Рішення
від 21.02.2023 по справі 480/8268/22
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 лютого 2023 року Справа № 480/8268/22

Сумський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді - Шаповала М.М., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу №480/8268/22 за позовом Головного управління ДПС у Сумській області до товариства з обмеженою відповідальністю "Ремсервіс" про надання дозволу на погашення податкового боргу,

В С Т А Н О В И В:

Головне управління ДПС у Сумській області звернулося до суду з позовною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю "Ремсервіс" про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна, що перебуває в податковій заставі.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач має податковий борг в сумі 15 665 грн з податку на прибуток приватних підприємств. Рішенням Сумського окружного адміністративного суду у справ № 480/5461/21 з відповідача стягнуто податковий борг з податку на прибуток приватних підприємств. У зв`язку з відсутністю коштів у банках на рахунках відповідача, позивач просить суд надати дозвіл на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна відповідача, що перебуває у податковій заставі.

Ухвалою від 16.12.2022 справу призначено до розгляду у спрощеному позовному провадженні без повідомлення (виклику) сторін, позивачу надано 15-денний строк (з моменту отримання ухвали) для подання відзиву на позов.

На момент розгляду даної справи відзив на позов від товариства з обмеженою відповідальністю "Ремсервіс" до суду не надходив.

Так, ухвала про відкриття провадження була направлена на адресу відповідача, зазначену у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань: 41600, м. Конотоп, вул. Батуринська, 9. Поштове відправлення не було вручено відповідачу та повернуто поштовим відділенням у зв`язку із закінченням строків його зберігання, у зв`язку із чим, відповідно до вимог ч. 4 ст. 124 КАС України, вважається повідомленим належним чином.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд задовольняє позовні вимоги, виходячи із наступного.

Судом встановлено, що ТОВ "Ремсервіс" має податковий борг з податку на прибуток приватних підприємств у розмірі 15 665 грн.

Рішенням Сумського окружного адміністративного суду від 12.11.2021 по справі № 480/5461/21, яке набрало законної сили 14.12.2021, з ТОВ "Ремсервіс" стягнуто 15665 грн податку на прибуток приватних підприємств.

Відповідно до ч. 4 ст. 78 КАС України обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Згідно з п. 59.1 ст. 59 Податкового кодексу України у разі коли у платника податків виник податковий борг, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Податкова вимога надсилається (вручається) також платникам податків, які самостійно подали податкові декларації, але не погасили суми податкових зобов`язань у встановлені цим Кодексом строки, без попереднього надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення (п. 59.4 ст. 59 Податкового кодексу України).

Згідно з п. 59.5 ст. 59 Податкового кодексу України у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення.

У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

Так, на адресу ТОВ "Ремсервіс" було направлено податкову вимогу від 16.03.2021 № 14662-13.

Головним управлінням ДПС у Сумській області було прийнято рішення про опис майна ТОВ "Ремсервіс" у податкову заставу від 06.04.2021 № 67, на підставі якого складено акт опису майна від 19.04.2021 №18.

Податкова застава відповідно до акту опису майна від 19.04.2021 № 18 була внесена в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно про реєстрацію обтяження 19.04.2021, номер запису 28772829, що підтверджується Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію обтяження, в якому зазначено державну реєстрацію обтяжень.

Відповідно до статті 67 Конституції України кожен зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Підпунктом 16.1.4 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України встановлено, що платник податків зобов`язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Податковим обов`язком визнається обов`язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи (пункт 36.1 статті 36 Податкового кодексу України).

Податковий борг - сума узгодженого грошового зобов`язання, не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному цим Кодексом (підпункт 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України).

Пунктом 95.1 статті 95 Податкового кодексу України передбачено, що контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Згідно з абзацом другим пункту 95.3 статті 95 Податкового кодексу України контролюючий орган звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Приписами пункту 95.1 статті 95 Податкового кодексу України встановлено черговість прийняття податковим органом заходів щодо погашення податкового боргу, а саме, першочергово, податковим органом приймаються заходи стягнення коштів з платника податків, та лише у разі їх недостатності, податковий орган може приймати заходи щодо погашення податкового боргу за рахунок майна платника податків, в якого наявний податковий борг.

Відповідно до п. 87.2 ст. 87 Податкового кодексу України джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених цим Кодексом, а також іншими законодавчими актами.

Згідно з п.п. 88.1, 88.2 ст. 88 Податкового кодексу України з метою забезпечення виконання платником податків своїх обов`язків, визначених цим Кодексом, майно платника податків, який має податковий борг, передається у податкову заставу. Право податкової застави виникає згідно з цим Кодексом та не потребує письмового оформлення.

Відповідно до п. 89.2 ст. 89 Податкового кодексу України з урахуванням положень цієї статті право податкової застави поширюється на будь-яке майно платника податків, яке перебуває в його власності (господарському віданні або оперативному управлінні) у день виникнення такого права і балансова вартість якого відповідає сумі податкового боргу платника податків, крім випадків, передбачених пунктом 89.5 цієї статті, а також на інше майно, на яке платник податків набуде прав власності у майбутньому. У разі якщо балансова вартість майна, на яке поширюється податкова застава, є меншою ніж сума податкового боргу платника податків, право податкової застави поширюється на таке майно.

Із наведеного вбачається, що податковий орган може поширити податкову заставу на будь-яке майно платника податків, крім передбачених випадків, а також на майно, яке платник податків набуде у майбутньому.

При цьому, встановлено обмеження, згідно якого податкова застава поширюється на майно, балансова вартість якого відповідає сумі податкового боргу платника податків.

Пунктом п. 89.3 ст. 89 Податкового кодексу визначено, що майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису. До акту опису включається ліквідне майно, яке можливо використати як джерело погашення податкового боргу. Опис майна у податкову заставу здійснюється на підставі рішення керівника органу державної податкової служби, яке пред`являється платнику податків, що має податковий борг. Акт опису майна, на яке поширюється право податкової застави, складається податковим керуючим у порядку та за формою, що затверджені центральним органом державної податкової служби.

Крім того, згідно з п. 89.8 ст. 89 Податкового кодексу України встановлено, що орган державної податкової служби зобов`язаний безоплатно зареєструвати податкову заставу у відповідному державному реєстрі.

Враховуючи викладене та те, що податковий борг ТОВ "Ремсервіс" на час розгляду справи в повному обсязі не сплачений та складає 15665 грн у відповідача відсутні кошти на розрахункових рахунках у банках і їх недостатньо для погашення податкового боргу, суд вважає позовні вимоги щодо надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна ТОВ "Ремсервіс", що перебуває у податковій заставі, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 90, 139, 143, 241-246, 250, 255, 295 КАС України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позов Головного управління ДПС у Сумській області до товариства з обмеженою відповідальністю "Ремсервіс" про надання дозволу на погашення податкового боргу задовольнити.

Надати Головному управлінню ДПС у Сумській області (вул. Іллінська, б.13, м. Суми Сумська область, 40009, код ЄДРПОУ 43995469) дозвіл на погашення усієї суми податкового боргу товариства з обмеженою відповідальністю "Ремсервіс" (41600, Сумська область, м. Конотоп, вул. Батуринська, буд. 9, код ЄДРПОУ 32690599) за рахунок майна, що перебуває в податковій заставі.

Рішення може бути оскаржено до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя М.М. Шаповал

Дата ухвалення рішення21.02.2023
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу109200946
СудочинствоАдміністративне
Сутьнадання дозволу на погашення податкового боргу

Судовий реєстр по справі —480/8268/22

Рішення від 21.02.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

М.М. Шаповал

Ухвала від 16.12.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

М.М. Шаповал

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні