Ухвала
від 13.02.2023 по справі 127/1977/23
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/1977/23

Провадження №1-кс/127/813/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 лютого 2023 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора Вінницької окружної прокуратури Вінницької області ОСОБА_3 про проведення тимчасового доступу до речей і документів, у кримінальному провадженні №42022022110000617 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 191 Кримінального кодексу України, -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор ОСОБА_3 звернувся до Вінницького міського суду Вінницької області з клопотанням, яке мотивовано тим, що Вінницькою окружною прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво досудовим слідством у кримінальному провадженні №42022022110000617, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 27.09.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням по кримінальному провадженню, встановлено обставини, що можуть свідчити про вчинення розкрадання бюджетних коштів службовими особами ряду суб`єктів господарської діяльності різних форм власності, що діють на території Вінницької області під час укладення та виконання договорів із ІНФОРМАЦІЯ_1 (далі по тексту - НСЗУ) про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій.

Встановлено, що протягом 2021-2022 років рядом закладів охорониздоров`я тафізичними особами-підприємцями,які отрималиліцензію напровадження господарськоїдіяльності змедичної практикита роздрібноїторгівлі лікарськимизасобами укладено із ІНФОРМАЦІЯ_1 договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій та реімбурсацію (виплата компенсацій).

Відповідно до пункту 7 вказаної Постанови Кабінету Міністрів України, НСЗУ оплачує надані населенню медичні послуги, згідно встановлених тарифів та коефіцієнтів, на підставі сформованих службовими особами закладів охорони здоров`я та фізичними особами - підприємцями звітів про медичні послуги та інформація про які внесена до електронної системи охорони здоров`я не пізніше п`ятого робочого дня після закінчення цього звітного періоду, що складаються в порядку, передбаченому постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 410 Про договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, відповідно до укладеного договору, в межах бюджетних асигнувань, передбачених на відповідний період за відповідним напрямом.

Пунктом 10 цієї Постанови встановлено, що надавачі медичних послуг зобов`язані забезпечити наявність та застосування під час надання пацієнтам медичних послуг, що підлягають оплаті НСЗУ, обладнання, всіх медичних виробів, витратних матеріалів і лікарських засобів, необхідних для надання таких послуг, відповідно до галузевих стандартів і медико-технологічних документів у сфері охорони здоров`я, специфікацій та умов закупівлі.

В свою чергу, НСЗУ не оплачує медичні послуги, які оплачені за рахунок коштів інших джерел, не передбачених договором. Інформація про медичні послуги, які оплачуються за рахунок коштів інших джерел, не заборонених законодавством, вноситься надавачами медичних послуг до електронної системи охорони здоров`я.

Однак, досудовим розслідуванням встановлено відомості, що службові особи ряду закладів охорони здоров`я та фізичні особи підприємці, всупереч встановлених вимог, частково формували недостовірні звіти про наданні населенню медичні послуги та відпущені лікарські засоби, вносячи до них неправдиві відомості, завищуючи при цьому об`єми фактично наданих медичних послуг, поставлених лікарських засобів, їх якості, тощо, які НСЗУ в подальшому оплатило в повному обсязі.

Всього за період 2021-2022 років на користь закладів охорони здоров`я та фізичних осіб підприємців, що діють на території Вінницької області було перераховано бюджетних коштів на загальну суму понад 3 млд.грн.

Зокрема, встановлено, що КНП " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) укладено з НСЗУ договори: №0070-Е122-Р000 від 09.02.2022, №0000-1616-М000 від 19.01.2022, №2341-Е421-Р000 від 28.04.2021, №5747-Е821-Р000 від 23.09.2021, №2860-Е722-Р000 від 12.07.2022 на загальну суму понад 34,7 млн. грн. договірних зобов`язань сторони договорів при наданні послуг з охорони об`єктів підписують відповідні акти, підтверджуючи їх належним чином оформленими підтверджуючими документами.

Відповідно до ухвали слідчого судді Вінницького міського суду слідчим 11.01.2023 здійснено тимчасовий доступ до документів зазначеного комунального закладу. Однак, проведеним аналізом вилучених документів встановлено, що ідентифікувати осіб, яким надавались медичні послуги, а також сімейних та лікуючих лікарів, які видавали направлення , наразі неможливо.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 162 КК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити лікарську таємницю.

З метою повного, всебічного та неупередженого проведення досудового розслідування, встановлення всіх обставин вчиненого кримінального правопорушення та осіб, причетних до його вчинення, належної кваліфікації вчиненого діяння, в т.ч. щодо можливої легалізації (відмивання) коштів здобутих злочинним шляхом, виникла необхідність отримати відомості, що становлять доказову інформацію та дозволять, шляхом їх дослідження, підтвердити факти заволодіння коштами комунального підприємства, а саме:

-Інформацію (в паперовій та електронні формі) щодо кількості наданих послуг з ідентифікацією пацієнтів (прізвище, ім`я, по-батькові, рік народження, адреса проживання, номер телефону) за направленнями сімейних та лікуючих лікарів (із зазначенням прізвища, ім`я, по-батькові лікаря та посади), доставлення швидкою допомогою, переведення з іншого закладу, самозверненнями громадян, тощо, надані послуги яким відображено у звітах до ІНФОРМАЦІЯ_3 про надані медичні послуги (дані електронної системи охорони здоров`я та медичних інформаційних систем) за період з 01.01.2022 по 31.12.2022;

-Належним чином завірений журнал обліку прийому хворих у стаціонар та відмов у госпіталізації (Форма № 001/о), (затверджено наказом ІНФОРМАЦІЯ_4 від 14.02.2012 № 110) за період з 01.01.2022 по 31.12.2022.

Вищевказана інформація перебуває у володінні КНП " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 )(місцезнаходження: АДРЕСА_1 ).

З метоювсебічного,повного інеупередженого дослідженняусіх обставинкримінального провадження,є необхідністьу отриманнізазначених документів,що становлятьдоказову інформаціюта дозволять,шляхом їхдослідження об"єктивнопровести розслідуванняданого кримінальногопровадження,керуючись ст.40,93,131,159-164КПК України, прокурор звернувся із вищевказаним клопотанням до суду.

Ініціатор клопотання просить розгляд даного клопотання проводити без виклику представника КНП " ІНФОРМАЦІЯ_2 , з підстав передбачених ч.2 ст.163 КПК України.

Слідчий суддя находить, що слід у відповідності до ч. 2 ст. 163 КПК України дане клопотання розглядати без виклику службової особи КНП " ІНФОРМАЦІЯ_2 у володінні якого знаходяться заявлені слідчим документи, оскільки ним доведено достатність наявних підстав, вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення цих документів.

В судове засідання ініціатор клопотання не з`явився, однак подав заяву про розгляд клопотання за його відсутності в якій просить суд дане клопотання задовольнити в повному обсязі.

Дослідивши матеріали клопотання, оглянувши матеріали кримінального провадження, суд находить, що клопотання є обґрунтованим та підлягає до задоволення з наступних підстав..

Згідно ч.1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно ч. 5, 6 ст. 163 КПК України Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

В судовому засіданні встановлено, що Вінницькою окружною прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво досудовим слідством у кримінальному провадженні №42022022110000617, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 27.09.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено відомості, що службові особи ряду закладів охорони здоров`я та фізичні особи підприємці, всупереч встановлених вимог, частково формували недостовірні звіти про наданні населенню медичні послуги та відпущені лікарські засоби, вносячи до них неправдиві відомості, завищуючи при цьому об`єми фактично наданих медичних послуг, поставлених лікарських засобів, їх якості, тощо, які НСЗУ в подальшому оплатило в повному обсязі

З огляду на вищенаведене, враховуючи дослідженні матеріали клопотання прокурора та матеріали додані до клопотання в їх сукупності, слідчий суддя дійшов висновку, що ініціатором клопотання доведено, що з метою встановлення всіх обставин вчиненого кримінального правопорушення та осіб, причетних до його вчинення, належної кваліфікації вчиненого діяння, в т.ч. щодо можливої легалізації (відмивання) коштів здобутих злочинним шляхом та вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідно отримати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні КНП " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 )(місцезнаходження: АДРЕСА_1 , а тому клопотання підлягає задоволенню для подальшого об`єктивного досудового розслідування кримінального провадження.

На підставі наведеного, керуючись ст. 107, 159, 160, 163, 164, 165, 309 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання задоволити.

Надати прокурорам Вінницької окружної прокуратури ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та/або начальнику відділення СВ Вінницького РУП ГУНП у Вінницькій області капітану поліції ОСОБА_5 , слідчим СВ Вінницького РУП ГУНП у Вінницькій області капітану поліції ОСОБА_6 , лейтенанту поліції ОСОБА_7 та іншим слідчим, які входять до групи слідчих у даному кримінальному провадженні тимчасовий доступ до належним чином завірених копій документів, які знаходяться у володінні КНП " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 )(місцезнаходження: АДРЕСА_1 ), а саме:

Інформацію (в паперовій та електронні формі) щодо кількості наданих послуг з ідентифікацією пацієнтів (прізвище, ім`я, по-батькові, рік народження, адреса проживання, номер телефону) за направленнями сімейних та лікуючих лікарів (із зазначенням прізвища, ім`я, по-батькові лікаря та посади), доставлення швидкою допомогою, переведення з іншого закладу, самозверненнями громадян, тощо, надані послуги яким відображено у звітах до ІНФОРМАЦІЯ_3 про надані медичні послуги (дані електронної системи охорони здоров`я та медичних інформаційних систем) за період з 01.01.2022 по 31.12.2022;

Належним чином завірений журнал обліку прийому хворих у стаціонар та відмов у госпіталізації (Форма № 001/о), (затверджено наказом ІНФОРМАЦІЯ_4 від 14.02.2012 № 110) за період з 01.01.2022 по 31.12.2022.

Ухвала діє протягом двох місяців з дня її постановлення.

У разі невиконання даної ухвали, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до документів, які знаходиться у володільця, суд має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення13.02.2023
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу109120414
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —127/1977/23

Ухвала від 17.03.2023

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Бурденюк С. І.

Ухвала від 13.02.2023

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні