Ухвала
від 22.02.2023 по справі 907/268/22
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

22 лютого 2023 року

м. Київ

cправа № 907/268/22

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Могил С.К. - головуючий (доповідач), Волковицька Н.О., Случ О.В.,

перевіривши матеріали касаційної скарги Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру

на ухвалу Західного апеляційного господарського суду від 10.01.2023

у справі № 907/268/22

за позовом Середнянської селищної ради Ужгородського району Закарпатської області

до Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області

за участю:

прокурора - Закарпатської обласної прокуратури, що діє в інтересах держави в особі відповідача Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області,

третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - 1 Державне підприємство "Червона зірка";

третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - 2 Міністерства економіки України;

третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - 3 Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях,

про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії,

В С Т А Н О В И В:

До Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду надійшла касаційна скарга Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру на ухвалу Західного апеляційного господарського суду від 10.01.2023 у справі № 907/268/22, сформована в системі "Електронний суд" 19.01.2023.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 19.01.2023 вказану касаційну скаргу передано для розгляду колегії суддів у складі: Могил С.К. - головуючий (доповідач), Волковицька Н.О., Случ О.В.

Ухвалою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 07.02.2023 касаційну скаргу Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру залишено без руху з підстав недодержання скаржником вимог п.п. 2, 3, 5 ч. 2, п. 2 ч. 4 ст. 290, ст. 291 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України). Скаржнику надано строк для усунення недоліків, який не може перевищувати 10 днів з дня вручення вказаної ухвали скаржнику, а саме вказано на необхідність: 1) подати докази сплати судового збору за подання касаційної скарги у сумі 2 147, 20 грн; 2) подати касаційну скаргу в новій редакції із зазначенням підстави касаційного оскарження судового рішення, визначеної у ч. 2 ст. 287 ГПК України (з визначенням відповідного абзацу), з належним обґрунтуванням того, у чому полягає неправильне застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального права чи порушення норм процесуального права, з огляду на предмет касаційного оскарження; 3) виправити недолік прохальної частини касаційної скарги, шляхом зазначення процесуального документа, який скаржник просить скасувати за наслідками касаційного перегляду та зазначити повне найменування особи, яка подає касаційну скаргу, її місцезнаходження, поштовий індекс, повне найменування інших учасників справи, їх місцезнаходження; 4) надати докази надіслання копії касаційної скарги та доданих до неї документів: Закарпатській обласній прокуратурі, Державному підприємству "Червона зірка", Міністерству економіки України.

На виконання вимог вказаної вище ухвали, Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру подано заяву про усунення недоліків касаційної скарги (сформована в системі "Електронний суд" 16.02.2023), до якої додано докази сплати судового збору за подання касаційної скарги у сумі 2 147, 20 грн.

Перевіривши матеріали вказаної заяви, колегія суддів дійшла до наступних висновків.

Як вбачається з комп`ютерної програми "Діловодство спеціалізованого суду" Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру зареєструвала офіційну електронну адресу в Єдиній судовій інформаційно - телекомунікаційній системі, про що було зазначено в ухвалі про залишення касаційної скарги без руху.

Документ в електронному вигляді: (ЄДРС) ст. 292 ГПК України (1 ЕЦП суддів) Ухвала про залишення касаційної скарги без руху від 07.02.2023 у справі № 907/268/22 (суддя Могил С.К.)) надіслано в електронний кабінет одержувача: Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру та доставлено 08.02.2023 19:25, що підтверджується довідкою про доставку документа в кабінет електронного суду, яка отримана з автоматизованої системи документообігу суду комп`ютерної програми "Діловодство спеціалізованого суду".

Відповідно до п. 2 ч. 6 ст. 242 ГПК України днем вручення судового рішення є день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи.

Згідно з абз. 2 ч. 6 цієї статті, якщо судове рішення надіслано на офіційну електронну адресу пізніше 17 години, таке рішення вважається врученим у робочий день, наступний за днем його відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про його доставлення.

Таким чином, датою вручення ухвали Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 07.02.2023 про залишення касаційної скарги без руху є 09.02.2023 (з урахуванням приписів абз. 2 ч. 6 ст. 242 ГПК України), отже недоліки касаційної скарги мали бути усунуті у строк до 20.02.2023 включно.

Таким чином, скаржник усунув недолік касаційної скарги в частині надання доказів сплати судового збору за подання касаційної скарги у сумі 2 147, 20 грн, однак недоліки касаційної скарги в частині подання касаційної скарги в новій редакції із зазначенням підстави касаційного оскарження судового рішення, визначеної у ч. 2 ст. 287 ГПК України (з визначенням відповідного абзацу), виправлення недоліку прохальної частини касаційної скарги, шляхом зазначення процесуального документа, який скаржник просить скасувати за наслідками касаційного перегляду та зазначення повного найменування особи, яка подає касаційну скаргу, її місцезнаходження, поштовий індекс, повного найменування інших учасників справи, їх місцезнаходження, надання доказів надіслання копії касаційної скарги та доданих до неї документів іншим учасникам справи скаржник не усунув.

Частиною 4 ст. 13 ГПК України унормовано, що кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Беручи до уваги викладене, Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру, протягом встановленого в ухвалі Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 07.02.2023 максимального десятиденного строку, передбаченого ГПК України для усунення недоліків касаційної скарги не усунуто недоліків поданої ним касаційної скарги.

Відповідно до п. 6 ч. 2 ст. 42 ГПК України учасники справи зобов`язані виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки.

Відповідно до ч. 2 ст. 292 ГПК України у разі якщо касаційна скарга оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 290 цього Кодексу, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу, про що суддею постановляється відповідна ухвала.

Згідно із ч. 4 ст. 174 ГПК України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Частиною 5 ст. 292 ГПК України, зокрема, визначено, що питання про повернення касаційної скарги суд касаційної інстанції вирішує протягом двадцяти днів з дня надходження касаційної скарги або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Враховуючи викладене, скаржником не усунуто недоліки касаційної скарги, зазначені в ухвалі Верховного Суду від 07.02.2023 щодо подання касаційної скарги в новій редакції із зазначенням підстави касаційного оскарження судового рішення, визначеної у ч. 2 ст. 287 ГПК України (з визначенням відповідного абзацу); виправлення недоліку прохальної частини касаційної скарги, шляхом зазначення процесуального документа, який скаржник просить скасувати за наслідками касаційного перегляду; зазначення повного найменування особи, яка подає касаційну скаргу, її місцезнаходження, поштовий індекс, повного найменування інших учасників справи, їх місцезнаходження; надання доказів надіслання копії касаційної скарги та доданих до неї документів іншим учасникам справи, а тому касаційна скарга Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру вважається неподаною та підлягає поверненню скаржнику.

Керуючись ст. ст. 174, 234, 235, 292 ГПК України, Суд, -

У Х В А Л И В:

1. Касаційну скаргу Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру на ухвалу Західного апеляційного господарського суду від 10.01.2023 у справі № 907/268/22 не приймати до розгляду і повернути скаржнику.

Ухвала у справі набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя Могил С.К.

Судді: Волковицька Н.О.

Случ О.В.

Дата ухвалення рішення22.02.2023
Оприлюднено23.02.2023
Номер документу109129339
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —907/268/22

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 01.03.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 22.01.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Постанова від 12.12.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 14.11.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 02.11.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Орищин Ганна Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні