Рішення
від 14.08.2010 по справі 1/257-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

10.08.10р. Справа № 1/257-10

За позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Агросфера", м. Дніпропетровс ьк

до відповідача-1: Сільсь когосподарського товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Полісся", с. Пищаниця Овруц ького району Житомирської об ласті

відповідача-2: Товариства з обмеженою відповідальністю "Надслучанське Агро", с. Любик овичи Сарненського району Рі венської області

відповідача-3: Приватного сі льськогосподарського підпр иємства з орендними відносин ами "Славівське", с. Славів Чер няхівського району Житомирс ької області

відповідача-4: Приватного с ільськогосподарського підп риємства "Агрофірма ім. Мічур іна", с. Середи Ємільчинського району Житомирської області

відповідача-5: Приватного пі дприємства "Лотос-Шумськ", с. П отуторів Шумського району Те рнопільської області

відповідача-6: Приватної (Пр иватно-орендної) Агрофірми "Т опорище", с. Топорище Володарс ько-Волинського району Житом ирської області

відповідача-7: Товариства з обмеженою відповідальністю "Горинь-Інвест", с. Новосілки З долбунівського району Рівен ської області

відповідача-8: Приватної Агр офірми "Нове життя", с. Мишляти чи Мостиського району Львівс ької області

відповідача-9: Приватного сі льськогосподарського підпр иємства "Мирне", с. Мирне Косто пільського Рівенської облас ті

відповідача-10: Сільськогосп одарського виробничого кооп еративу-агрофірми "Мир", с. Чуд ниця Гощанського району Ріве нської області

відповідача-11: Сільськогосп одарського товариства з обме женою відповідальністю "Укра їна", с. Курне Червоноармійськ ого району Житомирської обла сті

відповідача-12: Товариства з обмеженою відповідальністю "Ярина", с. Яринівка Березнівс ького району Рівенської обла сті

відповідача-13: Товариства з обмеженою відповідальністю "Гран Іновація", м. Дніпропетр овськ

про стягнення 87 502 грн. 42 ко п.

Суддя І.А . Рудь

Представники:

від позивача: Малікова О .В., дов. № 125 від 18.01.10р.;

від відповідача-1: не з`явивс я;

від відповідача-2: не з`явивс я;

від відповідача-3: не з`явивс я;

від відповідача - 4: не з`явивс я;

від відповідача-5: не з`явивс я;

від відповідача-6: не з`явивс я;

від відповідача-7: не з`явивс я;

від відповідача-8: не з`явивс я;

від відповідача-9: не з`явивс я;

від відповідача-10: не з`явивс я;

від відповідача-11: не з`явивс я;

від відповідача-12: не з`явивс я;

від відповідача-13: не з`явив ся.

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою в ідповідальністю "Агросфера" звернулося до господарськог о суду з позовом, в якому проси ть солідарно стягнути з відп овідача-1: Сільськогосподарс ького товариства з обмеженою відповідальністю "Полісся", в ідповідача-2: Товариства з обм еженою відповідальністю "Над случанське Агро", відповідач а-3: Приватного сільськогоспо дарського підприємства з оре ндними відносинами "Славівсь ке", відповідача-4: Приватного сільськогосподарського під приємства "Агрофірма ім. Мічу ріна", відповідача-5: Приватног о підприємства "Лотос-Шумськ ", відповідача-6: Приватної (При ватно-орендної) Агрофірми "То порище", відповідача-7: Товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Горинь-Інвест", відповід ача-8: Приватної Агрофірми "Нов е життя", відповідача-9: Приват ного сільськогосподарськог о підприємства "Мирне", відпов ідача-10: Сільськогосподарськ ого виробничого кооперативу -агрофірми "Мир", відповідача-1 1: Сільськогосподарського то вариства з обмеженою відпові дальністю "Україна", відповід ача-12: Товариства з обмеженою відповідальністю "Ярина", від повідача-13: Товариства з обмеж еною відповідальністю "Гран Іновація" заборгованість за проданий товар в сумі 87 502 грн. 42 коп., за умовами договору купі влі-продажу № 1201-К від 11.06.2008р., дого ворів поруки № 1201-ПОР від 11.06.2008р., № 1201/1-ПОР від 12.06.2008р.

Представники відповідачів в призначене судове засідан ня не з'явилися та не надали в итребувані судом документи. Причини неявки суду не повід омили.

Суд вважає можливим розгля нути справу за відсутності в ідповідачів, оскільки про ча с та місце розгляду справи ос танні повідомлені належним ч ином, про що свідчать поштові повідомлення про вручення п оштових відправлень, приєдна ні до матеріалів справи.

На адресу суду повернулися конверти, що направлялися на адресу відповідача-4 з відміт кою поштового відділення про усну відмову в отриманні кон верта та конверт відповідача -5 з відміткою поштового відді лення: "За вказаною адресою не знаходиться".

Суд вважає можливим розгля нути справу за його відсутно сті, тому що позовна заява з до даними до неї документами та ухвали суду направлялися за юридичною адресою, яка знача ться у Свідоцтві про державн у реєстрацію. Відповідно до ч . 1 ст. 93 ЦК України місцезнаходж ення юридичної особи визнача ється місцем її державної ре єстрації, якщо інше не встано влено законом.

Відповідно до ст.75 ГПК Украї ни справа розглядається за н аявними в ній матеріалами.

В порядку ст. 85 ГПК України, в судовому засіданні оголошен о вступну та резолютивну час тину рішення.

Дослідивши матеріали спра ви, вислухавши пояснення пре дставника позивача, оцінивши докази в їх сукупності, госпо дарський суд, -

В С Т А Н О В И В:

11.06.2008 року між позивачем (про давець) та відповідачем-1 (поку пець) укладений договір купі влі-продажу № 1201-К (надалі - Дого вір), у відповідності із умова ми якого позивач зобов' язав ся передати засоби захисту р ослин (товар) відповідачу-1, а о станній зобов' язався прийн яти та сплатити вартість тов ару, відповідно до умов даног о Договору (додаткових уг од та специфікацій до нього).

Відповідно до п. п. 3.1, 3.2 Дого вору конкретний асортимен т, кількість, ціна, дата постав ки та умови оплати кожної пар тії Товару наведені в Специф ікаціях до даного Договору , які є його невід' ємною ча стиною. Загальна сума Догов ору складається із суми всі х специфікацій, підписаних в рамках цього Договору.

Специфікаціями №№ 1, 2, 3 від 11.06.2 008р., до Договору визначено конкретний асортимент, кіль кість, ціна, строк поставки, ум ови оплати товару та загальн а сума договору купівлі-прод ажу, яка складає 87 502 грн. 42 коп.

За умовами оплати по Специф ікації № 1, №2, №3 товар продаєтьс я на умовах надання продавце м покупцю товарного кредиту з відстрочкою платежу. Покуп ець зобов' язаний сплатити п родавцю загальну кінцеву вар тість товару, отриманого згі дно Специфікацій до Догово ру, у термін до 20 листопада 2008 року.

На виконання умов Догово ру позивач передав, а покуп ець прийняв у власність това р на загальну суму договору к упівлі-продажу 87 502 грн. 42 коп., що підтверджується видатковим и накладними № 270640/20 та № 270641/20 від 27 .06.2008р., яка наявна в матеріалах с прави (а.с. 33, 34).

Відповідач-1 не виконав умов и договору та не здійснив опл ату у встановлений Договор ом строк.

Заборгованість відповідач а-1 підтверджується: Догово ром, Специфікацією №1, №2, №3, о бґрунтованим розрахунком су ми позову, копією видаткових накладних тощо.

11.06.2008р. та 12.06.2008р. між позивачем т а Товариством з обмеженою ві дповідальністю "Надслучансь ке Агро" (відповідач-2), Приватн им сільськогосподарським пі дприємством з орендними відн осинами "Славівське" (відпові дач-3), Приватним сільськогосп одарським підприємством "Агр офірма ім. Мічуріна" (відповід ача-4), Приватним підприємство м "Лотос-Шумськ" (відповідач-5), П риватною (Приватно-орендною) Агрофірмою "Топорище" (відпов ідач-6), Товариством з обмежено ю відповідальністю "Горинь-І нвест" (відповідач-7), Приватно ю Агрофірмою "Нове життя" (відп овідач-8), Приватним сільськог осподарським підприємством "Мирне" (відповідач-9), Сільсько господарським виробничим ко оперативом-агрофірмою "Мир" (в ідповідач-10), Сільськогоспода рським товариством з обмежен ою відповідальністю "Україна " (відповідач-11), Товариством з о бмеженою відповідальністю "Я рина" (відповідач-12) та Товарис твом з обмеженою відповідаль ністю "Гран Іновація" (відпові дач-13) укладені договори пору ки № 1201-ПОР № 1201/1-ПОР відповідно (надалі - Договори порук и), де позивач виступає кредит ором, а перелічені відповіда чі - поручителями.

Предметом Договорів по руки є зобов' язання поручит елей перед кредитором відпо відати за порушення боржнико м - Товариством з обмеженою відповідальністю "Надслучан ське Агро” - його зобов' язань перед кредитором по ос новному договору (Договору купівлі-продажу № 1201-К), що вкл ючає: погашення (сплату) товар ного кредиту та будь-якої інш ої заборгованості в сумі та у строк згідно основного дого вору; сплату процентів за кор истування товарним кредитом у відповідності до основног о договору та процентів за ко ристування грошовими коштам и; сплату неустойки (штрафу, пе ні), що передбачені умовами ос новного договору.

Відповідно до умов Догов орів поруки, у разі порушен ня Сільськогосподарським т овариством з обмеженою відпо відальністю "Полісся" зобов' язання, забезпеченого поруко ю, Боржник і Поручителі відпо відають перед Кредитором як солідарні боржники. Поручите ль відповідає перед Кредитор ом у тому ж обсязі, що і Боржни к.

На час розгляду справи дока зів погашення заборгованост і відповідача-1 перед позивач ем не надано.

Дослідивши наявні матеріа ли справи, оцінивши надані до кази в їх сукупності, заслуха вши пояснення представника п озивача, суд дійшов висновку , що позовні вимоги підлягают ь задоволенню з наступних пі дстав.

Відносини, що виникли між ст оронами по справі на підстав і договору купівлі-продажу т овару, є господарськими зобо в' язаннями, тому, згідно пол ожень ст. ст. 4, 173-175 і ч. 1 ст. 193 Господ арського кодексу України, до цих відносин мають застосов уватися відповідні положенн я Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей передбачених Господарським кодексом України.

У відповідності із ст. 655 Циві льного кодексу України, за до говором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає а бо зобов'язується передати м айно (товар) у власність другі й стороні (покупцеві), а покупе ць приймає або зобов'язуєтьс я прийняти майно (товар) і спла тити за нього певну грошову с уму.

Відповідно до ст. 692 Цивільно го кодексу України, покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або при йняття товаророзпорядчих д окументів на нього, якщо д оговором або актами цивіль ного законодавства не встан овлений інший строк оплати т овару.

Відповідно до ст. 629 Цивільно го кодексу України, договір є обов'язковим для виконання с торонами.

Статтею 530 ч. 1 Цивільного код ексу України встановлено, що якщо у зобов' язанні встано влений строк (термін) його вик онання, то воно підлягає вико нанню у цей термін.

Згідно до приписів ст.ст. 525, 526 ЦК України та ст. 193 Господарсь кого кодексу України, цивіль ні та господарські зобов' яз ання мають бути виконані нал ежним чином і у встановлений договором строк, а односторо ння відмова від виконання зо бов' язань не допускається, крім випадків, передбачених законом.

Пунктами 1, 2 ст. 554 Цивільного к одексу України встановлено, що у разі порушення боржнико м зобов' язання, забезпечено го порукою, боржник і поручит ель відповідають перед креди тором як солідарні боржники, якщо договором поруки не вст ановлено додаткову (субсидіа рну) відповідальність поручи теля. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обс язі, що і боржник, включаючи сп лату основного боргу, процен тів, неустойки, відшкодуванн я збитків, якщо інше не встано влено договором поруки.

Відповідач-1 неналежним чин ом виконав свої обов' язки щ одо оплати отриманого товару , чим порушив умови укладеног о із позивачем Договору к упівлі-продажу та вищевказан і приписи діючого законодавс тва, тому позовні вимоги пози вача про примусове солідарне стягнення з відповідачів за боргованості у сумі 87 502 грн. 42 ко п. за умовами договору купівл і-продажу № 1201-К від 11.06.2008р., догово рів поруки № 1201-ПОР від 11.06.2008р., № 1201 /1-ПОР від 12.06.2008р.- є обґрунтован ими і підлягають задоволенню .

Судові витрати у справі пок ладаються солідарно на відпо відачів, згідно ст. 49 Господар ського процесуального кодек су України.

Керуючись ст. ст. 4, 32, 33, 36, 43, 45, 49, 75, 82-85, 116-117 Господарського процесуал ьного кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Стягнути солідарно з Сільс ькогосподарського товарист ва з обмеженою відповідальні стю "Полісся" (11133, Житомирська о бласть, Овруцький району, с. Пі щаниця, вул. Базильчука, 8, код Є ДРПОУ 03744020), Товариства з обмеж еною відповідальністю "Надсл учанське Агро” (34510, Рівнен ська обл., Сарненський район, с . Любиковичи, код ЄДРПОУ 35193530), Пр иватного сільськогосподарс ького підприємства з орендни ми відносинами "Славівське" (12 331, Житомирська обл., Черняхівс ький район, с. Славів, вул.Черн яхівська, 14, код ЄДРПОУ 13551807), Прив атного сільськогосподарськ ого підприємства "Агрофірима ім. Мічуріна", (11231, Житомирська о бл., Ємильчинський р-н, с. Серед и, код ЄДРПОУ 03743306), Приватного п ідприємства "Лотос-Шумськ" (47142, Тернопільська область, Шумс ький район, с. Потуторів, код Є ДРПОУ 34043141), Приватної (Приватно -орендної) Агрофірми "Топорищ е" (12134, Житомирська обл., Володар сько-Волинський район, с. Топо рище, вул. Леніна, 169А, код ЄДРПО У 03743109), Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Горинь-Інве ст" (35723, Рівенська область, Здол бунівський район, с. Новосілк и, код ЄДРПОУ 33020673), Приватної Аг рофірми "Нове життя" (81352, Львівс ька область, Мостиський райо н, с. Мишлятичи, код ЄДРПОУ 03761061), Приватного сільськогоспода рського підприємства "Мирне" (35030, Рівенська область, Костоп ільський район, с. Мирне, вул. Р адянська, код ЄДРПОУ 32569963), Сільс ькогосподарського виробнич ого кооперативу-агрофірми "М ир" (35425, Рівенська область, Гоща нський район, с. Чудниця, вул.П еремоги, 9, код ЄДРПОУ 03775859), Сільс ькогосподарського товарист ва з обмеженою відповідальні стю "Україна" (12031, Житомирська о бласть, Червоноармійський ра йон, с. Курне, вул. Кірова, 1, код Є ДРПОУ 03744445), Товариства з обмеже ною відповідальністю "Ярина" (34613, Рівенська обл., Березнівсь кий район, с. Яринівка, код ЄДР ПОУ 32413641) та Товариства з обмеже ною відповідальністю "Гран І новація" (49000, м. Дніпропетровсь к, вул.. Собінова, 1, код ЄДРПОУ 3498 5633) на користь Товариства з обм еженою відповідальністю "Агр осфера" (49083, м. Дніпропетровськ , вул. Собінова, 1, код ЄДРПОУ 3132099 1) 87 502 грн. 42 коп. (вісімдесят сім тисяч п' тсот дві грн. 42 ко п.) -заборгованості, 875 грн. 02 к оп. (вісімсот сімдесят п' я ть грн. 02 коп.) витрат по сплаті державного мита, 236 грн. 00 коп . (двісті тридцять шість грн . 00 коп.) витрат по сплаті інформ аційно-технічних послуг.

Наказ видати після набранн я судовим рішенням законної сили.

Рішення набирає законної с или після закінчення десятид енного строку з дня його підп исання.

Суддя І.А. Рудь

Рішення підписано -.16.08.10р.

Дата ухвалення рішення14.08.2010
Оприлюднено08.09.2010
Номер документу10913377
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 87 502 грн. 42 ко п

Судовий реєстр по справі —1/257-10

Судовий наказ від 27.08.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Рішення від 14.08.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Ухвала від 05.07.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні