Рішення
від 15.02.2023 по справі 163/18/23
ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 163/18/23

Провадження № 2/163/73/23

ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 лютого 2023 року Любомльський районний суд Волинської області

в складі головуючого судді Шеремети С.А.

з участю секретаря Голядинець О.В.

розглянувши в підготовчому засіданні в приміщенні суду в місті Любомль Волинської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Головенської сільської ради Волинської області про визнання права власності на нерухоме майно та визнання права на завершення приватизації земельної ділянки в порядку спадкування,

в с т а н о в и в :

Стислий виклад позиції позивача.

У позовній заяві позивачка просить ухвалити рішення про визнання за нею в порядку спадкування за законом після смерті батька - ОСОБА_2 , що помер ІНФОРМАЦІЯ_1 :

- права власності на нерухоме майно, а саме житловий будинок з господарськими спорудами та будівлями, що знаходяться по АДРЕСА_1 .

- права на завершення приватизації та реєстрації права власності відповідно до ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» на земельну ділянку площею 0,26 га з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, що розташована на території Головенської селищної ради Ковельського району Волинської області, яка згідно рішення виконкому Головенської селищної ради Любомльського району Волинської області за № 56 від 26.11.1996 року, була передана безкоштовно у приватну власність спадкодавцю.

Заявлені вимоги обґрунтуванні тим, що після смерті батька - ОСОБА_2 , що помер ІНФОРМАЦІЯ_1 залишилось спадкове майно, частиною якого є: житловий будинок із господарськими спорудами та будівлями, що знаходиться по АДРЕСА_1 , рік побудови - 1962; земельна ділянка для будівництва і обслуговування житлового будинку розміром 0,25 га; земельна ділянка для ведення особистого селянського господарства, яка розташована на території Головенської селищної ради Ковельського району Волинської області розміром 0,26 га. Ці земельні ділянки спадкодавець безкоштовно отримав у власність згідно рішення виконкому Головенської селищної ради Ковельського району Волинської області за № 56 від 26.11.1996 року у відповідності до Декрету Кабінету Міністрів України від 26.12.1992 року. За життя ОСОБА_2 розпочав процедуру приватизації земельних ділянок, однак не завершивши оформлення правовстановлюючих документів помер. ОСОБА_2 за життя не встиг розпорядитися належним йому нерухомим майном, шляхом складання заповіту, тому воно переходить у спадок за законом. Через відсутність реєстрації спадкового нерухомого майна у державних органах у видачі свідоцтва про право на спадщину нотаріус відмовив, у зв`язку із чим реалізація його спадкових прав можлива лише у судовому порядку.

Стислий виклад позиції відповідача

Від Головенської селищної ради на електронну адресу суду надійшла заява про визнання позову та розгляд справи за відсутності представника Ради.

Рух справи в суді, вирішення заяв та клопотань.

Позовна заява надійшла до суду 03 січня 2023 року.

Ухвалою від 05.01.2023 відкрито провадження у справі. Визначено розглядати справу в порядку загального позовного провадження. Витребувано з приватного нотаріуса Ковельського районного нотаріального округу Волинської області Клекоцюк А.Д. спадкову справу №20/2015 заведену після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Розгляд підготовчого судового засідання призначено на 15.02.2023.

В підготовче засідання сторони не з`явились.

Позивачка у позовній заяві просила розглянути справу за її відсутності.

Від Головенської селищної ради на адресу суду надійшла заява про визнання позову та розгляд справи за відсутності представника Ради.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи та відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть НОМЕР_1 від 06 травня 2015 року.

Копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 та копією рішення від 03.10.2012 у справі № 0310/2600/2012 підтверджується ступінь родинного зв`язку ОСОБА_1 з ОСОБА_2 як донькою та батьком.

Довідкою виданою виконкомом Головенської селищної ради Ковельського району Волинської області стверджено те що, житловий будинок, що знаходиться в АДРЕСА_1 дійсно побудований ОСОБА_2 у 1962 році.

Згідно копії технічного паспорта реєстраційний номер НОМЕР_3 виготовленого станом на 15 листопада 2022 року нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_1 складається із житлового будинку, веранди, літньої кухні, трьох сараїв, погреба, вбиральні, колодязя, огорожі, воріт інвентаризаційна вартість якого становить 96292 грн.

Випискою з рішення Головненської селищної ради від 23.12.2015 № 2/6 підтверджується факт перейменування АДРЕСА_1 .

Згідно копії витягу з архівної копії №1071 від 27.10.2022 за рішенням №56 виконкому Головенської селищної ради Ковельського Волинської області від 26.11.1996 ОСОБА_2 було передано безкоштовно у приватну власність земельну ділянку загальною площею 0,51 га в т.ч. 0,25 га для обслуговування житлового будинку та 0,26 га - для ведення особистого підсобного господарства.

ОСОБА_1 прийняла спадщину за законом шляхом подачі відповідної заяви нотаріусу в строк необхідний для подання такої заяви, що підтверджується копіями матеріалів спадкової справи № 20/2015 заведеної до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Крім того, з матеріалів спадкової справи № 20/2015 заведеної до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 також встановлено, що спадкоємцями за законом є ще ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , які відмовилися від прийняття спадщини на користь ОСОБА_1 , подавши відповідну заяву нотаріусу, що підтверджується копіями заяв, що знаходиться в матеріалах спадкової справи №20/2015.

Інших спадкоємців, які б претендували на спадкове майно після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 по справі не встановлено.

Листом приватного нотаріуса Клекоцюк Алли Денисівни №01-16 від 28 жовтня 2022 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом позивачці відмовлено через відсутність на це нерухоме майно правовстановлюючих документів, які б підтверджували право власності спадкодавця.

Докази, відхилені судом, та мотиви їх відхилення.

Немає.

Застосовані норми права, мотиви та висновки суду.

Згідно з ч.ч.1, 4 ст.206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Відповідно до ч.4 ст.200 ЦПК України ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Відповідно до положень статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини, відповідно до ст. 1218 ЦК України, входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно з п. «г» ч. 1 ст. 81 ЗК України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Пунктом «а» ч. 3 ст. 152 ЗК України передбачено, що захист прав громадян на земельні ділянки здійснюється, зокрема, шляхом визнання права.

Ч.1 ст.1225 ЦК України визначено, що право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Згідно з абзацом 2 п.1 розділу Х «Перехідних положень» ЗК України, рішення про передачу громадянам України безоплатно у приватну власність земельних ділянок, прийняті органами місцевого самоврядування відповідно до Декрету КМ України від 26 грудня 1992 року «Про приватизацію земельних ділянок», є підставою для реєстрації права власності на земельні ділянки цих громадян або їх спадкоємців до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Державна реєстрація таких земельних ділянок здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Дослідження змісту позовних вимог приводить суд до висновку, що вони відповідають положенням ст.ст.1217, 1218, 1223,1233, 1235, 1269, 1270, 1297 ЦК України, ст.ст.125, 126, п.1 розділу Х «Перехідних положень» ЗК України.

Таким чином, до складу спадщини входить, у тому числі, право на завершення процедури приватизації земельної ділянки, яку спадкодавець розпочав за життя у встановленому законом порядку та не завершив у зв`язку зі смертю.

Отже, в порядку спадкування, право на завершення процедури приватизації належить позивачу.

Враховуючи встановлені по справі фактичні обставини, а також вищенаведені положення матеріального та процесуального закону, суд приходить до висновку, що визнання відповідачем позову не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Отже, встановлено підстави для ухвалення рішення в підготовчому засіданні та задоволення позовних вимог.

Згідно зі ст.142 ЦПК України у зв`язку з визнанням відповідачем позову 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, позивач услід повернути з державного бюджету.

Керуючись ст.ст.200, 206, 259, 264, 265 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Позов задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом власником нерухомого майна - житлового будинку з господарськими спорудами та будівлями, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1

Визнати за ОСОБА_1 в порядку в порядку спадкування за законом право на завершення приватизації та реєстрації права власності відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» на земельну ділянку площею 0,26 га для ведення особистого підсобного господарства, яка згідно рішення №56 виконкому Головенської селищної ради Любомльського району Волинської області від 26.11.1996 передана у приватну власність ОСОБА_2 .

Повернути ОСОБА_1 з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, а саме 992 (дев`ятсот дев`яносто дві) гривні 40 копійок судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення протягом 30 днів з дня його проголошення може бути подано апеляційну скаргу до Волинського апеляційного суду.

Ім`я позивача - ОСОБА_1 ; місце проживання: АДРЕСА_1 ; РНОКПП - НОМЕР_4 .

Найменування відповідача - Головенська селищна рада Ковельського району Волинської області; місцезнаходження - вулиця Лесі Українки, 2, смт Головне Ковельський район, Волинська область; код ЄДРПОУ - 04333187.

Головуючий :суддя С.А. Шеремета

Дата ухвалення рішення15.02.2023
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу109090837
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно та визнання права на завершення приватизації земельної ділянки в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —163/18/23

Рішення від 15.02.2023

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

Ухвала від 05.01.2023

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні