Рішення
від 27.07.2010 по справі 10/211-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

27.07.10р. Справа № 10/211-10

За позовом Відкритого акціонерного товариства "Ен ергопостачальна компанія"Дн іпрообленерго" в особі "Дніпр опетровських міських електр ичних мереж" ( м. Дніпропетровс ьк )

до Фізичної особи-підпр иємця ОСОБА_1 ( м. Дніпропет ровськ )

про стягнення 3 443,95 грн.

Суддя Кощеєв І.М.

Представники:

Від позивача: не з'явився

Від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Позивач звернувся до го сподарського суду Дніпропет ровської області з позовом д о Відповідача про стягнення вартості недоврахованої еле ктроенергії в розмірі 3 443 грн. 9 5 коп., посилаючись на акт про п орушення споживачем Правил користування електричною ен ергією № 001015 від 10.12.2007 р. Підстави з якими Позивач пов' язує св ої позовні вимоги - Відповіда ч споживав електричну енергі ю без достатньої на то правов ої підстави, отже відповідно до ст. 1213 ЦК України, повинен по вернути її в натурі, а врахову ючи що майно такого роду, як ел ектрична енергія можна тільк и отримати, а повернути його в натурі неможливо, Відповіда ч повинен відшкодувати його вартість, яка визначається н а момент розгляду судом спра ви про повернення майна. Варт ість безпідставно набутого м айна, у вигляді спожитої Відп овідачем електричної енергі ї, можливо визначити тільки п ісля визначення обсягу безпі дставно набутого майна, у виг ляді спожитої відповідачем е лектричної енергії. Враховую чи, що спожита Відповідачем е лектрична енергія ніяким чин ом не обліковувалась слідує, що необхідно визначати не об ліковану електричну енергію , за відповідної Методики.

Представник Позивача в судове засідання не з"явивс я.

Представник Відповідача двічі на виклик суду в судове засідання не з"явився, витреб уваних судом документів не н адав. Відповідач був належни м чином повідомлений судом п ро час і місце проведення суд ових засідань.

Господарський суд роз глядає справу за наявними в н ій документами.

Клопотання про застосува ння засобів технічної фіксац ії судового процесу ( аудіо з апис ) представниками сторін не заявлялося.

Заслухавши пояснення представника Позивача ( у поп ередньому судовому засіданн і ), дослідивши матеріали спра ви, господарський суд, -

В СТАНОВИВ:

При проведенні перевірки дотримання "Правил користув ання електричною енергією пр едставниками ДМЕМ у присутно сті представника ПП ОСОБА_1 за адресою: м. Дніпропетров ськ , на вул. Криворізька, 33А - 10.12.2 007 р. було виявлено порушення п . 1.3. а саме: споживання електро енергії без укладеного догов ору ( самовільне підключення ). По даному факту складений а кт № 001015 від 10.12.2007 р.

Відповідно до ст. 1212 ЦК Укр аїни особа, яка набула майно б ез достатньої правової підст ави ( безпідставно набуте май но ), зобов'язана повернути це майно, а відповідно до ст. 1213 ЦК України, у разі неможливості повернути в натурі потерпіл ому безпідставно набуте майн о, особа яка його набула, повин на відшкодовувати його варті сть. Згідно ст. 1 Закону Україн и “Про електроенергетику”, е нергія - електрична чи теплов а, що виробляється на об'єктах електроенергетики - є товарн ою продукцією, призначеною д ля купівлі - продажу. Отже спож ивання електричної енергії - це набуття майна, у вигляді ел ектричної енергії.

Враховуючи що єдиною прав овою підставою для споживанн я електричної енергії - є укла дений з енергопостачальною о рганізацією відповідний Дог овір ( ст. 26 Закону України „Про електроенергетику" та п. 1.3 Пра вил користування електрично ю енергією ), а саме Договір пр о постачання електричної ене ргії, споживання електричної енергії без укладення вищез азначеного договору - є набут тям майна в порядку ст. 1212 ЦК Ук раїни, без достатньої на то пр авової підстави.

Доказом того, що споживання електричної енергії без дос татньої на то правової підст ави споживачем мало місце - є в ищезазначений акт „Про поруш ення споживачем Правил корис тування електричною енергіє ю".

На підставі вищезазн аченого акту, а також Методик и обчислення обсягу електрич ної енергії, недоврахованої у наслідок порушення спожива чем - фізичною особою - підприє мцем Правил користування ел ектричною енергією, затвердж еної Постановою НКРЕ України 05.12.2001 р. № 1197, із змінами та доповн еннями був проведений розра хунок не облікованої електри чної енергії ( згідно акту № 00101 5 ) на суму 3 443 грн. 95 коп.

Таким чином, сума не обл ікованої електроенергії згі дно розрахунків, складає 3 443 гр н. 95 коп.

За твердженням Позивача, В ідповідач у добровільному по рядку в повному обсязі суму н едорахованої електричної ен ергії не сплатив ( доказів не н адано ).

Враховуючи наведене , господарський суд вважає по зовні вимоги Позивача обґрун тованими та такими, що підляг ають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 ГПК України судові витрати покл адаються на Відповідача.

Згідно зазначеного, ке руючись ст. ст. 22, 33, 44, 49, 75, 82 - 85 ГПК Укр аїни, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Позивача - задовольнити.

Стягнути з Фізичної о соби-підприємця ОСОБА_1 ( м . Дніпропетровськ ) на користь Відкритого акціонерного тов ариства "Енергопостачальна к омпанія "Дніпрообленерго" - 3 443 грн. 95 коп. - вартості недовра хованої електричної енергії ; 102 грн. витрат по оплаті держав ного мита; 236 грн. витрат на інф ормаційно-технічного забезп ечення судового процесу. Вид ати наказ.

Наказ видати після наб рання рішенням законної сили .

Рішення набирає законної с или після закінчення десятид енного строку з дня його підп исання.

Рішення суду може бути оскаржене протягом десяти дн ів з дня підписання рішення ш ляхом подання апеляційної ск арги до Дніпропетровського а пеляційного господарського суду.

Суддя І.М. Кощеєв

(рішення оформлене відпові дно до ст. 84 ГПК України 28.07.2010 р. )

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення27.07.2010
Оприлюднено08.09.2010
Номер документу10908179
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/211-10

Ухвала від 23.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв Ігор Михайлович

Судовий наказ від 16.08.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв Ігор Михайлович

Рішення від 27.07.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 08.07.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв Ігор Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні