Ухвала
від 22.02.2023 по справі 484/3067/22
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №484/3067/22

Провадження №2/484/92/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про затвердження мирової угоди

22 лютого 2023 року м. Первомайськ

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді - Маржиної Т.В.,

за участю секретаря судового засідання Сіраченко Д.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Первомайську Миколаївської області цивільну справу запозовом ОСОБА_1 , інтереси якого представляє адвокат Овчаренко Ярослава Олександрівна, до ОСОБА_2 , інтереси якої представляє адвокат Кучера Владислав Людвикович, про розірвання договору оренди землі, стягнення заборгованості по орендній платі, ціна позову 40 313 грн 61 к.,

за відсутності учасників справи, -

ВСТАНОВИВ:

14.09.2022 ОСОБА_1 (далі - Позивач) звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 (далі - Відповідач) про розірвання договору оренди землі та стягнення заборгованості по орендній платі. Ціна позову 40 313 грн 61 к.

Ухвалою суду від 16.09.2022 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено справу до розгляду у загальному позовному провадженні в підготовчому засіданні.

Ухвалами суду від 16.09.2022 витребувано докази у позивача та відповідачки.

06.10.2022 представниця позивача надала суду витребувані ухвалою докази.

23.11.2022 представник відповідачки подав відзив на позов, до якого додав витребуваний ухвалою суду оригінал договору оренди землі.

Ухвалою суду від 15.12.2022 у вказаній справі закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті у відкритому судовому засіданні у порядку загального позовного провадження.

Сторони та їх представники у судове засідання, призначене на 22.02.2023, не з`явилися. Надали суду заяви з проханням розглядати справу без їх участі. Також надали суду письмову заяву про затвердження мирової угоди разом з примірником мирової угоди, підписаним сторонами, яку підтримали та просили затвердити.

Мировою угодою обумовлено наступне:

«1. З метою повного та остаточного врегулювання спору Сторони домовились, що:

- Відповідач задовольняє немайнові вимоги Позивача наступним чином: Сторони укладають угоду про розірвання Договору оренди землі (кадастровий номер 4825488200:01:000:0234) від 01.03.2017 (право оренди за яким зареєстровано 17.03.2017 в ДРРП за номером 19586933) (далі Договір). Відповідач зобов`язується не чинити перешкод при державній реєстрації припинення права оренди та зобов`язується повернути земельну ділянку до 01.03.2023 Позивачу. Відповідач не має жодних претензій, які стосуються передачі (повернення) ділянки Позивачу, зокрема, але не виключно претензій щодо виплати компенсацій, відшкодувань, грошових сум, які стосуються витрат на обробіток ділянки, посівів, незавершеного виробництва тощо. Відповідач гарантує та погоджується, що ділянка передається Позивачу без посівів, на ділянці відсутній незібраний врожай, незавершене виробництво чи будь-яке інше майно Відповідача, ділянка не передана в суборенду, у будь-яке інше користування третім особам, не має ніяких обтяжень чи обмежень, які б заважали чи перешкоджали Позивачу вільно нею розпоряджатися після державної реєстрації припинення права оренди. Відповідач не має та не матиме в майбутньому жодних претензій та вимог майнового та іншого характеру до Позивача щодо розірвання Договору. Немайнова вимога (щодо розірвання договору оренди) вважається виконаною з моменту державної реєстрації припинення права оренди.

- Відповідач задовольняє майнові вимоги Позивача шляхом направлення на рахунок НОМЕР_1 , що належить ОСОБА_3 РНОКПП НОМЕР_2 грошових коштів у сумі: 24158, 70 грн (двадцять чотири тисячі сто п`ятдесят вісім гривень 70 коп). Переведення коштів, зазначених здійснюється протягом трьох днів після затвердження судом Мирової угоди. Майнове зобов`язання (щодо переведення коштів) вважається виконаним з моменту зарахування грошових коштів на рахунок ОСОБА_3 .

2. ОСОБА_1 запевняє, що державна реєстрація припинення права оренди за Договором оренди земельної ділянки 4825488200:01:000:0234 від 01.03.2017 та отримання коштів в сумі, вказаній в п. 1 Мирової угоди, вичерпує наявність спору в розмірі між сторонами в межах судової справи №484/3067/22 в повному обсязі, та свідчить, що за наслідками виконання умов Мирової угоди не має та не матиме в майбутньому жодних претензій та вимог до майнового та іншого характеру.

3. ОСОБА_1 зобов`язується не заявляти до ОСОБА_2 жодних інших вимог про повернення коштів, вимог щодо сплати пені, штрафів, відсотків, інфляційних витрат тощо.

4. Усі судові витрати, в тому числі витрати на правову допомогу та судовий збір, покладаються на сторону, яка їх понесла, та іншою стороною не відшкодовуються.

5. Сторони підтверджують, що умови Мирової угоди відповідають їх волі, дана угода укладена добровільно та без жодного примусу, угода не є фіктивною чи удаваною, а наміри Сторін відповідають змісту зобов`язань, визначених Мировою угодою.

6. Сторони заявляють, що даною Мировою угодою не порушуються права будь-яких відомих третіх осіб.

7. Мирова угода підписана у трьох примірниках, підлягає затвердженню Первомайським міськрайонним судом Миколаївської області та набирає чинності з моменту набрання законної сили ухвалою Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області про затвердження даної Мирової угоди».

Відповідно до ч.2ст.247ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, вивчивши зміст поданої сторонами мирової угоди та заяви сторін про її затвердження, оцінивши наявні у справі письмові докази, повно та всебічно встановивши обставини справи, приходить до висновку про те, що подана сторонами мирова угода підлягає затвердженню судом з огляду на наступне.

Відповідно до частини сьомої статті 49 ЦПК Українисторони можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії цивільного процесу.

За змістом частини першої статті 207 ЦПК Українимирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов`язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, що мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб.

Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу (частина друга статті 207 ЦПК України).

Частиною четвертоюстатті 207 ЦПК Українивстановлено, що укладена сторонами мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Затверджуючи мирову угоду, суд цією ж ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

Крім того, частиною п`ятоюстатті 207 ЦПК Українивстановлено, що суд постановляє ухвалу про відмову у затвердженні мирової угоди і продовжує судовий розгляд, якщо: 1) умови мирової угоди суперечать закону чи порушують права чи охоронювані законом інтереси інших осіб, є невиконуваними; або 2) одну із сторін мирової угоди представляє її законний представник, дії якого суперечать інтересам особи, яку він представляє.

Сторони даної мирової угоди повністю усвідомлюють умови, мету та сутність цієї мирової угоди та підтверджують, що всі викладені умови цієї мирової угоди відповідають їх реальному волевиявленню та інтересам і породжують настання наслідків, зазначених у тексті цієї мирової угоди. Наслідки затвердження цієї мирової угоди сторонам відомі.

Уся інформація, викладена в цій мировій угоді, сприймається сторонами як повною мірою достовірна. Кожна сторона окремо несе повну відповідальність за недостовірність інформації, яка зазначена в цій мировій угоді.

Відповідно до вимогстатті 208 ЦПК Українивиконання мирової угоди здійснюється особами, які її уклали, в порядку і в строки, передбачені цією угодою. Ухвала про затвердження мирової угоди є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим Законом України «Про виконавче провадження». У разі невиконання затвердженої судом мирової угоди ухвала суду про затвердження мирової угоди може бути подана для її примусового виконання в порядку, передбаченому законодавством для виконання судових рішень.

Умови мирової угоди викладені сторонами на окремому аркуші та підписані з однієї сторони позивачем, з другої сторони відповідачем. У зв`язку з укладенням мирової угоди сторони зазначили, що їм зрозумілий зміст ст.ст. 207, 208 ЦПК України.

Відповідно до вимог п.5 ч.1 ст.255 ЦПК Українисуд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо сторони уклали мирову угоду і вона затверджена судом.

За невиконання умов цієї мирової угоди сторони несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України.

Враховуючи, що умови мирової угоди не суперечать вимогам закону, не порушують прав, свобод чи інтересів кожної зі сторін, а також третіх осіб, суд вважає за можливе закрити провадження у справі та затвердити дану мирову угоду.

Керуючись ст.ст. 207, 208, 255, 256 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Заяву сторін про затвердження мирової угоди у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 ,інтереси якогопредставляє адвокатОвчаренко ЯрославаОлександрівна,до ОСОБА_2 ,інтереси якоїпредставляє адвокатКучера ВладиславЛюдвикович,про розірваннядоговору орендиземлі,стягнення заборгованостіпо оренднійплаті,- задовольнити.

Затвердити мирову угоду від 20.02.2023, укладену між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , на таких умовах:

1. Відповідач задовольняє немайнові вимоги Позивача наступним чином: Сторони укладають угоду про розірвання Договору оренди землі (кадастровий номер 4825488200:01:000:0234) від 01.03.2017 (право оренди за яким зареєстровано 17.03.2017 в ДРРП за номером 19586933) (далі Договір). Відповідач зобов`язується не чинити перешкод при державній реєстрації припинення права оренди та зобов`язується повернути земельну ділянку до 01.03.2023 Позивачу. Відповідач не має жодних претензій, які стосуються передачі (повернення) ділянки Позивачу, зокрема, але не виключно претензій щодо виплати компенсацій, відшкодувань, грошових сум, які стосуються витрат на обробіток ділянки, посівів, незавершеного виробництва тощо. Відповідач гарантує та погоджується, що ділянка передається Позивачу без посівів, на ділянці відсутній незібраний врожай, незавершене виробництво чи будь-яке інше майно Відповідача, ділянка не передана в суборенду, у будь-яке інше користування третім особам, не має ніяких обтяжень чи обмежень, які б заважали чи перешкоджали Позивачу вільно нею розпоряджатися після державної реєстрації припинення права оренди. Відповідач не має та не матиме в майбутньому жодних претензій та вимог майнового та іншого характеру до Позивача щодо розірвання Договору. Немайнова вимога (щодо розірвання договору оренди) вважається виконаною з моменту державної реєстрації припинення права оренди.

- Відповідач задовольняє майнові вимоги Позивача шляхом направлення на рахунок НОМЕР_1 , що належить ОСОБА_3 РНОКПП НОМЕР_2 грошових коштів у сумі: 24158, 70 грн (двадцять чотири тисячі сто п`ятдесят вісім гривень 70 коп). Переведення коштів, зазначених здійснюється протягом трьох днів після затвердження судом Мирової угоди. Майнове зобов`язання (щодо переведення коштів) вважається виконаним з моменту зарахування грошових коштів на рахунок ОСОБА_3 .

2. ОСОБА_1 запевняє, що державна реєстрація припинення права оренди за Договором оренди земельної ділянки 4825488200:01:000:0234 від 01.03.2017 та отримання коштів в сумі, вказаній в п. 1 Мирової угоди, вичерпує наявність спору в розмірі між сторонами в межах судової справи №484/3067/22 в повному обсязі, та свідчить, що за наслідками виконання умов Мирової угоди не має та не матиме в майбутньому жодних претензій та вимог до майнового та іншого характеру.

3. ОСОБА_1 зобов`язується не заявляти до ОСОБА_2 жодних інших вимог про повернення коштів, вимог щодо сплати пені, штрафів, відсотків, інфляційних витрат тощо.

4. Усі судові витрати, в тому числі витрати на правову допомогу та судовий збір, покладаються на сторону, яка їх понесла, та іншою стороною не відшкодовуються.

5. Сторони підтверджують, що умови Мирової угоди відповідають їх волі, дана угода укладена добровільно та без жодного примусу, угода не є фіктивною чи удаваною, а наміри Сторін відповідають змісту зобов`язань, визначених Мировою угодою.

6. Сторони заявляють, що даною Мировою угодою не порушуються права будь-яких відомих третіх осіб.

7. Мирова угода підписана у трьох примірниках, підлягає затвердженню Первомайським міськрайонним судом Миколаївської області та набирає чинності з моменту набрання законної сили ухвалою Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області про затвердження даної Мирової угоди.

Провадження по справі за позовом ОСОБА_1 ,інтереси якогопредставляє адвокатОвчаренко ЯрославаОлександрівна,до ОСОБА_2 ,інтереси якоїпредставляє адвокатКучера ВладиславЛюдвикович,про розірваннядоговору орендиземлі,стягнення заборгованостіпо оренднійплаті,- закрити.

Ухвала про затвердження мирової угоди є виконавчим документом відповідно до частини другоїстатті 208 ЦПК України, пункту 2 частини першоїстатті 3 Закону України «Про виконавче провадження»та може бути пред`явлена до виконання протягом трьох років.

Згідно з п. 4 ч. 5 ст. 265 ЦПК України повне найменування учасників справи та їх місце проживання (місцезнаходження):

Позивач: ОСОБА_1 , паспорт серії НОМЕР_3 , виданий Первомайським РВ УМВС України в Миколаївській області 13.03.2002 року, РНОКПП НОМЕР_4 , адреса: АДРЕСА_1 .

Відповідачка: ОСОБА_2 , паспорт серії НОМЕР_5 , виданий Первомайським МВ УМВС України у Миколаївській області 16.10.1996 року, РНОКПП НОМЕР_6 , адреса: АДРЕСА_2 .

Ухвала суду набирає законної сили з моменту підписання її суддею.

На ухвалу може бути подано апеляційну скаргу безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складення ухвали.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Повний текст ухвали виготовлено і підписано 22 лютого 2023 року.

СУДДЯ:

СудПервомайський міськрайонний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення22.02.2023
Оприлюднено23.02.2023
Номер документу109123417
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —484/3067/22

Ухвала від 22.02.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Маржина Т. В.

Ухвала від 24.01.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Маржина Т. В.

Ухвала від 03.01.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Маржина Т. В.

Ухвала від 15.12.2022

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Маржина Т. В.

Ухвала від 14.12.2022

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Маржина Т. В.

Ухвала від 21.11.2022

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Маржина Т. В.

Ухвала від 27.10.2022

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Маржина Т. В.

Ухвала від 06.10.2022

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Маржина Т. В.

Ухвала від 15.09.2022

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Маржина Т. В.

Ухвала від 15.09.2022

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Маржина Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні