Рішення
від 24.02.2023 по справі 282/728/22
ЛЮБАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 282/728/22

Провадження № 2/282/24/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 лютого 2023 року

смт.Любар

Любарський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді - Носача В.М.,

при секретарі судового засідання Демчук В.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «НАЦІОНАЛЬНА АКЦІОНЕРНА СТРАХОВА КОМПАНІЯ «ОРАНТА», інтереси якої представляє Сапінський Олександр Павлович, до ОСОБА_1 про відшкодування збитків в порядку регресу,-

В С Т А Н О В И В :

ПАТ «НАСК «ОРАНТА» (надаліпозивач), інтереси якого представляє Сапінський Олександр Павлович, звернулася до суду з позовом до ОСОБА_1 (надалівідповідач), про відшкодування збитків в порядку регресу.

Свої вимоги позивач мотивує тим, що 21.04.2019 р. ПАТ «НАСК «ОРАНТА» укладено договір АО/5198258 обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності водіїв наземного транспортного засобу «ВАЗ 2109» д.р.н. НОМЕР_1 .

21.07.2019 сталася дорожньо-транспортна пригода за участю автомобіля «ВАЗ 2109» д.р.н. НОМЕР_1 під керуванням ОСОБА_1 та автомобіля «Merscedes-Benz Sprinter» д.р.н. НОМЕР_2 під керуванням ОСОБА_2 .

В результаті зазначеної ДТП власнику автомобіля «Merscedes-Benz Sprinter» д.р.н. НОМЕР_2 було завдано матеріальний збиток, розмір якого згідно попереднього розрахунку та калькуляції становить 30 216, 32 грн.

Оскільки цивільно правова відповідальність водія автомобіля «ВАЗ 2109» д.р.н. НОМЕР_1 була застрахована в ПАТ «НАСК «ОРАНТА» за договором обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних засобів, ПАТ «НАСК «ОРАНТА» виплатило власнику транспортного засобу «Merscedes-Benz Sprinter» д.р.н. НОМЕР_2 страхове відшкодування в розмірі завданих збитків, з урахуванням франшизи 2000 грн, а саме 28216,32 грн.

Посилаючись на вказані обставини, а також на вимоги п.38.1.1 ст.38 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності», позивач просив стягнути з відповідача в порядку регресу суму сплаченого страхового відшкодування в розмірі 28216 грн. 32 коп., а також понесені позивачем витрати зі сплати судового збору.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву, в якій просив розгляд справи провести у його відсутності, позовні вимоги задовольнити. У разі неявки відповідача в судове засідання просив прийняти заочне рішення.

Відповідач у судове засідання на розгляд справи не з`явився та не повідомив про причини неявки, хоча про час та місце розгляду справи повідомлявся у встановленому законом порядку. Саме тому суд дійшов висновку, що справу слід розглядати у порядку заочного провадження у відповідності до вимогст.280 ЦПК України.

У відповідності до ч.2ст.247 ЦПК України, у зв`язку з розглядом справи за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно ч.3ст.211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 14.07.2019 сталася дорожньо-транспортна пригода за участю автомобіля «ВАЗ2109» д.р.н. НОМЕР_1 під керуванням ОСОБА_1 та автомобіля «Merscedes-Benz Sprinter» д.р.н. НОМЕР_2 під керуванням ОСОБА_2 .

Постановою Любарського районного суду від 03 вересня 2019 року (Справа№ 282/897/19) ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні адміністративних правопорушень, передбачених ст.124,ч.1ст.130 КУпАП і притягнуто до адміністративної відповідальності.

Цивільно-правова відповідальність відповідача застрахована ПАТ «НАСК «ОРАНТА», про що свідчить Поліс обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів № АО/5198258.

Внаслідок ДТП, автомобіль «Merscedes-Benz Sprinter» д.р.н. НОМЕР_2 , який належить ОСОБА_3 , був пошкоджений. Власник пошкодженого автомобіля, з метою отримання відшкодування, 22.07.2019 звернувся до позивача заявою про страхове відшкодування.

На виконання вимог Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» позивачем проведено огляд автомобіля та визначений розмір страхового відшкодування.

10.09.2019 страхове відшкодування в розмірі 28216,32 гривень виплачено власнику пошкодженого автомобіля, що підтверджується реєстром безготівкових термінових переказів від суб`єктів господарювання.

Розмір страхового відшкодування між власником пошкодженого транспортного засобу (потерпілого у ДТП) та страховою компанією (позивачем по справі) узгоджено.

Відповідно до ст. 11 ЦК України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства.

Таким актом є Закон України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».

Відповідно до п. 22.1 ст.22 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», у разі настання страхового випадку страховик у межах страхових сум, зазначених у страховому полісі, відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров`ю, майну третьої особи.

Як вбачається із матеріалів справи, на виконання вимог вищезазначеного Закону позивачем 10.09.2019 здійснено виплату страхового відшкодування ОСОБА_3 у зв`язку з настанням страхового випадку в розмірі 28216,32 грн.

Ст.1191ЦК України вказано, що особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлений законом.

Відповідно до підпункту 38.1.1. пункту 38.1 ст.38 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», страховик, після виплати страхового відшкодування, має право подати регресний позов до страхувальника або водія забезпеченого транспортного засобу, який спричинив дорожньо-транспортну пригоду: а) якщо він керував транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції; в) якщо він після дорожньо-транспортної пригоди за його участю самовільно залишив місце пригоди чи відмовився від проходження відповідно до встановленого порядку огляду щодо стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, або вжив алкоголь, наркотики чи лікарські препарати, виготовлені на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником.

Постановою Любарського районного суду Житомирської області від 03 вересня 2019 року (Справа № 282/897/19) встановлено, що відповідач від проходження медичного огляду на визначення стану алкогольного сп`яніння в установленому законом порядку відмовився, зо що його притягнуто до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.130 КУпАП.

Таким чином позивач довів, що загальний розмір збитків, які він поніс у зв`язку із завданням шкоди відповідачем, становить 28216,32 грн., тобто, заявлені позовні вимоги є доведеними та такими, що підлягають до задоволення.

Відповідно до вимогст.141 ЦПК України, підлягає стягненню з відповідача на користь позивача сума витрат по сплаті судового збору в розмірі 2481,00 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст. 1191 ЦК України, Законом України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», ст.12,13,81,82,141,178,263-265,273,279,354 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «НАЦІОНАЛЬНА АКЦІОНЕРНА СТРАХОВА КОМПАНІЯ «ОРАНТА», інтереси якої представляє Сапінський Олександр Павлович, до ОСОБА_1 про відшкодування збитків в порядку регресу - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКІПП: НОМЕР_3 , жителя АДРЕСА_1 , на користь ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «НАЦІОНАЛЬНА АКЦІОНЕРНА СТРАХОВА КОМПАНІЯ «ОРАНТА», (Код ЄДРПОУ 00034186) 28216 (двадцять вісім тисяч двісті шістнадцять) грн. 32 коп. страхового відшкодування в порядку регресу.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКІПП: НОМЕР_3 , жителя АДРЕСА_1 , на користь ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «НАЦІОНАЛЬНА АКЦІОНЕРНА СТРАХОВА КОМПАНІЯ «ОРАНТА», (Код ЄДРПОУ 00034186) 2481,00 грн. судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуте Любарським районним судом за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Житомирського протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення - протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Головуючий суддя В.М. Носач

Дата ухвалення рішення24.02.2023
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу109177728
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування збитків в порядку регресу

Судовий реєстр по справі —282/728/22

Рішення від 24.02.2023

Цивільне

Любарський районний суд Житомирської області

Носач В. М.

Ухвала від 26.01.2023

Цивільне

Любарський районний суд Житомирської області

Носач В. М.

Ухвала від 12.12.2022

Цивільне

Любарський районний суд Житомирської області

Носач В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні