Рішення
від 21.02.2023 по справі 563/1555/22
КОРЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Cправа № 563/1555/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.02.2023 року

Корецький районний суд Рівненської області

в особі:

головуючого судді Загородько Н.А.

секретар судового засідання Дулюк А.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду м.Корець цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Великомежиріцька сільська рада, Корецький відділ ДРАЦС у Рівненському районі Рівненської області про встановлення факту батьківства, -

встановив:

Заявник ОСОБА_1 звернулась до суду з відповідною заявою. В обгрунтування своїх вимог посилається на те, що вона з 14.09.2003 року перебувала в зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_2 .. Під час перебування в шлюбі в них народилися діти ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 .. У подальшому, 09.03.2010 року сталося так, що шлюб між ними було розірвано. Проте, після розлучення вони продовжували проживати разом і ІНФОРМАЦІЯ_3 в них народився син ОСОБА_5 і оскільки, вони з ОСОБА_2 не були офіційно одружені, то при оформленні свідоцтва про народження дитини запис у Книзі реєстрацій відомості про батька записані відповідно до ч.1 ст.135 СК України.

ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_2 помер. На сьогоднішній день ОСОБА_5 має право на допомогу по втраті годувальника, але не може скористатися даним правом, оскільки у свідоцтві про його народження відомості про батька не відповідають дійсності. Тому заявниця була змушена звернутись до суду з відповідною заявою.

Заявник ОСОБА_1 та її представник адвокат Мороз Л.С. в судовому засіданні вимоги заяви підтримали та просили задоволити.

Представники заінтересованої особи Корецького районного відділу ДРАЦС та Великомежиріцької сільської ради в судове засідання не з`явилися, але до суду подано заяву про розгляд справи без їх участі, не заперечують проти встановлення даного факту.

Свідки ОСОБА_6 та ОСОБА_7 в судовому засіданні пояснили, що добре знають заявницю. Вона дійсно проживала спільно з ОСОБА_2 , вони були одружені, розлучилися, а після розлучення знову стали проживати, як одна сім"я. В них троє спільних дітей, однак третя дитина ОСОБА_5 народилася після розлучення.

Заслухавши пояснення заявника, представника заявника, свідків, дослідивши письмові докази, суд приходить до такого висновку.

Згідно свідоцтва про народження серія НОМЕР_1 від 09 листопада 2015 року ОСОБА_5 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьками записані ОСОБА_2 та ОСОБА_1 ..

Як вбачається з актового запису про народження № 12 від 09.11.2015 року ОСОБА_5 , відомості про батька дитини записано на підставі заяви матері ОСОБА_1 від 09.11.2015 р. № 1.

Відомості про батька дитини зазначено відповідно до ч.1 ст. 135 Сімейного Кодексу України.

ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_2 помер, що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 від 01.12.2022 року.

Як вбачається з інформаційних довідок Корецької ДНК Рівненської області № 71187253 та № 71187271 спадкова справа після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 не заведена, заповіт відсутній.

Згідно ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин ( фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Належними доказами, в розумінні ч.1 ст.77 ЦПК України, є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Відповідно ст. 315 ППК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно ст. 135 СК України, при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Відповідно ст. 128 СК України за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 СК України, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України. Відповідно ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати чи відновити документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення.

В третьому абзаці п.13 постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення`вказано, що факт батьківства може бути встановлено за наявності однієї з таких обставин: 1) спільне проживання батьків дитини і ведення ними спільного господарства, яке не припинилось до її зачаття; 2) спільне виховання дитини; 3) спільне утримання дитини; 4) докази, що з вірогідністю підтверджують визнання відповідачем батьківства.

Так, статтею 130 Сімейного кодексу України визначено, що у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду. Заява про встановлення факту батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу. Заява про встановлення факту батьківства може бути подана особами, зазначеними у частині третій статті 128 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 134 CK України на підставі рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

Відповідно до п. 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» N 3 від 15.05.2006 року, у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, або смерті жінки, котра вважалась матір`ю останньої, факт їхнього батьківства (материнства) може бути встановлено за рішенням суду в окремому провадженні.

Судом встановлено, що визнання батьківства ОСОБА_2 стосовно сина ОСОБА_5 , необхідно для оформлення пенсії на дитину через втрату годувальника, а тому суд прийшов до висновку, що заява законна, обґрунтована та підлягає задоволенню.

На підставі ст.ст. 12, 76-81, 89, 95, 133, 141, 263 - 265, 315,354 ЦПК України,

вирішив:

Встановити факт, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 є батьком ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 ..

Внести зміни до актового запису про народження № 12 від 09.11.2015 року складеного Виконавчим комітетом Стовпинської сільської ради Корецького району Рівненської області про народження ОСОБА_5 , а саме записати в Книзі реєстрації народжень «батько - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянин України».

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Рівненського апеляційного суду через Корецький районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя

Дата ухвалення рішення21.02.2023
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу109093930
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту батьківства

Судовий реєстр по справі —563/1555/22

Рішення від 21.02.2023

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Загородько Н. А.

Ухвала від 30.01.2023

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Загородько Н. А.

Ухвала від 10.01.2023

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Загородько Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні