Ухвала
від 23.02.2023 по справі 753/2617/23
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/2617/23

провадження № 1-кс/753/589/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"23" лютого 2023 р. слідчий суддя Дарницького районного суду м. Києва ОСОБА_1 з секретарем судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши в судовому засіданні в залі суду в м. Києві скаргу Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Дім Комфорт» на бездіяльність уповноважених осіб щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР,

ВСТАНОВИВ:

17 лютого 2023 року голова правління ОСББ «Дім Комфорт» ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді зі скаргою на бездіяльність уповноважених осіб Дарницького управління поліції ГУ НП у м. Києві, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

На обґрунтування скарги вказав, що 16 січня 2023 року ним, через скриньку, Дарницького управління поліції ГУ НП у м. Києві подано заяву від 16 січня 2023 року про кримінальне правопорушення та внесення інформації до ЄРДР, яка була зареєстрована 17 січня 2023 року за № 2664. Проте, 13 лютого 2023 року скаржнику надано відповідь, у якій вказано про відсутність підстав для внесення відомостей до ЄРДР.

Скаржник в судове засідання не з`явився будучи повідомленим про розгляд скарги належним чином. Слідчий також в судове засідання не з`явився, проте його неявка не перешкоджає розгляду цієї скарги.

Дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя встановив такі обставини.

16 січня 2023 року ним, через скриньку, Дарницького управління поліції ГУ НП у м. Києві подано заяву від 16 січня 2023 року про кримінальне правопорушення та внесення інформації до ЄРДР, яка була зареєстрована 17 січня 2023 року за № 2664.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Доказів дотримання слідчим вищевказаних вимог процесуального закону суду не надано.

Оскільки заява голови правління ОСББ «Дім Комфорт» ОСОБА_3 за формою та змістом є заявою про вчинення кримінального правопорушення, а за приписом ч. 2 ст. 214 КПК України відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається, вважаю бездіяльність слідчого протиправною.

Зазначеною бездіяльністю слідчий порушив права заявника, які підлягають захисту шляхом зобов`язання невідкладно внести відповідні відомості до ЄРДР.

Разом з тим, вимога щодо зобов`язання уповноважених осіб Дарницького УП ГУ НП у м. Києві розпочати досудове розслідування та повідомити про початок кримінального провадження є передчасною, так як за відсутності факту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, у посадових осіб не виникає обов`язку розпочати досудове розслідування. Тому, у задоволенні цієї частини скарги слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись статтями 306, 307 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Скаргу Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Дім Комфорт» на бездіяльність уповноважених осіб щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР - задовольнити частково.

Зобов`язати уповноважених осіб Дарницького УП ГУ НП у м. Києві невідкладно, але не пізніше 24 годин, внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинене кримінальне правопорушення, за попередньою кваліфікацією ст. 190 КК України, за заявою голови правління ОСББ «Дім Комфорт» ОСОБА_3 від 16 лютого 2022 року, яка була зареєстрована в журналі єдиного обліку 17 січня 2023 року за № 2664

Зобов`язати уповноважених осіб Дарницького УП ГУ НП в м. Києві надати голові правління ОСББ «Дім Комфорт» ОСОБА_3 на підтвердження внесення вказаних відомостей витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

У задоволенні інших вимог - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає, набирає законної сили з моменту її оголошення і підлягає безумовному виконанню.

СЛІДЧИЙ СУДДЯ ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.02.2023
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу109190370
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до ЄРДР

Судовий реєстр по справі —753/2617/23

Ухвала від 23.02.2023

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Колесник О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні