Ухвала
від 24.02.2023 по справі 377/558/22
СЛАВУТИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа №377/558/22

Провадження №2/377/15/23

"24" лютого 2023 р. Славутицький міський суд Київської області в складі головуючої- судді Бабич Н.С., за участю секретаря судового засідання Пскової А.І.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача - адвоката Прокопенка О.П.,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Славутичі в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Славутицька міська лікарня» Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Первинна профспілкова організація працівників охорони здоров`я м. Славутич, Київська обласна організація профспілки працівників охорони здоров`я України, про поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу,

У С ТА Н О В И В:

17 листопада 2022 року до суду надійшла позовна заява, в якій позивач, посилаючись на статті 32, 36, 221, 252 КЗпП України, статтю 41 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», просить:

- визнати незаконним та скасувати наказ № 40 з/тр від 18 жовтня 2022 року Комунального некомерційного підприємства «Славутицька міська лікарня» Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області про звільнення ОСОБА_1 з посади начальника служби (провідного економіста з праці) планово-економічної служби Комунального некомерційного підприємства «Славутицька міська лікарня» Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області з 18 жовтня 2022 року;

- поновити її, ОСОБА_1 , на посаді начальника служби (провідного економіста з праці) планово-економічної служби Комунального некомерційного підприємства «Славутицька міська лікарня» Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області з 18 жовтня 2022 року;

- стягнути на користь ОСОБА_1 з Комунального некомерційного підприємства «Славутицька міська лікарня» Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області середній заробіток за час вимушеного прогулу, починаючи з 19 жовтня 2022 року і по день поновлення на роботі;

- стягнути на користь ОСОБА_1 з Комунального некомерційного підприємства «Славутицька міська лікарня» Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області понесені витрати за надання професійної правничої допомоги.

У судовому засіданні судом на обговорення учасників справи було поставлено питання про зупинення провадження у справі у зв`язку з необхідністю запитати згоду у виборного органу Первинної профспілкової організації працівників охорони здоров`я м.Славутич та виборного органу Київської обласної організації працівників охорони здоров`я України на звільнення із займаної посади ОСОБА_1 .

При вирішенні даного питання позивач та її представник не заперечували щодо зупинення провадження для запиту згоди у вказаних профспілкових органів на звільнення позивача, інші учасники справи в судове засідання не прибули, у матеріалах справи знаходяться заяви про розгляд справи за їх відсутності.

Відповідно до частини 3 статті 41 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» звільнення членів виборного профспілкового органу підприємства, установи, організації (у тому числі структурних підрозділів), його керівників, профспілкового представника (там, де не обирається виборний орган профспілки), крім додержання загального порядку, допускається за наявності попередньої згоди виборного органу, членами якого вони є, а також вищестоящого виборного органу цієї профспілки (об`єднання профспілок).

Згідно з частинами другою, третьою статті 252 КЗпП України зміна умов трудового договору, оплати праці, притягнення до дисциплінарної відповідальності працівників, які є членами виборних профспілкових органів, допускається лише за попередньою згодою виборного профспілкового органу,членами якоговони є.Звільнення членіввиборного профспілковогооргану підприємства,установи,організації (утому числіструктурних підрозділів),його керівників,профспілкового представника(там,де необирається виборнийорган професійноїспілки),крім випадківдодержання загальногопорядку,допускається занаявності попередньоїзгоди виборногооргану,членами якоговони є,а такожвищого виборного органу цієї професійної спілки (об`єднання професійних спілок).

Частиною 9 статті 43КЗпП України визначено, що якщо розірвання трудового договору з працівником проведено власником або уповноваженим ним органом без звернення до виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника), суд зупиняє провадження по справі, запитує згоду виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) і після її одержання або відмови виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) в дачі згоди на звільнення працівника розглядає спір по суті.

Відповідно доправового висновку,наведеного упостанові ВерховногоСуду ускладі Об`єднаноїпалати Касаційногоцивільного судувід 05вересня 2019року усправі за№336/5828/16(провадження№ 61-30894сво18)при звільненнічлена профспілковоїорганізації безотримання попередньоїзгоди виборного органу первинної профспілкової організації (стаття 43 КЗпП України), так і при звільненні члена виборного профспілкового органу без отримання попередньої згоди виборного органу, членом якого він є, а також вищого виборного органу цієї профспілки (стаття 252КЗпП України) суд має зупинити провадження по справі та запитати відповідний орган щодо згоди на звільнення. Відсутність такого рішення на час звільнення працівника сама по собі не є безумовною підставою для його поновлення на роботі, оскільки така згода або незгода на звільнення може бути витребувана судом при вирішенні трудового спору.

Як убачається з матеріалів справи згідно з протоколом конференції № 1 від 05 листопада 2021 року ОСОБА_1 обрано головою профспілкового комітету Первинної профспілкової організації працівників охорони здоров`я м. Славутича.

Відповідно до наказу генерального директора КНП «Славутицька міська лікарня» Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області від 18 жовтня 2022 року №40з/тр ОСОБА_1 звільнено з посади начальника служби ( провідного економіста з праці) планово-економічної служби на підставі пункту 6 статті 36 КЗпП України ( відмова від продовження роботи у зв`язку зі зміною істотних умов праці).

Матеріали справи не містять доказів звернення відповідача до виборного органу Первинної профспілкової організації працівників охорони здоров`я м.Славутич та виборного органу Київської обласної організації працівників охорони здоров`я України з метою отримання згоди на її звільнення.

За таких обставин, для повного та об`єктивного розгляду справи, суд вважає за необхідне запитати згоду виборного органу Первинної профспілкової організації працівників охорони здоров`я м.Славутич та виборного органу Київської обласної організації працівників охорони здоров`я України на звільнення ОСОБА_1 , у зв`язку з чим провадження зупинити.

На підставі викладеного, керуючись статтями 252, 258-261, 353 ЦПК України,

В И Р І Ш И В:

Зупинити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Славутицька міська лікарня» Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Первинна профспілкова організація працівників охорони здоров`я м. Славутич, Київська обласна організація профспілки працівників охорони здоров`я України про поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Запитати згоду у виборного органу Первинної профспілкової організації працівників охорони здоров`я м. Славутич (код ЄДРПОУ 34005730, місцезнаходження: Київська область, Вишгородський район, м. Славутич, вул. Збройних Сил України, 7) на звільнення ОСОБА_1 , голови профспілкового комітету Первинної профспілкової організації працівників охорони здоров`я м. Славутича, з посади начальника служби(провідногоекономіста зпраці)планово-економічноїслужби Комунальногонекомерційного підприємства«Славутицька міськалікарня» Славутицькоїміської радиВишгородського районуКиївської області18жовтня 2022року на підставі пункту 6 статті 36 КЗпП України.

Запитати згоду у виборного органу Київської обласної організації профспілки працівників охорони здоров`я України (код ЄДРПОУ 05426643, місцезнаходження: м. Київ, вул. Шота Руставелі, 39-41, офіс 609,612,614) на звільнення ОСОБА_1 , голови профспілкового комітету Первинної профспілкової організації працівників охорони здоров`я м. Славутича, з посади начальника служби(провідногоекономіста зпраці)планово-економічноїслужби Комунальногонекомерційного підприємства«Славутицька міськалікарня» Славутицькоїміської радиВишгородського районуКиївської області18жовтня 2022року на підставі пункту 6 статі 36 КЗпП України.

Ухвалу суду необхідно виконати до 10 березня 2023 року.

Копію ухвали направити учасникам справи до відома, а Первинній профспілковій організації працівників охорони здоров`я м.Славутич та Київській обласній організації працівників охорони здоров`я України до виконання.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення та в частині зупинення провадження може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення шляхом подання апеляційної скарги до Київського апеляційного суду.

Суддя Н. С. Бабич

СудСлавутицький міський суд Київської області
Дата ухвалення рішення24.02.2023
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу109188298
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин

Судовий реєстр по справі —377/558/22

Постанова від 06.12.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Нежура Вадим Анатолійович

Ухвала від 15.06.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Нежура Вадим Анатолійович

Ухвала від 31.05.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Нежура Вадим Анатолійович

Рішення від 18.04.2023

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Бабич Н. С.

Рішення від 18.04.2023

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Бабич Н. С.

Ухвала від 11.04.2023

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Бабич Н. С.

Ухвала від 14.03.2023

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Бабич Н. С.

Ухвала від 24.02.2023

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Бабич Н. С.

Ухвала від 26.01.2023

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Бабич Н. С.

Ухвала від 20.12.2022

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Бабич Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні