Ухвала
від 23.02.2023 по справі 581/95/23
ЛИПОВОДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 581/95/23

Провадження № 1-в/581/4/23

У Х В А Л А

і м е н е м У к р а ї н и

23 лютого 2023 року с-ще Липова Долина

Липоводолинський районний суд Сумської області в складі: головуючого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , лікаря-психіатра ОСОБА_4 , особи, стосовно якої вирішується питання про припинення примусового лікування ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в селищі ОСОБА_6 заяву в.о. директора КНП «Липоводолинська лікарня» про припинення застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку стосовно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українки, громадянки України, із загальною середньою освітою, неодруженої, уроженки с. Синівка Липоводолинського району Сумської області, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ,

В С Т А Н О В И В:

Сутність заявленої заяви про припинення примусового лікування

До Липоводолинського районного суду Сумської області звернулася із заявою в.о. директора КНП «Липоводолинська лікарня» ОСОБА_7 про припинення застосування примусових заходи медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку стосовно ОСОБА_5 яку мотивувала тим, що відповідно до ухвали Роменського міськрайонного суду Сумської області від 18 липня 2022 року до ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , застосовано примусові заходи медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку. Згідно з Законом України «Про психіатричну допомогу» під час проведення амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку ОСОБА_5 з`являлась до кабінету лікаря-психіатра для контрольного огляду та за підтримуючим лікуванням протягом 6 (шести) місяців: 09 серпня 2022 року, 19 вересня 2022 року, 21 жовтня 2022 року, 23 листопада 2022 року, 29 листопада 2022 року, 31 січня 2023 року, 15 лютого 2023 року. ОСОБА_5 оглянута комісією лікарів-психіатрів 15 лютого 2023 року в складі: голови ЛКК ОСОБА_4 , лікарем-психіатром ОСОБА_4 , лікарем-невропатологом ОСОБА_8 , та медичним директором ОСОБА_9 , яка прийшла до висновку, що на даний час ОСОБА_5 не виявляє ознак психічного розладу, який обумовлює її небезпеку для себе та оточуючих, подальше надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку є недоцільним, тому просила суд припинити застосування примусових заходів медичного характеру відносно зазначеної громадянки.

Позиція учасників справи із приводу заявленої заяви

У судовому засіданні лікар-психіатр КНП «Липоводолинська лікарня» ОСОБА_4 подану заяву про припинення застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку стосовно ОСОБА_5 підтримав, та додатково пояснив про те, що стан психічного здоров`я ОСОБА_5 після проведеного медикаментозного лікування покращився, вона стала спокійнішою та в певній мірі врівноваженою, клінічних ознак наркотичних сп`янінь не виявляла, загрозу для себе та оточуючих не створює.

У судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 не заперечував проти задоволення заяви про припинення примусових заходів медичного характеру стосовно ОСОБА_5 , вважає що для цього є відповідні законні підстави.

У судовому засідання особа, стосовно якої вирішується питання про припинення застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку, ОСОБА_5 не заперечувала проти задоволення подання, погодившись із необхідністю припинення психіатричної допомоги у примусовому порядку.

Установлені судом фактичні обставини справи

Ухвалою Роменського міськрайонного суду Сумської області від 18 липня 2022 року ОСОБА_5 змінено примусові заходи медичного характеру з госпіталізації у закладі з наданням психіатричної допомоги із звичайним наглядом на надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку (а.с.4).

Згідно із висновку комісії лікарів-психіатрів КНП «Липоводолинська лікарня» щодо особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру № 17/3 від 15 лютого 2023 року, на даний час у ОСОБА_5 не виявляється ознак психічного розладу, який обумовлює її небезпеку для себе та оточуючих, подальше продовження амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку ОСОБА_5 не потребує (а.с.2).

Норми права, які підлягають застосуванню при вирішенні даної заяви

Відповідно до ст.19 Закону України «Про психіатричну допомогу» питання про продовження, зміну або припинення застосування примусового заходу медичного характеру вирішується судом у разі такої зміни стану психічного здоров`я особи, за якої відпадає необхідність застосування раніше призначеного заходу та виникає необхідність у призначенні іншого примусового заходу медичного характеру чи якщо особа видужала. Продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника закладу з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), який надає особі психіатричну допомогу. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів. Зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру може здійснюватися судом також за заявою особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру, або її захисника чи іншого законного представника, у разі якщо така особа за своїм станом здоров`я не може усвідомлено подати до суду відповідну заяву. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів закладу, в якому особі надається психіатрична допомога, або, у разі наявності, висновок обраного особою незалежного лікаря-психіатра.

Відповідно до ч.1 ст.95 КК України продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника закладу з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), який надає особі психіатричну допомогу. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів.

Згідно з ч.1,2 ст.514 КПК України продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється на підставі ухвали суду, в межах територіальної юрисдикції якого застосовується цей захід чи відбувається лікування. Зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється, якщо особа, яка вчинила суспільно небезпечне діяння у стані неосудності, видужала або якщо внаслідок змін у стані її здоров`я відпала потреба в раніше застосовуваних заходах медичного характеру.

Висновки суду

Ураховуючи стабільність психічного стану здоров`я ОСОБА_5 на теперішній час, відсутність негативних змін у стані її психічного здоров`я внаслідок проведеного лікування, суд уважає необхідним припинити застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку стосовно ОСОБА_5 , оскільки станом на день розгляду порушеного питання відпала потреба у застосуванні зазначених заходів у примусовому порядку.

Також, на думку суду, аналіз комісійного висновку лікарів про відсутність потреби у подальшому продовженні амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку підтверджує те, що наявне у ОСОБА_5 відхилення у стані психічного здоров`я не є тяжким, його стійкість є незначною, повсякденна поведінка піднаглядної не створює загрози для здоров`я та життя оточуючих, що підтверджує відсутність вагомих причин для подальшого застосування обмежень та медичних заходів відносно зазначеної особи під час надання їй амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку (такий довід суду узгоджується із наближеними висновками, сформульованими у п.53 рішення ЄСПЛ від 02 травня 2013 року у справі «Загідуліна проти Росії» п.22, 30-31, 36 рішення ЄСПЛ від 24 жовтня 1979 року у справі «Ван дер Лер проти Нідерландів»).

Керуючись ст.ст.94, 95 КК України, ст.ст. 514-515 КПК України, ст.19 Закону України «Про психіатричну допомогу», суд ст.ст.94, 95 КК України, ст.ст. 514-515 КПК України, ст.19 Закону України «Про психіатричну допомогу» , суд

ПОСТАНОВИВ:

Задовольнити заяву в.о. директора Комунального некомерційного підприємства «Липоводолинська лікарня» Липоводолинської селищної ради Сумської області про припинення застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку стосовно ОСОБА_5 .

Припинити застосування до ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українки, громадянки України, уроженки с. Синівка Липоводолинського району Сумської області, зареєстроване місце проживання по АДРЕСА_1 , примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку у Комунальному некомерційному підприємстві «Липоводолинська лікарня» Липоводолинської селищної ради Сумської області (42500, с-ще Липова Долина, вул. Лікарняна, буд № 3).

Ухвала може бути оскаржена до Сумського апеляційного суду протягом семи днів з дня її проголошення через Липоводолинський суд Сумської області.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.02.2023
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу109168778
СудочинствоКримінальне
Сутьприпинення застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку стосовно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українки, громадянки України, із загальною середньою освітою, неодруженої, уроженки с. Синівка Липоводолинського району Сумської області, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1

Судовий реєстр по справі —581/95/23

Ухвала від 23.02.2023

Кримінальне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Бутенко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні