Ухвала
від 15.02.2023 по справі 908/242/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 18/8/20

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

15.02.2023 справа № 908/242/20

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі: суддя Левкут Вікторія Вікторівна,

при секретарі судового засідання: Непомнящій Н.П.,

розглянувши заяву (вих. № 54-02/184 від 31.01.2023) Південно-східного міжобласного Територіального відділення Антимонопольного комітету України про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі № 908/242/20

за позовом Запорізького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (69107, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 164)

до відповідача товариства з обмеженою відповідальністю Вольфсон (69063, м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, буд. 3)

про стягнення 68000,00 грн.

Заявник (правонаступник стягувача): Південно-східне міжобласне Територіальне відділення Антимонопольного комітету України (пр. О.Поля, м. Дніпро, 49004, ідентифікаційний код 20306037)

учасники справи:

від заявника: не з`явився;

від позивача: не з`явився;

від боржника: не з`явився

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Запорізької області 09.02.2023 надійшла заява Південно-східного міжобласного Територіального відділення Антимонопольного комітету України про заміну сторони у виконавчому провадженні, в якій заявник просить замінити у наказах Господарського суду Запорізької області від 21.08.2020 у справі № 908/242/20 про стягнення 34000,00 грн. штрафу та 34000,00 грн. пені в дохід загального фонду Державного бюджету України та про стягнення 2102,00 судового збору стягувача Запорізьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України на його правонаступника Південно-східне міжобласне Територіальне відділення Антимонопольного комітету України.

Згідно з протоколом передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 09.02.2023 заяву про заміну сторони виконавчого провадження передано судді Левкут В.В.

Ухвалою суду від 09.02.2023 заяву Південно-східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України прийнято та призначено до розгляду на 15.02.2023, явка учасників судового процесу не визнавалась судом обов`язковою.

В судове засідання 15.02.2023 представники учасників судового процесу не з`явились. Про час та місце розгляду заяви учасники судового процесу та заявник повідомлені шляхом направлення ухвали суду від 09.02.2023 до електронного кабінету (заявнику), на електронну адресу (позивачу) та поштою (відповідачу).

За таких обставин, вказані особи вважаються повідомленими належним чином про час і місце судового розгляду заяви.

Згідно із ч. 3 ст. 334 ГПК України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Зважаючи на обмежений статтею 334 ГПК України 10-ти денний строк розгляду заяви про заміну сторони виконавчого провадження та приймаючи до уваги, що про час та місце слухання заяви у даній справі учасники справи та заявник повідомлені належним чином, заява розглядається за відсутності їх представників, за наявними у справі матеріалами.

В судовому засіданні 15.02.2023 судом постановлено ухвалу.

Розглянувши заяву Південно-східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, проаналізувавши матеріали та обставини справи, суд визнав її такою, що підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

За приписами ч. ч. 1-3 ст. 334 ГПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб.

Відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Статтею 52 ГПК України передбачено, що в разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав і обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні.

Процесуальне правонаступництво виникає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником) і відображає зв`язок матеріального і процесуального права, фактично, процесуальне правонаступництво слідує за матеріальним. У кожному конкретному випадку, для вирішення питань можливості правонаступництва, господарському суду слід аналізувати відповідні фактичні обставини, передбачені нормами матеріального права.

Відповідно до ч. 5 ст. 334 Господарського процесуального кодексу України положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

З матеріалів справи вбачається, що рішенням Господарського суду Запорізької області від 21.05.2020 у справі №908/242/20 позов задоволено, вирішено стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Вольфсон до загального фонду Державного бюджету України 34000,00 грн. штрафу та 34000,00 грн. пені (Стягувач: Запорізьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України) та 2102,00 грн. судового збору на користь Запорізького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України.

На виконання рішення суду 21.08.2020 видано відповідні накази.

В обґрунтування поданої заяви про заміну стягувача у виконавчому провадженні його правонаступником, заявник зазначає, що накази суду від 21.08.2020 у справі № 908/242/20 перебував на виконанні в Олександрівському відділі державної виконавчої служби у місті Запоріжжі Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро). Постановою про повернення виконавчого документу стягувачу від 30.11.2022 (ВП № 63852740, ВП № 63853427), які отримано відділенням 10.01.2023, накази суду повернуто стягувачу на підставі пункту 2 частини першої статті 37 Закону України «Про виконавче провадження».

Частиною п`ятою статті 37 Закону України «Про виконавче провадження» передбачено, що повернення виконавчого документа стягувачу з підстав, передбачених цією статтею, не позбавляє його права повторно пред`явити виконавчий документ до виконання протягом строків, встановлених статтею 12 цього Закону.

Відповідно до підпункту 5.1 пункту 5 Розпорядження Антимонопольного комітету України від 28.11.2019 № 23-рп «Про реорганізацію територіальних відділень Антимонопольного комітету України» (зі змінами) (далі Розпорядження), з 01 червня 2020 року Запорізьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України припинено, шляхом приєднання до Дніпропетровського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України.

Відповідно до підпункту 5.7 пункту 5 Розпорядження Дніпропетровське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України з 02.06.2020 почало виконувати функції, покладені Положенням про територіальне відділення, що були віднесені до компетенції Запорізького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України.

Відповідно до підпункту 7.5 пункту 7 Розпорядження, найменування Дніпропетровського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України змінено на Південно-східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України з 02 червня 2020 року.

Зміна найменування відбулася у зв`язку із початком виконання функцій, покладених Положенням про територіальне відділення, що були віднесені до компетенції Запорізького та Кіровоградського обласних територіальних відділень Антимонопольного комітету України.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Запорізьке відділення має запис «припинено», а Південно-східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України «Дані про юридичних осіб, правонаступником яких є зареєстрована юридична особа: Запорізьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України, код ЄДРПОУ 20497824».

Станом на день подання даної заяви відповідачем рішення суду по справі № 908/242/20 не виконано.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про наявність підстав для здійснення процесуального правонаступництва та заміни стягувача Запорізького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України на Південно-східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України у наказах суду від 21.08.2020 у справі № 908/242/20, у зв`язку з чим заява Південно-східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України про заміну сторони у виконавчому провадженні її правонаступником у справі №908/242/20 судом задовольняється.

Керуючись ст.ст. 234, 235, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Заяву Південно-східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України про заміну сторони у виконавчому провадженні її правонаступником у справі №908/242/20 задовольнити.

2.Замінити стягувача Запорізьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України (пр. Соборний, 164, м. Запоріжжя, 69107, ідентифікаційний код 20497824) у наказі Господарського суду Запорізької області у справі № 908/242/20 від 21.08.2020 про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю Вольфсон (69063, м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, буд. 3, ідентифікаційний код 39582451) до загального фонду Державного бюджету України на рахунки, відкриті в управлінні Державної казначейської служби України за місцем реєстрації платника податків, за кодом бюджетної класифікації доходів 21081100 Адміністративні штрафи та інші санкції, символ звітності 106, 34000,00 грн. (тридцять чотири тисячі грн. 00 коп.) штрафу та 34000,00 грн. (тридцять чотири тисячі грн. 00 коп.) пені. Стягувач: Запорізьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України (69107, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 164, ідентифікаційний код 20497824). Боржник: товариство з обмеженою відповідальністю Вольфсон (69063, м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, буд. 3, ідентифікаційний код 39582451) на його правонаступника - Південно-східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України (проспект Олександра Поля, буд. 2, м. Дніпро, 49004, ідентифікаційний код 20306037).

3.Замінити стягувача Запорізьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України (пр. Соборний, 164, м. Запоріжжя, 69107, ідентифікаційний код 20497824) у наказі Господарського суду Запорізької області у справі № 908/242/20 від 21.08.2020 про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю Вольфсон (69063, м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, буд. 3, ідентифікаційний код 39582451) на користь Запорізького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (69107, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 164, ідентифікаційний код 20497824; р/р UA558201720343110001000003361 у Державній казначейській службі України, м. Київ) 2102 грн. (дві тисячі сто дві грн. 00 коп.) судового збору. Стягувач: Запорізьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України (69107, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 164, ідентифікаційний код 20497824). Боржник: товариство з обмеженою відповідальністю Вольфсон (69063, м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, буд. 3, ідентифікаційний код 39582451) на його правонаступника - Південно-східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України (проспект Олександра Поля, буд. 2, м. Дніпро, 49004, ідентифікаційний код 20306037).

Ухвалу постановлено в судовому засіданні 15.02.2023.

Повний текст ухвали складено та підписано 27.02.2023.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена протягом 10 днів з дня набрання нею законної сили (ст.ст. 235, 255, 256 ГПК України). Згідно ст. 257 ГПК України, апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Суддя В.В. Левкут

Дата ухвалення рішення15.02.2023
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу109208597
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 68000,00 грн. Заявник (правонаступник стягувача): Південно-східне міжобласне Територіальне відділення Антимонопольного комітету України (пр. О.Поля, м. Дніпро, 49004, ідентифікаційний код 20306037) учасники справи: від заявника: не з`явився; від позивача: не з`явився; від боржника: не з`явився

Судовий реєстр по справі —908/242/20

Ухвала від 15.02.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Левкут В.В.

Ухвала від 09.02.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Левкут В.В.

Судовий наказ від 21.08.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Левкут В.В.

Судовий наказ від 21.08.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Левкут В.В.

Рішення від 21.05.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Левкут В.В.

Ухвала від 27.04.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Левкут В.В.

Ухвала від 06.04.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Левкут В.В.

Ухвала від 03.03.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Левкут В.В.

Ухвала від 19.02.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Левкут В.В.

Ухвала від 06.02.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Левкут В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні