Ухвала
від 23.02.2023 по справі 301/623/23
ІРШАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 301/623/23

1-кс/301/99/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"23" лютого 2023 р. м. Іршава

Слідчий суддя Іршавського районного суду Закарпатської області ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Іршава Закарпатської області клопотання слідчого СВ ВП № 1 Хустського РУП ГУНП в Закарпатській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню №12022070000000283 від 05.10.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України,

в с т а н о в и в:

Слідчий СВ ВП № 1 Хустського РУП ГУНП в Закарпатській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням, погодженим прокурором Іршавського відділу Хустської окружної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів.

Своє клопотання мотивує тим, що05 жовтня 2022 року внесено відомості до Єлиного реєстру досудових розслідувань за №12022070000000283 від 05.10.2022. Правова кваліфікація даного кримінального правопорушення ч. 3 ст. 191 КК України.

Вказує, що на виконання доручення СВ Ужгородського РУП ГУНП в Закарпатській області за № 415/106/25-2023 від 12.01.2023, щодо посадових осіб одного з підприємств, яке знаходиться на території Закарпатської області, про те, що вони діючи за попередньою змовою групою осіб, зловживаючи своїм службовим становищем, здійснюють розкрадання бюджетних коштів, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05.10.2022 за №12022070000000283, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. З ст. 191 КК України. Працівниками управління карного розшуку ГУНП в Закарпатській області було отримано інформацію про те, що до вищевказаного кримінального правопорушення, причетна посадова особа комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 », яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , а саме директор ОСОБА_5 , який присвоював собі заробітну плату осіб які офіційно були працевлаштовані в даному комунальному підприємстві але фактично не перебували на роботі та не виконували свої обов`язки, окрім цього деякі з таких осіб перебували за межами Закарпатської області.

01 лютого 2023 року прокурором Ужгородської окружної прокуратури ОСОБА_6 винесено постанову про зміну підслідності, якою визначено підслідність по даному кримінальному провадженні за СВ ВП №1 Хустського РУП ГУНП в Закарпатській області.

13 лютого 2023 року слідчим СВ ВП №1 Хустського РУП ГУНП в Закарпатській області направлено лист до КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » із проханням надати належним чином завірені копії наказів про прийняття на роботу, надання відпусток, лікарняних, відрядних, тощо, табелів обліку робочого часу по вказаному підприємству за період часу з серпня 2022 по 01.02.2023 та копію статуту вказаного підприємства.

17 лютого 2023 року слідчим СВ ВП №1 Хустського РУП ГУНП в Закарпатській області направлено лист до КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » із проханням надати належним чином завірені копії штатних розписів, графіків відпусток, розрахунково-платіжних відомостей кожного працівника і загальних відомостей.

21 лютого 2023 року до СВ ВП №1 Хустського РУП ГУНП в Закарпатській області надійшла відповідь із КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на вищезазначені листи про те, що право витребовувати документи у підприємтсва чи іншого суб`єкта можливо лише на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Зазначає, що на даному етапі досудового розслідування виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до речей і документів, які знаходяться у володінні комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , що розташоване за адресою АДРЕСА_1 , а саме: штатних розписів, графіків відпусток, табелів обліку робочого часу, розрахунково-платіжних відомостей кожного працівника і загальні розрахунково-платіжних відомостей, наказів про прийняття на роботу кожного працівника підприємства, надання відпусток, лікарняних, відрядних в період часу з 01.08.2022 по 21.02.2023 та статуту КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Також вказує, що зазначена інформація є важлива для встановлення обставин, які необхідні для повного та об`єктивного проведення досудового розслідування, встановлення працівників КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та встановлення заподіяних збитків, якщо такі підтвердяться, встановлення факту перебування працівників КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на робочому місці, встановлення фактів перетину державного кордону працівниками, встановлення осіб із числа працівників підприємства призваний на військову службу під час мобілізації на особливий період.

Вилучення копій вказаних документів, необхідне для їх приєднання до матеріалів кримінального провадження, проведення слідчих дій в подальшому із використанням зазначених копій (допитів свідків, тощо), забезпечення проведення відповідних експертиз, якщо виникне така необхідність.

Слідчий СВ ВП № 1 Хустського РУП ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, подав суду заяву у якій просив розглядати клопотання без його участі та таке задовольнити.

Ознайомившись з клопотанням про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів та доданими до нього матеріалами, слідчий суддя вважає клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Слідчим суддею встановлено, що в провадженні слідчого відділення перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022070000000283 від 05.10.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України.

Згідно ч. 1ст. 159 КПК Українитимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 5ст. 163 КПК Українислідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи : 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 6ст. 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Частиною 7ст. 163 КПК Українинадане право зазначити в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів щодо видання розпорядження про можливість вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

В обґрунтування клопотання слідчим надано належні та допустимі докази, які дали змогу слідчому судді переконатись в тому, що інформація, до якої слідчий просить надати доступ, дійсно перебуває у володінні КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( АДРЕСА_1 ).

Враховуючи наявність достатніх підстав вважати, що інформація, до якої просить надати доступ слідчий, дасть можливість повно та об`єктивно провести досудове розслідування, а також отримання вказаної інформації може слугувати для з`ясування обставин по даному кримінальному провадженню, з урахуванням можливості використати як доказ відомості, що містяться у них і відсутність можливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою зазначеної інформації, а вилучення належно завірених їх копій необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів, слідчий суддя приходить до висновку про обґрунтованість клопотання та необхідність його задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.159,162,163,309 КПК України, слідчий суддя,

п о с т а н о в и в:

Клопотання слідчого СВ ВП № 1 Хустського РУП ГУНП в Закарпатській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню №12022070000000283 від 05.10.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України задовольнити.

Надати слідчому слідчому слідчого відділення ВП №1 Хустського РУП ГУНП в Закарпатській області лейтенанту поліції ОСОБА_3 , слідчому слідчого відділення ВП №1 Хустського РУП ГУНП в Закарпатській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_7 , дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, а саме, до: штатних розписів, списку працівників підприємства із зазначенням їх ПІБ, дати народження, адреси проживання та реєстрації, графіків відпусток, табелів обліку робочого часу, розрахунково-платіжних відомостей кожного працівника і загальні розрахунково-платіжних відомостей, наказів про прийняття на роботу кожного працівника підприємства, надання відпусток, лікарняних, відрядних в період часу з 01.08.2022 по 21.02.2023 та статуту КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », з можливістю ознайомитись з вказаними документами та вилучити їх завірені копії, які знаходяться в КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , що розташоване за адресою АДРЕСА_1 .

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Відповідно до ч. 1ст. 166 КПК Україниу разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Іршавського

районного суду: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.02.2023
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу109190836
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню №12022070000000283 від 05.10.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України

Судовий реєстр по справі —301/623/23

Ухвала від 23.02.2023

Кримінальне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Бобик О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні