Ухвала
від 27.02.2023 по справі 214/3064/22
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 214/3064/22

Провадження № 2/947/1311/23

УХВАЛА

про витребування доказів

27.02.2023 року

Київський районний суд м. Одеси

головуючий суддя - Куриленко О.М.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні клопотанняпредставника позивача Товариства з обмеженою відповідальністю «Стара Слобода» Ставрост Романа Юрійовича про витребування доказів по цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Стара Слобода» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, Фермерського господарства «Оазис Півдня», третя особа - ОСОБА_3 про витребування майна, із чужого незаконного володіння та визнання довіреності недійсною,

ВСТАНОВИВ:

До Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області надійшла позовна заява, в якій позивач зазначає, що за цим же позовом у Чаплинському районному суді Херсонської області ухвалою судді від 27.01.2022 року відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання, однак у зв`язку з тим, що підсудність Чаплинського районного суду Херсонської області змінено на Саксаганський районний суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, позивач просить суд прийняти до свого провадження цивільну справу № 665/134/22.

Ухвалою Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 06.07.2022 року було відмовлено у відкритті провадження у цивільній справі за вказаним позовом, проте вказана ухвала була скасована постановою Дніпровського апеляційного суду від 08.11.2022 року, а справа була повернута до суду для прийняття рішення в порядку вимог Цивільного процесуального кодексу України.

В подальшому ухвалою Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 22 листопада 2022 року матеріали цивільної справи було направлено до Київського районного суду м. Одеси для розгляду в порядку територіальної підсудності на підставі розпорядження Верховного суду «Про зміну територіальної підсудності судових справ судів Херсонської області» від 26.09.2022 року.

Матеріали цивільної справи надійшли до Київського районного суду м. Одеси 19 січня 2023 року та відповідно до протоколу автоматизованого розподілу справу було передано судді Куриленко О.М.

Ухвалою суду від 23 січня 2023 року було прийнято до провадження цивільну справу та відкрито провадження в порядку спрощеного позовного провадження.

Особи, що беруть участь у справі, про час і місце судового розгляду сповіщені належним чином у порядку ст.ст. 128-130 ЦПК України.

В судове засідання сторони по справі не з`явились, повідомлялись належним чином від представника позивача Товариства з обмеженою відповідальністю «Стара Слобода» Ставрост Романа Юрійовича надійшла заява про розгляд клопотання про витребування доказів без його участі.

Як вбачається з матеріалів справи, одночасно з подачею позову позивач просив суд витребувати у ОСОБА_1 та Головного управління Держспоживслужби в Херсонській області оригінал документу оформленого у формі спірної дорученняі № 6 від 11.06.2018 р. Товариства з обмеженою відповідальністю «СТАРА СЛОБОДА» на імя ОСОБА_1 ; витребувати у Головного управління Держспоживслужби в Херсонській області (Відповідач-3) оригінали документів, із якими ОСОБА_1 звертався 30.08.2019 р. із заявою про зняття з обліку колісних тракторів марки Беларус-1025.2, 2017 року випуску, заводський номер НОМЕР_1 , двигун № НОМЕР_2 , марки Беларус-1221.2-8701, 2017 року випуску, заводський номер НОМЕР_3 , двигун № НОМЕР_4 та марки Беларус-892, 2016 року випуску, заводський номер НОМЕР_5 , двигун № НОМЕР_6 ; витребувати у Головного управління Держспоживслужби в Херсонській області - (Відповідач-3) оригінали документів, із якими ОСОБА_1 звертався 30.08.2019 р. із заявою про реєстрацію колісного трактору марки Challenger MT665D, 2012 року випуску, заводський номер НОМЕР_7 , двигун № НОМЕР_8 , шасі № НОМЕР_9 на ФГ Оазис півдня; витребувати у ФГ Оазис півдня оригінали документів оформлених у формі договору куп і вл Спродажу №01072018, датований 01.07.2018 року між ТОВ «СТАРА СЛОБОДА» та Фермерським господарством «Оазис Півдня» разом із актом приймання-передачі колісних тракторів марки Беларус-1025.2, 2017 року випуску, заводський номер НОМЕР_1 , двигун № НОМЕР_2 , марки Беларус-1221.2-8701, 2017 року випуску, заводський номер НОМЕР_3 , двигун № НОМЕР_4 та марки Беларус-892, 2016 року випуску, заводський номер НОМЕР_5 , двигун № НОМЕР_6 ; витребувати у ФГ Оазис півдня оригінали первинних бухгалтерські документів та інші фінансові документи (касові ордери та інші), які свідчать про проведення фінансового розрахунку за договором купівлі-продажу колісних Тракторів марки Беларус-1025.2, 2017 року випуску, заводський номер НОМЕР_1 , двигун № НОМЕР_2 , марки Беларус-1221.2-8701, 2017 року випуску, заводський номер НОМЕР_3 , двигун № НОМЕР_4 та марки Беларус-892, 2016 року випуску, заводський номер НОМЕР_5 , двигун № НОМЕР_6 .

Дослідивши матеріали справи суд дійшов висновку про часткове задоволення клопотання представника позивача про витребування доказів, виходячи з наступного.

У відповідностідо ч.ч.1та 2ст.118ЦПК України заявапро забезпеченнядоказів розглядаєтьсяв судовомузасіданні взагальному порядку,передбаченому цимКодексом,з особливостями,встановленими цієюстаттею. Заява розглядається не пізніше п`яти днів з дня її надходження до суду.

Згідно вимогчастин 1-3 статті116ЦПК Українисуд зазаявою учасникасправи абоособи,яка моженабути статусупозивача,має забезпечитидокази,якщо єпідстави припускати,що засібдоказування можебути втраченийабо збиранняабо поданнявідповідних доказівстане згодомнеможливим чиутрудненим. Способамизабезпечення судомдоказів єдопит свідків,призначення експертизи,витребування та(або)огляд доказів,у томучислі заїх місцезнаходженням,заборона вчинятипевні діїщодо доказівта зобов`язаннявчинити певнідії щододоказів.У необхіднихвипадках судомможуть бутизастосовані іншіспособи забезпеченнядоказів,визначені судом. Заява про забезпечення доказів може бути подана до суду як до, так і після подання позовної заяви.

Відповідно до ч. 1ст. 5 ЦПК Україниздійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Згідно п. 4 ч. 5ст. 12 ЦПК Українисуд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість: сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим кодексом.

Відповідно до ч. 1ст. 84 ЦПК Україниучасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третійстатті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Згідно п. 4 ч. 2ст. 84 ЦПК Україниу клопотанні про витребування доказів повинно бути зазначенопро те, які вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Згідно з п. 4ст. 129 Конституції Україниоднією з основних засад судочинства є змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, а відповідно дост. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободтаке конституційне право повинно бути забезпечене судовими процедурами, які повинні бути справедливими.

Беручи до уваги предмет спору, заявлені вимоги і наявні у матеріалах справи докази, а також враховуючи, що обставини цивільних справ з`ясовуються судом на засадах змагальності, суд приходить до висновку про задоволення клопотання представника позивача в частині витребування доказів у ОСОБА_4 , ФГ «Оазис півдня» та Головного управління Держспоживслужби в Херсонскій області оригіналів документів, так як відомості які містяться у вказаних документах мають значення для правильного вирішення справи.

Що стосується клопотання в частині витребування доказів з Головного управління Держспоживслужби в Херсонскій області оригіналів документів, із якими ОСОБА_4 звертався 30.08.2019 року із заявою про реєстрацію колісного трактору марки «Challenger MT665D», 2012 року випуску, заводський номер НОМЕР_7 , двигун № НОМЕР_8 , шасі № НОМЕР_10 на ФГ «Оазис півдня», то суд, аналізуючи предмет та підстави позову, характер спірних правовідносин вважає, що докази, які просить витребувати представник відповідача, не можуть містити будь-яких даних на підтвердження фактичних обставини, що стосуються предмета доказування, відтак правового значення для вирішення спору по суті не мають.

У відповідності до частини 5 ст. 84 ЦПК України суд може уповноважити на одержання таких доказів заінтересовану сторону.

Відповідно до частини 11ст. 119 ЦПК Україниухвала про забезпечення доказів (крім забезпечення доказів шляхом допиту свідків, призначення експертизи, огляду доказів) є виконавчим документом та виконується негайно в порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Відповідно до ч.5 ст. 124 Конституції України «Судові рішення ухвалюються іменем України і є обов`язковими до виконання на всій території України». Серед основних засад судочинства в Україні, згідно з п.9 ч.3 ст.129 Конституції України, є «обов`язковість рішень суду»

Також згідно ст. 11 «Про судоустрій України» судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання усіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими особами, об`єднаннями громадян та іншими організаціями, громадянами та юридичними особами на всій території України. Обов`язковість урахування (преюдиціальність) судових рішень для інших судів, органів прокуратури, слідства, дізнання визначається процесуальним законом.

Керуючись ст. ст.76,77,81, 84, ЦПК України суд,-

УХВАЛИВ:

Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Стара Слобода» про витребування доказів по цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Стара Слобода» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, Фермерського господарства «Оазис Півдня», третя особа - ОСОБА_3 про витребування майна, із чужого незаконного володіння та визнання довіреності недійсною задовольнити частково.

Витребувати у ОСОБА_1 та Головного управління Держспоживслужби в Херсонській області оригінал документу оформленого у формі спірної дорученняі № 6 від 11.06.2018 р. Товариства з обмеженою відповідальністю «СТАРА СЛОБОДА» на імя ОСОБА_1 .

Витребувати у Головного управління Держспоживслужби в Херсонській області оригінали документів, із якими ОСОБА_1 звертався 30.08.2019 р. із заявою про зняття з обліку колісних тракторів марки Беларус-1025.2, 2017 року випуску, заводський номер НОМЕР_1 , двигун № НОМЕР_2 , марки Беларус-1221.2-8701, 2017 року випуску, заводський номер НОМЕР_3 , двигун № НОМЕР_4 та марки Беларус-892, 2016 року випуску, заводський номер НОМЕР_5 , двигун № НОМЕР_6 .

Витребувати у ФГ Оазис півдня оригінали документів оформлених у формі договору купівлі-продажу № 01072018, датований 01.07.2018 року між ТОВ «СТАРА СЛОБОДА» та Фермерським господарством «Оазис Півдня» разом із актом приймання-передачі колісних тракторів марки Беларус-1025.2, 2017 року випуску, заводський номер НОМЕР_1 , двигун № НОМЕР_2 , марки Беларус-1221.2-8701, 2017 року випуску, заводський номер НОМЕР_3 , двигун № НОМЕР_4 та марки Беларус-892, 2016 року випуску, заводський номер НОМЕР_5 , двигун № НОМЕР_6 .

Витребувати у ФГ Оазис півдня оригінали первинних бухгалтерських документів та інші фінансові документи (касові ордери та інші), які свідчать про проведення фінансового розрахунку за договором купівлі-продажу колісних Тракторів марки Беларус-1025.2, 2017 року випуску, заводський номер НОМЕР_1 , двигун № НОМЕР_2 , марки Беларус-1221.2-8701, 2017 року випуску, заводський номер НОМЕР_3 , двигун № НОМЕР_4 та марки Беларус-892, 2016 року випуску, заводський номер НОМЕР_5 , двигун № НОМЕР_6 .

Встановити строк виконання даної ухвали до наступного засідання, що відбудеться 27.03.2023 року о 11:00 годин.

Доручити представникові позивача пред`явити дану ухвалу до виконання та отримати витребуванні докази

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються в апеляційну скаргу на рішення суду.

Суддя Куриленко О. М.

Дата ухвалення рішення27.02.2023
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу109201463
СудочинствоЦивільне
Сутьвитребування майна, із чужого незаконного володіння та визнання довіреності недійсною

Судовий реєстр по справі —214/3064/22

Рішення від 16.05.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Куриленко О. М.

Рішення від 16.05.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Куриленко О. М.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Куриленко О. М.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Куриленко О. М.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Куриленко О. М.

Ухвала від 27.02.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Куриленко О. М.

Ухвала від 22.11.2022

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Постанова від 08.11.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Бондар Я. М.

Ухвала від 24.08.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Бондар Я. М.

Ухвала від 24.08.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Бондар Я. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні