Ухвала
від 29.07.2010 по справі 44/296-б-28/173-б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел.230-31-34

УХВАЛА

Справа № 44/296-б-28/173-б 29.07.10

за заявою держав ної податкової інспекції у Д еснянському районі м. Києва

до товарист ва з обмеженою відповідальні стю "Марс-1" (код 32528419)

про визнання банкрутом (ст. 52)

Суддя Копитова О.С.

Секретар с/з Гергардт Т. В.

Представники сторін:

від заявника: Лозова І.О. , представник за довіреністю № 3258/9/10-017 від 28.04.2010

від боржника: не з' яви вся

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Державна податкова і нспекція у Деснянському райо ні м. Києва звернулась до госп одарського суду міста Києва з заявою про визнання банкру том товариства з обмеженою в ідповідальністю "Марс-1" з урах уванням приписів ст. 52 Закону України “Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

Ухвалою господарського су ду м. Києва від 04.09.2008 порушено пр овадження у справі про банкр утство № 44/296-б (суддя Чеберяк П.П .).

Постановою господарського міста Києва суду від 30.09.2008 това риство з обмеженою відповіда льністю "Марс-1" визнано банкру том, відкрито ліквідаційну п роцедуру, призначено ліквіда тором банкрута арбітражного керуючого Серебрякова О.В. (ліцензія серії АБ № 216759 від 25.0 2.2005) та зобов'язано ліквідатора надати суду ліквідаційний б аланс банкрута та звіт лікві датора до 30.09.2009.

Ухвалою суду від 03.11.2009 продов жено строк ліквідаційної про цедури банкрута на шість міс яців та зобов' язано ліквіда тора надати суду ліквідаційн ий баланс банкрута та звіт лі квідатора до 03.05.2010.

Заступник прокурора міста Києва не погодившись із зазн аченою постановою, звернувся до Вищого господарського су ду України з касаційним пода нням, в якому просив скасуват и постанову господарського с уду міста Києва від 30.09.2008 та нап равити справу № 44/296-б на новий р озгляд до суду першої інстан ції.

Постановою Вищого господа рського суду України від 07.04.2010 к асаційне подання заступник а прокурора міста Києва задо волено, постанову господарсь кого суду м. Києва від 30.09.2008 у спр аві № 44/296-б скасовано, а справу п ередано на новий розгляд до г осподарського суду міста Киє ва.

Відповідно до резолюції Го лови Господарського суду міс та Києва Саранюка В.І. від 19.04.2010 матеріали справи № 44/296-б бул и передані на розгляд судді К опитовій О.С.

Ухвалою суду від 26.04.2010 справу прийнято до свого проваджен ня, присвоєно номер 44/296-б-28/173-б та призначено її розгляд на 01.07.2010.

В зв' язку з неподан ням заявником витребуваних с удом доказів розгляд справи відкладався.

Так, зокрема ухвалами від 26.04.2010 та від 01.07.2010 зобов' язано д ержавну податкову інспекцію у Деснянському районі м. Києв а надати суду докази від держ авного органу реєстрації бор жника про наявність в Єдином у державному реєстрі відомос тей про відсутність юридично ї особи-боржника за її місцез находженням, а також доказ и на підтвердження безспірно сті заявлених до боржника ви мог.

Обґрунтовуючи свою з аяву, державна податкова інс пекція у Деснянському районі м. Києва, з посиланням на прип иси ст. 52 Закону України "Про ві дновлення платоспроможност і боржника або визнання його банкрутом" зазначає про відс утність товариства з обмежен ою відповідальністю "Марс-1" за юридичною адресою, що на думк у заявника, є підставою для ви знання боржника банкрутом за спрощеною процедурою.

Згідно ч. 3 ст. 6 Закону Украї ни "Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом", яка регул ює загальні, основні підстав и для порушення справи про ба нкрутство, справа про банкру тство порушується господарс ьким судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторі в) до боржника сукупно скла дають не менше трьохсот міні мальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох мі сяців після встановленого дл я їх погашення строку, якщо ін ше не передбачено цим Законо м.

Відповідно до вимог ст. 1 Зак ону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом " вимоги кредиторів набувают ь характеру безспірних якщо вони підтверджені відповідн ими документами, зокрема вик онавчими та не були задоволе ні протягом трьох місяців пі сля пред'явлення до виконанн я та відкриття виконавчого п ровадження, в порядку, встано вленому Законом України "Про виконавче провадження".

Стаття 52 Закону України "Пр о відновлення платоспроможн ості боржника або визнання й ого банкрутом", яка має назву " Особливості банкрутства від сутнього боржника", передбач ає ці самі "інші випадки" та ос обливості порушення справи п ро банкрутство, про які ідеть ся в ч. З ст. 6 Закону, а саме, - у ра зі, якщо громадянин-підприєм ець - боржник або керівні орга ни боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходж енням, або у разі ненадання бо ржником протягом року до орг анів державної податкової сл ужби згідно із законодавство м податкових декларацій, док ументів бухгалтерської звіт ності, а також, за наявності ін ших ознак, що свідчать про від сутність підприємницької ді яльності боржника, заява про порушення справи про банкру тство відсутнього боржника м оже бути подана кредитором н езалежно від розміру його ви мог до боржника та строку вик онання зобов'язань.

Виходячи з викладеного , ч. З ст. 6 Закону України "Про ві дновлення платоспроможност і боржника або визнання його банкрутом" містить загальні норми , а стаття 52 Закону перед бачає спеціальні норми, як і регулюють банкрутство за с прощеною процедурою.

При цьому , Закон Україн и "Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом" не передба чає можливості порушення спр ави про банкрутство, як за заг альною, так і за спрощеною про цедурою у відсутності безспі рних вимог ініціюючого креди тора.

Статтею 7 Закону Україн и "Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом" визначено , що заява про порушення справ и про банкрутство повинна мі стити виклад обставин, які пі дтверджують неплатоспромож ність боржника, з зазначення м суми боргових вимог кредит орів, а також строку їх викона ння, розміру неустойки (штраф ів, пені).

Відповідно до ч. 8 зазначен ої статті до заяви кредитора додаються відповідні докуме нти: рішення суду, господарсь кого суду, які розглядали вим оги кредитора до боржника; ко пія неоплаченого розрахунко вого документа, за яким відпо відно до законодавства здійс нюється списання коштів з ра хунків боржника, з підтвердж енням банківською установою боржника про прийняття цьог о документа до виконання із з азначенням дати прийняття, в иконавчі документи (виконавч ий лист, виконавчий напис нот аріуса тощо) чи інші документ и, які підтверджують визнанн я боржником вимог кредиторів .

Абзац 6 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом" передбачає , що заява про порушення справ и про банкрутство повинна мі стити виклад обставин, які пі дтверджують неплатоспромож ність боржника, із зазначенн ям реквізитів розрахунковог о документа про списання кош тів з банківського або корес пондентського рахунку боржн ика та дату його прийняття ба нківською установою боржник а до виконання.

Крім того, ч. 10 ст. 7 Закону Укра їни "Про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом" для орга нів державної податкової слу жби встановлює спеціальний о бов' язок подання додаткови х документів, які підтверджу ють неплатоспроможність бор жника, зокрема, докази вжиття заходів до отримання заборг ованості за обов' язковими п латежами у встановленому зак онодавством порядку.

Таким чином, орган державно ї податкової служби повинен подати суду докази вжиття за ходів із погашення заборгова ності боржника перед бюджета ми та/або державними цільови ми фондами, передбачені Зако ном України "Про порядок пога шення зобов' язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда ми".

Згідно з пп. 7.2.1. п. 7.2. ст. 7 Закону України "Про порядок погашен ня зобов' язань платників по датків перед бюджетами та де ржавними цільовими фондами" джерелами погашення податко вого боргу платника податків за рішенням органу стягненн я, які є виконавчими документ ами, є будь-які активи платник а податків (його філій, відділ ень, інших відокремлених під розділів) з урахуванням обме жень, визначених цим Законом , а також іншими законами.

Крім того, зазначеним Закон ом встановлені додаткові дже рела погашення податкового б оргу, а саме: у разі коли заход и з продажу активів платника податків за рішенням органу стягнення не привели до повн ого погашення суми податково го боргу, додатковим джерело м його погашення органом стя гнення може бути визначено п родаж активів платника подат ків, попередньо переданих ни м у тимчасове користування ч и розпорядження іншим особам відповідно до норм цивільно -правових договорів, або сума заборгованості інших осіб п еред платником податків, пра во на вимогу якої переводить ся на орган стягнення, включа ючи право на отримання основ ної суми депозиту або кредит у, а також доходу за ними. Прод аж або стягнення таких актив ів не зупиняє дію таких цивіл ьно-правових договорів до кі нця строків їх дії (крім депоз итних договорів), а покупець т аких активів набуває прав та обов'язків платника податкі в за такими договорами, у тому числі права на отримання дох оду за ними. Якщо норми зазнач еного цивільно-правового дог овору передбачають право кре дитора на його дострокове пр ипинення або збільшення розм іру доходів за ним чи прийнят тя інших рішень, які приводят ь до швидшого повернення сум и основного боргу та/або дохо ду за ним, орган стягнення зоб ов'язаний прийняти рішення п ро такі дії. (пп. 7.4.1 п. 7.4 ст. 7).

Відповідно до положень п. 8.1. ст. 8 Закону України "Про поряд ок погашення зобов' язань пл атників податків перед бюдже тами та державними цільовими фондами" активи платника под атків, що має податковий борг , передаються у податкову зас таву.

Згідно пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону ак тиви платника податків можут ь бути примусово стягнені в р ахунок погашення його податк ового боргу виключно за рі шенням суду. В інших випад ках платники податків самост ійно визначають черговість т а форми задоволення претензі й кредиторів за рахунок акти вів, вільних від заставних зо бов' язань забезпечення бор гу.

Заявником не надано суду до казів неможливості стягне ння заборгованості з борж ника шляхом виконавчого пров адження, списання коштів з ра хунків боржника відповідно д о законодавства або примусов ого стягнення боргу за рахун ок активів платника податків на підставі рішення суду в ме жах встановлених строків дав ності.

За таких обставин в матеріа лах справи відсутні належні докази на підтвердження безс пірності заявлених до боржни ка вимог.

За таких обставин, на думку суду відсутні підстави для п родовження розгляду справи про банкрутство товариства з обмеженою відповідальніст ю "Марс-1" і провадження по спра ві підлягає припиненню.

Враховуючи викладені обст авини, керуючись Господарськ им процесуальним кодексом Ук раїни, Законом України "Про ві дновлення платоспроможност і боржника або визнання його банкрутом провадження", суд -

У Х В А Л И В:

Провадження по сп раві припинити.

Дію мораторію на задоволе ння вимог кредиторів припини ти.

Зобов'язати державного ре єстратора за місцем знаходже ння боржника виключити з Єди ного державного реєстру юрид ичних осіб та фізичних осіб-п ідприємців запис про порушен ня провадження у справі про б анкрутство, в зв'язку з залише нням заяви без розгляду.

Копію ухвали направити:

заявнику, боржнику, устано ві банку боржника, Київськом у управлінню з питань банкру тства, м. Київ, вул. Любченка, 15, д ержавній виконавчій службі з а місцем знаходження боржник а, державному реєстратору за місцем знаходження боржника для виконання, Прокуратурі м . Києва.

Суддя О.С. Копитова

Дата ухвалення рішення29.07.2010
Оприлюднено02.09.2010
Номер документу10917398
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —44/296-б-28/173-б

Ухвала від 29.07.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Ухвала від 01.07.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні