Рішення
від 21.02.2023 по справі 910/13869/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

21.02.2023Справа № 910/13869/22

Господарський суд міста Києва у складі судді Бондарчук В.В., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження

позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Євробудбетон», Київська обл., м. Бровари

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-виробниче підприємство "Скайконтролсервіс"», м. Київ

про стягнення 17 431,42 грн,

Без повідомлення (виклику) сторін.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Євробудбетон» (далі - ТзОВ «Євробудбетон»/позивач) звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-виробниче підприємство "Скайконтролсервіс"» (далі - ТзОВ «НВП "Скайконтролсервіс"»/відповідач) про стягнення 17 431,42 грн збитків, завданих внаслідок нереєстрації податкових накладних за договором поставки №07-07-2021/1 від 07.07.2021.

Господарський суд міста Києва ухвалою від 14.12.2022 прийняв позовну заяву до розгляду, відкрив провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Відповідач відзиву на позовну заяву не надав, при цьому, був належним чином повідомлений про відкриття провадження у справі, однак, 03.01.2023 до суду повернувся поштовий конверт з ухвалою суду від 14.12.2022 з відміткою: «адресат відсутній за вказаною адресою».

Таким чином, за висновком суду, справа може бути розглянута за наявними у ній документами відповідно до частини 2 статті 178 ГПК України.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

07.07.2021 між Товариством з обмеженою відповідальністю «Євробудбетон» (далі - покупець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Науково-виробниче підприємство "Скайконтролсервіс"» (далі - постачальник) укладено договір поставки № 07-07-20214/1, відповідно до якого постачальник зобов`язався, в порядку та на умовах, визначених цим договором, поставляти покупцю (передавати у власність/повне господарське володіння) елементи сітчастої огорожі сітки ДФЛ-01 2,0х50м, d=2,5х1,8мм, дрібної, ОЦ, а покупець зобов`язується, на умовах та в порядку визначених цим договором, приймати та оплачувати товар.

Згідно п. 1.2. договору номенклатура, найменування, одиниця виміру, кількість товару, ціна за одиницю товару, що підлягає постачанню, вказується у специфікаціях до даного договору із зазначенням терміну, умов поставки та оплати товару, які є невід`ємною частиною даного договору після належного їх оформлення.

У відповідності до п. 3.1. договору покупець зобов`язався сплатити постачальнику вартість товару на умовах, передбачених підписаній сторонами специфікації до даного договору.

Відповідно до п. 6.6. договору покупець має право затримати постачальнику/продавцю оплату за договором до моменту здійснення реєстрації податкової накладної. Затримання оплати не вважається порушенням умов оплати за договором зі сторони покупця та не дає право постачальнику/продавцю відмовитися від виконання зобов`язань по договору. У разі неусунення постачальником/продавцем порушення щодо нереєстрації податкової накладної протягом місяця сума ПДВ знімається з оплати/недоплачується по даному договору в односторонньому порядку зі сторони покупця. Зняття з оплати/недоплати суми ПДВ не вважається порушенням умов оплати за договором зі сторони покупця та не дає право постачальнику/продавцю відмовитися від виконання зобов`язань по договору. Якщо сторони передбачили попередню оплату за договором, то у разі не реєстрації податкової накладної протягом місяця від граничної дати реєстрації, встановленої законодавством, постачальник/продавець повертає покупцю частину попередньої оплати, яка дорівнює сумі ПДВ, яка вказана у незареєстрованій податковій накладній.

Цей договір вважається укладеним і набирає чинності з моменту його підписання та скріплення печатками сторін і діє до 31.12.2021.

Крім того, між сторонами підписано специфікацію № 1 до цього договору, в якій погодили поставку товару на загальну суму 176 000,00 грн, в т.ч. ПДВ 29 333,34 грн.

20.10.2021 ТзОВ «Євробудбетон» платіжним дорученням №813 перерахувало на користь ТзОВ «НВП "Скайконтролсервіс"» оплату за сітку згідно договору №07-07-2014/1 в сумі 104 577,50 грн.

З матеріалів справи вбачається, що 20.10.2021 відповідач зареєстрував податкову накладну №13 на загальну суму 104 588,50 грн, в т.ч. ПДВ у розмірі 17 431,42 грн.

Разом із тим, реєстрація цієї податкової накладної зупинена.

28.06.2022 позивач надіслав на адресу відповідача претензію за вих. №01/06-27, в якій просив сплатити на його користь збитки у розмірі 17 431,42 грн, які є сумою ПДВ за незареєстрованою накладною.

Як вбачається з витягу з Єдиного реєстру податкових накладних №770089 від 29.11.2022 податкова накладна № 13 від 20.10.2021 не зареєстрована.

Отже, внаслідок неналежного виконання відповідачем своїх зобов`язань з реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних, позивач просить суд стягнути збитки у розмірі 17 431,42 грн, які є сумою ПДВ за незареєстрованою накладною.

Оцінюючи подані докази та наведені обґрунтування за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги не підлягають задоволенню, з огляду на таке.

Згідно ч. 1 та ч. 4 ст. 11 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Господарські договори укладаються за правилами, встановленими Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом, іншими нормативно-правовими актами щодо окремих видів договорів (ч. 7 ст. 179 ГК України).

В силу положень ст. 626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Частиною 1 статті 627 ЦК України визначено, що відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Відповідно до ст. 628 ЦК України, зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Приписами ст. 629 ЦК України визначено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно ч. 1 ст. 202 ЦК України, правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до ст. 204 ЦК України, правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

Договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди (ч. 1 ст. 638 ЦК України).

Аналогічні положення містяться і в статті 180 ГК України.

Судом встановлено, що між позивачем та відповідачем укладено договір поставки №07-07-20214/1 від 07.07.2021, в якому сторони виклали певні умови.

Зокрема, за змістом п. 6.6. договору, якщо сторони передбачили попередню оплату за договором, то у разі нереєстрації податкової накладної протягом місяця від граничної дати реєстрації, встановленої законодавством, постачальник/продавець повертає покупцю частину попередньої оплати, яка дорівнює сумі ПДВ, яка вказана у незареєстрованій податковій накладній.

Згідно ст. 201 Податкового кодексу України (далі - ПК України) на дату виникнення податкових зобов`язань платник податку зобов`язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений цим Кодексом термін.

Пунктом 201.10. ст. 201 ПК України встановлено, що податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

Відповідно до п. 201.16 ст. 201 ПК України реєстрація податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних може бути зупинена в порядку та на підставах, визначених Кабінетом Міністрів України.

Разом із тим, суд зазначає, що відповідно до ст. 22 ЦК України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Збитками є: 1) втрати, яких особа зазнала у зв`язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки); 2) доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене (упущена вигода).

Судом вище встановлено, що позивач платіжним дорученням №813 перерахував на користь відповідача оплату за сітку згідно договору №07-07-2014/1 в сумі 104 577,50 грн.

З матеріалів справи також вбачається, що відповідачем зареєстровано податкову накладну №13 від 20.10.2021 на загальну суму 104 588,50 грн, в т.ч. ПДВ у розмірі 17 431,42 грн, однак, реєстрація цієї податкової накладної зупинена податковим органом.

Згідно зі ст. 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання.

Частиною 1 ст. 614 ЦК України визначено, що особа, яка порушила зобов`язання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено договором або законом. Особа є невинуватою, якщо вона доведе, що вжила всіх залежних від неї заходів щодо належного виконання зобов`язання. При цьому відсутність своєї вини відповідно до ч. 2 ст. 614 ЦК України доводить особа, яка порушила зобов`язання.

Статтею 74 ГПК України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог та заперечень.

Відповідно до вимог ст.ст. 76, 77 ГПК України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Отже, приймаючи до уваги, що сторонами в п. 6.6. договору поставки № 07-07-2014/1 від 07.07.2021 погоджено умову щодо обов`язку реєстрації відповідачем податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, тому суд погоджується з доводами позивача, що ТзОВ «НВП "Скайконтролсервіс"» неналежним чином виконано своє зобов`язання з реєстрації податкових накладних.

Водночас, судом встановлено, що сторонами в п. 6.6. договору чітко передбачено, що у разі нереєстрації податкових накладних протягом місяця від граничної дати реєстрації, встановленої законодавством, відповідач повертає позивачу частину попередньої оплати, яка дорівнює сумі ПДВ, яка вказана у незареєстрованій податковій накладній.

Таким чином, суд дійшов висновку про обрання позивачем неналежного способу захисту порушеного права у вигляді стягнення збитків, оскільки умовами договору поставки передбачено, що у разі нереєстрації відповідачем податкової накладної, останній зобов`язаний сплатити на користь позивача частину сплаченої передоплати, яка дорівнює сумі ПДВ.

За вказаних обставин, суд дійшов висновку про необґрунтованість позовних вимог Товариства з обмеженою відповідальністю «Євробудбетон» про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-виробниче підприємство "Скайконтролсервіс"» 17 431,42 грн збитків, завданих внаслідок нереєстрації податкових накладних за договором поставки №07-07-2021/1 від 07.07.2021, що має наслідком відмову у задоволенні позову.

Згідно статті 129 ГПК України, витрати зі сплати судового збору покладаються на позивача.

Керуючись статтями 129, 233, 236, 237, 238, 240, 241, 254 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

У задоволенні позовних вимог Товариства з обмеженою відповідальністю «Євробудбетон» відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів в порядку, передбаченому ст.ст. 253-259, з урахуванням підпункту 17.5 пункту 17 розділу XI "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України.

Суддя В.В. Бондарчук

Дата ухвалення рішення21.02.2023
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу109099684
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 17 431,42 грн, Без повідомлення (виклику) сторін

Судовий реєстр по справі —910/13869/22

Рішення від 21.02.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 14.12.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні