Ухвала
від 22.02.2023 по справі 903/188/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

22 лютого 2023 року Провадження 07/903/188/23

Суддя Господарського суду Волинської області Слободян О.Г., розглянувши матеріали справи №903/188/23

за позовом заступника керівника Волинської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Волинської обласної державної адміністрації (Волинської обласної військової адміністрації)

до відповідача: Володимирської міської ради

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Адміністрація Державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир» у м. Володимир-Волинському

про витребування земельної ділянки

встановила: заступника керівника Волинської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Волинської обласної державної адміністрації звернувся до суду з позовом до Володимирської міської ради, в якому просить витребувати у власність держави в особі Волинської обласної державної адміністрації (Волинської обласної військової адміністрації) з незаконного володіння Володимирської міської ради земельну ділянку з кадастровим номером 0710200000:01:001:0011, площею 4,019 га.

Також, просить стягнути з відповідача 4944грн. 76коп. витрат по сплаті судового збору.

Обгрунтовуючи позовні вимоги, прокурор зазначає, що вказана земельна ділянка з кадастровим номером 0710200000:01:001:0011, площею 4,019 га., що у відповідних державних реєстрах зареєстрована як ділянка комунальної форми власності та перебуває у постійному користуванні Адміністрації Державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир», та на якій розташована пам`ятка археології національного значення, вибула із земель державної власності в результаті винесення спірного рішення Володимир-Волинської міської ради та подальшого внесення відомостей до Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Незаконне вибуття земель історико-культурного призначення та вилучення їх з власності держави, а також захист суспільних інтересів загалом, права власності на землю Українського народу, фактичне вибуття пам`ятки археології національного значення «Городище-«Вали» ІХ-ХШ ст., становлять саме ті обставини, які потребують невідкладного захисту, з огляду на їх значимість.

Розглянувши матеріали позовної заяви, враховуючи наведене прокурором обгрунтування підстав для представництва інтересів держави у суді та положення чинного законодавства, господарський суд підтверджує наявність підстав для представництва прокурора за позовною заявою у цій справі, визнає подані матеріали достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду, відкриття провадження у справі та розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

У позовній заяві прокурор зазначає третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Адміністрацію Державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир» у м.Володимир-Волинському.

Відповідно до статті 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, суд вважає за необхідне залучити третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Адміністрацію Державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир» у м.Володимир-Волинському, оскільки рішення суду може вплинути на права або обов`язки третьої особи щодо однієї із сторін.

Згідно ч.ч.1-3 ст.120 ГПК суд викликає учасників справи у судове засідання або для участі у вчиненні процесуальної дії, якщо визнає їх явку обов`язковою. Суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою. Виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Керуючись ст.ст. 50, 120, 176-178, 181, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на "21" березня 2023 р. о 10:30 год.

Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Волинської області за адресою: м. Луцьк, пр. Волі 54А, в залі судових засідань №209.

4. Залучити до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, Адміністрацю Державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир» у м. Володимир-Волинському (44700, Волинська обл., м. Володимир, вул. Ковельська, будинок 29.

5. Встановити прокурору та позивачу строк в 5 днів з дня отримання відзивів, для подання відповіді на відзив (за наявності), із урахуванням вимог ст.166 ГПК України. Надати суду відповідь на відзив та докази надіслання відповіді відповідачу.

6. Встановити відповідачу строк до 15 днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі, для подання відзиву на позов, із урахуванням вимог ст.165 ГПК України. Надати суду відзив та докази надіслання відзиву позивачу та прокурору; всі письмові, електронні та інші докази, що підтверджують заперечення проти позову.

Роз`яснити відповідачу, що у разі ненадання у встановлений судом строк без поважних причин відзиву, суд вирішує справу за наявними у справі матеріалами.

7. Третій особі - Адміністрації Державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир» у м. Володимир-Волинському, надати пояснення по суті позову та відзиву. Надати суду пояснення та докази надіслання пояснення позивачу та відповідачу.

8. Визнати явку учасників справи у підготовче судове засідання на їх розсуд.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://vl.arbitr.gov.ua

Також суд повідомляє учасників справи про можливість ознайомлення з процесуальними документами по справі у Єдиному державному реєстрі судових рішень (http://reyestr.court.gov.ua). Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України.

З метою своєчасної підготовки до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи запропонувати сторонам всі передбачені законом процесуальні документи, що подаються до суду і можуть бути предметом судового розгляду, а також докази, надсилати в електронній формі (у форматі pdf) на е-mail Господарського суду Волинської області: inbox@vl.arbitr.gov.ua з офіційної електронної адреси учасника судового процесу.

Суддя О. Г. Слободян

Дата ухвалення рішення22.02.2023
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу109174152
СудочинствоГосподарське
Сутьвитребування земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —903/188/23

Ухвала від 20.07.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 11.07.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Судовий наказ від 05.06.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Рішення від 25.04.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 11.04.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 21.03.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 22.02.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні