Рішення
від 22.02.2023 по справі 131/1262/22
ІЛЛІНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 131/1262/22

Провадження № 2/131/119/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.02.2023 м. Іллінці

Іллінецький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Олексієнка О.Ю.,

розглянувши в судовому засіданні в м. Іллінці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, третя особа без самостійних вимог: Служба у справах дітей Дашівської селищної ради Гайсинського району Вінницької області,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовною заявою до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав. Позов мотивувала тим, що вона проживає в АДРЕСА_1 разом зі своїми онуками: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , а також малолітнім ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Позивач зазначає, що матір`ю її онуків є її донька ОСОБА_2 , яка зареєстрована в АДРЕСА_1 , однак фактично проживала в різних місцях - в АДРЕСА_2 . Як позивачу відомо на даний час її донька проживає в смт. Дашів та ніяких зв`язків з нею та зі своїми дітьми не підтримує, як і не надає дітям ніякої допомоги та не виховує, не відвідує їх і не турбується про них ніяким чином.

Рішенням Іллінецького районного суду Вінницької області від 27 червня 2019 року ОСОБА_2 було позбавлено батьківських прав відносно трьох дітей: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 та відповідними розпорядженнями голови Іллінецької райдержадміністрацїї № 157, № 158 та № 159 від 30 серпня 2019 року ОСОБА_1 було призначено їх опікуном.

Як зазначає позивач її донька ОСОБА_2 з серпня 2017 року почала співмешкати разом з жителем села Городок ОСОБА_7 в його будинку та в них ІНФОРМАЦІЯ_5 народився спільний син ОСОБА_6 , який проживав разом з ними. Восени 2020 року відповідачка ОСОБА_2 покинула свого співмешканця ОСОБА_7 , оскільки той почав зловживати алкоголем та влаштовував в сім`ї бійки, після чого ОСОБА_2 , почала спільно проживати в смт. Дашів з іншим чоловіком на ім`я ОСОБА_8 в найманому будинку разом з сином ОСОБА_6 .

В листопаді 2021 року відповідач здала сина ОСОБА_6 в Дашівський навчально- реабілітаційний центр Іллінецького району Вінницької області для навчання в смт. Дашеві і більше ніяким чином не піклувалась по дитину, а в кінці грудня 2021 року ОСОБА_2 привезла дитину ОСОБА_6 в село Сорока та біля магазину залишила його там, а сама поїхала в невідомому напрямку і більше вона цієї дитини навіть не бачила. Після цього позивач забрала свого внука ОСОБА_6 до себе додому і він з тих пір та по даний час проживає з нею за адресою: АДРЕСА_1 та вона про нього піклується, одягає, годує та забезпечує всім необхідним для повноцінного життя возить на навчання ОСОБА_6 в Дашівський навчально-реабілітаційний центр Іллінецького району Вінницької області для в смт. Дашів, та по закінченню навчання яке триває на протязі тижня в п`ятницю чи в суботу вона забираю дитину до себе додому на вихідні дні і так постійно доглядає за внуком ОСОБА_6 .

Позивач вказує, що мати ОСОБА_6 , тобто відповідач ОСОБА_2 починаючи з грудня 2021 року і по даний час ніяким чином не піклується про сина ОСОБА_6 не надає йому ніякої матеріальної допомоги та не відвідує його, не приймає ніякої участі у | вихованні дитини без будь-якої вагомої на те причини, тим самим нехтуючи виконанням своїх батьківських обов`язків по вихованню дитини.

За таких обставин на підставці зібраних документів вбачається висновок про те, що мати, тобто відповідачка ОСОБА_2 не бажає приймати участі у вихованні свого сина ОСОБА_6 , як і не бажає виховувати інших дітей відносно яких вже раніше була за рішенням суду позбавлена батьківських прав, тому позивач звернулась до суду з даним позовом.

З цих підстав позивач просить суд позбавити відповідача ОСОБА_2 батьківських прав відносно ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_4 , внаслідок ухилення її від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню дитини.

Ухвалою Іллінецького районного суду Вінницької області від 21 грудня 2022 року відкрито провадження у справі та її розгляд призначено за правилами загального позовного провадження.

ОСОБА_10 в судове засідання не з`явилась, проте подала до суду заяву в якій позовні вимоги підтримала, просить їх задоволити.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, будучи належним чином повідомленою про час та дату судового розгляду, не повідомивши суд про причини своєї неявки.

Представник Служби у справах дітей Дашівської селищної ради Гайсинського району Вінницької області Гудзінська І.В., подала до суду заяву в якій висновок органу опіки і піклування підтримує у повному обсязі.

Суд, розглянувши позовну заяву, дослідивши представлені докази приходить до слідуючого висновку.

Між сторонами виникли правовідносини, які ґрунтуються на вимогах ст. ст. 19, 150, 151-154, 164 - 166, 171 СК України, ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства».

Відповідно до ч. 2 ст. 150 СК України, батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Судом установлено, що згідно свідоцтва про народження ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_4 , виданим 02 травня 2018 року виконавчим комітетом Городоцької сільської ради Іллінецького району Вінницької області (а.с. 12) його батьками є ОСОБА_7 та ОСОБА_2 .

Зі змісту свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.) вбачається, що в м. Гайсин у віці 51 рік помер ОСОБА_7 .

Відповідно до акту обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/фактичного місця проживання ОСОБА_10 , а саме: АДРЕСА_1 від 05 липня 2022 року (а.с.15), разом із нею проживають її онуки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_8 та з 30.12.2021 року також проживає малолітній ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_9 , який перебуває на повному утриманні позивача ОСОБА_10 та всім забезпечений, а мати ОСОБА_2 участі у вихованні дітей, зокрема і сина ОСОБА_6 не приймає, зазначене також підтверджується довідкою виконавчого комітету Іллінецької міської ради Вінницького району Вінницької області № 225 від 05 липня 2022 року (а.с.18) та витягом з реєстру територіальної громади від 15 листопада 2022 року в якому зазначається, що місце проживання ОСОБА_6 з 04 травня 2018 року зареєстроване в АДРЕСА_3 , однак він фактично постійно проживає разом із ОСОБА_10 в її житловому будинку в с. Сорока будинку.

Відповідно до характеристики на ОСОБА_6 виданої керівництвом Дашівського навчально-реабілітаційного центру Іллінецького району Вінницької області № 157 від 03 жовтня 2022 року (а.с.17) підтверджується той факт, що під час перебування в| закладі дитиною, а саме: тобто ОСОБА_6 опікується його бабуся позивач у справі - ОСОБА_10 .

Згідно змісту висновку про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно малолітнього сина ОСОБА_6 затвердженого рішенням виконавчого комітету Іллінецької міської ради Вінницької області від 26.01.2023 р. № 10 служба у справах дітей вважає, що позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_10 відносно малолітнього сина ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_4 є доцільним та відповідає інтересам дитини (а.с. 32-34).

Згідно ст.164 СК України, батько і мати можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Статей 11, 12 Закону України «Про охорону дитинства» передбачено, що предметом основної турботи та основним обов`язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини; на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини; батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Відповідно до п. 2 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Згідно положень ст. 165 СК України право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший навчальний заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Відповідно до п. 7 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», факт ухилення батька (матері) від виховання та утримання дітей може бути підтверджений письмовими доказами (актами, листами тощо), а також показаннями свідків. Відповідно до п. 16 зазначеної постанови, ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

В свою чергу, відповідач будь-яких заперечень по суті позовних вимог суду не надала, своєї участі у судових засіданнях не забезпечила, що додатково підтверджує небажання приймати участь у житті свого сина. За таких обставин, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позову, оскільки зібрані у справі докази свідчать про те, що відповідач, протягом тривалого часу не приділяє належної уваги розвитку свого сина та свідомо ухиляється від виконання своїх обов`язків по їх вихованню, не піклується про його фізичний і духовний розвиток, навчання, підготовку до самостійного життя, не спілкується із сином в обсязі, необхідному для його нормального самоусвідомлення та не створює умов для отримання належної освіти.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що має місце факт ухилення відповідачем ОСОБА_2 від виконання батьківських обов`язків, остання не бере участі у вихованні та утриманні дитини, не піклується про її фізичний, духовний і моральний розвиток, проживає окремо від сина, виявляє байдужість до власної дитини та взагалі самоусунулася і не спілкується з сином, тому суд приходить до висновку про доцільність позбавлення ОСОБА_2 , батьківських прав відносно малолітнього сина ОСОБА_6 , оскільки це не суперечить інтересам дитини.

Суд відмічає, що відповідно до вимог ст. 166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

Крім того, суд вважає за необхідне звернути увагу на те, що відповідно до статті 169 СК України, відповідач, у разі зміни поведінки, способу життя та обставин, що були підставою для позбавлення її батьківських прав, має право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав.

Щодо вирішення питання про судові витрати, суд виходить з наступного.

Позивачем при зверненні до суду з даним позовом було сплачено судовий збір в сумі 992,40 грн. (а.с.1).

Таким чином, на підставі ст. ст. 141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача слід стягнути сплачений нею при подачі позову до суду судовий збір.

Доказів понесення будь-яких витрат відповідачем при розгляді даної справи суду надано не було.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.148,150,164-166 СК України, ст.ст. 141, 263-265 ЦПК України,

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_10 , батьківських прав відносно її малолітнього ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Стягнути із ОСОБА_2 на користь ОСОБА_10 992 (дев`ятсот дев`яносто дві гривні 40 коп.) грн. сплаченого нею судового збору.

Копію цього рішення невідкладно надіслати сторонам.

Рішення може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Позивач: ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_11 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_4 .

Відповідач: ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_10 , РНОКПП НОМЕР_3 , адреса: АДРЕСА_4 .

Третя особа: Служба у справах дітей Дашівської селищної ради Вінницького району Вінницької області, адреса: смт Дашів Гайсинського району Вінницької області, вул. Горького, 9.

Суддя:

Дата ухвалення рішення22.02.2023
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу109164429
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав,

Судовий реєстр по справі —131/1262/22

Рішення від 22.02.2023

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

Ухвала від 21.12.2022

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні