Ухвала
від 20.02.2023 по справі 916/3156/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"20" лютого 2023 р.м. Одеса Справа № 916/3156/22

Господарський суд Одеської області у складі судді Петренко Н.Д.

розглянувши справу № 916/3156/22

за позовом: товариства з обмеженою відповідальністю "Надійна транспортна компанія" /ЄДРПОУ 42398934, адреса - 65045, м. Одеса, вул. Преображенська, 34, каб. 3, e-mail: info@tec-ntk.com/

до відповідача: товариства з обмеженою відповідальністю "Зерноплатформа" /ЄДРПОУ 41506579, адреса - м. Одеса, вул. Бугаївська, 21, e-mail: buckiper@gmail.com/

про стягнення заборгованості у розмірі 262 055,98 грн

ВСТАНОВИВ:

28.11.2022 року товариство з обмеженою відповідальністю "Надійна транспортна компанія" звернулося до Господарського суду Одеської області з позовною заявою /вх. № 3262/22/ до товариства з обмеженою відповідальністю "Зерноплатформа" про стягнення заборгованості за договором про надання комплексу послуг з транспортно-експедиційного обслуговування № ТЕО-301 від 17.12.2021 року у розмірі 262 055,98 грн, з яких:

- 201 836,74 грн - основний борг;

- 60 219,24 грн - пеня.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем зобов`язань за договором про надання комплексу послуг з транспортно-експедиційного обслуговування № ТЕО-301 від 17.12.2021 року.

Позов пред`явлено на підставі ст.ст. 15, 16, 530, 610-611, 625, 627 ЦК України, ст.ст. 173, 179 ГК України.

Ухвалою суду від 19.12.2022 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 916/3156/22; постановлено справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження, в порядку ст.ст.247-252 ГПК України без повідомлення учасників справи у порядку письмового провадження.

29.12.2022 року за вх. № 23034/22 на адресу суду повернуто рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення відповідачу з ухвалою про відкриття провадження з відміткою листоноші «адресат відсутній за вказаною адресою 26.12.2022 року».

Разом із тим на електронну адресу суду від відповідача 24.01.2023 року надійшло повідомлення про надання адвокату доступу до справи за допомогою Електронного кабінету користувача ЄСІТС /вх. № 2395/23/ та 25.01.2023 року надійшло клопотання про ознайомлення з матеріалами /вх. № 2438/23/. 27.01.2023 року представник ознайомилася із матеріалами справи, про що свідчить особистий підпис представника.

17.02.2023 року на електронну адресу суду надійшов відзив /вх. № 5264/23, в якому відповідач просить:

- поновити строк на подання відзиву;

- відмовити у задоволенні позову повністю;

- розгляд справи призначити у загальному позовному провадженні.

Господарський суд зазначає, що ухвалою суду від 19.12.2022 року:

- роз`яснено сторонам про можливість звернення до суду у строк визначений ч. 7 ст. 252 ГПК України /відповідач - в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву/ з клопотанням про призначення проведення розгляду справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін;

- визначено відповідачу строк у 5 днів з дня вручення ухвали для подання заяви із запереченням проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження;

- роз`яснено відповідачу, що якщо відповідач не подасть у строк у 5 днів з дня вручення ухвали такі заперечення, він має право ініціювати перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження лише у випадку, якщо доведе, що пропустив строк з поважних причин;

- запропоновано відповідачу подати відзив в строк протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження. Відповідно до ч. 1 ст. 180 ГПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов;

- позивач має право подати до суду відповідь на відзив, а відповідач - заперечення протягом 5 днів з дня отримання відповідних заяв по суті справи.

Згідно ст.119 ГПК України, суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення. Встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Пунктом 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Першого протоколу та протоколів № 2, 4, 7 та 11 до Конвенції", визначено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

У рішенні від 03.04.2008 у справі "Пономарьов проти України" Європейський суд з прав людини зробив висновок про те, що правова система багатьох країн-членів передбачає можливість продовження строків, якщо для цього є обґрунтовані підстави. Разом з тим, якщо строк на ординарне апеляційне оскарження поновлений зі спливом значного періоду часу та за підстав, які не видаються переконливими, таке рішення може порушити принцип юридичної визначеності. Суд визнає, що вирішення питання щодо поновлення строку на оскарження перебуває в межах дискреційних повноважень національних судів, однак, такі повноваження не є необмеженими, тому від судів вимагається вказувати підстави для поновлення строку. Проте навіть тоді можливість поновлення не буде необмеженою, оскільки сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження. У кожній справі національні суди мають перевіряти, чи підстави для поновлення строків для оскарження виправдовують втручання у принцип res judicata (принцип юридичної визначеності).

У рішенні Європейського суду з прав людини від 18.11.2010 у справі "Мушта проти України" зазначено: "право на суд, одним з аспектів якого є право на доступ до суду, не є абсолютним, воно за своїм змістом може підлягати обмеженням, особливо щодо умов прийнятності скарги на рішення. Однак, такі обмеження не можуть обмежувати реалізацію цього права у такий спосіб або до такої міри, щоб саму суть права було порушено. Ці обмеження повинні переслідувати легітимну мету та має бути розумний ступінь пропорційності між використаними засобами та поставленими цілями. Норми, які регламентують строки подання скарг, безумовно, передбачаються для забезпечення належного відправлення правосуддя і дотримання принципу юридичної визначеності, а їх застосування має відповідати принципу юридичної визначеності та не перешкоджати сторонам використовувати наявні засоби; зацікавлені особи повинні розраховувати на те, що ці норми будуть застосовані."

Суд зазначає, що клопотання чи заява про відновлення процесуального строку повинна містити роз`яснення причин пропуску і підстави, з яких заявник вважає ці причини поважними. В клопотанні чи заяві повинні бути докази того, що здійснити відповідні процесуальні дії у визначений строк у заявника не було можливості.

Поважними причинами визнаються лише такі обставини, які є об`єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення сторони та пов`язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення сторонами у справі процесуальних дій та підтверджені належними доказами.

При цьому, слід зазначити, що одним з основоположних аспектів верховенства права є принцип правової визначеності, яка передбачає дотримання принципу res judicata, тобто принципу остаточності рішення, згідно з яким жодна зі сторін не має права домагатися перегляду остаточного і обов`язкового рішення лише з метою повторного слухання справи і постановлення нового рішення. Відхід від цього принципу можливий лише коли він зумовлений особливими і непереборними обставинами (рішення Європейського суду з прав людини у справі "Рябих проти Росії").

Відповідно до статті 73 Господарського процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справі, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються, зокрема, письмовими, речовими і електронним доказами.

Згідно з ст. 74 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Аналізуючи клопотання відповідача про поновлення строку на подання відзиву, господарський суд враховує, що внаслідок введення на території України воєнного стану, обумовленого військовою агресією Російської Федерації, постійними обстрілами інфраструктури України, ДТЕК Одеські електромережі введено незаплановані відключення електроенергії.

З урахуванням вказаного, аналіз зазначених викладених вище обставин, дає підстави стверджувати про об`єктивну неможливість своєчасного надання відзиву У зв`язку із чим клопотання відповідача про поновлення строку на подання відзиву у справі № 916/3156/22 підлягає задоволенню, так як обґрунтоване та доведене.

Разом із тим, за правилами ч. 6 ст. 250 ГПК України, якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Згідно до п.п. 4, 5 ч.5 ст.13 ГПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість: сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом; запобігає зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживає заходів для виконання ними їхніх обов`язків.

Так, спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні. Умови, за яких суд має право розглядати вимоги про стягнення грошових сум у наказному провадженні, а справи - у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом. Для цілей цього Кодексу малозначними справами є: справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Для цілей цього Кодексу розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб вираховується станом на 1 січня календарного року, в якому подається відповідна заява або скарга, вчиняється процесуальна дія чи ухвалюється судове рішення (ч.ч.3, 4, 5, 7 ст.12 ГПК України).

Проаналізувавши встановлені обставини, враховуючи поновлення судом строку на поданян відзиву, а також враховуючи право позивача на надання відповіді на відзив, господарський суд дійшов висновку про необхідність надати сторонам можливість у повній мірі реалізувати свої права як сторін по справі, у зв`язку із чим розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження є неможливим та справа має бути розглянута за правилами загального позовного провадження.

Керуючись ст.ст. 119, 176, 234, 250 Господарського процесуального кодексу України суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання відповідача товариства з обмеженою відповідальністю "Зерноплатформа" про поновлення процесуального строку - задовольнити.

2. Поновити відповідачу строк на подання відзиву.

3. Справу № 916/3354/22 розглядати за правилами загального позовного провадження.

4. Підготовче засідання призначити на "04" квітня 2023 р. о 11:40 год.

5. Викликати сторін у підготовче засідання.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Одеської області за адресою: м. Одеса, пр-т. Шевченка, 29, в к. № 10 тел. 0(482)307-981.

6. Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позов із урахуванням вимог ст.165 ГПК України протягом 15 днів з дня вручення ухвали, з додаванням доказів направлення позивачу.

7. Встановити позивачу строк для подання відповіді на відзив із урахуванням вимог ст.166 ГПК України протягом 7 днів з дня отримання відзиву, з додаванням доказів направлення відповідачу.

Інформацію по справі можна отримати за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua.

Ухвала складена та підписана 20.02.2023 року.

Ухвала набрала законної сили 20.02.2023 року та оскарженню не підлягає.

Суддя Н.Д. Петренко

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення20.02.2023
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу109099987
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань перевезення, транспортного експедирування

Судовий реєстр по справі —916/3156/22

Ухвала від 05.07.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 07.06.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 03.05.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 04.04.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 20.02.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 19.12.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 08.12.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні