю серії КС №7498/10 виданого 13 березня 2019 року.

Відповідно до ст. 131-2 Конституції України для надання професійної правничої допомоги в Україні діє адвокатура. Незалежність адвокатури гарантується. Засади організації і діяльності адвокатури та здійснення адвокатської діяльності в Україні визначаються законом.

Виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення.

Частиною першою та другою ст. 15 ЦПК України передбачено, що учасники справи мають право користуватися правничою допомогою.

Представництво у суді як вид правничої допомоги здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом.

Так, судом встановлено, що спірні правовідносини в цій справі виникли з приводу невиконання відповідачем своїх зобов`язань за договором про надання правової допомоги, тобто саме в сфері правовідносин, пов`язаних з наданням професійної правничої допомоги.

Відтак, з огляду на характер спору і конкретні обставини справи, суд вважає, що позивач у вказаній справі, який, як спеціальний суб`єкт, наділений можливістю надавати професійну правничу допомогу, не потребував надання йому таких послуг іншим адвокатом і понесення ним у цьому зв`язку таких витрат.

Таким чином, враховуючи загальні засади цивільного законодавства, зокрема справедливість, добросовісність та розумність (ст.3 ЦК України), підстав для стягнення з відповідача на користь позивача витрат на правову допомогу адвоката в розмірі 15 000 грн. в цій справі суд не вбачає.

На підставі викладеного та керуючись статтями 259, 265, 268, 279, 280 ЦПК України,

вирішив:

позовну заяву задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Адвокатського об`єднання «Брати Федорови» заборгованість за договором про надання правової допомоги №20/01/2022 від 20 січня 2022 року в розмірі 12 000 грн., а також судовий збір в розмірі 2 481 грн., а всього 14 481 (чотирнадцять тисяч чотириста вісімдесят одну) грн.

В стягненні з ОСОБА_2 на користь Адвокатського об`єднання «Брати Федорови» витрат на правову допомогу відмовити.

Повне судове рішення складено 17 лютого 2023 року.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 30 днів з дня його підписання.

Заочне рішення може бути оскаржено позивачем у апеляційному порядку до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його підписання.

Позивач: Адвокатське об`єднання «Брати Федорови», знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Пирогова, 10-г, оф. 14, код ЄДРПОУ 42942840.

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Суддя

Дата ухвалення рішення15.02.2023
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу109077573
СудочинствоЦивільне
Сутьнадання правової допомоги

Судовий реєстр по справі —363/2262/22

Рішення від 15.02.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Чірков Г. Є.

Рішення від 15.02.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Чірков Г. Є.

Ухвала від 01.02.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Чірков Г. Є.

Ухвала від 26.01.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Чірков Г. Є.

Ухвала від 17.08.2022

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Чірков Г. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні