Ухвала
від 20.02.2023 по справі 126/2445/22
БЕРШАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про призначення експертизи

Справа № 126/2445/22

Провадження № 2-о/126/11/2023

"20" лютого 2023 р. м. Бершадь

Бершадський районний суд Вінницької області

в складі головуючого судді Хмель Р. В.

присяжних Глазова П.Д., Красножон М.С.

зі секретарем Дончик О.А.

за участі представника заявника, адвоката Янчук О.В.

представника Органу опіки та піклування, Коновал О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Бершадь цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Орган опіки та піклування виконавчого комітету Бершадської міської ради, про визнання фізичної особи недієздатною,-

ВСТАНОВИВ:

Заявник, ОСОБА_1 , звернувся в суд з даною заявою, в якій просить ухвалити рішення суду, яким визнати недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначити його її опікуном.

Ухвалою суду від 09.12.2022 року було відкрито провадження у справі та призначено судове засідання.

До поданої заяви заявниками було долучено клопотання про проведення судово-психіатричної експертизи відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В судовому засіданні представник заявника, адвокат Янчук О.В. підтримав вищевказане клопотання та просив його задовольнити.

Представника Органу опіки та піклування, Коновал О.В., заперечувала проти призначення судово-психіатричної експертизи.

Дослідивши матеріали справи та клопотання заявника, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до вимог ч.1 ст.103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Призначення експертизи є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи (п.2 ч.1 ст.105 ЦПК України).

Згідно ч.1 ст.298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

За змістом п.4 постанови Пленуму ВСУ від 28.03.1972 року №3 "Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним", судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним.

Так, в матеріалах справи представлені копії документів, що можуть свідчити про неналежний психічний стан здоров`я ОСОБА_2 , щодо якої заявлено вимоги про визнання її недієздатною та встановлення над нею опіки, а тому з метою об`єктивного вирішення питань чи може ОСОБА_2 розуміти значення своїх дій та керувати ними, обставини чого мають істотне значення для справи, встановлення яких потребує спеціальних знань в області психіатрії, а учасниками справи відповідних експертних висновків суду не представлено, суд приходить до висновку про задоволення клопотання заявника та призначення судово-психіатричної експертизи.

Відповідно до ст. 21 Закону України "Про психіатричну допомогу" судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість та зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні.

Згідно ст. 7 Закону України "Про судову експертизу" виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням, зокрема судово-психіатричних експертиз.

Отже, проведення заявленої судово-психіатричної експертизи може бути доручено експертам судово-психіатричної експертизи Вінницької обласної психоневрологічної лікарні ім. акад. О.І. Ющенка, яка є державною спеціалізованою установою.

Згідно ст. ст. 252, 253 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи на час проведення експертизи.

У зв`язку з тим, що для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження в справі слід зупинити.

Керуючись ст.ст.103, 105, 252, 253, 298 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання заявника ОСОБА_1 про призначення судово-психіатричної експертизи - задовольнити.

Призначити по справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Орган опіки та піклування виконавчого комітету Бершадської міської ради, про визнання фізичної особи недієздатною, проведення якої доручити експертам Вінницького обласного психоневрологічного диспансеру ім. Ющенка, попередивши їх про кримінальну відповідальність по ст.ст. 384, 385 КК України.

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

1.Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічне захворювання? Якщо так, то на яке саме та якої форми?

2.Чи здатна ОСОБА_2 , з урахуванням наявного захворювання розуміти характер і фактичний зміст власних дій, керувати ними та передбачати їх наслідки?

3. Чи здатна ОСОБА_2 , з урахуванням наявного психічного захворювання брати участь у розгляді справи про визнання його недієздатним чи обмежено-дієздатним?

Копію ухвали направити до КНП "Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім. акад. О.І. Ющенка Вінницької обласної ради" ( вул. Пирогова, 109, м. Вінниця)

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції.

Учасник справи, якому повну ухвалу суду не було вручено у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Р. В. Хмель

Присяжних П.Д.Глазов

М.С.Красножон

Дата ухвалення рішення20.02.2023
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу109153873
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —126/2445/22

Ухвала від 09.05.2023

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Хмель Р. В.

Ухвала від 18.04.2023

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Хмель Р. В.

Ухвала від 20.02.2023

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Хмель Р. В.

Ухвала від 20.02.2023

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Хмель Р. В.

Ухвала від 09.12.2022

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Хмель Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні