Ухвала
від 07.02.2023 по справі 757/4423/23-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/4423/23-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 лютого 2023 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження - слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України підполковника поліції ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку,

ВСТАНОВИВ:

03.02.2023 в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України підполковника поліції ОСОБА_4 , погоджене прокурором другого відділу управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю Офісу генерального прокурора ОСОБА_5 , про надання дозволу на проведення обшуку.

У судовому засіданні слідчий внесене клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України здійснювалась фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею.

Слідчий суддя заслухавши пояснення слідчого в обґрунтування клопотання, дослідивши матеріали провадження, приходить до наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів клопотання, Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12022000000000707 від 28.07.2022 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 190 КК України.

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснюється прокурорами Офісу Генерального прокурора.

В ході досудового розслідування слідством встановлено групу осіб, які об`єдналися в стійке злочинне угрупування при цьому вчиняють тяжкі та особливо тяжкі злочини а саме, використовують шахрайські схем на ринку нерухомості на території України, що веде за собою підробку правовстановлюючих документів та внесенням неправдивих відомостей до державного реєстру майнових прав на нерухоме майно.

Досудовим розслідуванням встановлено, що особи діючи у складі групи з чітким розподілом ролей підшукують осіб з числа соціально не захищених верств населення, а саме людей з інвалідністю, ветеранів війни, людей похилого віку, пенсіонерів та людей які зловживають алкогольними напоями, входять до них в довіру та шляхом обману змушують підписувати ряд документів, а в деяких випадках підроблюють такі документи які в подальшому використовують для перереєстрації їх нерухомого майна на свою користь.

Так, в ході досудового розслідування встановлено, що 30.12.2021 група осіб, шляхом підробки підпису ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 заволоділи його квартирою за адресою: АДРЕСА_1 .

Слідством також встановлено, що підроблений договір купівлі-продажу квартири за адресою: АДРЕСА_1 від 30.12.2021, укладений між ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_7 . ІНФОРМАЦІЯ_2 , посвідчено приватним нотаріусом КМНО ОСОБА_8 .

Крім того, 14.09.2022 року група осіб, під виглядом надання позики під заставу квартири, перебуваючи в офісі ТОВ «Фінансова компанія «Інвестстандарт» за адресою: м. Київ, вул. Ломоносова, 73а, скориставшись юридичною неграмотністю, шляхом обману надали ОСОБА_9 ряд документів для підпису, серед яких був договір позики та договір купівлі-продажу квартири за адресою: АДРЕСА_2 . Після підписання ряду наданих документів, в подальшому ОСОБА_9 стало відомо, що окрім отриманої ним позики, квартира за адресою: АДРЕСА_2 вже йому не належить. Звернувшись до представників ТОВ «Фінансова компанія «Інвестстандарт» для з`ясування обставин, йому повідомили, що квартира вже не його та щоб через кілька днів він звільнив квартиру. В подальшому, 18.10.2022 представники ТОВ «Фінансова компанія «Інвестстандарт» виселили ОСОБА_9 з квартири за адресою: АДРЕСА_2 та замінили замки. Таким чином наявні ознаки шахрайських дій з боку співробітників ТОВ «Фінансова компанія «Інвестстандарт».

Крім того, в липні 2021 року група осіб, під виглядом законної діяльності у сфері надання фінансових послуг ТОВ "ФК "Інвестстандарт", під виглядом надання позики під заставу квартири, шахрайським шляхом заволоділи квартирою за адресою: АДРЕСА_3 , яка належала ОСОБА_10 , завдавши матеріальної шкоди останньому на суму 713 934 грн.

Крім того, до ГСУ НПУ із заявою звернулася ОСОБА_11 про те, що посадові особи ТОВ «Інвестстандарт» та АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Тайкун» у період з 30.07.2021 по лютий 2022 під видом надання кредиту шахрайським шляхом заволоділи квартирою, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_4 .

Таким чином, в органу досудового розслідування є підстави вважати, що наявна інформація свідчить про діяльність стійкого, організованого злочинного угрупування, члени якого під виглядом законної діяльності фінансових компаній «Інвестстандарт», «Біг бен фінанс» здійснюють заволодіння нерухомим майном осіб з числа соціально незахищених верств населення, шляхом обману та зловживання довірою останніх.

Згідно ініціативного рапорту Департаменту карного розшуку Національної поліції України, під час проведення заходів спрямованих на встановлення осіб, причетних до вчинення вказаного кримінального правопорушення а також в ході проведення слідчих дій та негласних слідчих дій встановлено, що злочинну схему розроблено та реалізовано, зокрема: ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , т.м. НОМЕР_2 , користується автомобілем марки «Audi Q7» д.н.з. НОМЕР_3 , проживає за адресою: АДРЕСА_5 ; а також може проживати за наступними адресами: АДРЕСА_6 ; адреса: АДРЕСА_7 ; адреса: АДРЕСА_8 . Згідно оперативної інформації ОСОБА_12 та ОСОБА_13 є співвласниками та директорами ряду товариств, які займаються наданням фінансових послуг а саме мікрокредитів без застави та іпотечних кредитів під заставу нерухомого майна. Також оперативним шляхом встановлено, що після надання мікрокредитів шляхом обману та зловживання довірою під контролем ОСОБА_13 та ОСОБА_12 за допомогою приватного нотаріуса КМНО ОСОБА_8 та її помічниці ОСОБА_14 здійснюють перереєстрацію нерухомого майна без участі власників та в подальшому перереєстровують його на підконтрольних осіб: ОСОБА_7 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 та інших. В подальшому, підконтрольні ОСОБА_18 та ОСОБА_19 здійснюють виселення потерпілих осіб, а ріелтори, серед яких ОСОБА_20 здійснюють терміновий продаж законним набувачам.

У зв`язку з вищезазначеним в органу досудового розслідування виникла необхідність проведення обшуку автомобіля ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_3 марки AUDI Q7 д.н.з НОМЕР_4 де можуть знаходитись речі та документи, які мають значення для кримінального провадження.

Відповідно до інформації з АІС ТЗ, автомобіль марки AUDI Q7 д.н.з НОМЕР_4 , який належить ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь - якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного кримінального правопорушення, так як вони викладені в клопотанні сторони обвинувачення, його правове обґрунтування, приходжу до висновку, що є достатні підстави вважати, що у вказаному автомобілі, можуть знаходитись відшукувані речі, предмети та документи, які мають значення для досудового розслідування, а також те, що відомості, які містяться у відшукуваних речах, предметах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Слідчим в судовому засіданні доведено, що за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи, а відтак приходжу до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 167, 233 - 235, 309 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл слідчим групи слідчих ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_4 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 , ОСОБА_32 , ОСОБА_33 , ОСОБА_34 , ОСОБА_35 , ОСОБА_36 , ОСОБА_3 , ОСОБА_37 ОСОБА_38 , іншим слідчим, уключеним до групи слідчих, прокурорам групи прокурорів з розслідування кримінального провадження № 12022000000000707 від 28.07.2022 на проведення обшуку автомобіля ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , а саме автомобіля марки AUDI Q7 д.н.з НОМЕР_4 , який належить ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, вилучення оригіналів та копій наступних речей та документів, а саме:

- статутних, реєстраційних та фінансово-господарських документів, обліково-звітних документів, виписок по банківських рахунках, печаток ТОВ «ГАЛІЛЕО 2020»(ЄДРПОУ 43347372), ТОВ «АГРОТРЕЙДІНГ ІНВЕСТ»(ЄДРПОУ 39329792), ТОВ «БІГБЕН ФІНАНС» (ЄДРПОУ 43524715), ТОВ «СВ ФІНАНС» (ЄДРПОУ 39276835), ТОВ «УКРСПЕЦСЕРВІС ГРУПП» (ЄДРПОУ 39330750), ТОВ «ФУЛ ОФ КЕШ»(ЄДРПОУ 42759287), ТОВ «ФК «ІНВЕСТСТАНДАРТ»(ЄДРПОУ 41228141), ТОВ «ХАМСІН ГРУП»(ЄДРПОУ 43301537), ТОВ «ІНВЕСТСТАНДАРТ» (ЄДРПОУ 41225067), ТОВ «ДЕНТРЕЙД»(ЄДРПОУ 38315202), АТ «ЗНВКІФ «ТАЙКУН»(ЄДРПОУ 43580937), інших юридичних та фізичних осіб не зареєстрованих за вказаною адресою;

- договорів купівлі-продажу квартир з усіма додатками, відомостями про розрахунки, сплату обов`язкових платежів, де однією з сторін або представником за довіреністю є ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_39 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_40 ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , ОСОБА_18 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_20 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , ОСОБА_41 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , ОСОБА_42 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , ОСОБА_43 , ІНФОРМАЦІЯ_13 ;

- договорів позики де однією з сторін або представником за довіреністю є ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_39 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_40 ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , ОСОБА_18 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_20 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , ОСОБА_41 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , ОСОБА_42 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , ОСОБА_43 , ІНФОРМАЦІЯ_13 ;

- договорів поруки, застави де однією з сторін або представником за довіреністю є ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_39 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_40 ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , ОСОБА_18 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_20 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , ОСОБА_41 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , ОСОБА_42 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , ОСОБА_43 , ІНФОРМАЦІЯ_13 ;

- документів зі зразками почерку та підписів наступних осіб: ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_39 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_40 ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , ОСОБА_18 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_20 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , ОСОБА_41 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , ОСОБА_42 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , ОСОБА_43 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_14 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_15 ;

- договори купівлі-продажу квартир, договори позики, договори застави, посвідчені приватним нотаріусом КМНО ОСОБА_8 за 2020-2023 роки;

- чорнових записів та зіпсованих документів, блокнотів, робочих зошитів;

- рукописних та печатних чорнових записів із відображенням номерів телефонів, планування зустрічей та дій, анкетних даних осіб, чорнова бухгалтерія, електронних носіїв інформації (флеш-накопичувачів, жорстких дисків, ноутбуків, планшетів, мобільних телефонів з сім-картками), радіо-електронних засобів зв`язку виключно якщо у їх пам`яті зберігаються документи по вищевказаним взаємовідносинам, або доступ до них обмежується їх власником, володільцем.

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.02.2023
Оприлюднено27.02.2024
Номер документу109182068
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —757/4423/23-к

Ухвала від 07.02.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 07.02.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні