Ухвала
від 22.02.2023 по справі 300/610/23
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про повернення заяви про вжиття заходів

забезпечення позову без розгляду

"22" лютого 2023 р. справа № 300/610/23

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі судді Тимощука О.Л. розглянувши заяву про вжиття заходів забезпечення позову Приватного підприємства «Лев» до Відділу державної виконавчої служби у місті Івано-Франківську Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання протиправними і скасування постанов,

ВСТАНОВИВ:

До Івано-Франківського окружного адміністративного суду 20.02.2023 надійшла позовна заява Приватного підприємства «Лев» до Відділу державної виконавчої служби у місті Івано-Франківську Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання протиправними і скасування постанов від 06.02.2023 ВП №70931946 про відкриття виконавчого провадження, від 06.02.2023 ВП №70931946 про розмір мінімальних витрат виконавчого провадження, від 06.02.2023 ВП №70931946 про стягнення виконавчого збору та від 06.02.2023 ВП №70931946 про арешт коштів боржника.

Питання щодо відкриття провадження в зазначеній адміністративній справі станом на момент постановлення цієї ухвали не вирішено.

Разом із позовною заявою Приватне підприємство «Лев» подало до суду заяву від 16.02.2023 про вжиття заходів забезпечення позову шляхом зупинення стягнення на підставі виконавчого документа - постанови про відкриття виконавчого провадження ВП №70931946 від 06.02.2023, виданої державним виконавцем Відділу державної виконавчої служби у місті Івано-Франківську Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Вказану заяву обґрунтовано тим, що в зазначеній адміністративній справі оскаржується виконавчий документ, який в свою чергу є підставою для стягнення коштів. У разі задоволення позовних вимог виконавчий документ буде визнаний таким, що не підлягає виконанню, у зв`язку з чим, на переконання представника заявника, є необхідність вжиття зазначених заходів забезпечення позову.

З`ясовуючи питання про наявність підстав для прийняття до розгляду заяви про вжиття заходів забезпечення позову, суд вказує на таке.

Відповідно до частини 1 статті 150 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі, також КАС України) суд за заявою учасника справи або з власної ініціативи має право вжити визначені цією статтею заходи забезпечення позову.

Статтею 152 КАС України визначено зміст і форму заяви про забезпечення позову.

Пунктом 2 частини 1 статті 152 КАС України передбачено, що заява про забезпечення позову подається у письмовій формі і повинна, зокрема, містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи.

Перевіряючи заяву про вжиття заходів забезпечення позову на відповідність зазначеній вимозі, судом встановлено, що заявником неправильно зазначено найменування відповідача - Відділ державної виконавчої служби у місті Івано-Франківську Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ), в той час як оскаржувана постанова про відкриття провадження №70931946 від 06.02.2023, стягнення за якою просить зупинити заявник, прийнята Відділом державної виконавчої служби у місті Івано-Франківську Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Таким чином, зазначена заява не відповідає вимозі, визначеній пунктом 2 частини 1 статті 152 КАС України.

Окрім цього, відповідно до частини 4 статті 152 КАС України до заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Згідно з абзацом 1 частини 1 статті 3 Закону України Про судовий збір за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством справляється судовий збір.

Відповідно до частини 1 статті 4 Закону України Про судовий збір судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Підпунктом 6 пункту 3 частини 2 статті 4 Закону України Про судовий збір, за подання до адміністративного суду заяви про забезпечення доказів або позову, заяви про видачу виконавчого документа на підставі рішення іноземного суду, заяви про зміну чи встановлення способу, порядку і строку виконання судового рішення встановлена ставка судового збору - 0,3 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Законом України Про Державний бюджет України на 2023 рік, який вступив в дію з 01.01.2023, встановлено, що прожитковий мінімум для працездатних осіб в розрахунку на місяць з 1 січня 2023 року складає 2 684,00 грн.

Таким чином, сума судового збору, що підлягає сплаті заявником за подання заяви про вжиття заходів забезпечення позову становить 805,20 грн (2 684 грн * 0,3).

Відповідно до акта про втрату документів або перепідшивання справи, відсутність вкладень або порушень цілісності, пошкодження конверта (пакування) від 20.02.2023, в заяві про вжиття заходів забезпечення позову шляхом зупинення стягнення на підставі виконавчого документа, яка надійшла від ПП «Лев» не виявилося всіх вказаних у додатках документів, а саме відсутня квитанція про сплату судового збору.

Таким чином, заявником не долучено доказів про сплату судового збору за подання заяви про вжиття заходів забезпечення позову, а тому така заява не відповідає вимогам частини 4 статті 152 КАС України.

Згідно з частиною 7 статті 154 КАС України суд, встановивши, що заяву про забезпечення позову подано без додержання вимог статті 152 цього Кодексу, повертає її заявнику без розгляду, про що постановляє ухвалу.

За таких обставин, заява Приватного підприємства «Лев» від 16.02.2023 про вжиття заходів забезпечення позову Приватного підприємства «Лев» до Відділу державної виконавчої служби у місті Івано-Франківську Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання протиправними і скасування постанов підлягає поверненню заявнику без розгляду.

Враховуючи наведене, керуючись статями 150-154, 256, 294, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Приватного підприємства «Лев» від 16.02.2023 про вжиття заходів забезпечення позову Приватного підприємства «Лев» до Відділу державної виконавчої служби у місті Івано-Франківську Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання протиправними і скасування постанов - повернути заявнику без розгляду.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Апеляційна скарга подається до Восьмого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя /підпис/Тимощук О.Л.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.02.2023
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу109134081
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяЗаява про забезпечення (скасування забезпечення) позову або доказів

Судовий реєстр по справі —300/610/23

Рішення від 24.03.2023

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Ухвала від 13.03.2023

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Ухвала від 24.02.2023

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Ухвала від 22.02.2023

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні