Рішення
від 23.02.2023 по справі 914/2830/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.02.2023 Справа № 914/2830/22

За позовом: Відділу освіти Червногорадської міської ради, м. Червоноград Червоноградського району Львівської області,

до відповідача: Приватного акціонерного товариства «Львівобленерго», м. Львів,

про: стягнення коштів у сумі 332684,78 грн за необліковану електричну енергію

Суддя Н.Є. Березяк

Секретар судового засідання Р.Р. Волошин

За участю представників сторін:

позивача: Андріанова Т.В. - представник;

відповідача: Булькевич А.В представник.

На розгляд Господарського суду Львівської області подано позов Відділу освіти Червногорадської міської ради до Приватного акціонерного товариства «Львівобленерго» про стягнення коштів у сумі 332684,78 грн за необліковану електричну енергію.

Ухвалою суду від 11.11.2022 прийнято позовну заяву до розгляду і відкрито провадження у справі, розгляд справи ухвалено здійснювати за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання у справі призначено на 08.12.22. Рух справи відображено в ухвалах суду та протоколах судових засідань.

В судовому засіданні представник позивача позов підтримав. В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що ПАТ «Львівобленерго» було неправомірно нараховано вартість необлікованої електричної енергії у сумі 332 684,78 грн, яка була оплачена позивачем.

В судових засіданнях представник відповідача надав пояснення по суті спору, просив в задоволенні позовних вимог відмовити з підстав наведених у відзиві на позовну заяву (вх. №24407/22 від 28.11.2022). Зокрема, представник відповідача зазначив, що актом про порушення та висновком експерта підтверджується факт втручання споживача у роботу засобів вимірювальної техніки, на підставі чого нараховано суму недоврахованої електричної енергії, яка оплачена позивачем без заперечень. Вказує на те що, рішення комісії з розгляду актів про порушення не було оскаржено позивачем у встановленому законом порядку, а відтак у позивача виник обов`язок по відшкодуванню недоврахованої електричної енергії.

На адресу суду 13.12.2022 за вх. №25698/22 надійшла відповідь на відзив, в якому позивач зазначив, виходячи з аналізу споживання електричної енергії позивача та заміни на новий прилад обліку електричної енергії лічильника сторонній твердий предмет ніяк не міг вплинути на роботу лічильника.

У судовому засіданні 23.02.2023 оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Суд, заслухавши представників сторін, присутніх у судовому засіданні, дослідивши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, встановив наступне:

Як встановлено судом, 17.03.2006 року між ВАТ «Львівобленерго» (постачальником) та Відділом освіти Червоноградської міської ради (споживачем) було укладено договір про постачання електричної енергії №27017, відповідно до п. 1 якого, постачальник продає електричну енергію Споживачу для забезпечення потреб електроустановок Споживача з приєднаною потужністю зазначеною в додатку №9 "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії", а Споживач оплачує Постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору.

Згідно заяви-приєднання від 18.12.2018 Відділ освіти Червоноградської міської ради з 01 січня 2019 року приєднується до договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії на умовах Договору про постачання електричної енергії №27017.

Пунктом 6.2 Договору на споживача покладено обов`язок, зокрема: виконувати умови цього договору; забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх внутрішніх електромереж, електроустановок та електроприладів; невідкладно повідомляти оператора системи про недоліки в роботі вузла вимірювання; забезпечувати доступ представникам оператора системи, які пред`явили свої службові посвідчення, до свого об`єкта для обстеження вузла вимірювання, електроустановок та електропроводки.

Пунктом 2.3.4. ПРРЕЕ передбачено, що відповідальність за збереження і цілісність засобів комерційного обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування покладається на власника (користувача) електроустановки або організацію, на території (у приміщенні) якої вони встановлені.

Відповідно до Акту №269199 від 08.04.2015 про пломбування та відповідальність за збереження засобів обліку та пломб на них (додається) Відділ освіти Червоноградської міської ради несе відповідальність за збереження і цілісність, в тому числі, приладу обліку тип НІК 2301 АП1 №0342581.

Представниками ПрАТ «Львівобленерго» 23.06.2021 було проведено перевірку електроустановок позивача, а саме спортмайданчику за адресою: м. Червоноград, вул. Б. Хмельницького, 24/2. За наслідками перевірки працівниками ПрАТ «Львівобленерго» було складено Акт про порушення №035632 від 23.06.2021.

За твердженням відповідача, під час перевірки в електроустановках споживача було виявлено порушення обліку електричної енергії, а саме дії споживача, які призвели до зміни показів засобів вимірювальної техніки: встановлення на прилад обліку пристроїв зовнішнього впливу (постійного магніту). При підключеному навантажені показники приладу обліку не змінюються.

Згідно п. 10 Акту у споживача було вилучено та укладено у сейфпакет засіб вимірювальної техніки: лічильник НІК 2301 АП1 №0342581.

Відповідно до висновку експерта за результатами експертного трасологічного дослідження засобу обліку №3354 від 25.08.2021 встановлено, що представлений засіб обліку «НІК» 2301 АП1 №0342581 містить пошкодження у вигляді зміщення лічильникового механізму відносно конструктивно передбаченого положення внаслідок повного розламу верхньої та нижньої стінок його кріплення.

Як стверджує позивач, даний висновок експерта ґрунтується лише на припущеннях та не дає вичерпної відповіді на поставлені запитання.

Засідання комісії Північного РЕМ ПрАТ «Львівобленерго» з розгляду актів про порушення ПРРЕЕ, 01.09.2021 прийняла рішення, оформлене протоколом №035632-а, здійснила нарахування за 6 календарних місяців до дня виявленого порушення виходячи з дозволеної потужності; визначила обсяг необлікованої електричної енергії на суму 332 684,78 грн.

В подальшому між ПрАТ «Львівобленерго» та Відділом освіти Червоноградської міської ради було укладено Договір №035632 щодо оплати заборгованості за необліковану електричну енергію за актом про порушення ПРРЕЕ споживачем від 23.11.2021.

Згідно п. 1 Договору №035632, споживач зобов`язується сплатити вартість необлікованої електричної енергії за актом про порушення №035632 від 23.06.2021, визначену рішенням комісії Північного РЕМ з розгляду актів про порушення, оформленого протоколом №035632-а від 01.09.2021, в розмірі 332 684,78 грн.

Відділ освіти Червоноградської міської ради, здійснив оплату на суму 332 684,78 грн згідно платіжного доручення №72 від 26.11.2021. Як стверджує позивач, він змушений був здійснити оплату за необліковану електричну енергію, у зв`язку з тим, що був би миттєво відключений ПрАТ «Львівобленерго» від споживання електроенергії.

Не погоджуючись з діями ПрАТ «Львівобленерго», позивач звернувся до Господарського суду Львівської області з позовом про стягнення коштів у сумі 332 684,78 грн, що відповідає розміру вчиненого позивачем на користь відповідача платежу за необліковану електричну енергію на підставі договору №035632 від 23.11.2021.

Проаналізувавши всі обставини та матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги є безпідставними та не обґрунтованими, а тому задоволенню не підлягають.

При ухваленні рішення, суд виходив з наступного.

Відповідно до ст.16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: визнання права; визнання правочину недійсним; припинення дії, яка порушує право; відновлення становища, яке існувало до порушення; примусове виконання обов`язку в натурі; зміна правовідношення; припинення правовідношення; відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; відшкодування моральної (немайнової) шкоди; визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Частиною 2 ст.20 Господарського кодексу України передбачено, що кожний суб`єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів. Права та законні інтереси зазначених суб`єктів захищаються шляхом: визнання наявності або відсутності прав; визнання повністю або частково недійсними актів органів державної влади та органів місцевого самоврядування, актів інших суб`єктів, що суперечать законодавству, ущемлюють права та законні інтереси суб`єкта господарювання або споживачів; визнання недійсними господарських угод з підстав, передбачених законом; відновлення становища, яке існувало до порушення прав та законних інтересів суб`єктів господарювання; припинення дій, що порушують право або створюють загрозу його порушення; присудження до виконання обов`язку в натурі; відшкодування збитків; застосування штрафних санкцій; застосування оперативно-господарських санкцій; застосування адміністративно-господарських санкцій; установлення, зміни і припинення господарських правовідносин; іншими способами, передбаченими законом.

Як вбачається з матеріалів справи, між сторонами існували правовідносини з надання послуг з продажу та розподілу електричної енергії.

Відносини сторін врегульовані Законом України «Про ринок електричної енергії», Правилами роздрібного ринку електричної енергії, Договором про постачання електричної енергії № 27017 від 17.03.2006, а також Заявою-приєднання від 18.12.2018 до умов Договору за об`єктами споживача.

Правила роздрібного ринку електричної енергії, затверджені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг 14.03.2018 №312 (Правила ПРРЕЕ), передбачають, що на роздрібному ринку електричної енергії споживання та використання електричної енергії для потреб електроустановки споживача здійснюється за умови забезпечення розподілу/передачі та продажу (постачання) електричної енергії на підставі договорів про розподіл/передачу, постачання електричної енергії, надання послуг комерційного обліку, які укладаються відповідно до цих Правил, Кодексу системи передачі, Кодексу систем розподілу та Кодексу комерційного обліку (п. 1.2.1).

Вказаними правилами передбачено права оператора системи, зокрема, проводити (за пред`явленням представником службового посвідчення) обстеження електроустановок споживачів щодо виявлення споживання електричної енергії поза засобами вимірювання та інших порушень, що викликають неправильне вимірювання обсягів споживання електричної енергії; на безперешкодний доступ (за пред`явленням представником службового посвідчення) до електричних установок споживача для проведення технічної перевірки засобів вимірювання, контролю за рівнем споживання електричної енергії та потужності, вимірювання показників якості електричної енергії, контрольного огляду електричних мереж від межі балансової належності до точки вимірювання та/або точки обліку відповідно до умов укладених договорів, а також для виконання відключення та обмеження споживання відповідно до встановленого цими Правилами порядку та умов договору, виконання інших робіт відповідно до договору (ч.3,4 п. 5.1.1 ПРРЕЕ).

Згідно з п.8.2.4 Правил, у разі виявлення представниками оператора системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до порядку, визначеного главою 8.4 цього розділу.

На підставі акту про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків (п. 8.2.6. Правил).

Згідно з ч.1 п.8.4.2 Правил ПРРЕЕ, визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії здійснюється оператором системи на підставі акту про порушення, складеного у порядку, визначеному цими Правилами, у разі виявлення порушення цілісності пломб, цілісності пломбувального матеріалу, на якому встановлені пломби (дріт, кордова нитка тощо), порушення цілісності гвинтів, на яких закріплено пломбувальний матеріал (далі - пошкодження пломб), або відсутність на засобах вимірювальної техніки пломб з відбитками тавр про їх повірку чи пломб з відбитками тавр оператора системи або інших заінтересованих сторін, установлених на кріпленнях кожуха лічильника електричної енергії (за умови наявності акта про пломбування, складеного в порядку, установленому Кодексом комерційного обліку, або іншого документа, який підтверджує факт пломбування і передачу на збереження засобів вимірювальної техніки, установлених пломб, та за умови втручання споживача в роботу засобів вимірювальної техніки).

Відповідно до положень ст.ст.509,525,526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться, одностороння відмова від виконання звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться, одностороння відмова від виконання договору чи зміни умов його виконання не допускається.

Представниками ПрАТ «Львівобленерго» 23.06.2021 було проведено перевірку електроустановок позивача, а саме спортмайданчику за адресою: м. Червоноград, вул. Б. Хмельницького, 24/2. За наслідками перевірки працівниками ПрАТ «Львівобленерго» було складено Акт про порушення №035632 від 23.06.2021.

ПрАТ "Львівобленерго" 23.06.2021 листом №242-07-389 на адресу Відділу освіти Червоноградської міської ради надіслано запрошення на засідання комісії по розгляду актів про порушення ПРРЕЕ.

За наслідками розгляду акту про порушення №035632 від 23.06.2021 комісією Північного РЕМ ПрАТ «Львівобленерго» з розгляду актів про порушення ПРРЕЕ, прийнято рішення здійснити нарахування за 6 календарних місяців до дня виявленого порушення виходячи з дозволеної потужності; визначено обсяг необлікованої електричної енергії на суму 332 684,78 грн, яке оформлене протоколом №035632-а від 01.09.2021.

Суд звертає увагу, що предметом позову в цій справі є вимога про стягнення коштів у сумі 332 684,78 грн за необліковану електричну енергію яка була оплачена позивачем відповідно до платіжного доручення №72 від 26.11.2021 та на підставі укладеного між сторонами договору №035632 щодо оплати заборгованості за необліковану електричну енергію за актом про порушення ПРРЕЕ від 23.11.2021.

Відповідно до 8.2.7. ПРРЕЕ, спірні питання, які виникають між сторонами при складанні акта про порушення та/або визначенні обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, вирішуються Регулятором, центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики в електроенергетичному комплексі, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) в галузі електроенергетики відповідно до компетенції, енергетичним омбудсменом та/або судом.

Якщо судом прийнято рішення, яким спростовано факт безоблікового споживання електричної енергії споживачем та/або відмовлено оператору системи в задоволенні позову щодо стягнення зі споживача вартості необлікованої електричної енергії, розрахованої на підставі акта про порушення, та за умови набрання рішенням суду законної сили оператор системи скасовує відповідний акт про порушення.

Велика Палата Верховного Суду у постанові від 14.05.2020 у справі №910/17955/17 дійшла висновку, що вимога про оскарження рішення комісії електропередавальної організації про визначення обсягу недоврахованої електричної енергії та її вартості, оформленого протоколом з розгляду акта про порушення ПКЕЕ, має розглядатися судом як вимога про визнання повністю або частково недійсним акта постачальника електричної енергії відповідно до ч.2 ст.20 ГК України.

Як встановлено судом, позивачем не було, у встановленому законом порядку, оскаржено рішення комісії Північного РЕМ ПрАТ «Львівобленерго» з розгляду актів про порушення ПРРЕЕ, оформлене протоколом №035632-а від 01.09.2021, яким визначений обсяг необлікованої енергії та завданих збитків.

Відповідно до Договору №035632 від 23.11.2021 щодо оплати заборгованості за необліковану електричну енергію за актом про порушення ПРРЕЕ споживач зобов`язується сплатити вартість необлікованої електричної енергії за актом про порушення №035632 від 23.06.2021, визначену рішенням комісії Північного РЕМ з розгляду актів про порушення, оформленого протоколом №035632-а від 01.09.2021 року, в розмірі 332 684,78 грн.

Відповідно до п. 5 вищевказаного договору, підписанням цього договору ПрАТ «Львівобленерго» та Відділ освіти Червоноградської міської ради підтверджують, що цей договір укладений в їх інтересах, при повному усвідомленні взаємних прав та обов`язків згідно з цим договором та у відповідності до вимог чинного законодавства, та однаково розуміють значення і умови цього договору та його правові наслідки, їх волевиявлення є вільним і відповідає їх внутрішній волі, а також те, що договір не носить характеру фіктивного та удаваного правочину.

Такий договір був виконаний позивачем в повному обсязі та в судовому порядку не оскаржувався.

Відтак в позивача виникли обов`язки по відшкодуванню вартості недоврахованої електричної енергії не тільки в силу закону, але й взятих на себе договірних зобов`язань.

Оскільки рішення комісії Північного РЕМ з розгляду актів про порушення, оформленого протоколом №035632-а від 01.09.2021 в передбаченому законом порядку не скасоване, а договір №035632 від 23.11.2021 щодо оплати заборгованості за необліковану електричну енергію не визнано недійсним, відтак вимоги позивача щодо стягнення (повернення) коштів за необліковану електричну енергію є безпідставними.

Статтею 74 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ст. 76 Господарського процесуального кодексу України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування.

Відповідно до ст. 77 Господарського процесуального кодексу України, обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідно до ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Судові витрати на підставі статті 129 Господарського процесуального кодексу України покладаються на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Відтак судовий збір залишається за позивачем.

З огляду на викладене, виходячи з положень чинного законодавства України, матеріалів та обставин справи, враховуючи практику застосування законодавства вищими судовими інстанціями, керуючись статтями 10, 12, 20, 73, 74, 75, 76, 79, 123, 129, 232, 233, 236, 237, 238, 240, Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1.В задоволенні позову відмовити.

Рішення господарського суду може бути оскаржене до Західного апеляційного господарського суду в порядку та строки передбачені розділом ІV Господарського процесуального кодексу України.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлено та підписано 27.02.2023.

Суддя Березяк Н.Є.

Дата ухвалення рішення23.02.2023
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу109209268
СудочинствоГосподарське
Суть: стягнення коштів у сумі 332684,78 грн за необліковану електричну енергію

Судовий реєстр по справі —914/2830/22

Рішення від 23.02.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 20.01.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 16.12.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 11.11.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні