Ухвала
від 24.02.2023 по справі 580/23/23
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про залучення співвідповідача

24 лютого 2023 року Справа № 580/23/23

м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Кульчицького С. О., розглянувши у письмовому провадженні в приміщенні суду клопотання Управління Державної казначейської служби України у Христинівському районі Черкаської області про залучення співвідповідача в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Управління Державної казначейської служби України у Христинівському районі Черкаської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Вікторівський психоневрологічний інтернат про визнання протиправними та зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Черкаського окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа за позовом ОСОБА_1 до Управління Державної казначейської служби України у Христинівському районі Черкаської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Вікторівський психоневрологічний інтернат про визнання протиправними та зобов`язання вчинити певні дії.

Ухвалою Черкаського окружного адміністративного суду від 09.01.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито спрощене позовне провадження в адміністративній справі без повідомлення учасників справи.

15.02.2023 від відповідача Управління Державної казначейської служби України у Христинівському районі надійшло клопотання про залучення до участі у справі в якості співвідповідача Вікторівський психоневрологічнй інтернат. В обгрунтування клопотання зазначено, що особою, що утримувала з присудженого середнього заробітку за час вимушеного прогулу позивача податки збори та інші обов`язкові платежі, був Вікторівський психоневрологічний інтернат. За вказаних обставин відповідач просить залучити вказану особу до участі у справі в якості співвідповідача.

Вирішуючи клопотання про заміну відповідача, суд виходить з наступного.

Відповідно до ч. 3, 4, 6 ст. 48 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача. У разі відмови у задоволенні позову до такого відповідача понесені позивачем витрати відносяться на рахунок держави.

Після заміни сторони, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку.

Відповідно до п.п. 14.1.180 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) податковий агент щодо податку на доходи фізичних осіб - юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ), самозайнята особа, представництво нерезидента - юридичної особи, інвестор (оператор) за угодою про розподіл продукції, які незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або нсгрошовій формі) зобов`язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розділом IV ПКУ, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність контролюючим органам та нести відповідальність за порушення його норм в порядку, передбаченому статтею 18 та розділом IV ПКУ.

Суд встановив, що предметом даного спору є дії відповідача при виконанні виконавчого листа Уманського міськрайонного суду Черкаської області по справі №706/817/19 від 22.09.2022 про стягнення з Вікторівського психоневрологічного інтернату на користь ОСОБА_1 середнього заробітку за час вимушеного прогулу в сумі 71383,68 грн з утриманням із вказаної суми податків, зборів та інших обов`язкових платежів.

Разом з тим, податковим агентом, тобто особою, що утримувала з присудженого середнього заробітку за час вимушеного прогулу позивача податки збори та інші обов`язкові платежі, був Вікторівський психоневрологічний інтернат.

Беручи до уваги визначений позивачем суб`єктний склад позову та предмет спору, суд вважає необхідним виключити зі складу третіх осіб у даній справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Вікторівський психоневрологічний інтернат та залучити його до участі у справі в якості співвідповідача.

Керуючись ст. 48, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України,

УХВАЛИВ:

Клопотання Управління Державної казначейської служби України у Христинівському районі Черкаської області задовольнити.

Виключити із складу третіх осіб у справі №580/23/23 третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Вікторівський психоневрологічний інтернат.

Залучити в якості співвідповідача в адміністративній справі №580/23/23 Вікторівський психоневрологічний інтернат ( 20014, Черкаська область, Христинівський район, с. Вікторівка, вул. І. Франка, буд. 3, код ЄДРПОУ 03189831).

Встановити Вікторівському психоневрологічному інтернату строк для подачі відзиву з одночасним направленням його копії іншим учасникам справи - протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Копію ухвали направити особам, які беруть участь у справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Сергій КУЛЬЧИЦЬКИЙ

Дата ухвалення рішення24.02.2023
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу109197769
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо примусового виконання судових рішень і рішень інших органів

Судовий реєстр по справі —580/23/23

Ухвала від 04.09.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьменко Володимир Володимирович

Ухвала від 14.07.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьменко Володимир Володимирович

Ухвала від 05.07.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьменко Володимир Володимирович

Ухвала від 13.06.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьменко Володимир Володимирович

Ухвала від 13.06.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьменко Володимир Володимирович

Ухвала від 10.03.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Сергій КУЛЬЧИЦЬКИЙ

Ухвала від 24.02.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Сергій КУЛЬЧИЦЬКИЙ

Ухвала від 09.01.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Сергій КУЛЬЧИЦЬКИЙ

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні